ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ TADDY BLAZUSIAK

Στις αρχές Αυγούστου είχαμε βρεθεί στο μοναδικό Spice it Up Festival για την παρουσίαση των νέων μοντέλων MY24 της GASGAS, όπου ανάμεσα στου προσκεκλημένους ήταν και ο αναβάτης της εταιρείας για τους αγώνες του extreme enduro, ο ζωντανός θρύλος Taddy Blazusiak. Φυσικά δεν χάσαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί σε μια αποκλειστική συνέντευξη η οποία ακολουθεί.

Κ.Π. Taddy πως είσαι αυτό το διάστημα…τι κάνεις;
Είμαι καλά ευχαριστώ. Ήταν μια περίεργη χρονιά για εμένα. Μόλις τελείωσα την σεζόν του Super Enduro έκανα μια επέμβαση στον ώμο μου. Έπρεπε να τον φτιάξω και τώρα επέστρεψα στις προπονήσεις με μοτοσυκλέτα. Φυσικά έκανα όλες τις φυσικοθεραπείες και την ενδυνάμωση που ήταν απαραίτητη και τώρα προετοιμάζομαι για το Enduro Cross στην Αμερική. Οπότε, όλα πάνε καλά.

Κ.Π. Και πότε είναι ο επόμενος σου αγώνας;
Στα μέσα Σεπτεμβρίου ξεκινάει το πρωτάθλημα αλλά θα φύγω σε δύο εβδομάδες για την California για να κάνω μερικές δοκιμές με την αγωνιστική μοτοσυκλέτα για να γράψω μερικές ώρες μαζί της. Στην συνέχεια θα επιστρέψω για τις τελευταίες προετοιμασίες και μετά θα φύγω για τρεις μήνες στην Αμερική για το πρωτάθλημα Enduro Cross.

Κ.Π. Πως ήταν η φετινή σου χρονιά στο Super Enduro;
Ήταν καλά, ήταν ένα καλό πρωτάθλημα. Ξεκίνησα καλά στην αρχή με το Enduro Cross αλλά μετά είχα μικροτραυματισμούς που με επηρέασαν και στο ξεκίνημα του Super Enduro. Στο τέλος καταφέραμε να το γυρίσουμε και να βρεθούμε στο βάθρο, ολοκληρώνοντας το πρωτάθλημα στην τρίτη θέση. Αν αναλογιστούμε την κατάσταση και τα προβλήματα όλα πήγαν τελικά καλά.

Κ.Π. Βρισκόμαστε σε ένα ιδιαίτερο φεστιβάλ της GASGAS σήμερα που είναι κάτι καινούργιο για τις εταιρείες μοτοσυκλετών. Πως το βλέπεις και πόσο αυτή η χαλαρή και διασκεδαστική νοοτροπία σε αντιπροσωπεύει;
Ναι, είναι εξαιρετικό το φεστιβάλ. Ξέρεις είμαι οδηγός αγώνων και είμαι με το ΚΤΜ Group εδώ και πολλά χρόνια, σε όλη μου την καριέρα, και να είμαι μέρος της GASGAS με αυτή την διαφορετική, φρέσκια, προσέγγιση στους αγώνες, νομίζω ότι είναι εκπληκτικό και μου αρέσει.

Κ.Π. Είσαι ένας από τους θρύλους του Hard Enduro και σίγουρα ένας από τους μεγαλύτερους πρεσβευτές της σειράς, έχεις δει όλη την ανάπτυξη του αθλήματος…πως την βλέπεις τώρα μετά από όλα αυτά τα χρόνια;
Νομίζω ότι αυτό που συνέβη, είναι ότι έχει συμβεί με όλα τα σπορ. Το αγάπησε ο κόσμος και από εκεί και μετά άρχισε να αναπτύσσεται. Οι αναβάτες έγιναν καλύτεροι, οι μοτοσυκλέτες έγιναν καλύτερες, τα λάστιχα και όλα τα υπόλοιπα όπως και οι διοργανώσεις που έγιναν περισσότερες και καλύτερες αλλά και πιο δύσκολες. Η διαφορά στο Hard Εnduro είναι ότι αυτή η ανάπτυξη ήρθε πολύ γρήγορα, μέσα σε μια δεκαετία. Η εξέλιξη των ελαστικών, των αναρτήσεων και γενικότερα των μοτοσυκλετών ήταν ραγδαία σε αυτά τα δέκα χρόνια. Αυτό βοήθησε να εξελιχθεί το σπορ σε αυτό τον βαθμό που είναι τώρα.

Κ.Π. Τι πιστεύεις ότι βοήθησε για να αποκτήσει το Hard Enduro αυτή την απήχηση που έχει σήμερα;
Καταρχήν πιστεύω ότι τα media συνέβαλαν πολύ σε αυτό. H Red Bull επένδυσε πολλά χρήματα στην προβολή και υποστήριξη του αθλήματος αλλά έδωσε και μοναδικά πλάνα και εικόνες από τις διοργανώσεις. Αυτό έδωσε εύκολη πρόσβαση στον κόσμο να το παρακολουθήσει. Το ενδιαφέρον του κόσμου νομίζω ότι ήταν εκεί, γιατί λίγο πολύ το Hard Enduro αντιπροσωπεύει αυτό που κάνουν οι περισσότεροι όταν πάνε για enduro, δηλαδή μονοπάτια μέσα στο βουνό με ανηφόρες κατηφόρες πέτρες κορμούς κτλ. Πιστεύω ότι είναι πιο κοντά σε αυτό που μέσος αναβάτης enduro κάνει με την enduro μοτοσυκλέτα του, οπότε σχετίζεται άμεσα μαζί του.

Κ.Π. Βλέπουμε ότι και το EnduroGP έχει αρχίσει και περιλαμβάνει στοιχεία Hard Enduro…πιστεύεις ότι ακολουθεί την μόδα του HE και θα μπορούσες να αγωνίζεσαι και εκεί;
Μου αρέσει το EnduroGP και έχω τρέξει αρκετούς αγώνες στην καριέρα μου με καλά αποτελέσματα, οπότε γνωρίζω πως είναι αυτοί οι αγώνες. Για εμένα δεν έχει διαφορά τι θα τρέξω. Είμαι αναβάτης αγώνων και σε οποιοδήποτε αγώνα θα τρέξω με το ίδιο πάθος. Αλλά δεν είναι ίδιοι αγώνες. Η προετοιμασία είναι τελείως διαφορετική. Αν θα τρέξεις EnduroGP θα πρέπει τον χειμώνα να φτιάξεις την ταχύτητα σου, αν θα τρέξεις Hard Enduro θα πρέπει να φτιάξεις την αντοχή σου και την τεχνική σου. Δεν μπορείς εύκολα να είσαι καλός και στα δύο ταυτόχρονα…θέλουν διαφορετική προετοιμασία.

Κ.Π. Κάθε χρόνο το Hard Enduro γίνεται όλο και πιο δύσκολο. Είναι θέμα αναβατών, μοτοσυκλετών ή και των δύο…και πόσο πιο δύσκολο πιστεύεις ότι μπορεί να γίνει;
Νομίζω ότι είναι αποτέλεσμα και των δύο. Πιστεύω ότι οι μοτοσυκλέτες είναι στα όρια της εξέλιξης τους σήμερα. Όπως είπα τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν δεχτεί τεράστια εξέλιξη και για να τις εξελίξεις ακόμα περισσότερο τώρα, είναι πάρα πολύ δύσκολο. Όλα όμως εξαρτώνται στο κατά πόσο αργούς και δύσκολους θέλεις να κάνεις τους αγώνες. Είμαι περισσότερο φίλος των δυναμικών αγώνων με διαδρομές που είναι περισσότερο αγωνιστικές παρά τεχνικές, όπως γίνεται περίπου στο EnduroGP όπου οι extreme ειδικές είναι δύσκολες αλλά όχι στον βαθμό που είναι απροσπέλαστες. Στο τέλος είναι κατά πόσο, και σε πιο πεδίο θέλουν οι διοργανωτές να προκαλέσουν τους αναβάτες στους αγώνες…αυτό τον δρόμο θα ακολουθήσει και η εξέλιξη.

Κ.Π. Σε κάποια στιγμή της καριέρα σου κρέμασες τα γάντια αλλά τελικά επέστρεψες πίσω στο άθλημα…μπορείς να μας πεις λίγα λόγια για αυτή σου την απόφαση;
Ναι…ήταν μια εποχή που ήμουν πολύ κουρασμένος…καμένος θα έλεγα αλλά ταυτόχρονα και χορτασμένος καθώς είχα κερδίσει όλα αυτά που είχα βάλει στόχο. Είχα μια καριέρα με μεγάλη επιτυχία και κάπου ένοιωθα ότι δεν είχα κίνητρο. Στην πραγματικότητα όμως ήμουν κουρασμένος και ήθελα λίγο χρόνο με τον εαυτό μου. Εκείνη την περίοδο δεν ήξερα αν ήθελα ένα διάλειμμα ή ότι είχα τελειώσει, αλλά μετά από έξι μήνες απραξίας, μου ήρθε η όρεξη και η επιθυμία για αγώνες ξανά. Αυτό το σύντομο διάλειμμα μου έδωσε νέα ώθηση και αυτή η ξεκούραση του ενός χρόνου περίπου, μου έδωσε την ενέργεια που χρειαζόμουν για να αγωνιστώ τα επόμενα πέντε χρόνια.

Κ.Π. Μετά από όλα αυτά, τώρα ποιο είναι το κίνητρο σου;
Απλά μου αρέσει και αγαπάω αυτό που κάνω. Σίγουρα το να είσαι στην διαδικασία και να προσπαθείς να κερδίσεις αγώνες και πρωταθλήματα είναι ο στόχος, αλλά κυρίως το να είσαι εκεί, να είσαι υγιής και μέσα στον ανταγωνισμό σε κάθε αγώνα, σου δίνει αυτή την ευχαρίστηση να συνεχίσεις.

Κ.Π. Κλείνοντας, αν και μιλήσαμε νωρίτερα λίγο για αυτό…πως βλέπεις την εξέλιξη του Hard Enduro;
Πότε δεν ξέρεις πως θα είναι αύριο το σπορ. Συνήθως αυτό εξαρτάται από το που οι εταιρείες θα καταβάλλουν την μεγαλύτερη προσπάθεια. Τώρα βλέπουμε ότι το Hard Enduro και το Super Enduro προσελκύει κόσμο, και αυτή η σκηνή έχει στραμμένο το ενδιαφέρον των φίλων του enduro. Εμένα μου αρέσουν τα πάντα, το Hard Enduro, το Super Enduro, το Enduro Cross, το GNCC, το EnduroGP. Στο τέλος της ημέρας είναι να πηγαίνεις γρήγορα με την μοτοσυκλέτας σου σε οποιοδήποτε αγώνισμα κι αν είσαι…αυτό είναι που μου αρέσει.

472 More posts in ENDURO category
Recommended for you
ENDUROGP 2024 – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΓΥΡΟΥ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Αγώνας καρμπόν της προηγούμενης εβδομάδας ξεκίνησε νωρίς το πρωί κάτω από τον πορτογαλικό ήλιο για...