AMA MX – Τίτλος για τον R.Dungey, νίκη ο M.Musquin, πανηγύρια στην KTM(video)

O δέκατος γύρος του ΑΜΑ Motocross στην Unadilla αποτέλεσε μια ιστορική στιγμή για την ΚΤΜ που κατάφερε να πάρει τον πρώτο της τίτλο επί αμερικανικού εδάφους στην μεγάλη κατηγορία. Υπεύθυνος για αυτό ήταν φυσικά ο Ryan Dungey που κυρίως με την σταθερότητα του, κατάφερε να πάρει και τα δύο σκέλη στα 450cc  ενώ την ημέρα έκλεισε με πανηγυρικό τρόπο Marvin Musquin προσφέροντας στην ΚΤΜ την νίκη και στα 250cc.

Κατηγορία 450cc
Οι προσπάθειες πολλών ετών και η συγκέντρωση πολλών ικανών ανθρώπων στις τάξεις της ΚΤΜ έσπασαν ένα  κατεστημένο αρκετών ετών, που ήθελε την αυστριακή εταιρία μακριά από τίτλους στο αμερικανικό πρωτάθλημα. Ποίος θα περίμενε ότι με την στρατολόγηση του Roger deCoster πριν δύο χρόνια και με τον ερχομό του Ryan Dungey μόλις την φετινή χρονιά, η ομάδα θα έπαιρνε τον πρώτο της τίτλο στην μεγάλη κατηγορία πάνω σε μια ολοκαίνουργια μοτοσυκλέτα, σχεδιασμένη για τις ανάγκες κατάκτησης του ΑΜΑ Motocross και Supercross. Όλα τελείωσαν στην Unadilla ή μόλις άρχισαν για την συγκομιδή τίτλων της ΚΤΜ. Ο Ryan Dungey αν και έπεσε και αυτός θύμα της γεμάτης λούκια πίστας που δημιούργησε η βραδινή βροχή, φέρνοντας σε αρκετούς οδηγούς πτώσεις και εγκαταλείψεις ωστόσο κατάφερε να πάρει και τα δύο σκέλη της Unadilla σε έναν αγώνα που συμμετείχε και ο James Stewart. Στο πρώτο σκέλος  o Michael Byrne πήρε την εκκίνηση και οδήγησε τον αγώνα με τους Jake Weimer και Stewart πίσω του, την στιγμή που ο Dungey δεν είχε καλή εκκίνηση και αντιμετώπισε και μια πτώση στον πρώτο γύρο. Σύντομα μπροστά, τα ηνία του αγώνα πήρε ο Stewart προσπερνώντας σχεδόν ταυτόχρονα τους Weimer και Byrne όμως ο Stewart είχε λίγο μετά μια πτώση που τον ανάγκασε να εγκαταλείψει αφού η μοτοσυκλέτα του δεν πήρε ξανά μπροστά . Τον χορό των πτώσεων συνέχισε ο Mike Alessi με πτώση και εγκατάλειψη από σπασμένο ψυγείο και ακολούθησε ο Weimer που έπεσε εντυπωσιακά την στιγμή που είχε πάρει την πρωτοπορία από τον Byrne. Με τον Byrne μακριά μπροστά και τον Dungey να προσπαθεί να μπει στην πρώτη τριάδα την στιγμή που ο χρόνος για την ολοκλήρωση του σκέλους τελείωνε, όλα έδειχναν ότι ο αυστραλός είχε πολλές ελπίδες για την πρώτη νίκη της καριέρας του. Όμως στον ενδέκατο γύρο το δύσκολο τερέν έπιασε και αυτόν στα δόντια του, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο γόνατο μετά από ένα λάθος και να εγκαταλείψει. Ο κατακερματισμός πολλών οδηγών σε αυτό το σκέλος, έφερε τους Dungey και Broc Tickle να δίνουν την μάχη της πρώτης θέσης, με τον Dungey να επικρατεί τελικά και να παίρνει τον δεύτερο τίτλο της καριέρας του στην μεγάλη κατηγορία μετά την εγκατάλειψη του δεύτερου στην βαθμολογία Alessi. Δεύτερος στο σκέλος τερμάτισε ο Tickle με τρίτο τον David Millsaps και τέταρτο τον Andrew Short. Πέμπτος τερμάτισε ο Josh Grant που είχε και τον ταχύτερο γύρο στα δοκιμαστικά με έκτο τον Nico Izzy που επέστρεψε μετά από τραυματισμό.

O R.Dungey πετάει στην κατάκτηση του δεύτερου ΜΧ τίτλου του μέσα σε τρία χρόνια στην μεγάλη κατηγορία.

Στο δεύτερο σκέλος ο Short πήρε την εκκίνηση αλλά ο Dungey τον πέρασε σύντομα για την πρώτη θέση, προσπαθώντας να απομακρυνθεί από τους Alessi και Stewart που τον πίεζαν. Στον έκτο γύρο ο Stewart είχε ακόμα μια πτώση, εγκαταλείποντας ξανά τον αγώνα και αφήνοντας πλέον μόνο στην δεύτερη θέση τον Alessi. Από εκεί και μετά δεν υπήρχαν μεγάλες ανακατατάξεις στον αγώνα με τον Dungey να κερδίζει ακόμα ένα σκέλος και ακόμα έναν αγώνα με τον Alessi δεύτερο. Τρίτος τερμάτισε ο Short σε σκέλος και σύνολο με τον Tickle να τερματίζει τέταρτος και να ανεβαίνει στο δεύτερο σκαλί του βάθρου. Πέμπτος τερμάτισε ο Millsaps με έκτο τον Grant.

Αποτελέσματα Unadilla, 450cc
1. Ryan Dungey, Belle Plaine, Minn., KTM (1-1)
2. Broc Tickle, Holly, Mich., Kawasaki (2-4)
3. Andrew Short, Smithville, Texas, Honda (4-3)
4. Davi Millsaps, Cairo, Ga., Yamaha (3-5)
5. Josh Grant, Riverside, Calif., Kawasaki (5-6)
6. Nico Izzi, Rochester, Mich., Yamaha (6-8)
7. Tyla Rattray, Durban, South Africa, Kawasaki (8-9)
8. Phil Nicoletti, Cohocton, N.Y., Honda (7-11)
9. Kyle Chisholm, Valrico, Fla., Kawasaki (12-7)
10. Mike Alessi, Victorville, Calif., Suzuki (39-2)

Κατηγορία 250cc
Η παράδοση που θέλει τους ευρωπαίους αναβάτες να πηγαίνουν καλά στην Unadilla επιβεβαιώθηκε με τον καλύτερο τρόπο σε αυτήν την κατηγορία. Την πρώτη νίκη της καριέρας πέτυχε ο γάλλος Marvin Musquin κερδίζοντας με το καλύτερο συνδυασμένο αποτέλεσμα τον αγώνα (2-3) ενώ ο γερμανός Ken Roczen κατέκτησε το πρώτο του σκέλος κάτι που κυνηγούσε εδώ και αρκετό καιρό. Για να επιβεβαιωθεί η παράδοση ακόμα περισσότερο, οι δύο οδηγοί τα κατάφεραν πάνω σε μια αυστριακή μοτοσυκλέτα. Στο πρώτο σκέλος την εκκίνηση πήρε ο rookie Zach Bell που οδήγησε το πρώτο σκέλος όπως είχε οδηγήσει και το πρώτο επαγγελματικό σκέλος της καριέρας την προηγούμενη εβδομάδα στο Southwick. Ο νεαρός κατάφερε να κρατηθεί μπροστά για δύο γύρους μέχρι να πέσει και να τον περάσει ο Roczen που τον πίεζε από την δεύτερη θέση.  Πίσω από τον Roczen o ταχύτερος των δοκιμαστικών Musquin έδινε σκληρές μάχες με τον Justin Bogle και τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας Blake Bagget για την δεύτερη θέση, την οποία κατάφερε μετά από αρκετές εναλλαγές να κρατήσει, πλησιάζοντας μάλιστα στο τέλος τον πρωτοπόρο Roczen. Οι οδηγοί της ΚΤΜ έκαναν το 1-2 στο σκέλος αφήνοντας τρίτο τον Baggett. Τέταρτος τερμάτισε ο Blake Warton με πέμπτο τον ομόσταυλο του Jason Anderson. Μετά από πολύ κακή εκκίνηση οι Eli Tomac και Justin Barcia κατάφεραν να τερματίσουν έκτος και έβδομος αντίστοιχα.

Οι τεχνικές πίστες όπως η Unadilla ευνοούν τους ευρωπαϊους οδηγούς όπως ο M.Musquin.

Στο δεύτερο σκέλος ο Barcia κατάλαβε ότι έπρεπε να αντιδράσει για να μην χάσει ακόμα περισσότερους βαθμούς για το πρωτάθλημα όπως έγινε στο πρώτο σκέλος και στον αγώνα του Southwick. Πήρε την εκκίνηση και οδήγησε το σκέλος μπροστά από τους ομόσταυλους Bell και Tomac όμως ο Tomac ήταν ταχύτερος και κατάφερε στον ένατο γύρο να περάσει μπροστά και να οδηγήσει στην πρώτη θέση μέχρι και τον τερματισμό. Δεύτερος τερμάτισε ο Barcia με τρίτο τον Musquin που βρέθηκε μπροστά από την αρχή και περιόρισε στην τέταρτη θέση τον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό Bogle. Πέμπτος τερμάτισε ο Baggett σε έναν αγώνα τακτικής για την κατάκτηση του τίτλου ενώ την εξάδα συμπλήρωσε ο Roczen που έμεινε μακριά από τις πρώτες θέσεις κυρίως λόγω της μέτριας εκκίνησης του.  Ο Musquin όπως είπαμε ήταν ο μεγάλος νικητής του αγώνα με τον Tomac να ακολουθεί στο δεύτερο σκαλί του βάθρου και τον Roczen στο τρίτο.
Αποτελέσματα Unadilla, 250cc
1. Marvin Musquin, La Reole, France, KTM (2-3)
2 .Eli Tomac, Cortez, Colo., Honda (6-1)
3. Ken Roczen, Apolda, Germany, KTM (1-6)
4. Justin Barcia, Monroe, N.Y., Honda (7-2)
5. Blake Baggett, Grand Terrace, Calif., Kawasaki (3-5)
6. Justin Bogle, Cushing, Okla., Honda (11-4)
7. Wil Hahn, Decatur, Texas, Honda (9-8)
8. Jason Anderson, Edgewood, N.M., Suzuki (5-12)
9. Martin Davalos, Quito, Ecuador, Suzuki (13-7)
10.Jessy Nelson, Paso Robles, Calif., Honda (14-9)

Είναι πλέον και πρωταθλητές ΑΜΑ.

Βαθμολογίες
450cc

1. Ryan Dungey 480
2. Mike Alessi  367
3. Andrew Short 311
4. Broc Tickle 293
5. Jake Weimer  293
6. Josh Grant 226
7. Justin Brayton 202
8. Kyle Chisholm 182
9. James Stewart 163
10. Davi Millsaps 150

250cc
1. Blake Baggett 436
2. Justin Barcia 412
3. Eli Tomac 408
4. Ken Roczen 385
5. Marvin Musquin 336
6. Wil Hahn 255
7. Blake Wharton 215
8. Jason Anderson 206
9. Jessy Nelson  189
10. Travis Baker 168

Επόμενος αγώνας 01/09/12 Steel City PA.

Ακολουθεί video με τα στιγμιότυπα του αγώνα.

4024 More posts in ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΩΝΕΣ category
Recommended for you
AMA SX 2024 – O J.LAWRENCE ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΠΑΝΩ ΧΕΡΙ ΣΤΟΝ 15Ο ΓΥΡΟ ΤΗΣ PHILADELPHIA

Ο 15ος γύρος του ΑΜΑ Supercross 2024 πραγματοποιήθηκε σε ένα καινούργιο στάδιο στην Philadelphia όπου...