Ξεκινάει το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ΜΧ 2014

Η αναμονή για τον πρώτο αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross 2014 τελείωσε. Αυτήν την Κυριακή στη Χαλκίδα ξεκινάει το πρωτάθλημα το οποίο δείχνει πολλά υποσχόμενο κυρίως για τις δύο σημαντικές κατηγορίες. Η μετακίνηση του περσινού πρωταθλητή της ΜΧ2 Δημήτρη Κοντολέτα στην ΜΧ1, άφησε ορφανή την μικρή κατηγορία από κύριο διεκδικητή, με τέσσερις τουλάχιστον αθλητές να είναι τα φαβορί για την νίκη.

Αντίθετα, η ίδια μετακίνηση ανέβασε το ενδιαφέρον στην μεγάλη κατηγορία αφού ο πολυπρωταθλητής Παναγιώτης  Κουζής θα έχει να αντιμετωπίσει ακόμα έναν δυνατό αντίπαλο.

Το πρωτάθλημα του 2014 ξεκινάει με ελάχιστες αλλαγές από την περσινή σεζόν όσο αφορά την οργάνωση του. Επτά αγώνες στις ίδιες σχεδόν πίστες με την Χαλκίδα να παίρνει ξανά τον πρώτο αγώνα και να ακολουθούν Γιαννιτσά, Μεγαλόπολη και την Κοζάνη για το πρώτο μισό του πρωταθλήματος μέχρι την καλοκαιρινή ανάπαυλα. Η Κοζάνη, αντικατέστησε το Λιτόχωρο που φέτος δεν θα φιλοξενήσει κανένα αγώνα motocross. Μετά το καλοκαίρι, την σκυτάλη θα πάρουν το Άργος και η Πτολεμαΐδα με το πρωτάθλημα να ολοκληρώνεται και φέτος στην Καρδίτσα.

Παρά τον ντόρο που είχε δημιουργηθεί πέρσι, με την απόσπαση από το πρόγραμμα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος ΜΧ των κατηγοριών Mini – Junior και την θέσπιση ενός  αγώνα που θα έκρινε τους πρωταθλητές στις μικρές κατηγορίες, η Ομοσπονδία δεν έλαβε υπόψιν της τα παράπονα που δημιουργήθηκαν, συνεχίζοντας την περσινή μορφή του πρωταθλήματος για αυτές τις κατηγορίες. Φέτος, το πρωτάθλημα Mini – Junior θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου στην Χαλκίδα(πέρσι είχε γίνει στο Λιτόχωρο).

Αλλαγές για την φετινή σεζόν έχουν γίνει στις κατηγορίες OPEN και Quad. Στην μεν ΟΡΕΝ, για ακόμα μια χρονιά ανέβηκε το ηλικιακό όριο από 36 στα 38 έτη, αφήνοντας ακόμα ανοιχτή την δυνατότητα να αγωνιστούν και φέτος σε τρεις αγώνες νέοι οδηγοί, μόνο που φέτος δεν θα βαθμολογείτε στην κατάταξη του πρωταθλήματος.  Στα δε Quad, ακόμα δεν έχει αποφασιστεί αν θα συμμετέχουν στο αγωνιστικό πρόγραμμα της Κυριακής ή θα ολοκληρώνουν τους αγώνες τους το Σάββατο. Αυτό κυρίως γιατί υπάρχουν παράπονα ότι αυτή η κατηγορία χαλάει τις αγωνιστικές γραμμές των υπολοίπων κατηγοριών και υπήρξαν συζητήσεις ακόμα και για κατάργηση της κατηγορίας. Επίσης στα Quad, θα μειωθεί η διάρκεια των σκελών, μετά από αίτημα των ίδιων των οδηγών της κατηγορίας.

Αν οι τίτλοι πήγαιναν με σειρά προτεραιότητας, φέτος είναι η σειρά του Π.Παπίλα στην ΜΧ2.

H πιο απρόβλεπτη κατηγορία αναμένετε να είναι η ΜΧ2. Με τον περσινό πρωταθλητή Δημήτρη Κοντολέτα να ανεβαίνει στην ΜΧ1, η πρώτη θέση θα γνωρίσει φέτος πολλούς μνηστήρες. Οι κυριότεροι από αυτούς είναι ο Γιάννης Τουρατζίδης, ο Γιώργος Αρβανίτης, o Παναγιώτης Παπίλας και ο Μανώλης Κρητικός. Ο Γιάννης Τουρατζίδης από την Θεσσαλονίκη ανέβασε ρυθμούς στο δεύτερο μισό του περσινού πρωταθλήματος και με σταθερούς τερματισμούς μέσα στην χρονιά κατάφερε, να τερματίσει στην δεύτερη θέση. Η σταθερότητα είναι αυτό που τον χαρακτηρίζει και αν δούμε τις δηλώσεις του Δ.Κοντολέτα στην συνέντευξη  για το πρωτάθλημα του 2013, είχε πει ότι ο πιο σταθερός αναβάτης θα πάρει και τον τίτλο της ΜΧ2 το 2014. Με μια τελείως διαφορετική αντιμετώπιση ο Γιώργος Αρβανίτης είναι από τους ταχύτερους οδηγούς της κατηγορίας και επιδιώκει να το δείχνει αυτό σε κάθε σκέλος.

O Γ.Αρβανίτης έχει την ταχύτητα που μπορεί να τον οδηγήσει στον πρώτο του τίτλο στην ΜΧ2.

Τερματίζοντας στην τρίτη θέση του περσινού πρωταθλήματος και ξεκινώντας εξαιρετικά την φετινή  χρονιά με μια πολύ καλή εμφάνιση στο Βορείου στην Καρυώτισσα και με νίκη στο Ανατολικής Ευρώπης την περασμένη Κυριακή στην ιδιαίτερη του πατρίδα τις Σέρρες, o Αρβανίτης αν μετριάσει τις εγκαταλείψεις και τις ατυχίες, δύσκολα θα χάσει τον φετινό τίτλο. Επιστρέφοντας από τον περσινό του τραυματισμό, ο Παναγιώτης Παπίλας είναι ο πιο έμπειρος διεκδικητής του φετινού πρωταθλήματος. Έχοντας δώσει πολλές μάχες και έχοντας διεκδικήσει στο παρελθόν τον τίτλο της κατηγορίας, ο τέταρτος του περσινού πρωταθλήματος από την Χαλκίδα,  είναι πιο ώριμος από ποτέ για να πάρει τον φετινό τίτλο και θα έχει την ευκαιρία να ξεκινήσει δυνατά την χρονιά διεκδικώντας την νίκη στην “πίστα του” στην Χαλκίδα. Ο πιο ταλαντούχος αναβάτης της κατηγορίας είναι αδιαμφισβήτητα ο Μανώλης Κρητικός.

Ο Γ.Τουρατζίδης στα πρωτάθλημα της ΜΧ2 ήταν το 2012 τρίτος , το 2013 δεύτερος, το 2014…;

Έχοντας ταράξει τα νερά της κατηγορίας κερδίζοντας σκέλη με το μικρό του δίχρονο το 2012 και φτάνοντας σε κάποιο σημείο να διεκδικεί και τον τίτλο της κατηγορίας την περσινή σεζόν, ο νεαρός οδηγός από την Πεντέλη με το αέρινο στυλ του είναι ικανός να κάνει την “ζημιά” κερδίζοντας τον πρώτο του τίτλο στην ΜΧ2. Αν το πετύχει αυτό θα είναι από τους νεότερους οδηγούς που έχουν καταφέρει κάτι τέτοιο στην ιστορία του ελληνικού motocross. Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάμε και άλλους οδηγούς ικανούς να κάνουν την έκπληξη όπως είναι ο Αλέξανδρος Γεωργαντάς και ο Νικόλας Φανουράκης.

Με υποχρεώσεις σε δύο πρωταθλήματα το 2014, ταχύτητας και motocross, ο Π.Κουζής έχει στα χέρια του, δύο δυνατές προκλήσεις.

Τονωτική ένεση στο ενδιαφέρον της μεγάλης κατηγορίας(ΜΧ1) είναι η εμφάνιση του περσινού πρωταθλητή της ΜΧ2 Δημήτρη Κοντολέτα. Ο αναβάτης από την Ζαχάρω εντυπωσίασε πέρσι στον τελευταίο αγώνα του πρωταθλήματος στην Καρδίτσα με την κατάκτηση της νίκης και στα δύο σκέλη της ΜΧ1. Για όσους δεν γνωρίζουν ο Κοντολέτας κατέκτησε το πρωτάθλημα της ΜΧ2 στον προτελευταίο αγώνα του πρωταθλήματος στο Άργος και συμμετείχε στον τελευταίο αγώνα στην ΜΧ1 κερδίζοντας μάλιστα τον αγώνα. Όμως τότε απουσίαζε ο πολυπρωταθλητής της κατηγορίας Παναγιώτης Κουζής(είχε κατακτήσει και αυτός το πρωτάθλημα) λόγω υποχρεώσεων του σε αγώνα ταχύτητας.

O Δ.Κοντολέτας παίρνει με διαφορά την εκκίνηση της ΜΧ1 στην Καρδίτσα. Θα πάρει και την νίκη σε εκείνο τον αγώνα.

Έτσι οι δύο οδηγοί δεν έχουν βρεθεί ποτέ αντιμέτωποι σε αγώνα του πανελληνίου και η πρώτη φορά θα είναι αυτήν την Κυριακή στην πίστα της Χαλκίδας. Βέβαια οι Κουζής και Κοντολέτας θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και άλλους οδηγούς όπως είναι ο δεύτερος του περσινού πρωταθλήματος Δημήτρης Βαγγελάκος. Ο Βαγγελάκος έδειξε στον αγώνα του Νοτίου στο Άργος ότι βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση όπως επίσης και ο Γιώργος Ηλιόπουλος που πάντα είναι μια υπολογίσιμη δύναμη. Και οι δύο έχουν κατακτήσει το Νο2 στο παρελθόν και έχουν καταφέρει να πιέσουν και να κερδίσουν τον κυρίαρχο της κατηγορίας Κουζή.

IMG_3649

Οι Δ.Βαγγελάκος #211 και Γ.Ηλιόπουλος #69 άρχισαν νωρίς τις “εχθροπραξίες” στο Άργος για το Νοτίου.

Εξαιρετικές εμφανίσεις έχει να επιδείξει και ο Μανώλης Σκύβαλος, με κορυφαία την περσινή του νίκη στον αγώνα των Γιαννιτσών και σίγουρα είναι ικανός να επαναλάβει την περσινή του επιτυχία ανά πάσα στιγμή, γιατί όχι και στην Χαλκίδα. Βέβαια βαρόμετρο για την νίκη στην Χαλκίδα είναι πάντα η κατάσταση που θα βρεθούν οι οδηγοί αφού είναι ο πρώτος αγώνας και κυρίως, σε τι κατάσταση θα είναι ο κυρίαρχος της κατηγορίας Κουζής. Αυτό δεν αποκλείει τις εκπλήξεις, που είναι έτοιμοι να κάνουν τόσο ο Δημήτρης Μπαξεβάνης όσο και ο Γιώργος Γεωργούσης, ίσως όχι τόσο για την πρώτη θέση, αλλά για μια θέση στο βάθρο.

Tο νέο look του Σ.Δημολιάνη.

Όσο για τους βετεράνους της ΟΡΕΝ, και φέτος τον πρώτο λόγο θα τον έχει ο περσινός πρωταθλητής Σταμάτης Δημολιάνης. Ίσως στον δρόμο του βρεθούν κάποιοι τοπικοί αναβάτες στερώντας του νίκες, δυστυχώς όμως ο κύριος περσινός του αντίπαλος ο Κυριάκος Κιουτσουκώστας τραυματίστηκε την Κυριακή στις Σέρρες και είναι αμφίβολη η συμμετοχή του στην Χαλκίδα. Φυσικά μην ξεχνάμε ότι και φέτος στην κατηγορία αναμένετε να δώσουν ξεχωριστή ομορφιά,  ο ακραίος Σταμάτης Λυρίου, ο πεισματάρης Νίκος Κριμπούνης, ο σταθερός Κων/νος Παπαδόπουλος και ο μεθοδικός Θανάσης Αργυρόπουλος.

Ο Γ.Καπέλης θα έχει και φέτος τον πρώτο λόγο στα Quad.

Πιο δυνατό από ποτέ αναμένεται να είναι το φετινό πρωτάθλημα της κατηγορίας Quad. Οι πληροφορίες θέλουν να υπάρχει μια γενική συσπείρωση των αγωνιζομένων με στόχο να ενδυναμώσουν την κατηγορία και να την κάνουν ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Στις τετράροδες μοτοσυκλέτες για ακόμα μια χρονιά αναμένεται ο Γιώργος Καπέλης να είναι ο πρωταγωνιστής, με τον Χρήστο Καναβά που είχε κερδίσει την Χαλκίδα πέρσι και τον Σπύρο Μπιρλή, που πήρε σκέλος στην Καρδίτσα να έχουν αποδείξει ότι μπορούν να τον απειλήσουν.

ΑΜΟΤΟΕ ΑΦΙΣΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2014.(1)

4029 More posts in ΓΕΝΙΚΑ ΝΕΑ category
Recommended for you
AMA SX 2024 – Η ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΑΣ ΤΟΥ 15ΟΥ ΓΥΡΟΥ ΣΤΗΝ PHILADELPHIA

Το AMA Supercross 2024 έφτασε στον 15ο του γύρο και την Philadelphia, όπου η σχεδίαση...