AMA MX – Συνέχισαν με νίκες οι πρωτοπόροι στο Southwick(video)

Η ιστορική πίστα του Southwick Moto X 338 έκλεισε σαράντα χρόνια αγώνων και το γιόρτασε με ακόμα έναν πρωταθληματικό αγώνα, τον ένατο για το φετινό ΑΜΑ Motocross. Εκεί ο Ryan Dungey πέτυχε την έβδομη συνεχόμενη φετινή του νίκη στα 450cc με τον Baggett να επικρατεί στα 250cc.  

Κατηγορία 450cc
Μετά από διακοπή δύο εβδομάδων το AMA Motocross επέστρεψε για τον ένατο αγώνα στην αμμουδερή και μια από τις διασημότερες πίστες του πρωταθλήματος το Southwick. Η άμμος, η βροχή του πρώτου σκέλους και οι πτώσεις στα δοκιμαστικά και το δεύτερο σκέλος δεν εμπόδισαν τον Ryan Dungey να πάρει ακόμα μια νίκη. Στο πρώτο σκέλος ο Mike Alessi πήρε την εκκίνηση και οδήγησε τον αγώνα προσπαθώντας να κρατήσει πίσω του τον Dungey που επιχειρούσε συνέχεια να τον περάσει κάτω από δύσκολες συνθήκες βροχής. Λίγο πριν τα μισά του σκέλους ο Dungey βρήκε τον τρόπο και πέρασε στην πρώτη θέση την οποία και δεν άφησε μέχρι και τον τερματισμό. Δεύτερος τερμάτισε ο Alessi με τρίτο τον Tommy Hahn που οδήγησε εξαιρετικά και δικαίως βρέθηκε στην πρώτη τριάδα. Τέταρτος μετά ένα εκπληκτικό αγώνα τερμάτισε ο τοπικός Rombert Marshal με πέμπτο τον Andrew Short και έκτο τον  Broc Tickle. Να πούμε ότι σε αυτό το σκέλος οι βετεράνοι άνω των 40ετών Mike Brown και John Dowd  τερμάτισαν μέσα στην πρώτη δεκάδα και συγκέντρωσαν του βαθμούς που απαιτούνται για να κρατήσουν τα νούμερα καριέρας τους #3 και #16 αντίστοιχα.

Έβδομη νίκη για τον R.Dungey.

Στο δεύτερο σκέλος και πάλι ο Alesss οδήγησε τον αγώνα μετά την εκκίνηση όμως ο Dungey τον πέρασε άμεσα στον πρώτο κιόλας γύρο. Παρόλα αυτά ο αγώνας για την πρώτη θέση δεν τελείωσε εκεί,  ο Dungey είχε μια πτώση στον όγδοο γύρο επιτρέποντας στον Alessi να τον ξαναπεράσει. Τρεις γύρους μετά ο Dungey κατάφερε να πάρει ξανά την πρώτη θέση όμως κατά την πτώση του άνοιξε η τάπα της βενζίνης και χάθηκε πολύτιμο για το Southwick καύσιμο αναγκάζοντας την ομάδα του να τον καλέσει στα pits για να του βάλει βενζίνη. Ο Dungey πέρασε στα pits στον 14ο γύρο δίνοντας την ευκαιρία να πάρει το σκέλος ο Tyla Rattray που εντωμεταξύ είχε περάσει τον Alessi. Ο Rattray δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και έγινε ο τέταρτος αναβάτης που κερδίζει φέτος σκέλος μετά τους James Stewart, Dungey και Alessi. Δεύτερος μετά την περιπέτεια του τερμάτισε ο Dungey που κέρδισε και τον αγώνα από τον τρίτο του σκέλους και δεύτερο στο συνόλο Alessi. Ο Tickle κατάφερε να πάρει την τέταρτη θέση γεγονός που τον έφερε στο τρίτο σκαλί του βάθρου ενώ ο Michael Byrne άφησε την ατυχία του πρώτου σκέλους(πτώση και εγκατάλειψη από μηχανική βλάβη)  και μπήκε δυνατά στο δεύτερο τερματίζοντας στην πέμπτη θέση μπροστά από τον έκτο Davi Millsaps που επέστρεψε από τραυματισμό.

Αποτελέσματα Shouthwick, 450cc
Ryan Dungey, Belle Plaine, Minn., KTM (1-2)
Mike Alessi, Victorville, Calif., Suzuki (2-3)
Broc Tickle, Holly, Mich., Kawasaki (6-4)
Davi Millsaps, Cairo, Ga., Yamaha (7-6)
Tyla Rattray, Durban, South Africa, Kawasaki (20-1)
Mike Brown, Johnson City, Tenn., KTM (9-7)
Josh Grant, Riverside, Calif., Kawasaki (8-8)
Andrew Short, Smithville, Texas, Honda (5-11)
Kyle Chisholm, Valrico, Fla., Kawasaki (11-9)
Tommy Hahn, Great Bend, Kan., Honda (3-35)

Κατηγορία 250cc
Ο αγώνας του Southwick έφερε μακριά από  μάχες τους τέσσερις διεκδικητές του τίτλου οι οποίοι είχαν διαφορετικές τακτικές και τελείως διαφορετικές τύχες στον αγώνα.  Ταχύτερος όλων ήταν ο Eli Tomac και ήταν αυτός που προσπάθησε περισσότερο για την νίκη από τους υπόλοιπους καθώς ήθελε να έρθει πιο κοντά στην στην βαθμολογία για την διεκδίκηση του τίτλου. Όμως η τύχη στο δεύτερο σκέλος δεν τον βοήθησε με αποτέλεσμα ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Blake Bagget να βρίσκεται την κατάλληλη στιγμή στην κατάλληλη θέση και να “τσιμπάει”  τον αγώνα στο τέλος. Από την άλλη ο Justin Barcia έχασε και τις δύο εκκινήσεις και όποτε ξεκινάει από τις πίσω θέσεις δύσκολα βρίσκεται στην πρώτη τριάδα ενώ ο Ken Roczen έχασε ακόμα μια ευκαιρία για νίκη σε σκέλος και σύνολο. Αυτοί που εντυπωσίασαν στο Southwick ήταν οι νεαροί Zach Bell και Jessy Nelson που οδήγησαν από την εκκίνηση και για αρκετούς γύρους τα αντίστοιχα δύο σκέλη.  Στο πρώτο σκέλος ο  Bell, ο νικητής του ερασιτεχνικού πρωταθλήματος την προηγούμενη εβδομάδα στο Loretta Lynn’s, πραγματοποιώντας το ντεμπούτο του στην επαγγελματική κατηγορία με την ομάδα της Geico Honda, πήρε την εκκίνηση και οδήγησε τον αγώνα αφήνοντας πίσω του τον Marvin Musquin που δεν μπορούσε να τον ακολουθήσει. Χρειάστηκε να ανέβει ο Eli Tomac στην δεύτερη θέση και να τον πιέσει για την πρωτοπορία περίπου στα 2/3 της διάρκειας του σκέλους, για να παραχωρήσει τελικά ο Bell στον ομόσταυλο του την πρώτη θέση. Ο Bell δυστυχώς στον ίδιο γύρο είχε μια άσχημη πτώση που τον ανάγκασε να εγκαταλείψει χωρίς να τραυματιστεί σοβαρά. Η νίκη στο σκέλος κατέληξε στον ταχύτερο του αγώνα Tomac, με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο Musquin και ακόμα μεγαλύτερη από τον τρίτο Bagget που κατάφερε να περιορίσει τον Roczen στην τέταρτη θέση. Μεγάλη μάχη στο τέλος του σκέλους έγινε για την πέμπτη θέση την οποία πήρε ο Jessy Nelson περιορίζοντας τον Malcolm Stewart στην έκτη θέση.

Χωρίς πίεση και ιδιαίτερη διάθεση για μάχες, η πρώτη θέση έπεσε σαν ώριμο φρούτο στα χέρια του B.Baggett.

Στο δεύτερο σκέλος ο Nelson ήταν αυτός που εντυπωσίασε ξανά οδηγώντας το σκέλος και δίνοντας παράλληλα σκληρές μάχες με τους Roczen και Baggett που κατάφεραν τελικά να τον περάσουν. Ο Roczen οδήγησε στην πρώτη θέση για την μεγαλύτερη διάρκεια του σκέλους όμως ο Baggett μόλις ξεμπέρδεψε με τον επίμονο Tomac(που έπεσε ενώ βρισκόταν δεύτερος) βρήκε τον τρόπο να περάσει τον Roczen στο τέλος, κερδίζοντας το σκέλος και τον αγώνα. Ο Roczen τερμάτισε δεύτερος στο σκέλος και τρίτος στο σύνολο με τον Tomac να καταφέρνει να τερματίσει τρίτος στο σκέλος, καταλαμβάνοντας έτσι την δεύτερη θέση του βάθρου. Με δύο κακές εκκινήσεις ο Barcia πήρε ένα καλό αποτέλεσμα σε αυτό το σκέλος τερματίζοντας τέταρτος, χάνοντας όμως αρκετούς βαθμούς για την διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Στην πέμπτη θέση βρέθηκε ο Musquin με έκτο τον Alex Martin.

Αποτελέσματα Shouthwick, 250cc
Blake Baggett, Grand Terrace, Calif., Kawasaki (3-1)
Eli Tomac, Cortez, Colo., Honda (1-3)
Ken Roczen, Apolda, Germany, KTM (4-2)
Marvin Musquin, La Reole, France, KTM (2-5)
Justin Barcia, Monroe, N.Y., Honda (7-4)
Malcolm Stewart, Haines City, Fla., KTM (6-7)
Alex Martin, Millville, Minn., Honda (8-6)
Jessy Nelson, Paso Robles, Calif., Honda (5-11)
Travis Baker, Temecula, Calif., Honda (10-10)
Ryan Sipes, Vine Grove, Ky., Yamaha (12-12)

Την πρώτη νίκη της καριέρας(σε σκέλος) του πέτυχε στην μεγάλη κατηγορία ο T.Rattray και έγινε ο τέταρτος αναβάτης φέτος που κερδίζει σκέλος.

Βαθμολογίες
450cc

Ryan Dungey 430
Mike Alessi 345
Jake Weimer 290
Andrew Short 273
Broc Tickle 253
Josh Grant 195
Justin Brayton 185
Kyle Chisholm 159
James Stewart 151
Brett Metcalfe 142

250cc
Blake Baggett 400
Justin Barcia 376
Eli Tomac 368
Ken Roczen 345
Marvin Musquin 294
Wil Hahn 230
Blake Wharton 197
Jason Anderson 181
Jessy Nelson 170
Travis Baker 156

Επόμενος αγώνας 18/08/12 Unadilla NY.

Ακολουθεί video με τα στιγμιότυπα του αγώνα.

4025 More posts in ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΩΝΕΣ category
Recommended for you
MXOEN 2024 – ΑΛΛΑΓΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ

Tο Motocross των Ευρωπαϊκών Εθνών που πρόκειται να διεξαχθεί στο TCS Racing Park κοντά στη...