5ΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΠΡΩΤ. ΜΧ Ν.ΕΛΛΑΔΟΣ 2019, ΣΠΑΡΤΗ- ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΦΙΝΑΛΕ

Τον πρώτο της επίσημο αγώνα motocross πραγματοποίησε το σωματείο Α.Μ.Ο.Σ. στην πίστα Kart Φελέκος γνωστή στην μοτοσυκλέτα από τους αγώνες Supermoto που διεξάγονται σε αυτήν τα τελευταία χρόνια. Ο αγώνας στην Τραπεζοντή της Σπάρτης, ήταν ο πέμπτος και τελευταίος του Πρωταθλήματος Motocross Νοτίου Ελλάδας 2019, όπου στις περισσότερες κατηγορίες επικράτησαν οι πρωτοπόροι των βαθμολογιών, διαμορφώνοντας έτσι και την τελική κατάταξη του πρωταθλήματος.

Μετά την Καλαμάτα, το motocross πέρασε και στην άλλη μεριά του Ταΰγετου την Σπάρτη. 

Το δραστήριο σωματείο Α Μ Ο Σ (Αθλητικός Μοτοσυκλετιστικός Όμιλος Σπάρτης) πραγματοποίησε τον πέμπτο του φετινό αγώνα μοτοσυκλέτας, εγκαινιάζοντας στο ενεργητικό του αγώνα motocross. Οι εγκαταστάσεις του καρτοδρομίου και το σφικτό αλλά διασκεδαστικό πιστάκι, υποδέχτηκε τον τελευταίο αγώνα της χρονιάς για το Πρωτάθλημα Motocross Νοτίου Ελλάδος 2019, και έγινε το τελευταίο πεδίο μάχης για την κατάκτηση των πρωταθλημάτων του θεσμού. Η σχετικά εύκολη διαδρομή, δεν δημιούργησε μεγάλες διαφορές στους αγωνιζόμενους και έτσι υπήρξαν μάχες και θέαμα σε ολόκληρη την πίστα. Οργανωτικά όλα κύλησαν ομαλά και όποια μικροπροβλήματα ξεπεράστηκαν με αποτέλεσμα να μπορούμε να πούμε ότι για πρώτο αγώνα motocross ο Α.Μ.Ο.Σ. ανταποκρίθηκε αρκετά καλά, θα περιμέναμε όμως περισσότερη δουλεία στην διαφήμιση του αγώνα στην πόλη της Σπάρτης, γιατί η προσέλευση των θεατών δεν ήταν η αναμενόμενη. Στο τέλος της ημέρας, πραγματοποιήθηκαν οι απονομές του αγώνα αλλά και του πρωταθλήματος στην αίθουσα εκδηλώσεων του διοικητηρίου της Σπάρτης σε πανηγυρικό κλίμα, τιμώντας τους αθλητές και τα σωματεία που διακρίθηκαν.

Η φετινή χρονιά ήταν πλούσια αγωνιστικά για τον Ανδρέα Ανδρέου κατακτώντας στην Σπάρτη την πρώτη του νίκη στην κατηγορία Expert. 

Κατηγορία Expert
Η νέα πίστα και παραδοσιακά τελευταίος αγώνας της χρονιάς, δεν προσέλκυσε πολλούς από τους πρωτοκλασάτους αναβάτες του ελληνικού πρωταθλήματος και έτσι ο Ανδρέας Ανδρέου “δεν είχε αντίπαλο” στην κατηγορία καθώς ήταν η μοναδική συμμετοχή. Κερδίζοντας εύκολα τα μικτά σκέλη με την ΜΧ1, ο τρίτος του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross της ΜΧ2, χάρισε θέαμα σε κάθε άλμα της πίστας στους θεατές, επικρατώντας στην κατηγορία Expert αλλά και στην ΜΧ1.

Δεύτερος συνεχόμενος τίτλος στο Νοτίου για τον Ν.Βρεττό αυτή τη φορά στην ΜΧ1.

Κατηγορία ΜΧ1
Το ντόμινο περίεργων εξελίξεων στην κατηγορία συνεχίστηκε και στην Σπάρτη παρά το γεγονός ότι το πρωτάθλημα σχεδόν είχε κριθεί πριν ξεκινήσει ο αγώνας, καθώς ο δεύτερος της βαθμολογίας Σοφοκλής Μαμμωνάς δεν κατάφερε να ξεπεράσει έναν τραυματισμό από τον προηγούμενο αγώνα στην Κρήτη, με αποτέλεσμα ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Νίκος Βρεττός, να χρειάζεται 22 βαθμούς από τα δύο σκέλη του αγώνα για να πάρει τον τίτλο. Νωρίτερα μέσα στην σεζόν ο περσινός πρωταθλητής Κων/νος Μούρκος, τραυματίστηκε στο All Star Game Mykonos 2019 και δεν μπόρεσε να συνεχίσει την χρονιά. Οι εξελίξεις δεν τελείωσαν όμως εκεί! Στην Σπάρτη ο Νίκος Βρεττός είχε μια πτώση με αποτέλεσμα ο Άκης Κοσμάς που δεν βρισκόταν μακριά πίσω του, να πάρει την πρωτοπορία κατακτώντας το πρώτο το πρώτο του φετινό σκέλος. Στο δεύτερο σκέλος ο Κοσμάς προσπάθησε για την νίκη αλλά μετά από ένα άλμα κινήθηκε οριακά στην πίστα με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με έναν εικονολήπτη και να σπάσει την κλείδα του στην πτώση που ακολούθησε. Με δύο επιφυλακτικά σκέλη, ο περσινός πρωταθλητής της ΜΧ2 στο Νοτίου Νίκος Βρεττός(2-1), κατάφερε να τερματίσει και τα δύο σκέλη της Σπάρτης, πετυχαίνοντας την δεύτερη φετινή του νίκη στην κατηγορία, κατακτώντας παράλληλα τον δεύτερο του τίτλο στον θεσμό, αυτή την φορά στην ΜΧ1. Για την δεύτερη θέση του αγώνα έγιναν ωραίες μάχες μεταξύ του Σταύρου Λάζου(3-2) και του Ευάγγελου Μπουρίκα(4-3) με τον Λάζο όμως να επικρατεί και στα δύο σκέλη, τερματίζοντας στην δεύτερη θέση και τον Μπουρίκα να ανεβαίνει στο τρίτο σκαλί του βάθρου μετά από εξαιρετική εμφάνιση. Ο Λάζος κατάφερε να αναρριχηθεί στην Σπάρτη στην δεύτερη θέση του πρωταθλήματος ενώ ο Μπουρίκας για έναν βαθμό δεν μπήκε στην πρώτη τριάδα της βαθμολογίας με τον Μαμμωνά να κρατιέται στην τρίτη θέση. Μάχη είχαμε και για την τέταρτη θέση του αγώνα με τον Νίκο Τατάνη(6-4) να επικρατεί του πέμπτου τελικά Παναγιώτη Νταβέλου(5-5) ενώ από κοντά ακολούθησε και ο Παναγιώτης Αρβανιτόπουλος(7-6) τερματίζοντας για πρώτη φορά φέτος στην πρώτη εξάδα της κατηγορίας.

Κατηγορία ΜΧ2
Η μικρή διαφορά των οχτώ βαθμών χώριζε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας τους Παύλο Σιδέρη και Αποστόλη Καραφωτιά, με την κατάκτηση του τίτλου να καθοριζόταν στην Σπάρτη. Ο Σιδέρης κατάφερε να πάρει την πρωτοπορία του αγώνα στο πρώτο σκέλος, με τον Καραφωτιά όμως να τον πιέζει από την δεύτερη θέση. Στον τρίτο γύρο, το πέρασμα από τα σαμάρια της πίστας ήταν καθοριστικό καθώς ο Σιδέρης(11-12), είχε μια άσχημη πτώση με αποτέλεσμα να καθυστερήσει αρκετά αλλά ευτυχώς να μην τραυματιστεί σοβαρά. Αν και συνέχισε τον αγώνα, από εκεί και μετά δεν βρισκόταν σε κατάσταση να συνεχίσει την διεκδίκηση του τίτλου. Ο Καραφωτιάς(1-2) μετά την νίκη του στο πρώτο σκέλος ανέβηκε στην κορυφή της βαθμολογίας και πάλεψε για την νίκη και του δεύτερου σκέλους χωρίς όμως να ρισκάρει ιδιαίτερα. Πήρε την νίκη στην Σπάρτη και έφυγε με τον τίτλο της κατηγορίας στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς. Δυνατές μάχες και στα δύο σκέλη έδωσε ο Ναπολέων Σαλμάς(4-1) και με την νίκη του στο δεύτερο σκέλος κατάφερε να πάρει την δεύτερη θέση του αγώνα. Πολύ καλή εμφάνιση από τον Στέλιο Σκορδά(2-5) καταφέρνοντας να επικρατήσει για την τρίτη θέση της ημέρας του πάντα ανταγωνιστικού Χαράλαμπου Τζεβελέκη(4-3) που κατέλαβε την τέταρτη θέση της ημέρας. Ακολούθησε η μάχη της ΜΧ2Τ με τον Σταύρο Μαυράκη(3-6) να παίρνει τελικά την πέμπτη θέση από τον πρωτοεμφανιζόμενο στην κατηγορία, τον πανελλήνιο πρωταθλητή ΜΧ85 2019, Καμαρινό Παυλόπουλο(7-4), που μάλιστα σημείωσε και τον ταχύτερο χρόνο στα δοκιμαστικά της κατηγορίας!

Μια παρέα οι διακριθέντες του πρωταθλήματος της ΜΧ2Τ.

Κατηγορία ΜΧ2Τ
Ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Σταύρος Μαυράκης(1-2) χρειαζόταν σταθερούς τερματισμούς για την κατάκτηση του τίτλου από τον αδερφό του Γιώργο που τον απειλούσε από την δεύτερη θέση. Κέρδισε το πρώτο σκέλος και δεν ρίσκαρε μετά την κακή του εκκίνηση στο δεύτερο, κατακτώντας με νίκη τον τίτλο στην κατηγορία. Ο εντυπωσιακός Καμαρινός Παυλόπουλος(3-1) στον πρώτο του αγώνα με μοτοσυκλέτα 125cc έφερε τον ταχύτερο χρόνο στην μικτή κατηγορία ΜΧ2-ΜΧ2Τ στα χρονομετρημένα δοκιμαστικά και κατάφερε να κερδίσει το πρώτο του σκέλος, στην δεύτερη συνάντηση της κατηγορίας στον αγώνα. Τερμάτισε στην δεύτερη θέση της ΜΧ2Τ, με τον Γιώργο Μαυράκη(2-3) να ανεβαίνει στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Στις απονομές ακολούθησαν οι Αλέξανδρος Κατσαβριάς(4-4) και Χρήστος Φραγκούλης(5-5) τέταρτος και πέμπτος αντίστοιχα. Πρωταθλητής στην κατηγορία αναδείχτηκε ο Σταύρος Μαυράκης με τον αδερφό του Γιώργο στην δεύτερη θέση ενώ ο Κατσαβριάς πήρε την τρίτη θέση περιορίζοντας στην τέταρτη τον Κωνσταντίνο Ζεπάτο που δεν συμμετείχε στον αγώνα.

Πρώτος τίτλος για τον Δ.Γανωτή στην ΜΧ85 και μάλιστα αήττητος. 

Κατηγορία ΜΧ85
Διατηρώντας το αήττητο σερί του, ο Δημήτρης Γανωτής(1-1) κατάφερε να κάνει το πέντε στα πέντε κατακτώντας τον πρώτο του τίτλο στην κατηγορία ΜΧ85. Σταθερά στην δεύτερη θέση ακολούθησε ο Γιώργος Βαγενάς(2-2) ενώ στον τελευταίο αγώνα συμμετείχε και ο Αλέξανδρος Λάτσης(3-3) καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση. Οι τρεις αναβάτες ήταν και οι τρεις διακριθέντες του πρωταθλήματος με την ίδια σειρά, με τον Άγγελο Βοντιτσο να καταλαμβάνει την τέταρτη θέση.

Με διπλή νίκη στην Σπάρτη κατέκτησε ο Κωνσταντίνος Μερκούρης το πρωτάθλημα στην ΜΧ65. 

Κατηγορία ΜΧ65
Το θέαμα και οι μάχες ποτέ δεν έλειψαν από την μικρή κατηγορία φέτος αλλά κυρίως για την δεύτερη θέση και πίσω καθώς ο Κωνσταντίνος Μερκούρης(1-1) κατάφερε και σε αυτόν τον αγώνα να φύγει με διπλή νίκη, μαζί με την κατάκτηση του φετινού τίτλου. Σκληρές μάχες έδωσαν οι Χρήστος Παναγιώτης Ταμβάκος(3-2) και Λευτέρης Παπαδάκης(2-3) για την δεύτερη και τρίτη θέση με τον Ταμβάκο τελικά να επικρατεί. Μετά από πολύ καλή εμφάνιση ο Νικός Τεφάνης(5-4) κατάφερε να επιβληθεί στην τέταρτη θέση του πέμπτου Σωτήρη Ντουμάνη(4-5). Την εξάδα συμπλήρωσε ο Χρήστος Μπάζιος(6-6). Πίσω από τον πρωταθλητή Μερκούρη, στο πρωτάθλημα ακολούθησε ο Παπαδάκης στην δεύτερη θέση, με τον Ταμβάκο τρίτο.

Τρίτο συνεχόμενο πρωτάθλημα στην ΟΡΕΝ για τον Νίκο Σωτηρόπουλο. 

Κατηγορία ΟΡΕΝ
O πρωτοπόρος της βαθμολογίας Νίκος Σωτηρόπουλος(1-1) επέστρεψε στις νίκες μετά την δεύτερη θέση που πέτυχε στον προηγούμενο αγώνα. Επικράτησε του μεγάλου φετινού αντιπάλου Σάκη Κονδυλόπουλου(2-2) στην Σπάρτη αλλά και στην βαθμολογία, κατακτώντας τον τρίτο σερί τίτλο στην κατηγορία του θεσμού. Ο Κονδυλόπουλος προσπάθησε να επαναλάβει την νίκη της Κρήτης αλλά τελικά έμεινε στην δεύτερη θέση του αγώνα αλλά και της βαθμολογίας. Το πρώτο του φετινό βάθρο πέτυχε ο Νίκος Μυλωνίδης(3-3) περνώντας στο δεύτερο σκέλος στην στροφή του τερματισμού τον Σταύρο Ροσσολάτο(4-4) που τελικά κατέλαβε την τέταρτη θέση. Επιστροφή στους αγώνες για τον Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο(5-5) με σταθερή απόδοση στην πέμπτη θέση ενώ την εξάδα συμπλήρωσε ο Αριστείδης Πολύδορος(8-6). Η τρίτη θέση της βαθμολογίας πήγε στον Ροσσολάτο με τον Μυλωνίδη να καταλαμβάνει την τέταρτη και τους Σπύρο Μπιρλή και Γιώργο Βαρδάκη, πέμπτο και έκτο αντίστοιχα.

Απονομές κατηγορίας Senior. 

Κατηγορία Senior
H καλή απόδοση του πρωτοπόρου της βαθμολογίας Σπύρου Μητρόπουλου(1-1), τον έφερε αγκαλιά με ακόμα μια νίκη στην κατηγορία, που ακολουθήθηκε με την κατάκτηση του φετινού τίτλου της νεοεισαχθείσας κατηγορίας και στο Νοτίου, μετά την κατάκτηση του πανελληνίου πρωταθλήματος Στην δεύτερη θέση τερμάτισε ο Νίκος Τσάγκλας(2-2) με τον Ραφαήλ Χαλκίοπουλο να ανεβαίνει στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Παύλος Κουζής(4-4) και Περικλής Δημητριάδης(6-6) συμπλήρωσαν την πρώτη εξάδα. Στο πρωτάθλημα πίσω από τον Μητρόπουλο, τερμάτισε ο Χαλκιόπουλος με τον Τσάγκλα τρίτο και τους Παναγιώτη Σιδέρη, Πάυλο Κουζή και Περικλή Δημητριάδη να ανεβαίνουν στις απονομές, στο βάθρο της εξάδας των νικητών για την κατηγορία.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

1142 More posts in MOTOCROSS category
Recommended for you
ΦΩΤΟΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Ι

Ο ιστορικός αγώνας των +190 συμμετοχών για τον δεύτερο γύρο του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross 2024...