Αναβιώνει ο χώρος προπόνησης στον Βέικο Γαλατσίου

Την Κυριακή είχα την τύχη να παραβρεθώ στον Δημοτικό Χώρο Άθλησης Ν.Ιωνίας στον Βέικο που παλαιότερα γνωρίζαμε ως πίστα Γαλατσίου. Νέα παιδιά όλων των ηλικιών αλλά και παλιοί και νέοι αγωνιζόμενοι τίμησαν με την παρουσία τους την κοπή της πρωτοχρονίατικης πίτας του ΟΔΜΑΑ που έχει αναλάβει την συντήρηση και εξέλιξη του χώρου. Για κάποιον που έχει ξεκινήσει το motocross από τον χώρο του Βέικου, η στιγμή ήταν συναισθηματική. 

Η πίστα του Βέικου ή Γαλατσίου όπως ήταν παλιά γνωστή, είχε αλλάξει διάφορες τοποθεσίες στις εκτάσεις του κτήματος Βέικου που βρισκόταν ανάμεσα στις περιοχές Γαλάτσι, Ν.Ιωνία και Φιλοθέη. Την παλιά, πάνω πίστα προς την μεριά της Φιλοθέης δεν την πρόλαβα ποτέ με μεγάλα ονόματα των δεκαετιών του 1980 και αρχές 1990 να προπονούνται συχνά στην αυτοσχέδια πίστα. Εκείνος ο χώρος μετέπειτα έγινε άλσος και το motocross μετακόμισε στην κάτω μεριά της λεωφόρου Βεΐκου, δίπλα στην δεξαμενή της ΕΥΔΑΠ με το εγκαταλελειμμένο γήπεδο. Ο χώρος δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια έκταση που οι Δήμοι Γαλατσίου και Ν.Ιωνίας πετούσαν μπάζα από τα διάφορα δημοτικά έργα. Αυτά τα μπάζα με τις σπασμένες πλάκες πεζοδρομίων τις μπετόβεργες διαμορφωνόταν σε αυτοσχέδιες πίστες προπόνησης από τους ανθρώπους που έμεναν κοντά στην περιοχή και ασχολούνταν με το motocross. Εκεί, είχα περάσει πολλά απογεύματα χαζεύοντας τις προπονήσεις αρκετών οδηγών τροφοδοτώντας το όνειρο με νέες εικόνες, μέχρι να αποκτήσω την δική μου motocross μοτοσυκλέτα.  Αργότερα, ήμουν ένας από αυτούς που έκαναν τα πρώτα τους βήματα στο motocross σε αυτή την πίστα και από τους πρώτους ανθρώπους που γνώρισα εκεί ήταν ο Γιώργος Αναμουρλίδης. Τότε αγωνιζόμενος, τώρα Πρόεδρος του σωματείου ΟΔΜΑΑ, από τότε όμως είχε το μεράκι και επιμονή να φτιάχνει και να διαμορφώνει τον χώρο.

Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, η κάτω έκταση έγινε το στάδιο ρυθμικής γυμναστικής και στην ουσία έκλεισε το κεφάλαιο motocross στα κτήματα του Βέικου αφού πλέον ήταν ελάχιστοι αυτοί που είχαν την θέληση να βρούνε κάποιο χώρο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί έστω και σαν αυτοσχέδιος χώρος προπόνησης. Όμως, πριν από λίγο καιρό με ενημέρωσε ο Γιώργος Αναμουρλίδης για την παραχώρηση στο σωματείο του ΟΔΜΑΑ, μιας νέας εκτάσεως εντός του κτήματος Βέικου από τον Δήμο Ν.Ιωνίας στον οποίο ανήκει το συγκεκριμένο κομμάτι. Από όσο το θυμόμουν εκείνο το μέρος είχε πολλά μπάζα και χόρτα μέχρι τον λαιμό. Όταν με κάλεσε να δω τον χώρο διαμορφωμένο για πρώτη φορά, με την βοήθεια του Δήμου τα μπάζα είχαν ισιωθεί, τα χόρτα ήταν ελάχιστα, είχε γίνει δεντροφύτευση με την πρώτη σχεδίαση της πίστας να έχει διαμορφωθεί.

Την περασμένη Κυριακή ο ΟΔΜΑΑ έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του στην πίστα συγκεντρώνοντας αρκετό κόσμο. Φίλοι του motocross και της χωμάτινης μοτοσυκλέτας αλλά κυρίως παιδιά όλων των ηλικιών που με τις μικρές μοτοσυκλέτες τους κάνουν τα πρώτα βήματα τους στο αγαπημένο μας άθλημα. Ο χώρος έχει διαμορφωθεί αρκετά για να μπορεί να φιλοξενήσει μικρούς αναβάτες αλλά και μεγάλους που θέλουν μια πίστα μέσα στην Αθήνα χωρίς πολλές απαιτήσεις. Ακόμα για τους πιο τολμηρούς υπάρχει και ξεχωριστός χώρος με εμπόδια enduro και όλα αυτά με πρωτεργάτη τον Γιώργο Αναμουρλίδη αλλά και αρκετούς φίλους του αθλήματος που έχουν ρίξει πολλή δουλειά για να υπάρχει αυτός ο χώρος. Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους όσους αναβίωσαν έναν ιστορικό χώρο του motocross, δίνοντας του παρόν με σωστές βάσεις και λειτουργία, εξασφαλίζοντας το μέλλον εισάγοντας νέο αίμα στον χωμάτινο μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

Ευχαριστούμε τον Γιάννη Πολυχρόνη για την φωτογραφία από την εκδήλωση. 

4029 More posts in ΓΕΝΙΚΑ ΝΕΑ category
Recommended for you
AMA SX 2024 – Η ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΑΣ ΤΟΥ 15ΟΥ ΓΥΡΟΥ ΣΤΗΝ PHILADELPHIA

Το AMA Supercross 2024 έφτασε στον 15ο του γύρο και την Philadelphia, όπου η σχεδίαση...