ΜΧ ΝΟΤΙΟΥ 2019 – ΑΠΟΝΟΜΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Το Πρωτάθλημα Motocross Νοτίου Ελλάδος 2019 ολοκληρώθηκε με την διεξαγωγή του πέμπτου και τελευταίου αγώνα της χρονιάς στην νέα πίστα της Σπάρτης, κλείνοντας πανηγυρικά την χρονιά, στην αίθουσα εκδηλώσεων στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Σπάρτης, με τις απονομές των πρωταθλημάτων.

Ο θεσμός του Νοτίου επανεμφανίστηκε το 2013 και έκτοτε απολαμβάνει μια ανοδική πορεία, γεγονός που το έχει κατατάξει σε ένα από τα δημοφιλέστερα και πολυπληθή πρωταθλήματα μοτοσυκλέτας στην χώρα μας. Το 2019, το Πρωτάθλημα Motocross Νοτίου Ελλάδος συνέχισε την πορεία του από γνωστές καθιερωμένες πίστες του θεσμού, Αρχαία Ολυμπία, Αίγιο και Πύργος, απολαμβάνοντας ιδανικές διοργανώσεις για τον θεσμό, αλλά όπως το συνηθίζει τα τελευταία χρόνια άνοιξε και καινούργιους προορισμούς βάζοντας στον χάρτη των αγώνων του ελληνικού motocross την Ιεράπετρα της Κρήτης και την Σπάρτη που ανταποκρίθηκαν επάξια. Το καραβάνι των αγωνιζόμενων που ακολουθούν το πρωτάθλημα, σημείωσαν κατά μέσω όρο αγώνα 82 συμμετοχές ενώ κατάφεραν να βαθμολογηθούν 142 αθλητές χωρίς να υπολογίζουμε την κατηγορία EXPERT η οποία δεν βαθμολογείται. Το μόνο αρνητικό στα παραπάνω εντυπωσιακά νούμερα για αγώνες μοτοσυκλέτας στην χώρα μας, είναι η μικρή συμμετοχή στην κατηγορία ΜΧ85 για ηλικίες 11-15 ετών καθώς η προηγούμενη φουρνιά, ανέβηκε κατηγορία.

2019 MX South Sparta – MX1

Κατηγορία ΜΧ1…ο “rookie” Ν.Βρεττός ήταν πιο έμπειρος
Η ΜΧ1 παραδοσιακά είναι η πιο δυνατή κατηγορία στα πρωταθλήματα motocross και ειδικά στο Νοτίου που αγωνίζεται μαζί με την κατηγορία των πανελλήνιων πρωταθλητών την EXPERT. Στην ΜΧ1 το 2019 βρέθηκαν να διεκδικούν τον τίτλο από τον πρώτο αγώνα, ο περσινός πρωταθλητής της κατηγορίας Κώστας Μούρκος και ο πάντα υπολογίσιμος Σοφοκλής Μαμμωνάς ενώ ο Μαρίνος Χάλας έκανε αισθητή την παρουσία του, στους πρώτους αγώνες. Την πρώτη του εμφάνιση πραγματοποίησε ο Νίκος Βρεττός στην ΜΧ1 ερχόμενος από την κατάκτηση του πρωταθλήματος της ΜΧ2, στο περσινό πρωτάθλημα του θεσμού. Αν και δεν ξεκίνησε καλά την χρονιά έδειξε ότι προσαρμόζεται γρήγορα και δεν άργησε να διεκδικεί νίκες σε σκέλη και αγώνες από τον Κώστα Μούρκο που οδηγούσε από την πρώτη θέση της βαθμολογίας την κατηγορία, μέχρι και τον τρίτο αγώνα στον Πύργο. Έχοντας τρεις νίκες και μόλις μια “ήττα” σε σκέλος από τον Μαμμωνά, ο Μούρκος πήγε στο All Star Game για να γυρίσει με ένα σπασμένο δάχτυλο και κατάγματα στον καρπό από μια περίεργη πτώση στο show της Μυκόνου. Εκεί έβαλε τέλος στην διεκδίκηση του τίτλου ενώ νωρίτερα ο Χάλας διέκοψε λόγω υποχρεώσεων την πορεία του στο πρωτάθλημα. Τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο περίεργα στην συνέχεια. Στην μάχη της Κρήτης Βρεττός και Μαμμωνάς πάλεψαν για την νίκη με τον Βρεττό τελικά να επικρατεί αφού οι δύο αθλητές μοιράστηκαν σκέλη αλλά όχι και βαθμούς. Κάπου εκεί τελείωσε και το πρωτάθλημα για τον Μαμμωνά καθώς αντιμετώπισε ένα τραυματισμό στην Κρήτη που αργότερα επιδεινώθηκε, αναγκάζοντας τον να μην συνεχίσει το πρωτάθλημα. Στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς στην Σπάρτη ο Βρεττός ήθελε ελάχιστους βαθμούς για να πάρει τον τίτλο και τελικά το κατάφερε παρά την πτώση του στο πρώτο σκέλος πήρε τον αγώνα και το πρωτάθλημα, δείχνοντας πιο σταθερός και έμπειρος από τον ανταγωνισμό του.

2019 ΜΧ South Sparta – Νϊκος Βρεττός

Οι εγκαταλείψεις αρκετών από τους διεκδικητές του πρωταθλήματος, βοήθησαν τον Σταύρο Λάζο(που και αυτός συμμετείχε για πρώτη φορά στην ΜΧ1) να πάρει την δεύτερη θέση στην βαθμολογία, κερδίζοντας μάχες σε κάθε αγώνα και πολύτιμους βαθμούς. Ο Μαμμωνάς παρότι δεν συμμετείχε στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς πήρε την τρίτη θέση στην τελική κατάταξη με τον Ευάγγελο Μπουρίκα μόλις έναν βαθμό πίσω του στην τέταρτη θέση. Ο περσινός πρωταθλητής Μούρκος κατετάγη πέμπτος με τον Κοσμά στην έκτη θέση και με πολλές ελπίδες για νίκη στην Σπάρτη μετά την κατάκτηση του πρώτου σκέλους αλλά δυστυχώς και αυτός έκλεισε την χρονιά με τραυματισμό έχοντας πτώση στο τελευταίο σκέλος της χρονιάς. Στην κατηγορία συμμετείχαν κατά μέσο όρο 12 αθλητές και κατάφεραν να βαθμολογηθούν 24. Τα δέκα σκέλη της κατηγορίας κατέκτησαν οι Μούρκος(5), Βρεττός(2), Μαμμωνάς2) και Θεμιστοκλής Κοσμάς(1) με τον Μούρκο να κερδίζει τους 3 από τους πέντε αγώνες ενώ οι υπόλοιποι 2 πήγαν στον πρωταθλητή της κατηγορίας Βρεττό.

2019 MX South Sparta – MX2

Κατηγορία ΜΧ2…ο Α.Καραφωτιάς κέρδισε στο νήμα
Η φετινή ΜΧ2 ήταν εξίσου επεισοδιακή όσο και η ΜΧ1 και όπως έγινε και πέρσι κρίθηκε στο νήμα. Αυτή την φορά όμως ήταν η σειρά του Αποστόλη Καραφωτιά να χαμογελάσει! Η χρονιά δεν ήταν εύκολη, με τον Παύλο Σιδέρη να εμφανίζεται δυνατός από τον πρώτο αγώνα ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι έκτακτες παρουσίες του Μιχάλη Ντουζένη από το enduro και του Ανέστη Ράδου από το Βορείου, ανακάτεψαν την τράπουλα. Καραφωτιάς και Σιδέρης αντάλλαξαν την κορυφή της βαθμολογίας μέσα στην χρονιά, φτάνοντας στον τελευταίο αγώνα στην Σπάρτη με μικρή διαφορά. Οι δυο τους πάλεψαν για την πρώτη θέση στο πρώτο σκέλος του αγώνα μέχρι ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Σιδέρης να κάνει το λάθος και να έχει μια άσχημη πτώση που του στέρησε πολλές θέσεις. Ο Καραφωτιάς πήρε το σκέλος και έλεγξε την απόδοση του στο δεύτερο για να πάρει την πρώτη του φετινή νίκη στην Σπάρτη μαζί με τον τίτλο στην κατηγορία. Παρά την πτώση του ο Σιδέρης κατάφερε να τερματίσει και τα δύο σκέλη κρατώντας τελικά την δεύτερη θέση στην βαθμολογία από τον τρίτο Ναπολέων Σαλμά που καραδοκούσε σε κάθε αγώνα για να πάρει την νίκη.

2019 MX South Sparta Η πτώση του Π.Σιδέρη

Η ανοδική πορεία του Χαράλαμπου Τζεβελέκη τον έφερε στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας ενώ ανοδικά κινήθηκε και ο Στέλιος Σκορδάς καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση. Στην έκτη τερμάτισε ο πρωταθλητής της υποκατηγορίας ΜΧ2Τ Σταύρος Μαυράκης χάνοντας την πέμπτη θέση για μόλις έναν βαθμό. Στα νούμερα της κατηγορίας ο μέσος όρος των συμμετοχών έφτασε τις 20 και κατάφεραν να βαθμολογηθούν συνολικά 42 αθλητές. Η δυσκολία της χρονιάς φαίνεται και στις νίκες, όπου από μια κατέκτησαν οι Καραφωτιάς και Ράδος με τον Σιδέρη να πετυχαίνει τρεις. Τα σκέλη μοιράστηκαν ακόμα περισσότεροι και ήταν οι Σιδέρης(4), Καραφωτιάς(2), Ράδος(2), Ντουζένης(1) και Σαλμάς(1).

2019 MX South Sparta – MX2T

Κατηγορία ΜΧ2Τ…οικογενειακή υπόθεση Μαυράκη
Και την φετινή χρονιά η κατηγορία των δίχρονων 125cc είχε ανταγωνισμό προσφέροντας το δικό της θέαμα στα μικτά της σκέλη με την ΜΧ2. Μπορεί για την πρώτη θέση να μην είχαμε μεγάλες ανακατατάξεις καθώς ο Σταύρος Μαυράκης έχασε μόλις δύο σκέλη μέσα στην χρονιά, κατακτώντας τον τίτλο άνετα. Το ένα σκέλος του το στέρησε ο αδερφός του Γιώργος που κατάφερε να πάρει την δεύτερη θέση της βαθμολογίας ενώ το δεύτερο σκέλος το πήρε ο πανελλήνιος πρωταθλητής ΜΧ85 Καμαρινός Παυλόπουλος στην πρώτη του εμφάνιση με 125. Στην τρίτη θέση της κατηγορίας κατάφερε να τερματίσει ο Αλέξανδρος Κατσαβριάς με τον Κων/νο Ζεπάτο να παίρνει τελικά την τέταρτη θέση μπροστά από τον έκτο Κυριάκο Μπόγρη και τον έκτο Χρήστο Φραγκούλη. Τα αδέρφια Μαυράκη μοιράστηκαν τις πέντε νίκες του πρωταθλήματος με τον Σταύρο να κατακτά τέσσερις και το ένα σκέλος που επικράτησε ο Γιώργος να είναι αρκετό για να του δώσει την νίκη στον αγώνα του Αιγίου. Η υποκατηγορία σημείωσε τον μέσο όρο των 6 συμμετοχών στο πρωτάθλημα εκ των οποίων οι 8 βαθμολογήθηκαν ενώ θυμίζομουμε ότι στην κατηγορία μπορούν να συμμετέχουν αθλητές ηλικίας 14-18 ετών.

2019 MX South Sparta – OPEN

Κατηγορία ΟΡΕΝ…τριπλό για τον Ν.Σωτηρόπουλο
Ακόμα μια χρονιά, κοντά στο αήττητο πρωτάθλημα βρέθηκε ο Νίκος Σωτηρόπουλος αλλά ο μεγάλος του φετινός αντίπαλος Σάκης Κονδυλόπουλος κατάφερε να τον κερδίσει στην Κρήτη, χωρίς όμως να άλλάξει κάτι στην βαθμολογία. Με τέσσερις νίκες και εννέα σκέλη στο ενεργητικό του ο Σωτηρόπουλος κατέκτησε το τρίτο του σερί πρωτάθλημα στην κατηγορία. Ο Κονδυλόπουλος τον ακολούθησε στην δεύτερη θέση ενώ στις μάχες για την τρίτη θέση ο Σταύρος Ροσσουλάτος επικράτησε του τέταρτου τελικά Νίκου Μυλωνίδη. Στην πέμπτη θέση είχαμε ισοβαθμία των Σπύρου Μπιρλή και Γιώργου Βαρδάκη με τον Μπιρλή τελικά να καταλαμβάνει την θέση βάσει κανονισμών. Όπως αναφέραμε τα εννεά από τα δέκα σκέλη και τις τέσσερις από τις πέντε νίκες κατάκτησε ο Σωτηρόπουλος με το ένα σκέλος και την μία νίκη να πηγαίνουν στον Κονδυλόπουλο. Η κατηγορία συγκέντρωσε κατά μέσο όρο 22 συμμετοχές με 42 αθλητές να βαθμολογούνται συνολικά.

2019 MX South Sparta – SENIOR

Κατηγορία Senior…Σ.Μητρόπουλος και στο Νοτίου
Η υποκατηγορία της Senior που αγωνίζεται μαζί με τα σκέλη της ΟΡΕΝ, για αθλητές άνω των 50 ετών, επανήλθε στους ελληνικούς αγώνες motocross την φετινή χρονιά και μετά την κατάκτηση του πανελληνίου πρωταθλήματος ο Σπύρος Μητρόπουλος κατέκτησε και το Νοτίου. Συνολικά κέρδισε επτά από τα δέκα σκέλη και τρεις από του πέντε φετινούς αγώνες χάνοντας μόνο από τον Γιάννη Πιλάλα(ένα σκέλος και έναν αγώνα) και τον Θανάση Κομνηνό(δύο σκέλη και έναν αγώνα). Στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας επικράτησε ο Ραφαήλ Χαλκιόπουλος με Νίκο Τσάγκλα να τερματίζει στην τρίτη θέση. Στην τέταρτη θέση βρέθηκε ο Παναγιώτης Σιδέρης με τον Παύλο Κουζή πέμπτο και τον Περικλή Δημητριάδη έκτο. Την πρώτη χρονιά της Senior ακολούθησαν στο Νοτίου κατα μέσο όρο 7 αναβάτες με 12 να βαθμολογούνται συνολικά στον θεσμό.

2019 MX South Sparta – MX85

Κατηγορία ΜΧ85…κυρίαρχος ο Δ.Γανωτής
Η ΜΧ85 χτυπήθηκε φέτος από μια συγκυρία γεγονότων και ως εκ τούτου δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει ικανοποιητικό αριθμό συμμετοχών όπως συμβαίνει αντίθετα στο αντίστοιχο Βορείου. Πολλά παιδιά της κατηγορίας μετά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα άλλαξαν κατηγορία ενώ υπήρχαν και τραυματισμοί που κράτησαν σημαντικούς οδηγούς μακριά από τον θεσμό. Αναγκασμένοι να αγωνίζονται σε μικτά σκέλη με την ΜΧ65 στις περισσότερες περιπτώσεις, υπήρξε ένα ενδιαφέρον στους αγώνες της κατηγορίας. Ο Δημήτρης Γανωτής επικράτησε άνετα σε ολόκληρο το πρωτάθλημα κερδίζοντας τον πρώτο του τίτλο αήττητος στην ΜΧ85. Ο Γιώργος Βαγενάς παρουσίασε σημαντική πρόοδο τερματίζοντας στην δεύτερη θέση του πρωταθλήματος με τον Αλέξανδρο Λάτση να επανέρχεται από τραυματισμό και μετά από επιλεκτικούς αγώνες να ανεβαίνει στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Στην τέταρτη θέση του πρωταθλήματος βρέθηκε ο Άγγελος Βοντιτσος. Με μόλις τέσσερις βαθμολογικμένους αθλητές της κατηγορίας είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι ο μέσος όρος των συμμετοχών δεν ξεπέρασε τις τρεις.

2019 MX South Sparta – MX65

Κατηγορία ΜΧ65…αήττητος ο Κ.Μερκούρης
Αντίθετα με την ΜΧ85 στην μικρότερη κατηγορία ΜΧ65 ο ανταγωνισμός και το επίπεδο των μικρών μας αθλητών έδωσε αισιοδοξία για το μέλλον και τι πιο κοντινό σε αυτό το μέλλον από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Junior 2020 που θα πραγματοποιηθεί στην χώρα μας τον Αύγουστο στην Μεγαλόπολη. Αήττητος και με διαφορά στις περισσότερες περιπτώσεις ο Κωνσταντίνος Μερκούρης δεν έκανε λάθος πουθενά κερδίζοντας άξια τον τίτλο στην κατηγορία. Για την δεύτερη θέση είχαμε αρκετές μάχες με τον Λευτέρη Παπαδάκη τελικά να επικρατεί του Χρήστου Παναγιώτη Ταμβάκου. Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Νίκος Τεφάνης για την τέταρτη θέση με τον Γιώργο Χατζάκη να ακολουθεί μια ανοδική πορεία που τον έφερε στην πέμπτη, μπροστά από τον Σωτήρη Ντουμάνη που κατάφερε να καταλάβει την έκτη θέση με έναν αγώνα λιγότερο μέσα στην χρονιά. Οι δέκα βαθμολογούμενοι μικροί αθλητές και ο μέσος όρος των επτά συμμετοχών ανά αγώνα, δείχνουν ότι στις μικρές κατηγορίες είναι ζωντανό το φυτώριο νέων αθλητών στο ελληνικό motocross.

1143 More posts in MOTOCROSS category
Recommended for you
AMOTOE – ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ 4ΟΥ ΑΓΩΝΑ ΠΑΝ. ΠΡΩΤ. ΜΧ 2024 ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - Ακύρωση του 4ου αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross. Mε έγγραφό του προς την...