AMA MX – Πρωταθλητής ο Ken Roczen στα 450cc

Τον πρώτο του τίτλο στην μεγάλη κατηγορία κατέκτησε ο Ken Roczen στον δωδέκατο και τελευταίο αγώνα του AMA Motocross που έγινε στην Utah. O Roczen έδωσε σκληρή μάχη με τον ομόσταυλο του και διεκδικητή του τίτλου Ryan Dungey όμως στο τέλος ήταν αυτός που πανηγύρισε την κατάκτηση του τίτλου. Σε μια εμφάνιση επίδειξης δύναμης ο πρωταθλητής από τον προηγούμενο αγώνα Jeremy Martin κέρδισε και τα δύο σκέλη στα 250cc.

Μετά από πολλές προσπάθειες αλλά και πολλές ατυχίες ο Try Canard πήρε τελικά την πρώτη του νίκη στην μεγάλη κατηγορία.

Κατηγορία 450cc
Με όπλο του την σταθερότητα ο Ken Roczen είναι ο πρωταθλητής του αμερικανικού πρωταθλήματος AMA Motocross 2014 της μεγάλης κατηγορίας. Με χειρότερο αποτέλεσμα μέσα στην χρονιά την τέταρτη θέση, ο “rookie” της κατηγορίας κατάφερε να πάρει τον πρώτο motocross τίτλο επί αμερικανικού εδάφους. Παρά την σταθερότητα του γερμανού, ο Ryan Dungey κατάφερε στους τελευταίους αγώνες να τον απειλήσει για τον τίτλο και όλα κρίθηκαν στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς στην Utah. Βέβαια η μάχη του τίτλου παρουσίασε μοναδική ευκαιρία στον Trey Canard να πάρει τον πρώτο αγώνα της καριέρας του στην μεγάλη κατηγορία, κάτι που κυνήγησε και τελικά πέτυχε ο οδηγός της Honda Muscle Milk. Και στα δύο σκέλη ο Canard έφυγε μπροστά από την αρχή και απειλήθηκε ελάχιστα από τους Dungey και Roczen που ακολουθούσαν. Έστω και στον τελευταίο αγώνα ο Canard έγινε ο πέμπτος οδηγός της κατηγορία που κέρδισε αγώνα φέτος καταλαμβάνοντας παράλληλα και την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα.

Μόλις 20 χρονών και ο Ken Roczen κατακτά την μια διάκριση πίσω από την άλλη γράφοντας παράλληλα ιστορία. Στην Utah έγινε ο ένας από τους λίγους πρωτοεμφανιζόμενους οδηγούς που κατακτούν το AMA Motocross 450cc.

Στην δεύτερη θέση και στα δύο σκέλη τερμάτισε ο Ryan Dungey κάτι που δεν ήταν ο στόχος του δύο φορές πρωταθλητή της κατηγορίας. O Dungey ήρθε στην Utah 20 βαθμούς πίσω από τον Roczen και ήθελε να κερδίσει τουλάχιστον και τα δύο σκέλη ώστε να έχει κάνει το καλύτερο δυνατό από την μεριά του. Αν και κέρδισε και τις δύο μάχες που είχε με τον Roczen στα δύο σκέλη της Utah ωστόσο δεν κατάφερε να πάρει την νίκη γοήτρου(τερμάτισε στην δεύτερη θέση του συνόλου), και φυσικά τον τίτλο. Κοντά στην μάχη των διεκδικητών του τίτλου βρέθηκε και τις δύο φορές ο Eli Tomac. Από την τέταρτη θέση παρακολουθούσε τις μάχες Roczen-Dungey μέχρι στο πρώτο σκέλος να κάνει ένα λάθος και να του σβήσει η μοτοσυκλέτα του ενώ στο δεύτερο στάθηκε πιο τυχερός όταν ο Roczen άφησε την τρίτη θέση για να σιγουρέψει την κατάκτηση του τίτλου. Με τερματισμούς 4-3 ο Tomac ανέβηκε στην τρίτη θέση του βάθρου αφήνοντας τον Roczen(3-4) τέταρτο.  Ολοκληρώνοντας μια καλή χρονιά ο αντικαταστάτης του Ryan Villopoto στην Monster Energy Kawasaki Brett Metcalfe πήρε με τερματισμούς 7-5 την πέμπτη θέση στην Utah, διατηρώντας έτσι την τέταρτη θέση στο πρωτάθλημα. Συνεχίζοντας να εντυπωσιάζει με τις εμφανίσεις του ως αντικαταστάτης και αυτός, ο Ryan Sipes(9-6) τερμάτισε ξανά στην πρώτη εξάδα.

Αποτελέσματα Utah, 450cc
1. Trey Canard, Shawnee, Okla., Honda (1-1)
2. Ryan Dungey, Belle Plaine, Minn., KTM (2-2)
3. Eli Tomac, Cortez, Colo., Honda (4-3)
4. Ken Roczen, Germany, KTM (3-4)
5. Brett Metcalfe, Australia, Kawasaki (7-5)
6. Ryan Sipes, Flaherty, Ky., KTM (9-6)
7. Andrew Short, Colorado Springs, Colo., KTM (6-12)
8. Fredrik Noren, Sweden, Honda (10-9)
9. Weston Peick, Wildomar, Calif., Suzuki (13-7)
10. Justin Brayton, Fort Dodge, Iowa, Yamaha (12-8)

Κατηγορία 250cc
Έχοντας τελειώσει με την υπόθεση τίτλος ο Jeremy Martin ήρθε στον τελευταίο αγώνα για να κάνει επίδειξη δύναμης. Με καλή στρατηγική στο πρώτο σκέλος περιμένοντας να επιτεθεί στον πρωτοπόρο του αγώνα Cooper Web την κατάλληλη στιγμή αλλά και με έναν καταιγιστικό ρυθμό στο δεύτερο σκέλος από την αρχή μέχρι και τον τερματισμό, κέρδισε σκέλη και αγώνα με χαρακτηριστικό τρόπο.  Με την πρώτη θέση σε αγώνα και πρωτάθλημα πιασμένη από τον Martin, οι Blake Baggett και Cooper Webb έπαιζαν την δεύτερη και τρίτη θέση του πρωταθλήματος στα δύο σκέλη της Utah. Με τερματισμούς 3-3 ο Baggett κατάφερε να τερματίσει στην δεύτερη θέση του αγώνα και να διατηρήσει την δεύτερη θέση στην βαθμολογία της κατηγορίας.

Στην Utah ο πρωταθλητής J.Martin δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης.

Αντίθετα ο Webb με τους τερματισμούς του 2-4 έμεινε στην τρίτη θέση στον αγώνα και τελικά για δύο βαθμούς, στην τρίτη θέση και στο πρωτάθλημα. Ίσως αν ο Martin παρέμενε πίσω από τον ομόσταυλο του Webb στο πρώτο σκέλος τα πράγματα να ήταν αλλιώς στις τρεις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας, κάτι που ενόχλησε την ομάδα των δύο οδηγών Yamaha Star Racing. Η καλή εμφάνιση του Justin Bogle(6-2) στο δεύτερο σκέλος τον έφερε στην τέταρτη θέση του συνόλου μπροστά από τον πέμπτο Marvin Musquin(4-5) που δεν είχε την απόδοση που τον διέκρινε στους τελευταίους αγώνες. Για μια θέση στην πρώτη εξάδα έδειξαν μεγάλο σθένος αρκετοί νέοι οδηγοί με με κορυφαίο από αυτούς τον Chris Alldredge(4-8) που κατάφερε να τερματίσει στην έκτη θέση.

Αποτελέσματα Utah, 250cc
1. Jeremy Martin, Millville, Minn., Yamaha (1-1)
2. Blake Baggett, Grand Terrace, Calif., Kawasaki (3-3)
3. Cooper Webb, Newport, N.C., Yamaha (2-4)
4. Justin Bogle, Cushing, Okla., Honda (6-2)
5. Marvin Musquin, France, KTM (4-5)
6. Chris Alldredge, Powell Butte, Ore., Kawasaki (5-8)
7. Joey Savatgy, Thomasville, Ga., KTM (8-7)
8. Dean Wilson, Scotland, Kawasaki (10-6)
9. Zach Osborne, Abingdon, Va., Honda (7-9)
10. R.J. Hampshire, Hudson, Fla., Honda (9-11)

Βαθμολογίες

 450cc
1. Ken Roczen 532
2. Ryan Dungey 518
3. Trey Canard 468
4. Brett Metcalfe 334
5. Eli Tomac 319
6. Andrew Short 302
7. Weston Peick 290
8. Josh Grant 259
9. James Stewart 226
10. Fredrik Noren 207
 250cc
1. Jeremy Martin 500
2. Blake Baggett 421
3. Cooper Webb 419
4. Marvin Musquin 408
5. Justin Bogle 368
6. Christophe Pourcel 355
7. Jason Anderson 276
8. Cole Seely 260
9. Jessy Nelson 252
10. Dean Wilson 230

 

 

1 More posts in Uncategorized category
Recommended for you