Συνέντευξη Robbie Maddison

O Robbie Maddison είναι ένας από του πιο διάσημους αθλητές του Freestyle Motocross και έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια ως ο σύγχρονος Evel Knievel με τα απίστευτα άλματα που έχει πραγματοποιήσει. Πρόσφατα τον συναντήσαμε στην πρεμιέρα του “On Any Sunday: The Next Chapter” στην Αθήνα και μας είπε λίγα λόγια για την συμμετοχή του στην ταινία και αρκετά περισσότερα για την καριέρα του. 

Τι σημαίνει για εσένα η συμμετοχή σου σε αυτή την ταινία;
Είναι ένα από τα ομορφότερα πράγματα που συνοδεύουν την καριέρα μου. Να είμαι μέρος αυτής της ταινίας και να έχω συνεργαστεί μαζί με την θρυλική οικογένεια Brown ξεπερνάει τα όνειρα μου. Όταν μου ζήτησαν να συμμετάσχω στην ταινία ήταν σαν να ζούσα σε όνειρο. Γνωρίζοντας τι σημαίνει να είσαι σε αυτή την ταινία και έχοντας στο μυαλό μου το αντίκτυπο του πρώτου “On Any Sunday” στον χώρο της μοτοσυκλέτας, ήταν μια τιμή και αναγνώριση που πλέον ξεχωρίζει στην καριέρα μου αλλά και σε εμένα προσωπικά.

Στο παρελθόν έχεις πάρει μέρος σε πολλά video και μικρού μήκους ταινίες του Freestyle Motocross. Αυτή η ταινία ποια εικόνα σου βγάζει προς τα έξω, προς το κοινό;
Νομίζω ότι το κοινό καταλαβαίνει σε αυτή την ταινία ότι είμαι ένας απλός άνθρωπος. Είμαι πατέρας, σύζυγος και οικογενειάρχης που απλά κάνει αυτό που του αρέσει και αυτό που πιστεύει ότι ήταν γραφτό να κάνει στην ζωή του. Δεν είμαι ένας τρελός που απλά αποφάσισε να κάνει μεγάλα άλματα για να εντυπωσιάσει τον κόσμο. Μπορεί αυτό να βγαίνει προς τα έξω αλλά στην ταινία πιστεύω ότι ο κόσμος θα καταλάβει ότι είναι το επάγγελμα μου, είναι αυτό που έχω επιλέξει να κάνω, είναι το πάθος μου, το κάνω για κάποιους λόγους και μέσα από αυτό εξελίσσομαι σαν άνθρωπος. Κάθε άλμα είναι μια ξεχωριστή εμπειρία, μια νέα πρόκληση και μια διαδικασία που μαθαίνω κάτι καινούργιο για την μοτοσυκλέτα μου, για τους ανθρώπους γύρω μου και για τον εαυτό μου. Ελπίζω το κοινό να καταλάβει σε αυτή την ταινία ότι είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που προσπαθούν να ανακαλύψουν τα όρια τους βασισμένοι περισσότερο στην γνώση και την προετοιμασία παρά στην τρέλα και τον αυθορμητισμό.

Η συμμετοχή του “maddo” στο “On Any Sunday: The Next Chapter” είναι η απόλυτη αναγνώριση της καριέρας του.

Όπως και να έχει όμως παραμένει επικίνδυνο και έχει μεγάλη δόση πρόκλησης μέσα σε αυτά τα άλματα.
Δεν αποφασίσαμε μια μέρα να πάμε να κάνουμε το ski jump για να το βάλουμε στην ταινία. Ήταν κάτι που το προετοιμάζαμε μήνες και εξετάζαμε όλες τις παραμέτρους για να το πετύχουμε. Είναι πολλά που πρέπει να προσέξουμε από την μοτοσυκλέτα, την ράμπα, τον αέρα, την ταχύτητα. Ελπίζω στην ταινία να καταλάβει ο κόσμος πόσο μεγάλη προσπάθεια καταβάλουμε για να φέρουμε αυτό το αποτέλεσμα. Σίγουρα είναι πρόκληση για όλους μας και περισσότερο για έμενα που ένα λάθος μπορεί να μου κοστίσει την ζωή. Υπάρχουν πάντα και παράγοντες που δεν μπορείς να τους προβλέψεις, προσπαθούμε όμως να έχουμε προβλέψει όλα τα υπόλοιπα μειώνοντας πολύ το ρίσκο.

Πως καταφέρνεις να είσαι οικογενειάρχης και dare devil(κασκαντέρ) την ίδια στιγμή;
Είναι μια δύσκολη δουλειά. Έχω τόση αγάπη για την οικογένεια μου που προσπαθώ να βρω όσο περισσότερο χρόνο  γίνεται μαζί τους. Όσο το άθλημα μεγαλώνει τόσο μεγαλώνουν και οι υποχρεώσεις μου, αφαιρώντας χρόνο από την οικογένεια μου. Ίσως αυτό είναι και το τίμημα να ακολουθείς τα όνειρα σου και θέλω μέσα από αυτή την ταινία να το καταλάβουν και τα παιδιά μου, πως είναι αυτή η διαδικασία.  Αν δεν έπαιρνα αυτό το μονοπάτι στην ζωή μου πάντα θα είχα την απορία πως θα ήταν. Μέσα από αυτό το μονοπάτι γνώρισα την γυναίκα μου και μαζί έχουμε τα παιδιά μας και βρίσκομαι εδώ που βρίσκομαι. Ακολούθησα την καρδιά μου και τα όνειρα μου και μέσα από αυτό που κάνω διαμορφώθηκε η ζωή μου οπότε είναι αλληλένδετα αυτά τα δύο. Είναι το ίδιο μονοπάτι που δεν μπορεί να διαχωριστεί. Ελπίζω τα παιδιά μου να ακολουθήσουν αυτό που αγαπούν στην ζωή τους και αυτό που τους λέει η καρδιά τους όπως ακριβώς κάνω εγώ.

Θα συμφωνούσες αν τα παιδιά σου έκαναν την ίδια δουλειά με εσένα;
Εύχομαι να μην το κάνουν,  ήδη το πρώτο μου παιδί είναι λίγο παράτολμο και με τρομάζει πολλές φορές. Από την άλλη θα ήταν θεία δίκη για εμένα αφού κι εγώ τρόμαζα την οικογένεια μου και εξακολουθώ να το κάνω με τα άλματα μου. Αν το έκαναν γιατί τους εκφράζει και αυτό τους λέει η καρδιά τους δεν θα είχα πρόβλημα όσο κι αν γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι. Αν το έκαναν γιατί απλά το κάνω εγώ δεν θα το ήθελα.

O Maddison πηδάει από ύψος δεκαόροφης πολυκατοικίας στο αντίγραφο της Αψίδας του Θριάμβου στο Las Vegas.

Όπως μας είπες είναι ένα δύσκολο επάγγελμα και τα δύσκολα επαγγέλματα φέρνουν πίεση. Πως συνδυάζεις την πίεση με το να περνάς καλά κάνοντας αυτό που αγαπάς;
Οι δυσκολίες του επαγγέλματος είναι διασκέδαση για εμένα. Αντιμετωπίζοντας τους φόβους μου και κάνοντας την δουλειά όπως πρέπει να γίνει, ελέγχοντας τις παραμέτρους και δίνοντας τον σεβασμό που απαιτεί η κάθε κατάσταση είναι μια διαδικασία που στο τέλος έρχεται η επιβράβευση όταν ολοκληρώνω το άλμα με ασφάλεια και όλα πάνε καλά. Αυτό το συναίσθημα της πίεσης που δημιουργείται στην αρχή και φεύγει στο τέλος με την μία είναι μοναδικό. Είναι όμορφο να κάθεσαι μετά και να βλέπεις αυτό που έχεις καταφέρει.

Ο φόβος υπάρχει, και πόσο επηρεάζει την προετοιμασία και το αποτέλεσμα;
Σίγουρα υπάρχει ο φόβος αλλά δεν είναι εκεί για να σε οδηγήσει. Ο φόβος σε κάνει να σκεφτείς τα πράγματα δεύτερη φορά και να ελέγξεις ότι έχεις κάνει την σωστή προετοιμασία. Η πίεση της προετοιμασίας φέρνει φόβο και πολλές φορές  αν πιέσεις τα πράγματα για να κάνεις το άλμα υπογράφεις την θανατική σου καταδίκη. Την ώρα του άλματος όλα πρέπει να είναι σωστά για να μην μπει ο φόβος μπροστά. Αν πιστεύω ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά, δεν είμαι έτοιμος να κάνω το άλμα. Πρέπει πάντα να είμαι σίγουρος και να έχω την αυτοπεποίθηση ότι όλα θα γίνουν όπως πρέπει. Ο φόβος είναι μέρος της διαδικασίας πριν το άλμα, είναι καλό να ξέρεις ότι δεν έχεις πάντα τον πλήρη έλεγχο. Αυτό σε κάνει πιο συγκεντρωμένο. Την ώρα του άλματος είναι θέμα εμπιστοσύνης στην προετοιμασία που έχεις κάνει.

Οπότε μπορούμε να πούμε ότι τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει ρίσκο;
Υπάρχουν και απρόβλεπτες καταστάσεις που δεν μπορείς να ελέγξεις. Για παράδειγμα σε ένα άλμα, πήδηξα μπροστά από έναν φίλο, στον αέρα μια ριπή αέρα έστειλε τον φίλο μου εκτός προσγείωσης και να σκεφτείς βρισκόμουνα μόλις δέκα μέτρα μπροστά του. Τόσο εύκολα αλλάζουν τα πράγματα οπότε το ρίσκο παραμένει υψηλό παρά την σκληρή προετοιμασία. Πρέπει να πιστεύεις στον εαυτό σου, ότι είσαι φτιαγμένος για να κάνεις αυτό το πράγμα και να εφαρμόσεις αυτά που ξέρεις χωρίς να σκέπτεσαι τον παράγοντα τύχη.

Μια τέτοια εμπειρία ρίσκου και φόβου είχες και εδώ στο άλμα του Ισθμού της Κορίνθου. Τα στοιχεία της φύσης και ίσως ο φόβος επηρέασαν στην αρχή το άλμα σου ακυρώνοντας την προγραμματισμένη ώρα και ημερομηνία. Θέλεις να μας μιλήσεις για αυτό;
Ναι αυτό το άλμα τα είχε όλα. Από την πρώτη μέρα ένοιωθα ότι δεν πρέπει να κάνω αυτό το άλμα. Δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλά δεν ήθελα να κάνω αυτό το άλμα. Δεν ήταν το μεγαλύτερο που έχω επιχειρήσει αλλά ήταν ένα από τα πιο επικίνδυνα. Απλά είχα αυτή την αρνητική ενέργεια και την πίεση με το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί και όλους όσους περίμεναν να γίνει το άλμα. Είχαμε κάνει την προετοιμασία που έπρεπε και το μόνο που μας ανησυχούσε ήταν αν θα βρω την ράμπα προσγείωσης στην κατηφόρα ή στο επίπεδο κομμάτι ψηλά. Υπήρχε και ένα μικρό αεράκι που έκανε λίγο πιο δύσκολα τα πράγματα αλλά ήταν στα πλαίσια που μπορούσαμε να ελέγξουμε για να κάνουμε το άλμα. Δεν ξέρω αν ήταν φόβος ή κάποιο άλλο συναίσθημα, απλά δεν ήθελα να κάνω το άλμα εκείνη την μέρα. Είχαμε σκεφτεί ακόμα να φορέσω και αλεξίπτωτο σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Όπως αποδείχτηκε μετά, τα πράγματα δεν ήταν όπως έπρεπε. Για κάποιο λόγο η μοτοσυκλέτα μου είχε λίγη βενζίνη στο ρεζερβουάρ και όχι την ποιότητα που χρησιμοποιούμε καθώς επίσης στην διαδρομή πριν το άλμα υπήρχαν νερά από μια πισίνα που άδειασε εκεί δίπλα. Την άλλη μέρα σηκώθηκα το πρωί και μόλις βγήκα έξω και είδα ότι δεν φυσάει καθόλου, κοίταξα την ήρεμη θάλασσα και τα πουλιά που πετούσαν και είπα “πάμε τώρα να το κάνω” και το έκανα. Ήταν σαν η φύση να μου έδινε τα κατάλληλα σημάδια. Έμαθα πολλά από αυτό το άλμα. Έμαθα να ακούω τον εαυτό μου και το ένστικτο μου παρά την πίεση που μου ασκούσε ο εγωισμός μου να κάνω το άλμα και του συγκεντρωμένου πλήθους που με αποδοκίμαζε. Εκείνη την μέρα ανακάλυψα κάτι καινούργιο στον εσωτερικό μου κόσμο δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλά σίγουρα από εκείνο το άλμα και μετά με καθοδηγεί στις αποφάσεις μου.

Σταθμός για την πορεία του ήταν το άλμα του Ισθμού της Κορίνθου.

Ποιο θεωρείς ότι είναι το μεγαλύτερο σου επίτευγμα;
Σίγουρα είναι η οικογένεια μου. Σε αυτό το ταξίδι μέσα από τα άλματα γνώρισα την γυναίκα μου και έκανα την οικογένεια μου, για εμένα αυτό είναι το σημαντικότερο. Αν θέλεις τώρα να μιλήσουμε για τα άλματα, το κάθε άλμα είναι ξεχωριστό και δεν μπορώ να βάλω το ένα πάνω από το άλλο. Είναι πολύ σημαντικό ότι είμαι μέρος αυτής της ταινίας, ότι η δουλειά μου έχει αναγνωριστεί σε τέτοιο βαθμό που με συμπεριέλαβαν σε αυτή την ταινία μαζί με μεγάλα ονόματα του χώρου της μοτοσυκλέτας και όπως και το πρώτο “On Any Sunday” είμαι σε ένα ξεχωριστό φιλμ που θα βλέπουν οι επόμενες γενιές. Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα μου, περικλείει ότι έχω κάνει στην πορεία μου μέχρι σήμερα

Μέσα σου δεν ξεχωρίζει κανένα άλμα από αυτά που έχεις κάνει, κάποιο αγαπημένο ή ξεχωριστό; 
Μέσα από την διαδικασία των αλμάτων έμαθα πολλά πράγματα. Το κάθε ένα μου προσέφερε κάτι που στα προηγούμενα δεν γνώριζα. Τώρα μπορεί να ακουστεί περίεργο γιατί είμαστε στην Ελλάδα αλλά το άλμα του Ισθμού ήταν ξεχωριστό σε επίπεδο φόβου και όταν τα κατάφερα είχα έντονα συναισθήματα. Ξεχωριστό ήταν και όταν ανέβηκα και κατέβηκα την Αψίδα του Θριάμβου στο Λας Βέγκας. Όλοι μου έλεγαν να μην το κάνω και ειδικά στο κατέβασμα ο προπονητής μου είπε ότι το σώμα μου δεν θα το αντέξει. Υπήρχε ρίσκο και έπρεπε να πιστέψω στον εαυτό μου, να πείσω το μυαλό μου ότι πρέπει να πηδήξω από εκεί πάνω για να το καταφέρω, διαφορετικά δεν θα έκανα το άλμα. Το μυαλό μου είχε κάθε λόγο να με κρατήσει να μην το κάνω. Έμαθα να πείθω το μυαλό μου να κάνει πράγματα και αν δεν έκανα το άλμα στο Λας Βέγκας δεν θα έκανα επίσης το άλμα στον Ισθμό που ήταν τρεις φορές πιο δύσκολο.  Στην Κόρινθο έπρεπε να μάθω να ακούω το ένστικτο μου γιατί αν δεν το έκανα, με όλα αυτά που έγιναν θα είχαμε σίγουρο θάνατο. Όλα είναι μια πορεία, μια διαδικασία που σε οδηγεί στο επόμενο βήμα.

Ποιο άλμα ή φιγούρα δεν θα επιχειρούσες ποτέ ξανά;
Σίγουρα το άλμα του Ισθμού δεν θα το επιχειρούσα ξανά(γέλια). Πιστεύω ότι δεν υπάρχει λόγος να επαναλάβω κάποια από τα άλματα που έχω κάνει και είναι κάτι που δεν το θέλω. Σίγουρα θα κάνω και άλλα άλματα μεγαλύτερα από τα περισσότερα που έχω κάνει και φυσικά από του Ισθμού αλλά δεν θα είναι ίδια με τα προηγούμενα. Άλλωστε κουβαλάω μαζί μου κάθε άλμα και κάθε εμπειρία σε ότι κάνω στην ζωή μου γιατί μου έχουν μάθει τόσα πολλά οπότε αναβιώνουν συχνά στην καθημερινότητα μου. Είμαι ακόμα στην αναζήτηση, θέλω να μάθω περισσότερα πράγματα θέλω να βάλω στον εαυτό μου διαφορετικές προκλήσεις.

Robbie Maddison

Ποιο είναι το επόμενο μεγάλο σου άλμα, έχεις κάποιο όνειρο που δεν έχεις πραγματοποιήσει, τι μας επιφυλάσσει η συνέχεια;
Έχω αλλά δεν μπορώ να σου πω. Το μόνο που μπορώ να σου πω είναι ότι θα κάνω ένα μεγάλο άλμα φέτος και έχω προγραμματίσει να κάνω άλλο ένα σε περίπου τρία χρόνια. Μετά από αυτά τα δύο θα αποσυρθώ και θα παίζω γκόλφ.

Μετά την ενασχόληση σου με την μοτοσυκλέτα έχεις αποφασίσει με τι θα ασχοληθείς; Τι κάνει ένας Freestyler όταν αποσύρετε;
Έχω αρκετή εμπειρία με τα ακίνητα. Κατάφερα σε ηλικία 18 ετών να αγοράσω το πρώτο μου σπίτι και τώρα που έχω μαζέψει ένα σημαντικό ποσό θα ήθελα να ασχοληθώ με την αγοραπωλησία ακινήτων και φυσικά με το γκολφ.

-2

 

4029 More posts in ΓΕΝΙΚΑ ΝΕΑ category
Recommended for you
AMA SX 2024 – Η ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΑΣ ΤΟΥ 15ΟΥ ΓΥΡΟΥ ΣΤΗΝ PHILADELPHIA

Το AMA Supercross 2024 έφτασε στον 15ο του γύρο και την Philadelphia, όπου η σχεδίαση...