2015 Honda CRF450R …αναβαθμίσεις με έμφαση στη λεπτομέρεια

2015 CRF450R(1)ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Από το 2002 που παρουσιάστηκε, η HondaCRF450R έχει καταφέρει να συνδυάσει ωφέλιμη ισχύ με απόλυτο έλεγχο, δημιουργώντας μία αίσθηση “ισορροπίας” στους αναβάτες, και επιτρέποντας σε επαγγελματίες/ερασιτέχνες αγωνιζόμενους αλλά και χομπίστες να αποδίδουν οι ίδιοι τα μέγιστα και να εκμεταλλεύονται τις επιδόσεις της μοτοσυκλέτας τους.

Το μοντέλο έχει αποδειχτεί ένα επιτυχημένο πακέτο από κάθε άποψη, ενώ η αξιοπιστία και η ποιότητα κατασκευής του αποτελούν σημείο αναφοράς.

 

.
Αναβαθμίσεις μοντέλου: Η κορυφαία μοτοσικλέτα ΜΧ της Honda αποκτά Διακόπτη Επιλογής Προγράμματος Κινητήρα (EngineModeSelectButton). Έτσι ο αναβάτης μπορεί να επιλέγει μεταξύ τριών χαρτογραφήσεων του κινητήρα για διαφορετική απόδοση ισχύος, αλλά και περισσότερη ισχύ από μία κυλινδροκεφαλή αγωνιστικών προδιαγραφών HRC και νέα εξάτμιση. Η μοτοσυκλέτα εφοδιάζεται επίσης με ελαφρύτερο πιρούνι KayabaPSF2 δεύτερης γενιάς και έναν εμπρός δίσκο 260mm.

2015 CRF450R(3)

 

1. Εισαγωγή

Από το 2002 που παρουσιάστηκε, η HondaCRF450R έχει καταφέρει να συνδυάσει ωφέλιμη ισχύ με απόλυτο έλεγχο, δημιουργώντας μία αίσθηση “ισορροπίας” στους αναβάτες, και επιτρέποντας σε επαγγελματίες/ερασιτέχνες αγωνιζόμενους αλλά και χομπίστες να αποδίδουν οι ίδιοι τα μέγιστα και να εκμεταλλεύονται τις επιδόσεις της μοτοσυκλέτας τους. Το μοντέλο έχει αποδειχτεί ένα επιτυχημένο πακέτο από κάθε άποψη, ενώ η αξιοπιστία και η ποιότητα κατασκευής του αποτελούν σημείο αναφοράς.

Όλα αυτά τα χρόνια, η μοτοσικλέτα δεν σταμάτησε να εξελίσσεται: από τότε που πρωτοεμφανίστηκε, κάθε νέο model year σηματοδοτούσε μία αναβάθμιση με βάση τα ευρήματα από την πλούσια αγωνιστική δράση της Honda σε όλο τον κόσμο.

Το 2013 υιοθέτησε νέο πλαίσιο με άριστη συγκέντρωση των μαζών, ειδικά προσαρμοσμένο στο USD πιρούνι της KYB – σημαντικό βήμα εξέλιξης που στόχο είχε να βοηθήσει τον αναβάτη να μειώνει τους χρόνους και να στρίβει με λιγότερη προσπάθεια, στο έδαφος αλλά και στον αέρα.

Το μοντέλο 2014 περιλάμβανε πολυάριθμες λεπτομερείς αλλαγές στα χαρακτηριστικά της ανάρτησης και τις επιδόσεις του κινητήρα, με πιλότο πάντα την αγωνιστική εμπειρία. Για τη σεζόν του 2015, οι μηχανικοί εξέλιξης της Honda αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μικροαλλαγές που όμως κάνουν τη διαφορά, και η νέα CRF450R – όπως παραδίδεται από το εργοστάσιο – θα θυμίζει πολύ σε αίσθηση εργοστασιακή μοτοσυκλέτα ΜΧ1.

2. Παρουσίαση

Η ισχύς και η ροπή του μονοκύλινδρου κινητήρα 449cm3 άλλαξαν σημαντικά προκειμένου να βελτιωθεί η απόδοση και η αίσθηση της πρόσφυσης από τις χαμηλές στροφές. Ταυτόχρονα αυξήθηκε η μέγιστη ισχύς χάρη στην ανασχεδιασμένη κυλινδροκεφαλή προδιαγραφών HRC, τη νέα εξαγωγή/σιγαστήρες και τις ρυθμίσεις του ψεκασμού. Άλλες αναβαθμίσεις στο κιβώτιο, το έμβολο και το στροφαλοθάλαμο βελτιώνουν την αντοχή σε βάθος χρόνου. Νέα ψυγεία αυξάνουν τα χαρακτηριστικά ψύξης του κινητήρα.

Στα νέα χαρακτηριστικά του κινητήρα εντάσσεται το EngineModeSelectButton (EMSB) 3 ρυθμίσεων, μία επαναστατική λειτουργία της Honda στις μοτοσικλέτες off-road, με την οποία ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει μεταξύ τριών προγραμμάτων οδήγησης με το δεξί του χέρι. Το Mode 1 προσφέρει το στάνταρ συνδυασμό χαρτογραφήσεων ECU, το Mode 2 υπόσχεται βελούδινο έλεγχο του γκαζιού και το Mode 3 αποδίδει πιο δυναμική απόκριση και ισχύ.

Έχοντας αναθεωρήσει, πριν από δύο χρόνια, τους κανόνες που διέπουν το εμπρός τμήμα, οι μονάδες 48MMKYBPneumaticSpringForks (PSF) προχωρούν στο επόμενο επίπεδο (PSF2) και αποκτούν ανασχεδιασμένα, ελαφρύτερα εσωτερικά εξαρτήματα και μείωση της τριβής κατά 10% περίπου. Η ρύθμιση της απόσβεσης επαναφοράς στις υψηλές και χαμηλές ταχύτητες έχει μεταφερθεί στο πάνω τμήμα του πιρουνιού μαζί με τις άλλες ρυθμίσεις, ενώ και στο πίσω αμορτισέρ οι ρυθμίσεις είναι ομοίως συγκεντρωμένες.

Μπροστά, ένας ανασχεδιασμένος δίσκος 260mm αντικαθιστά τον προηγούμενο 240mm, ενώ το αλουμινένιο πλαίσιο δύο δοκών, το ψαλίδι και το μοχλικό της πίσω ανάρτησης Pro-Link παραμένουν τα ίδια. Ένα νέα πακέτο γραφικών και τα ανάλογα ελαστικά DunlopMX52 ολοκληρώνουν την ανανέωση της 2015 CRF450R και, όπως όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά, παραπέμπουν ακόμα περισσότερο στα εργοστασιακά HRC.

2015 CRF450R(4)

3. Κύρια Χαρακτηριστικά

3.1 Κινητήρας

Η αυξημένη ισχύς και ροπή από το ρελαντί, η ομαλή, γραμμική καμπύλη μέχρι τις μεσαίες στροφές, η αυξημένη μέγιστη ισχύς και οι υψηλότερες μέγιστες στροφές είναι αποτέλεσμα της επιμονής των μηχανικών κατά την εξέλιξη της μοτοσικλέτας. Αυτό προσφέρει στον αναβάτη αυτοπεποίθηση να ανοίγει το γκάζι νωρίς, να επιταχύνει μέσα στη στροφή, ενώ το αυξημένο εύρος στροφών περιορίζει τις αλλαγές σχέσεων. Η μέγιστη ισχύς είναι αυξημένη κατά 0,9kW, φτάνοντας τα 39,5kW @ 9.000rpm με τη μέγιστη ροπή των 48Nm να επιτυγχάνεται στις 7.000rpm.

Η ανασχεδιασμένη, 4-βάλβιδη κυλινδροκεφαλή Unicam και η εξάτμιση έχουν τον κύριο λόγο. Η κεφαλή συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές HRC για τη σεζόν 2014, και φέρει αυλούς εξαγωγής που κοιτούν δεξιά αντί για αριστερά.

Αυτό επιτρέπει τη χρήση ενός κοντύτερου και βελτιστοποιημένου αυλού εξαγωγής που δεν εκτείνεται πλέον γύρω από το πλαίσιο, μειώνοντας το μήκος κατά 320mm. Οι δύο σιγαστήρες έχουν επίσης μεγαλύτερη εσωτερική διάμετρο. Ο Διπλός Ψεκασμός Καυσίμου PGM-FIDualFuelinjection έχει αναβαθμιστεί σύμφωνα με την αυξημένη απόδοση του κινητήρα.

Το EMSB της Honda αλλάζει το παιχνίδι για το μέσο αγωνιζόμενο. Νέο στοιχείο εδώ είναι ότι αντί να κάνει τις ρυθμίσεις του στη μοτοσυκλέτα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και να ελπίζει το καλύτερο (ή να φέρνει laptop στην πίστα) ο αναβάτης, ανάλογα με τις συνθήκες – πρέπει απλά να σταματήσει με τον κινητήρα στο ρελαντί και να κρατήσει πατημένο το διακόπτη για λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο για να επιλέξει την επόμενη χαρτογράφηση στη σειρά.

Μία ευδιάκριτη λυχνία LED ενσωματωμένη στο διακόπτη, δείχνει  την τρέχουσα χαρτογράφηση με ένα γρήγορα πάτημα και αναβοσβήνει ανάλογα. Όταν επιλέγεται νέα χαρτογράφηση, ο αναβάτης ενημερώνεται.

Το Mode 1 χρησιμοποιεί το στάνταρ συνδυασμό ανάφλεξης και τροφοδοσίας καυσίμου για την επίτευξη μιας ισορροπημένης καμπύλης ισχύος και ροπής. Το Mode 2 είναι σχεδιασμένο για χρήση σε ολισθηρές συνθήκες και σε λάσπη και στοχεύει στον έλεγχο του γκαζιού, προσφέροντας μία αίσθηση εύκολης διαχείρισης που εκμεταλλεύεται και το παραμικρό απόθεμα πρόσφυσης. Το Mode 3 είναι το πιο “επιθετικό” με δυναμική και άμεση απόδοση ισχύος για οδήγηση σε βαθειά, μαλακή άμμο. Τα Mode 2 και 3 μπορούν να προσαρμοστούν επιπλέον μέσω του υπάρχοντος εργαλείου HRC για χαρτογράφηση του λογισμικού.

Η εσωτερική δομή του κινητήρα παραμένει ίδια: η διάμετρος και η διαδρομή είναι 96mmx 62.1mm με βαλβίδες εισαγωγής 36mm και βαλβίδες εξαγωγής 31mm. Η αναλογία συμπίεσης είναι 12.5:1 αλλά το σώμα ψεκασμού 46mm χρησιμοποιεί αναβαθμισμένο ελατήριο επαναφοράς γκαζιού που προσφέρει πολύ πιο ελαφριά – και λιγότερο κουραστική – περιστροφή.

Περισσότερες εσωτερικές αναβαθμίσεις στοχεύουν στη βελτίωση της αντοχής. Το υλικό στο αριστερό κάρτερ είναι πιο πυκνό γύρω από το ρουλεμάν του στροφάλου και το σημείο έδρασης. Για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της αυξημένης ισχύος, το έμβολο υιοθετεί τώρα τη θερμική διαδικασία της CRF250R. Κάθε σχέση, πλην τις πρώτης, κατασκευάζεται από κράμα Νικελίου Χρωμίου Μολυβδαινίου.

Έχοντας εξελιχθεί από τη Honda και σε άλλους τομείς της παραγωγής, είναι κατά 10% ισχυρότερο από το υλικό Ατσαλιού Χρωμίου Μολυβδαινίου(SCM) που αντικαθιστά, χωρίς πρόσθετο βάρος. Επιπλέον 20g έχουν προστεθεί  στο βολάν ACG και η αύξηση αδράνειας κατά 4,5% – από 7,75kg/cm2 σε 8,1kg/cm2 – βελτιώνει την αίσθηση ροπής του κινητήρα.

Λόγω της νέας διαδρομής της εξαγωγής, τα δύο ψυγεία διαφορετικών διαστάσεων έχουν αλλάξει θέση (το μεγάλο είναι πλέον αριστερά), ενώ τα κενά ανάμεσα στις κυψέλες ψύξης έχουν μειωθεί από 3,75 σε 3,5mm δημιουργώντας μία πιο πυκνή δομή με αυξημένη επιφάνεια για βελτιωμένη απόδοση ψύξης.

2015 CRF450R(2)

3.2 Πλαίσιο

Η έκτη γενιά του αλουμινένιου πλαισίου δύο δοκών των 9,35kg σχεδιάστηκε εξ αρχής “γύρω” από το πιρούνι 48mmKYBPSF και συνεργάζεται με τη βελτιωμένη ανάρτηση (συγκριτικά με τα ατσάλινα ελατήρια) για άριστη πλευρική πρόσφυση του εμπρός ελαστικού και κατευθυντικότητα.

Η δεύτερη γενιά KYBPSF2s προσφέρει πλεονεκτήματα κατά τη μετάβαση από τη συμπίεση στην επαναφορά. Μέσα σε κάθε μπουκάλα υπάρχει ένα νέο φυσίγγιο με έμβολο 32mm που περιορίζει το μη αναρτώμενο βάρος, ενώ στην πλευρά της συμπίεσης μία νέα σχεδίαση βασισμένη στην εσωτερική παραγωγή πίεσης καταργεί την ανάγκη για τσιμούχες στεγανοποίησης. Αυτό έχει μειώσει την τριβή κατά 10%, πετυχαίνοντας βελτιωμένη απόκριση και αίσθηση στην εμπρός ανάρτηση.

Η λίπανση υπό πίεση, κατανέμει το λάδι μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού τμήματος κατά τη διάρκεια της συμπίεσης μέσω μιας βαλβίδας ελέγχου, περιορίζοντας τον κίνδυνο διαρροής αέρα και διατηρώντας τη λίπανση του ρουλεμάν. Η διαδρομή παραμένει 310mm.

Για βελτιωμένη ευχρηστία το KYBPSF2  ενσωματώνει επίσης όλους τους ρυθμιστές στις πάνω τάπες Alumite: Σε κάθε τάπα, αριστερά βρίσκεται η ρύθμιση συμπίεσης υψηλών/χαμηλών ταχυτήτων και δεξιά η ρύθμιση επαναφοράς υψηλών/χαμηλών ταχυτήτων. Η προ-φόρτιση ρυθμίζεται μέσω μιας βαλβίδας αέρα Schrader.

Η συγκέντρωση μάζας στο κέντρο της CRF450R και το χαμηλό κέντρο βάρους μειώνουν την αδράνεια και αυξάνουν την ευστάθεια τις υψηλές ταχύτητες. Η γωνία κάστερ 27.067° με ίχνος 116mm και το μεταξόνιο 1.492mm προσφέρουν ακρίβεια στο στρίψιμο και καλύτερη αίσθηση της διαθέσιμης πρόσφυσης. Το συνολικό βάρος είναι 111kg. Το αλουμινένιο ψαλίδι είναι ιδιαίτερα άκαμπτο ώστε να μην στρεβλώνει στα νεροφαγώματα και να βελτιώνει την πρόσφυση στην έξοδο από στροφή.

Συνδυάζεται με πίσω αμορτισέρ KYB, ενώ η συγκέντρωση των μαζών στην περιοχή αυτή μειώνει την αδράνεια διαμηκών κλίσεων, επιτρέποντας πιο δυνατό φρενάρισμα με βελτιωμένη ευστάθεια. Όπως και στο PSF2, οι ρυθμίσεις – συμπίεσης υψηλών/χαμηλών ταχυτήτων και επαναφοράς – συγκεντρώνονται πάνω από το δοχείο αερίου για εύκολη πρόσβαση. Η διαδρομή αμορτισέρ των 133.5mm μεταφράζεται σε διαδρομή τροχού 315mm.

Η ευφυής τοποθέτηση του εξοπλισμού συμβάλλει στη συγκέντρωση της μάζας στο κέντρο. Όλα τα ηλεκτρικά εξαρτήματα – ECU, πυκνωτής, ρυθμιστής και καλωδιώσεις – είναι ελαφριά και τοποθετούνται κεντρικά κάτω από το σώμα ψεκασμού.

Το σώμα της 2015 CRF450R διατηρεί τη φιλοσοφία MM της Honda (manmaximum/machineminimum) που είναι δομημένη με γνώμονα τις ανάγκες του αναβάτη, πρωτίστως. Η αποδοτική εργονομία βρίσκεται στην καρδιά του σχήματος της CRF450R.

Για το σκοπό αυτό τα πλαστικά στα ψυγεία, τα πλαϊνά καλύμματα, η σέλα και το ρεζερβουάρ καυσίμου δημιουργούν μια λεπτή σιλουέτα, παρέχοντας στον αναβάτη πλήρη ελευθερία και ευελιξία κινήσεων. Νέα αυτοκόλλητα CRF και λεπτομέρειες παραπέμπουν στην εμφάνιση εργοστασιακών αγωνιστικών μοτοσυκλετών. Μία ακόμα αλλαγή είναι η χρήση μαύρων περσίδων στο ψυγείο σε μία περιοχή δύσκολη στο καθάρισμα. Μία νέα, απλοποιημένη διαδρομή σωληνώσεως καυσίμου βοηθά στο καθάρισμα και τη συντήρηση. Η χωρητικότητα του ρεζερβουάρ είναι 6.4 L.

Ένας μεγαλύτερος κυματοειδής δίσκος CRF προσφέρει βελτιωμένη διάχυση της θερμότητας, ισχύ και αίσθηση από τη δαγκάνα των δύο εμβόλων. Πίσω υπάρχει αντίστοιχος κυματοειδής δίσκος 240mm με δαγκάνα ενός εμβόλου. Τα νέα προστατευτικά πιρουνιού και το κάλυμμα δισκοφρένου δύο τμημάτων είναι Λευκά, ενώ οι οδηγοί των εμπρός και πίσω φρένων είναι Μαύροι.

Ελαφριές αλουμινένιες ζάντες με ακτίνες άμεσης έδρασης μειώνουν τη μη αναρτώμενη μάζα. Η εμπρός είναι 21 x 1.6in, και η πίσω 19 x 2.5in. Και οι δύο φοράνε κορυφαίων προδιαγραφών ελαστικά DunlopMX52F/MX52 που προσφέρουν εξαιρετική πρόσφυση σε ποικίλες συνθήκες, εξαιρετική απόσβεση στις ανωμαλίες λόγω του προφίλ τους, ειδική σχεδίαση σκελετού και αυξημένη αντοχή.

4. Τεχνικές Προδιαγραφές

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος Υγρόψυκτος 4-χρονος μονοκύλινδρος, με έναν εκκεντροφόρο (UniCam)
Κυβισμός 449.7cm3
Διάμετρος´Διαδρομή 96.0mm x 62.1mm
Αναλογία συμπίεσης 12.5 : 1
Μέγιστη Ισχύς 39.5kW @ 9,000rpm
Μέγιστη Ροπή 48.0Nm @ 7,000rpm
ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ
Ψεκασμός καυσίμου Ηλεκτρονικός PGM-F1
Χωρητικότητα Ρεζερβουάρ 6.3 L
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική
Εκκίνηση Μανιβέλα
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Συμπλέκτης Υγρός, πολύδισκος
Κιβώτιο Μόνιμης εμπλοκής
Τελική  Μετάδοση Αλυσίδα
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος Αλουμινένιο δύο δοκών
ΣΩΜΑ
Διαστάσεις (L´W´H) 2,188mm x 827mm x 1,271mm
Μεταξόνιο 1,492mm
Γωνία Κάστερ 27 °40′
Ίχνος 114mm
Ύψος Σέλας 952mm
Απόσταση από το έδαφος 329mm
Απόβαρο 111kg
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Εμπρός USDKayaba 48mmPFS2 (διαδρομή 310mm)
Πίσω Αμορτισέρ Kayaba, μοχλικό HondaPro-Link(διαδρομής 133,5mm,  διαδρομή τροχού 315)
ΤΡΟΧΟΙ
Εμπρός Ακτινωτοί, αλουμινένιοι
Πίσω Ακτινωτοί, αλουμινένιοι
Εμπρός Ελαστικό 80/100-21 Dunlop MX52F
Πίσω Ελαστικό 100/90-19 Dunlop MX52
ΦΡΕΝΑ
Εμπρός Κυματοειδής υδραυλικός δίσκος 260mm
Πίσω Κυματοειδής υδραυλικός δίσκος 240mm

 

Όλες οι προδιαγραφές είναι προκαταρκτικές και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς προειδοποίηση.

4029 More posts in ΓΕΝΙΚΑ ΝΕΑ category
Recommended for you
AMA SX 2024 – Η ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΑΣ ΤΟΥ 15ΟΥ ΓΥΡΟΥ ΣΤΗΝ PHILADELPHIA

Το AMA Supercross 2024 έφτασε στον 15ο του γύρο και την Philadelphia, όπου η σχεδίαση...