MXON 2019 – OI ΟΛΛΑΝΔΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ

Η ιστορία αρνήθηκε στου Ολλανδούς τρεις φορές την νίκη στο Motocross των Εθνών, φέρνοντας τους οριακά στην δεύτερη θέση τα τρία τελευταία χρόνια. Ίσως γιατί τους επιφύλασσε μια πιο πανηγυρική νίκη με περισσότερο χολιγουντιανό σενάριο. Με κορυφαίο τον Glenn Coldenhoff η Ολλανδία κατάφερε να ξεπεράσει τις δύσκολες βροχερές συνθήκες κατακτώντας μέσα στην πατρίδα τους το πρώτο τους Εθνών, μπροστά τους συμπατριώτες τους και παρόντα τον Βασιλιά της χώρας Willem Alexander.

Η Ολλανδία ήπιε νερό, φτάνοντας τέσσερις συνεχόμενες φορές στην πηγή. Κατέκτησε το Motocross των Εθνών στον ναό του μηχανοκίνητου αθλητισμού το Assen και έγινε η δέκατη διαφορετική χώρα που σηκώνει το Champerlain Trophy στην ιστορία του θεσμού. 

Πρώτο σκέλος MXGP-MX2
Υπό βροχή ξεκίνησαν όλοι οι αγώνες την Κυριακή, με τα βαθιά λούκια γεμάτα νερό και φυσικά αρκετές μεγάλες νερολακούβες να καιροφυλακτούν σε κάθε πέρασμα των αναβατών. Η καλή εκκίνηση του παγκόσμιου πρωταθλητή MXGP Tim Gajser τον έφερε νωρίς στην πρώτη θέση αλλά εξίσου νωρίς τον πέρασε ο πρωτοεμφανιζόμενος με 450cc, Jorge Prado. Ένα λάθος του Prado έδωσε και πάλι την πρωτοπορία στον Gajser, και από εκεί και μετά ξεκίνησε το μεγάλο κυνηγητό του Jeffrey Herlings. O Ολλανδός μετά την κακή του εκκίνηση περίμενε υπομονετικά να κατασταλάξουν τα πράγματα και μετά τα μισά του σκέλους ξεκίνησε την άνοδο του από την όγδοη θέση. Κατάφερε να πιάσει τον Gajser αλλά δεν μπόρεσε τελικά να τον περάσει, κρατώντας την πολύτιμη δεύτερη θέση για την ομάδα του. Παρά τα αρκετά του λάθη ο Prado κατάφερε να πάρει την τρίτη θέση στον πρώτο του επίσημο αγώνα στην MXGP κατηγορία. Με την δεύτερη θέση του Herlings και την 10η του Calvin Vlaanderen οι Ολλανδοί πήραν νωρίς προβάδισμα στον αγώνα με τους Ελβετούς(J.Seewer-4ος, V.Gullod-19ος) να ισοβαθμούν στην δεύτερη θέση με τους Γάλλους(G.Paulin-5ος, M.Renaux-18ος). Η καταστροφή χτύπησε νωρίς τους Αμερικάνους όταν οι Jason Anderson και Justin Cooper συγκρούστηκαν και έπεσαν λίγο μετά την εκκίνηση, από λάθος του δεύτερου. Κακό ξεκίνημα και για τους Βέλγους μετά από μηχανικό πρόβλημα  του Jago Geerts ενώ και ο Jeremy vanHorebeek(6ος) έβγαλε οριακά τον αγώνα και αναγκάστηκε να αλλάξει μοτοσυκλέτα για το δεύτερο του σκέλος.

Τα δύο τελευταία χρόνια στο Εθνών, κανένας δεν μπορεί να πιάσει τον G.Coldenhoff. Κέρδισε όλα τα σκέλη που έχει συμμετέχει αυτά τα δύο χρόνια αλλά φέτος, κατάφερε να πάρει εκτός από την κατηγορία ΟΡΕΝ και τον αγώνα με την ολλανδική ομάδα.  

Δεύτερο σκέλος MX2-OPEN
Με την κατάσταση της πίστας να γίνεται όλο και πιο δύσκολη, ξεκίνησε το δεύτερο σκέλος. Ο Harri Kullas(Εσθονία) πήρε μια σημαντική εκκίνηση παραμένοντας στις πρώτες θέσεις για αρκετούς γύρους, μια επίδοση που έφερε για πρώτη φορά την Εσθονία κοντά στο βάθρο του MXoN. Καλή εκκίνηση είχε και ο Coldenhoff αρπάζοντας την πρωτοπορία νωρίς και απειλήθηκε μόνο από τον νικητή των προκριματικών της κατηγορίας ΟΡΕΝ Pauls Jonass, αλλά στο τέλος κατάφερε να χτίσει καινούργια διαφορά κερδίζοντας το τρίτο σερί σκέλος του στο MXoN. Πολή καλή απόδοση από τον Shaun Simpson στην τρίτη θέση ανεβάζοντας στην δεύτερη θέση την Μεγάλη Βρετανία μετά από το σκέλος. Άνετα στην πρώτη θέση βρισκόντουσαν οι Ολλανδοί(Coldenhoff-1ος – Vlaanderen-10ος) και χρειαζόντουσαν ελάχιστους βαθμούς για να πάρουν το πρώτο τους MXoN. Παρά τα προβλήματα του Κevin Strijbos(19ος) o Geerts με την έβδομη θέση ανέβασε στις πρώτες θέσεις το Βέλγιο ενώ οι κάτοχοι του τροπαίου Γάλλοι παρά την εξαιρετική εμφάνιση του Jordi Tixier(6ος), ο Renaux αντιμετώπισε προβλήματα τερματίζοντας στην 30η θέση. Κάπου εκεί, χάθηκε οριστικά κάθε ελπίδα των τρικολόρ για την έκτη τους σερί νίκη στο MXoN.

Ο Herlings προσπάθησε να είναι αυτός ο άνθρωπος του αγώνα αλλά δεν του βγήκε. Στο τέλος κατέκτησε ένα τρόπαιο που έλειπε από την συλλογή του και ίσως αυτό είναι το σημαντικότερο. 

Τρίτο σκέλος ΟΡΕΝ-ΜΧGP
Κατά την διάρκεια του διαλείμματος πριν το τελευταίο και καθοριστικό σκέλος της ημέρας οι διοργανωτές έστρωσαν την πίστα σχεδόν σε όλο το μήκος της, για να μπορέσει να ολοκληρωθεί ομαλά ο αγώνας. Την εκκίνηση και πρωτοπορία πήρε ξανά ο Tim Gajser αλλά στον τέταρτο γύρο έκανε ένα λάθος, επιτρέποντας στον vanHorebeek να οδηγήσει για λίγο τον αγώνα. Πριν ολοκληρώσει ο Βέλγος ένα γύρο στην πρώτη θέση, ο Coldenhoff με καταιγιστικό ρυθμό τον πέρασε και απομακρύνθηκε από τους αντιπάλους του. Ο Helrings και πάλι δεν είχε καλή εκκίνηση και στην προσπάθεια του να βρεθεί μπροστά, έκανε αρκετά λάθη που τον έφερναν συχνά πυκνά σε επαφή με την ολλανδική άμμο. Αυτό όμως δεν ήταν το μοναδικό δράμα που εξελισσόταν στην πίστα. Γάλλοι και Βρετανοί έδιναν σκληρή μάχη για την τρίτη θέση του βάθρου εναλλάσσοντας γύρο με τον γύρο την κατάταξη του αγώνα. Όλα κρίθηκαν στον τελευταίο γύρο, όταν η μοτοσυκλέτα του Paulin παρέδωσε πνεύμα, δείχνοντας ότι η τύχη εγκατέλειψε τους Γάλλους μετά από πέντε χρόνια εκπληκτικής απόδοσης και επιτυχιών στο Εθνών. Όλα αυτά έδειχναν πολύ μακρυά από τους Ολλανδούς που με τον Coldenhoff να κερδίζει για δεύτερη συνεχόμενη φορά και τα δύο σκέλη που αγωνίστηκε στο MXoN, έδωσε την μεγάλη νίκη των πορτοκαλί μέσα στην χώρα της τουλίπας, προκαλώντας ντελίριο στους βρεγμένους Ολλανδούς φιλάθλους που παρέμειναν στην υπό βροχή πίστα του Assen μέχρι και τις απονομές. Οι τερματισμοί του vanHorebeek(6ος) και του Strijbos(11ος) έσωσαν την τιμή των Βέλγων με την δεύτερη θέση, σε έναν αγώνα που παραδοσιακά τα πάνε καλά. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι Άγγλοι ανέβηκαν στο βάθρο των νικητών με τους Εσθονούς να πετυχαίνουν τον καλύτερο τερματισμό στην ιστορία τους στην τέταρτη θέση, μια θέση που ήρθε μετά από 19 συνεχόμενες συμμετοχές ρεκόρ, του Tanel Leok στον θεσμό.

Ο C.Vlaanderen έπρεπε να κάνει απλά πράγματα για να πάρουν οι Ολλανδοί το τρόπαιο. Με το άγχος της περσινής του απογοητευτικής απόδοσης, αυτή τη φορά έκανε αυτό που έπρεπε και η ιστορία ήταν εξίσου απλή από εκεί και μετά. 

Ο T.Gaiser επιδότησε το motocross στην Σλοβενία και την προετοιμασία των υπόλοιπων αναβατών της ομάδας για να μπορέσει επιτέλους να προκριθεί στον κυρίως αγώνα του Α-Τελικού στο MXoN. Με τερματισμούς 1-2 κέρδισε την κατηγορία MXGP, και η Σλοβενία την 13η θέση.

Αθόρυβα κινήθηκε ο Thomas Olsen και στα δύο σκέλη τερματίζοντας στην όγδοη θέση, κερδίζοντας έτσι την κατηγορία της ΜΧ2. 

Το επόμενο Motocross των Εθνών 2020 θα επιστρέψει στην μοναδική πίστα του Ernee στις 26-27 Σεπτεμβρίου με τους Γάλλους να διεκδικούν πίσω το τρόπαιο εντός έδρας.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ


 

1966 More posts in MOTOCROSS category
Recommended for you
MXGP 2024 – VIDEO ΜΕ ΤΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΤΩΝ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΕΜΠΤΟΥ ΓΥΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Παρακολουθήστε στο video που ακολουθεί τα στιγμιότυπα των προκριματικών του πέμπτου γύρου του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος...