Συνέντευξη – Πέντε λεπτά με τον Justin Barcia

89997_barcia-anaheim1sx2015-_9b56Στο φετινό Monster Energy SMX είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον Αμερικάνο αναβάτη της JGR Justin Barcia, για την πρόσφατη πορεία της καριέρας του αλλά και για τα μελλοντικά σχέδια του. Είχαμε αρκετό χρόνο καθώς δεν αγωνιζόταν στο Monster Energy SMX μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην ομάδα του και μας απάντησε σε ερωτήσεις που αφορούσαν το MXoN αλλά και την πιθανή του συμμετοχή στο MXGP.

H φετινή χρονιά ήταν περίεργη για εσένα. Υπήρξαν σε αυτή τη δύσκολη χρονιά καλές στιγμές:
Όχι(γέλια)…ήταν όπως είπες μια δύσκολη και περίεργη χρονιά για έμενα. Στο motocross ποτέ δεν κατάφερα να βρω καλό ρυθμό και να είμαι ανταγωνιστικός. Δεν είχα πολλά βάθρα και δεν ήρθε καμία νίκη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ήταν μια απογοητευτική χρονιά δεν έκανα αυτά που ήθελα να κάνω, όχι μόνο στο motocross αλλά και στο supercross, έχασα πολλούς αγώνες λόγω τραυματισμών και όταν επέστρεψα ποτέ δεν κατάφερα να επανέλθω στο καλό μου επίπεδο.

Να φανταστώ ότι η χειρότερη φετινή σου στιγμή ήταν ο τραυματισμός σου;
Ναι ήταν κρίμα που συνέβη αυτό. Μόλις είχα τελειώσει την περίοδο προετοιμασίας και μια εβδομάδα πριν τον πρώτο αγώνα supercross χτύπησα τον αντίχειρα μου. Πήρα την εκκίνηση στον πρώτο αγώνα αλλά στην συνέχεια δεν μπορούσα να κρατήσω το τιμόνι. Οπότε μπορούμε να πούμε ότι ήταν η χειρότερη στιγμή γιατί ήμουνα σε καλό επίπεδο και το έδειξα στον πρώτο αγώνα αλλά ο τραυματισμός άλλαξε τα δεδομένα. Στην συνέχεια έπρεπε να επιλέξω αν θα κάνω εγχείρηση συνεχίζοντας τους αγώνες κάτι που ήταν εκνευριστικό γιατί έπρεπε να αγωνίζομαι σε αργότερο ρυθμό από αυτόν που μπορούσα.

Πέρσι είχες ένα εκπληκτικό φινάλε στο motocross το οποίο δεν μπόρεσες να επαναλάβεις φέτος. Ήταν μόνο ο τραυματισμός σου που σε επηρέασε ή είχες και άλλα προβλήματα να αντιμετωπίσεις;
Ναι είναι γεγονός ότι αντιμετώπιζα δυσκολίες σε ολόκληρη την χρονιά. Ποτέ δεν ένοιωσα άνετα με τις ρυθμίσεις της μοτοσυκλέτας μου και ποτέ δεν μπορέσαμε να βρούμε τι φταίει. Πέρσι τα πράγματα στο τέλος της σεζόν ήταν ιδανικά για εμένα. Όλα ήταν όπως έπρεπε να είναι και τα αποτελέσματα ήρθαν εύκολα. Φέτος συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Για κάποιο λόγο δεν μπορέσαμε να βρούμε ένα ρυθμό πηγαίνοντας συνέχεια εμπρός πίσω. Ήταν εκνευριστικό για όλους.

Πέρσι είχες μια εκπληκτική απόδοση στο Motocross των Εθνών κερδίζοντας ένα σκέλος σε έναν σημαντικό αγώνα για εμάς εδώ στην Ευρώπη. Θα πρέπει να ήταν μια από τις καλύτερες περσινές σου επιτυχίες.
Φυσικά, να φοράς τα εθνικά σου χρώματα και να κερδίζει ένα σκέλος μπροστά σε τόσους χιλιάδες θεατές είναι πραγματικά μοναδικό συναίσθημα. Δυστυχώς όμως δεν καταφέραμε να πάρουμε το τρόπαιο που ήταν ο στόχος μας οπότε αυτό επισκιάζει την προσωπική επιτυχία. Αυτό που κράτησα από αυτόν τον αγώνα είναι ότι εγώ το πάλεψα και έκανα αυτό που έπρεπε να κάνω για την ομάδα.

Φέτος όμως δεν σε επέλεξαν στην ομάδα παρότι πέρσι οδήγησες με ψυχή και τα έδωσες όλα.
Ναι ήταν μια κίνηση την οποία δεν την κατάλαβα. Όσες φορές έχω αγωνιστεί σε αυτόν τον αγώνα έχω δείξει ότι θα πάω καλά σε ότι κατάσταση και αν είμαι. Μου αρέσει αυτός ο αγώνας και αλλάζει η ψυχολογία μου όταν αγωνίζομαι για την Αμερική. Φέτος δεν με πήραν ούτε στο τηλέφωνο να με ρωτήσουν αν θα ήθελα να τρέξω. Όπως και να έχει η ομάδα που πήγε ήταν καλή τα έδωσε όλα και πιστεύω ότι ήταν θέμα τύχης που δεν κερδίσαμε φέτος. Ελπίζω να αγωνιστώ την επόμενη χρονιά.

Γιατί δεν σε βλέπουμε στις συμμετοχές στο Monster Energy SMX;
Πριν έρθω εδώ στο Monster Energy SMX, ο τελευταίος αγώνας που αγωνίστηκα ήταν το MXGP της Charlotte αλλά εκεί είχα ένα τράβηγμα στον καρπό μου και αναγκάστηκα να μην τρέξω στο επόμενο GP. Ήρθα έτοιμος να αγωνιστώ εδώ, αλλά την τελευταία στιγμή η ομάδα μου με ενημέρωσε ότι σταματάει την συνεργασία της με την Yamaha και έτσι δεν έχω μοτοσυκλέτα για να τρέξω.

Υπάρχουν πολλές φήμες ότι η ομάδα σου JGR θα είναι την νέα σεζόν με την Suzuki;
Ξέρω ότι η ομάδα μου και η Yamaha δεν έχουν ανανεώσει το συμβόλαιο τους για την νέα σεζόν. Από όσο γνωρίζω γίνονται πολλές αλλαγές στην ομάδα και τίποτα δεν είναι επίσημο μέχρι στιγμής. Ξέρω κάποια πράγματα, όχι όλα, και σίγουρα τίποτα από όλα αυτά δεν είναι επίσημο.

Σε ότι αφορά εσένα, την νέα χρονιά ποιοι είναι οι στόχοι σου;
Εγώ είμαι στην ομάδα της JGR για τουλάχιστον ένα ακόμα χρόνο και θα είμαι μαζί τους σε ότι αποφασίσουν. Υπέγραψα να αγωνιστώ στο SX de Bercy(Lille) και πρόσφατα αποφάσισα να τρέξω στο Supercross της Γενεύης. Μου αρέσει να έρχομαι στην Ευρώπη και να κάνω μερικούς αγώνες, σκέψου ότι έκανα το ταξίδι για αυτόν τον αγώνα και ας ήξερα ότι δεν θα τρέξω.

89997_barcia-anaheim1sx2015-_9b56

Υπήρχε η φήμη πέρσι ότι θα ερχόσουν να αγωνιστείς  στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MXGP να τρέξεις μερικούς αγώνες ακόμα και ολόκληρη την σεζόν;
Το συζητάμε κατά καιρούς αλλά ποτέ δεν έχουμε πάρει την απόφαση να το κάνουμε. Στο τέλος της καριέρας μου θα ήθελα να κάνω μια ή δύο σεζόν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MXGP.

Στο τέλος της καριέρας σου δεν θα είσαι στην κορυφή της καριέρας σου. Δεν θα ήθελες να αγωνιστείς όσο θα ήσουν στα καλύτερα σου;
Γίνονται τόσα πολλά στο άθλημα αυτή την στιγμή που είναι δύσκολο να επιλέξεις τι θέλεις να κάνεις. Έχουμε Supercross, Motocross σε Αμερική και Ευρώπη τον αγώνα του Motocross των Εθνών και τώρα το SMX. Σίγουρα δεν μπορείς να τα κάνεις όλα αυτά μαζί και η σεζόν τελευταίως έχει γίνει πολύ μεγάλη. Για να τρέξεις στα GP θα πρέπει να τρέξεις τουλάχιστον δύο χρόνια. Μια χρονιά προσαρμογής για να δεις και να συνηθίσεις αυτό το είδος των αγώνων και μια χρονιά για να επιδιώξεις τους στόχους σου. Σίγουρα δεν θα ήθελα να το κάνω όπως ο Villopoto να έρθω στο τέλος της καριέρας μου για μια χρονιά και να μην μπορώ να πιάσω την απόδοση μου. Αλλά όπως είπα γίνονται πολλά τα τελευταία χρόνια στο άθλημα και πρέπει να επιλέξω τι είναι καλύτερο για την καριέρα μου.

Σου αρέσει περισσότερο το Supercross και περιμένεις να κλείσεις την καριέρα σου εκεί για να τρέξεις τα GP;
Ναι το Supercross είναι ένα μεγάλο κομμάτι ευχαρίστησης για ένα οδηγό.  Ποτέ δεν ξέρεις πως θα έρθουν τα πράγματα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η δουλειά που γίνεται στα GP είναι εκπληκτική και καλύτερη από την αντίστοιχη που έχουμε στην Αμερική. Μου αρέσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, τα ταξίδια και γενικότερα η ζωή στην Ευρώπη οπότε είναι στα σχέδια μου. Είναι όμως μια διαφορετική διοργάνωση και δεν μπορείς να πας έτσι απλά από μια άλλη κατάσταση σε μια άλλη.

Μια και ανέφερες τα ταξίδια, έχεις έρθει ποτέ στην Ελλάδα ή σχεδιάζεις να έρθεις ποτέ για διακοπές καθώς για αγώνες με την κατάσταση της χώρας είναι αρκετά δύσκολο;
Όχι δεν έχω έρθει στην Ελλάδα ποτέ και αν δεν γίνονται αγώνες εκεί, μάλλον δεν θα έρθω σύντομα. Το πρόγραμμα είναι βαρύ για εμάς και πολλές φορές δεν έχουμε καθόλου προσωπικό χρόνο. Τις διακοπές μας τις περνάμε κυρίως  σπίτι μας για να ηρεμήσουμε.

14643085_10154006861052951_930240831_n

Κρίμα γιατί υπάρχει κοινό στην Ελλάδα που σε υποστηρίζει στους αγώνες.
Ναι το ξέρω, έχω πολλούς φίλους στην Ευρώπη γενικότερα, γιατί μάλλον έχουν καταλάβει ότι γουστάρω να έρχομαι εδώ στους αγώνες supercross που διοργανώνουν και δεν το κάνω απλά για τα λεφτά.  Όπως είπα και πριν, είναι τόσοι πολλοί αγώνες και μπαίνουν ακόμα περισσότεροι που είναι δύσκολο να έχω προσωπικό χρόνο για να κάνω τα ταξίδια που θέλω.

Και μια τελευταία ερώτηση…τι έγινε με το μούσι;
Απλά το εξαφάνισα…τώρα μόνο ο μηχανικός μου έχει το μούσι…το δικό μου δεν μπορούσε να τον ανταγωνιστεί και έτσι το έκοψα.

 

50 More posts in ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ category
Recommended for you
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ TADDY BLAZUSIAK

Στις αρχές Αυγούστου είχαμε βρεθεί στο μοναδικό Spice it Up Festival για την παρουσίαση των...