Παν. Πρωτ ΜΧ ΟΜΕ, Σπερχειάδα – Είδαμε “Αγώνα”

Στον έκτο αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross της ΟΜΕ που πραγματοποιήθηκε στην Σπερχειάδα οι λιγοστοί θεατές που βρέθηκαν στην πίστα  απόλαυσαν “Αγώνα” με δυνατές μάχες σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες με κυριότερη αυτή της ΜΧ1. Εκεί ο Παναγιώτης Κουζής είδε το αήττητο του να κινδυνεύει  από ένα παλιό γνώριμο τον Στέλιο Γαλατιανό. Στην ΜΧ2 υπήρξε δράμα και περιπέτεια χωρίς όμως να αλλάξει κάτι στον βαθμολογικό πίνακα.
.

Ο καλός καιρός του διημέρου και η πολύ καλή δουλειά που είχε γίνει στην πίστα από την τοπική λέσχη ΑΛΜΟΣ, έβαλαν τα θεμέλια για όμορφους αγώνες στην Σπερχειάδα. Δυστυχώς ο αγώνας δεν έπιασε τις δηλωμένες εξ αρχής συμμετοχές(92), φτάνοντας τις 78 μαζί με την επανεμφανιζόμενη κατηγορία των Quad R και κυμάνθηκε σε ρηχά νερά από θεατές που δεν ξεπέρασαν τους 400. Όσο για τις συμμετοχές ο αγώνας έπεσε θύμα της κόντρας των δύο ομοσπονδιών, με την προσκείμενη λέσχη στην ΑΜΟΤΟΕ την ΑΜΛΕΧ να ανοίγει την πίστα της Χαλκίδας για προπόνηση το ίδιο σαββατοκύριακο με τον αγώνα της Σπερχειάδας. Μια άσχημη κίνηση με στόχο μόνο να διχάσει τους αγωνιζόμενους αφού και η ίδια η ΑΜΛΕΧ ζημιώθηκε αν σκεφτούμε τον κόσμο που περίμενε καιρό να ανοίξει η πίστα της Χαλκίδας αλλά ακολουθεί το πρωτάθλημα της ΟΜΕ.

Παρά όμως τις περιορισμένες συμμετοχές, το θέαμα δεν έλειψε. Αντιθέτως ο αγώνας της Σπερχειάδας μπορούμε να πούμε ότι ήταν ένας από τους καλύτερους αγώνες που έχουμε δει φέτος οργανωτικά και σίγουρα ο καλύτερος σε θέαμα σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες.

Ο Κουζής έδειξε στην Σπερχειάδα ότι δεν είναι έτοιμος να χάσει ακόμα.

Κατηγορία ΜΧ1
Το πρόσωπο του αγώνα ήταν ο Στέλιος Γαλατιανός που επέστρεψε στην μεγάλη κατηγορία. Σε μια αλλόκοτη χρονιά για αυτόν, μετά τον τραυματισμό του βρέθηκε από την Honda στην ΚΤΜ και την κατηγορία ΜΧ2 και πριν προλάβει να στρώσει την καινούργια του μοτοσικλέτα το SXF250 2011 ήρθε να καλύψει το κενό που άφησε ο Χρήστος Φωτόπουλος στην εταιρία καβαλώντας την αιχμή του δόρατος για την ΚΤΜ το SXF350. Αυτό όμως δεν φαίνεται να πτόησε τον Γαλατιανό που προσαρμόστηκε  γρήγορα στα καινούργια δεδομένα πετυχαίνοντας μάλιστα τον καλύτερο χρόνο της ημέρας του Σαββάτου και παίρνοντας την εκκίνηση του πρώτου σκέλους για την κατηγορία την Κυριακή. Η πρωτοπορία όμως του αγώνα πήγε σύντομα από τον πρώτο γύρο στον πρωταθλητή και πρωτοπόρο της βαθμολογίας Παναγιώτης Κουζής, που έθεσε τον δικό του ρυθμό στον αγώνα. Ο Γαλατιανός όμως τον ακολούθησε και μάλιστα άρχισε να τον πιέζει για την πρώτη θέση. Μετά από αρκετές προσπάθειες ο Γαλατιανός κατάφερε να βρεθεί δίπλα στον Κουζή στο κομμάτι με τα σαμαράκια και κατάφερε να στρίψει πρώτος στην στροφή που ακολουθούσε αναλαμβάνοντας την πρωτοπορία του αγώνα. Η πρωτοπορία του Γαλατιανού δεν κράτησε πολύ αφού ο Κουζής με μια εκπληκτική κίνηση άλλαξε γραμμή στην δύσκολη κατηφορική στροφή των pits και βρέθηκε ξανά μπροστά από τον Γαλατιανό. Στο τέλος του αγώνα ο Γαλατιανός επιχείρησε να περάσει λίγο πριν τον τερματισμό χωρίς όμως να τα καταφέρει. Με τους θεατές να χειροκροτούν τους δύο οδηγούς ο Kουζής πήρε αυτό το εκπληκτικό σκέλος από τον δεύτερο Γαλατιανό. Τρίτος τερμάτισε μετά από κακή εκκίνηση ο Δημήτρης Βαγγελάκος με τέταρτο τον Μανώλη Σκύβαλο που οδήγησε άνετα σε αυτήν την θέση. Μάχη έγινε για την πέμπτη θέση μεταξύ του Κων/νου Τζίωρα (από την ΟΡΕΝ Α) και του Χρήστου Κασιούμη. Τελικά ο Τζιώρας παρά την πτώση του στην αρχή του αγώνα κατάφερε να περάσει και να πάρει την πέμπτη θέση από τον έκτο Κασιούμη.

Ο Γαλατιανός #103 περνάει τον Κουζή #1 για την πρώτη θέση ενώ ρίχνουν γύρο στον τοπικό Ράπτη #61.

Στο δεύτερο σκέλος την εκκίνηση πήρε ο Κασιούμης αλλά αμέσως τον πέρασε ο Κουζής με τον Γαλατιανό ξεκινώντας την μάχη εκ νέου ακριβώς από εκεί που την άφησαν από το πρώτο σκέλος. Όμως στην παρέα σιγά σιγά ήρθε να προστεθεί και ο Βαγγελάκος που πέρασε γρήγορα αυτήν την φορά τον Σκύβαλο για την τρίτη θέση. Οι τρεις πρώτοι (Κουζής, Γαλατιανός, Βαγγελάκος) είχαν μια απόσταση 1.5 δευτερολέπτου ο ένας από τον άλλο, γράφοντας απίστευτα δυνατά γυρολόγια σε κάθε γύρο. Αυτό που έδειχνε σαν πιο πιθανή μάχη ήταν αυτή της δεύτερης θέσης αφού ο Βαγγελάκος κέρδιζε πολύ αργά αλλά σταθερά, έδαφος από τον Γαλατιανό. Μάλιστα αυτή η πίεση έφερε τον Γαλατιανό πιο κοντά στον Κουζή αλλά η διαφορά ξαναμεγάλωσε μετά την πτώση του Βαγγελάκου προ το τέλος του αγώνα. Και αυτό το σκέλος πήγε στο αήττητο στην κατηγορία από το 2008 Κουζή η δεύτερη θέση στον Γαλατιανό που είναι από τους λίγους οδηγούς που έχει κερδίζει στο παρελθόν τον Κουζή. Τρίτος τερμάτισε ο Βαγγελάκος στην καλύτερη από πλευράς χρόνων, φετινή του εμφάνιση. Μεγάλη μάχη έγινε σε ολόκληρο το σκέλος για την τέταρτη θέση μεταξύ του Σκύβαλου και του Τζιώρα. Στο τέλος ο Τζιώρας επιχείρησε με μια άκομψη κίνηση να περάσει τον Σκύβαλο. Τελικά έπεσε πάνω στον Σκύβαλο με αποτέλεσμα ο κρητικός να μην πάθει τίποτα και ο Τζιώρας να βρεθεί στο έδαφος. Τέταρτος τερμάτισε ο Σκύβαλος, πέμπτος ο Τζιώρας και έκτος ο Κασιούμης.

Σ.Κοσμάς #1 και Α.Τσαρνάς #91 θα πάνε μέχρι τέλους την διεκδίκηση του τίτλου της ΜΧ2.

Κατηγορία ΜΧ2
Με προβλήματα που τους ανάγκασαν να πάρουν από μια τρίτη και κερδίζοντας από μια νίκη έφυγαν οι δύο διεκδικητές του πρωταθλήματος της κατηγορίας Σπύρος Κοσμάς και Ανάργυρος Τσαρνάς από την Σπερχειάδα. Διατηρώντας ανέπαφη την βαθμολογική τους διαφορά στους 17 βαθμούς έδωσαν ραντεβού στον επόμενο αγώνα, αφήνοντας ανοιχτό τον τίτλο στην κατηγορία. Η ροή των πραγμάτων δε προδίκαζε όμως τέτοια εξέλιξη. Στο πρώτο σκέλος ο Δημήτρης Κοντολέτας πήρε την εκκίνηση και οδήγησε το σκέλος μπροστά από τον Τσαρνά και τον Κοσμά. Ο νεαρός από την Ζαχάρω έδειχνε αρκετά δυνατός για να κρατήσει την πρώτη θέση. Όμως ο Κοσμάς με τον Τσαρνά δεν ήθελαν να μοιραστούν βαθμούς με τον Κοντολέτα και σταδιακά τον πέρασαν και οι δύο. Μετά τα μισά του σκέλους ο πρωτοπόρος του αγώνα Κοσμάς άρχισε να ανοίγει τον ρυθμό του και να αφήνει πιο πίσω τον Τσαρνά. Όπως δήλωσε αργότερα ο Τσαρνάς είχε πρόβλημα με τα γυαλιά του και μάλιστα βγήκε τελείως εκτός ρυθμού επιτρέποντας στον Κοντολέτα να τον περάσει. Ο Κοσμάς πήρε το σκέλος με δεύτερο τον Κοντολέτα και τρίτο τον Τσαρνά. Μετά από ένα μοναχικό αγώνα ο Παναγιώτης Παπίλας τερμάτισε τέταρτος με πέμπτο τον Γιάννη Τουρατζίδη που συμπλήρωσε το 16ο ηλικιακό του έτος και συμμετείχε για πρώτη φορά σε αγώνα ΜΧ2. Την εξάδα συμπλήρωσε ο Σαράντης Κουφός που έδωσε πολλές μάχες με τον Τουρατζίδη και τον Κων/νο Θεοδωρίδη που τελικά εγκατέλειψε.

Ο Τσαρνάς κέρδισε το δεύτερο σκέλος και τις εντυπώσεις για την ΜΧ2.

Στο δεύτερο σκέλος ο Παπίλας πήρε την εκκίνηση και οδήγησε τον αγώνα έχοντας πίσω του τους Κοντολέτα, Τσαρνά και Κοσμά. Σύντομα η πίεση της πρώτης θέση άρχισε να καταβάλει τον Παπίλα πέφτοντας σχετικά γρήγορα στην τέταρτη θέση αφήνοντας τους τρεις πρωταγωνιστές  του πρώτου σκέλους να πάρουν τα ηνία ξανά. Ο Κοντολέτας δεν κατάφερε να κρατήσει πίσω του τον Τσαρνά και λίγο μετά δέχτηκε και την επίθεση του Κοσμά. Όμως ο Κοσμάς έκοψε ρυθμό και μετά από ένα σταμάτημα στα pits συνέχισε τον αγώνα σε χαλαρούς ρυθμούς. Χωρίς άλλες αλλαγές τελείωσε το σκέλος μ τον Τσαρνά να παίρνει την πρώτη θέση αυτήν την φορά, τον Κοντολέτα ξανά δεύτερο και τρίτο τον Κοσμά που όπως δήλωσε κάτι δεν πήγαινε καλά με την μοτοσικλέτα του. Μόνος στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο Παπίλας με πέμπτο αυτήν την φορά τον Βαλάντη Λαγούδη από την Χίο και έκτο τον Κουφό.

Κατηγορία 65cc Mini – 85cc Junior
Ελάχιστες ήταν οι συμμετοχές στις μικρές κατηγορίες αγγίζοντας τις επτά συνολικά. Τα δύο σκέλη της 85cc Junior τα πήρε ο Μανώλης Κρητικός μετά από μικρές μάχες Γιώργο Αρβανίτη. Ο Αρβανίτης πήγαινε δεύτερος και στα δύο σκέλη πήρε την δεύτερη στο πρώτο αλλά είχε από μια πτώση που τον άφησε εκτός βάθρου στο δεύτερο σκέλος. Έτσι τρίτος το Σάββατο τερμάτισε ο Κων/νος Μπετίνης  και δεύτερος την Κυριακή εκμεταλλευόμενοςτην πτώση του Αρβανίτη,  με τρίτο τον Σταμάτη Κατέβα. Στην κατηγορία 65cc Mini υπήρχαν μόνο δύο συμμετοχές και έτσι οι αγώνες δεν μέτρησαν. Για την ιστορία και τα δύο σκέλη κέρδισε ο Δημήτρη Τουρατζίδης με δεύτερο τον Άγγελο Μαργαρίτη.

Πρώτη νίκη στο πρωτάθλημα της ΟΡΕΝ Α για τον Αυγέρη.

Κατηγορία ΟΡΕΝ Α – ΟΡΕΝ Β
Στους αγώνες του Σαββάτου ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Κων/νος Τζιώρας δεν είχε αντίπαλο και καθάρισε εύκολα την πρώτη θέση της κατηγορίας ΟΡΕΝ Α, μαζεύοντας αρκετούς βαθμούς για να μπορέσει να αγωνιστεί την επόμενη μέρα στην ΜΧ1. Καμία έκπληξη δεν έγινε ούτε για την δεύτερη και τρίτη θέση με του Θανάση Αυγέρη και Δημήτρη Κεραμιδά να τερματίζουν δεύτερος και τρίτος αντίστοιχα. Την Κυριακή στο δεύτερο σκέλος της κατηγορίας ο Αυγέρης απουσία του Τζιώρα, πήρε την πρώτη του νίκη στον θεσμό αφήνοντας δεύτερο τον Κεραμιδά και τρίτο τον Κων/νο Κάλφα. Στην ΟΡΕΝ Β η εμφάνιση του Βασίλη Γεωργίου ήταν τέτοια και τις δύο μέρες που δεν έδωσε δικαίωμα σε κανέναν να τον αμφισβητήσει, κερδίζοντας άνετα και τα δύο σκέλη. Την τριάδα συμπλήρωσαν και στα δύο σκέλη ο δεύτερος Παύλος Σταμούλης με τρίτο τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας Γιάννης Πιλάλας.

Οι άνθρωποι των Quad έδειξαν θέληση για καλύτερους αγώνες στην Σπερχειάδα. Ήταν αρκετοί που προσπάθησαν να βγάλουν όλα τα άλματα της πίστας.

Κατηγορία Quad R
Η κατηγορία των Quad R επέστρεψε στο πρωτάθλημα σβήνοντας από τις μνήμες τα επεισόδια του αγώνα των Τρικάλων, συνεχίζοντας έτσι το πρωτάθλημα στην κατηγορία. Στην Σπερχειάδα κυρίαρχος και στα δύο σκέλη ήταν ο Άρης Τριανταφύλλου κερδίζοντάς άνετα και τις δύο ημέρες. Στο πρώτο σκέλος την δεύτερη θέση κατέλαβε ο Γιώργος Κασσιανός μετά από μάχη με τον δεύτερο στην βαθμολογία τον Γιώργο Καπέλη. Στο δεύτερο σκέλος ο Καπέλης πήρε την δεύτερη θέση μειώνοντας κι άλλο την βαθμολογική του διαφορά από τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας και τρίτο στο σκέλος Ζαχαρία Χριστόπουλο.

Επόμενος αγώνας 23-24/10/10,  Μεγαλόπολη.

Αποτελέσματα.

Βαθμολογίες.

Ο Γαλατιανός ήταν ο άνθρωπος του αγώνα.

.

1822 More posts in ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ category
Recommended for you
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΡΙΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΚΑΙ 2ΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ENDURO 2024 ΣΠΑΡΤΗ

Ο πρώτος διήμερος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Enduro 2024 ολοκληρώθηκε στην Σπάρτη με τον Παναγιώτη...