ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ MAGIC STROM…ΓΙΑΤΙ O ΥΠΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ

Στο δύσκολο και απαιτητικό άθλημα του motocross η προπόνηση είναι το κυριότερο συστατικό της επιτυχίας του κάθε αθλητή, περιλαμβάνοντας εκτός από ώρες πάνω στην μοτοσυκλέτα,  ποδήλατο, τρέξιμο και βάρη,  ακολουθώντας συνήθως ένα προπονητικό πρόγραμμα βελτίωσης της αντοχής και ενδυνάμωσης του σώματος. Σε κάθε προπονητικό πρόγραμμα η ξεκούραση του σώματος αλλά και του πνεύματος του αθλητή είναι σημαντική και για αυτό υπάρχει πάντα χρόνος αποθεραπείας από την προπόνηση και φυσικά ο απαραίτητος σε κάθε ανθρώπινο οργανισμό, ύπνος. Σε αυτόν τον τομέα επισκεφτήκαμε τους ειδικούς στην Magic Strom και τον Βαγγέλη Ντεκούλη μαθαίνοντας από πρώτο χέρι τα μαγικά του ύπνου!

Για τα στάδια της αποθεραπείας μετά από προπόνηση, έχουν δημιουργηθεί διάφορες τεχνικές που συμβαδίζουν με το προπονητικό πρόγραμμα και γενικότερα υπάρχει μεγάλη ποικιλία που πολλές φορές το κόστος τους είναι πραγματικά για πολύ λίγους, ξεκινώντας από το απλό επαγγελματικό μασάζ, τους θαλάμους αποσυμπίεσης και φτάνοντας μέχρι τις μεταγγίσεις αίματος. Σχεδόν σε όλα τα προπονητικά προγράμματα ο ύπνος είναι απλά μια αναφορά αριθμών, τι ώρα πρέπει ο αθλητής να κοιμάται, πόση ώρα και τι ώρα πρέπει να ξυπνάει. Ελάχιστες φορές θα συναντήσουμε το πως πρέπει  ο καθημερινός ύπνος να πραγματοποιείται και κάτω από ποιες συνθήκες. Για τον λόγο αυτό επισκεφτήκαμε την βιοτεχνία στρωμάτων Magic Strom του Βαγγέλη Ντεκούλη ενός ανθρώπου που γνωρίζει και συμμετέχει ενεργά στο άθλημα του motocross με πολλές ιδιότητες, και μάθαμε από τον ειδικό, πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος στον αθλητισμό και γενικότερα στην ζωή μας.

Δεν γίνεται ποιοτική προπόνηση χωρίς ποιοτικό ύπνο
Κάθε αθλητής γνωρίζει ότι δεν αρκεί απλά να κάνει προπόνηση αλλά θα πρέπει να κάνει και ποιοτική προπόνηση  με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει αύξηση της δύναμης και της αντοχής και φυσικά ταχύτερους χρόνους στην πίστα ενώ θα υπάρχει και η κατάλληλη διαδικασία της αποθεραπείας και της ξεκούρασης. Οι περισσότεροι αγωνιζόμενοι του motocross, επενδύουν πολλά χρήματα σε αυτούς τους τομείς, όμως τις περισσότερες φορές αφήνουν στην τύχη το ένα τρίτο της καθημερινής τους ζωής, τον ύπνο. Αν το σώμα δεν καταφέρει να πραγματοποιήσει τις λειτουργίες που διενεργεί κατά την διάρκεια του ύπνου, η κούραση της προηγούμενης ημέρας μεταφέρεται στην επόμενη και αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός, η προπόνηση που ακολουθεί ο αθλητής δεν θα έχει την πρόοδο που θα έπρεπε ενώ στην χειρότερη περίπτωση το σώμα του θα αντιδράσει, και κάποια στιγμή θα καταρρεύσει. Στην διαδικασία του ύπνου, εκτός από τους χρόνους που κοιμάστε(πότε και πόση ώρα) σημαντικό ρόλο παίζουν το που κοιμόμαστε, το πως κοιμόμαστε και πάνω σε τι κοιμόμαστε.

Κάθε άνθρωπος δεν είναι ίδιος
Μπορεί σε γενικές γραμμές να κάνουμε όλοι οι άνθρωποι τα ίδια πράγματα όμως δεν τα κάνουμε με τον ίδιο τρόπο και σίγουρα δεν πετυχαίνουμε το ίδιο αποτέλεσμα. Στην τελική, κάποιος θα τερματίσει πρώτος και κάποιος δεύτερος στον αγώνα έστω και αν οι δύο αθλητές έχουν κάνει ακριβώς την ίδια προπόνηση. Επειδή κάθε περίπτωση είναι μοναδική, ο γενικός όρος που γνωρίζουμε από τους ιατρούς για οχτώ ώρες ύπνου το βράδυ και μια ώρα το μεσημέρι, δεν ανταποκρίνεται σε όλους τους οργανισμούς και σε όλες τις περιπτώσεις. Για το πόσες ώρες θα κοιμηθούμε καταρχήν πρέπει να μάθουμε πόσες ώρες χρειάζεται ο οργανισμός μας σε απλή καθημερινή βάση για να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα μετά από μια κανονική ημέρα. Υπάρχουν οργανισμοί που χρειάζονται παραπάνω από οχτώ ώρες ύπνου το βράδυ ενώ άλλοι χρειάζονται λιγότερες. Και στις δύο περιπτώσεις ο οργανισμός αντιδρά και το πρωινό ξύπνημα δεν είναι ευεργετικό, ξεκινώντας την ημέρα με κακή διάθεση και περιορισμένη ενέργεια. Πρέπει λοιπόν να πειραματιστούμε με τον οργανισμό μας και να δούμε μετά από πόσο χρόνο ύπνου ξυπνάμε ξεκούραστοι και γεμάτοι ενέργεια μετά τις βασικές, καθημερινές μας λειτουργίες και να το εφαρμόσουμε στην καθημερινότητα μας.

Ποιοτικός ύπνος
Για το πόσες ώρες θα κοιμηθούμε το βράδυ, εκτός από την ένταση της καθημερινής μας ζωής, μεγάλο ρόλο παίζουν το μέρος που κοιμόμαστε και το στρώμα. Το σώμα μας και το μυαλό μας χρειάζονται πλήρη ανάπαυση κατά την διάρκεια του ύπνου για να πραγματοποιήσουν τις ευεργετικές λειτουργίες τους. Θόρυβος, παραπάνω από το φυσιολογικό ζέστη ή κρύο, κακή ατμόσφαιρα και άβολο στρώμα είναι συνθήκες που επηρεάζουν περισσότερο από όσο φανταζόμαστε την ποιότητα του ύπνου μας. Όσοι έχουν μεγαλώσει και ζουν σε μεγαλουπόλεις θα έχουν παρατηρήσει ότι στην επαρχεία απολαμβάνουν καλύτερα τον ύπνο και αρκετές φορές ξυπνάνε νωρίτερα από ότι στο σπίτι τους. Ο θόρυβος των μεγαλουπόλεων και η κακή ατμόσφαιρα επηρεάζουν τον οργανισμό τους με αποτέλεσμα όταν βρεθούν σε ένα ήσυχο και καθαρότερο περιβάλλον, το σώμα τους να ξεκουράζεται πιο γρήγορα κατά την διάρκεια του ύπνου.

Η μαγεία του στρώματος
Όπως αναφέραμε και πιο πάνω για να έχουμε ποιοτικό ύπνο θα πρέπει να έχουμε και το κατάλληλο για εμάς στρώμα. Η επιλογή του κατάλληλου στρώματος είναι μια πολύπλοκη απόφαση που αν δεν χρήζουν ιατρικοί λόγοι, όπου η επιλογή συνταγογραφείται από τον κατάλληλο ιατρό, είναι ένα συνονθύλευμα παραμέτρων, πολλών από αυτών που αναφέραμε παραπάνω αλλά και άλλων όπως θα δούμε παρακάτω, που με την βοήθεια της Magic Strom και του Bαγγέλη Ντεκούλη μάθαμε από πρώτο χέρι. Όπως αναφέραμε ήδη,  κάθε οργανισμός δεν είναι ίδιος και κάθε σώμα δεν είναι ίδιο αλλά και κάθε άνθρωπος δεν έχει τις ίδιες συνήθειες ύπνου με τους υπόλοιπους. Δεδομένα όπως, πόσες ώρες κοιμόμαστε, αν έχουμε κάποιο πρόβλημα στην μέση ή και κάπου αλλού, πόσα κιλά είμαστε και ποια είναι η ηλικία μας, παίζουν καθοριστικό ρόλο για την επιλογή του κατάλληλου στρώματος. Ακόμα και σε ποια στάση κοιμάστε(στο πλάι, ανάσκελα ή μπρούμυτα) είναι σημαντικό για την σωστή επιλογή του στρώματος.

Για αυτό τον λόγο η Magic Strom διαθέτει πολλούς τύπους στρωμάτων με διαφορετικά υλικά και κατασκευή για κάθε ξεχωριστή περίπτωση. Ως βιοτεχνία μπορεί να κατασκευάσει το ιδανικό στρώμα για κάθε ξεχωριστή περίπτωση, προσαρμοσμένο ακριβώς στις ανάγκες του πελάτη. Όπως ο κάθε αθλητής του motocross ρυθμίζει την μοτοσυκλέτα του στα μέτρα του για να πετύχει το απόλυτο στην άνετη και αποτελεσματική οδήγηση έτσι θα πρέπει να επιλέξει το κατάλληλο στρώμα για να πετύχει το απόλυτο στην περίοδο αποθεραπείας και του ύπνου. Έχοντας άμεση επαφή με το motocross o Βαγγέλης Ντεκούλης  γνωρίζει τις απαιτήσεις του αθλήματος και την καταπόνηση των αθλητών από προσωπική εμπειρία αλλά και από το μεγάλο πελατολόγιο της Magic Strom όλα αυτά τα χρόνια. Έχει κατασκευάσει ειδικά στρώματα για αγωνιζόμενους, προσαρμοσμένα στις ξεχωριστές απαιτήσεις και τις ανάγκες του κάθε αθλητή. Όπως μας είπε το motocross είναι μοναδικό άθλημα και ειδικά οι αγωνιζόμενοι έχουν καταπονήσει σε απίστευτο βαθμό το σώμα τους, ο κάθε ένας με διαφορετικό τρόπο και χρειάζεται μεγάλη μελέτη για να κατασκευάσεις το κατάλληλο στρώμα…η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή.

Επιλέγοντας το κατάλληλο στρώμα έχουμε βελτιώσει κατά ένα μεγάλο ποσοστό την ποιότητα του ύπνου μας. Εκτός από τον χρόνο που θα μειώσουμε σε ύπνο καθώς το σώμα μας θα νοιώσει άνετα και θα μπορέσει να διεξάγει τις λειτουργίες του γρηγορότερα, ο σκελετός μας θα μπορέσει να βρεθεί στην σωστή του θέση και θα μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας σε κανονική θέση, ξεκινώντας την μέρα με ένα σώμα ξεκούραστο και λειτουργικά σωστό. Στο βάθος του χρόνου, θα μπορέσουμε να πραγματοποιούμε περισσότερες εργασίες μέσα στην ημέρα και να ανταποκρινόμαστε σε δυσκολότερες προπονήσεις, καθώς θα έχουμε προσφέρει στο σώμα μας, την επανεκκίνηση που χρειάζεται καθημερινά.

Περισσότερες πληροφορίες για την Magic Strom:

Magic Strom Στρώματα ποιότητας | Τραλλέων 15, Γαλάτσι – Λαμπρινή, Τηλ/Fax: 210 2223121 | http://www.magicstrom.gr/

87 More posts in ΤΕST category
Recommended for you
TEST – ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΗΣ ODI PODIUM RC4 ΜΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ CFT

Τα τελευταία "πολλά" χρόνια οι εταιρείες που ασχολούνται με την κατασκευή των τιμονιών για χρήση...