AMA/FIM SX 2020 – ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΕ ΝΙΚΕΣ E.TOMAC KAI S.MCELRATH

To AMA/FIM Supercross είναι το πρώτο μηχανοκίνητο άθλημα που κατάφερε να ξεκινήσει μετά την πανδημία του κορωναϊού, με μια σειρά αγώνων στο Salt Lake City, φυσικά με ειδικές συνθήκες που τροποποίησαν αρκετά το πρωτάθλημα σε σχέση με όπως το ξέραμε.

¨Κοινωνική Απόσταση”

Οι αναπομείναντες επτά αγώνες του πρωταθλήματος θα πραγματοποιηθούν όλοι στο ίδιο μέρος και στο ίδιο στάδιο αποφεύγοντας αλλαγές στο πρωτόκολλο covid-19 που ακολουθεί η κάθε πολιτεία και πόλη των Η.Π.Α. Για να μπορέσει να μεταδοθεί ζωντανά, άλλαξε και η ημέρα διεξαγωγής και πλέον θα είναι κάθε Κυριακή αντί για Σάββατο ενώ αγώνες θα γίνονται και κάθε Τετάρτη, συρρικνώνοντας την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος σε 22 ημέρες(επτά αγώνες). Επίσης άλλαξαν και οι ώρες και μετά από πάρα πολλά χρόνια οι Τελικοί του AMA/FIM Supercross έγιναν κάτω από το φως ημέρας και όχι προβολέων όπως είθισται. Μέχρι και το τέλος του πρωταθλήματος οι αγώνες θα πραγματοποιούνται χωρίς θεατές ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι θα ακολουθούν τους κανόνες και την ¨κοινωνική απόσταση” που επιβάλλονται στην πολιτεία της Utah.

Ο E.Tomac έδειξε να προσαρμόζεται καλύτερα στις νέες συνθήκες και τα νέα δεδομένα, κερδίζοντας τον έκτο του φετινό αγώνα.

Κατηγορία 450
Με όλα τα παραπάνω να συμβαίνουν. ξεκίνησε το πρωτάθλημα μετά την διακοπή λόγω πανδημίας και από ότι φαίνεται όλοι προσαρμόστηκαν γρήγορα στα νέα δεδομένα. Το μεγάλο υψόμετρο, τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας, η ξερή πίστα και οι αγώνες κάτω από ηλιακό φως ίσως αποτέλεσαν δυσκολίες που ήταν σημαντικότερες από τος υγειονομικούς κανόνες που έπρεπε οι αναβάτες να διαχειριστούν. Την εκκίνηση του μεγάλου Τελικού πήρε ο Blake Bagget οδηγώντας για αρκετούς γύρους τον αγώνα ενώ πίσω του ακολουθούσε ένα τρενάκι με τους Adam Cianciarulo, Justin Brayton και τους διεκδικητές του πρωταθλήματος Eli Tomac, Cooper Webb και Ken Roczen. Ο Cianciarulo βγήκε νωρίς από το παιχνίδι έχοντας μια άσχημη πτώση που παραλίγο να παρασύρει τον ομόσταυλο του και πρωτοπόρο της βαθμολογίας Tomac. H ένταση των πρώτων γύρων έφεραν τον Tomac να χάνει θέσεις αλλά σταδιακά έβρισκε τα πατήματα του μέσα στην πίστα και δεν άργησε να κάνει την επίθεση του. Από την πέμπτη θέση κατάφερε να βρεθεί στην πρώτη, περνώντας τον πρωτοπόρο Baggett που αντίθετα ολίσθαινε στην κατάταξη του αγώνα. Ο πιο ευτυχισμένος αναβάτης στην περίοδο της καραντίνας καθώς γεννήθηκε η κόρη του, κατάφερε να πάρει την έκτη του φετινή νίκη και να αυξήσει το βαθμολογικό του προβάδισμα στους οχτώ βαθμούς. Σταθερή απόδοση για τον Webb στην δεύτερη θέση αν και ήρθε ακόμα πιο μακριά στην υπεράσπιση του περσινού του τίτλου. Η στιγμή του αγώνα ανήκε στον Roczen όταν στους τελευταίους γύρους έσωσε ένα λάθος που θα μπορούσε να βάλει τέλος στην φετινή του πορεία. Τερμάτισε στην τρίτη θέση και είδε τον φετινό τίτλο να απομακρύνεται κατά οχτώ βαθμούς γεγονός που δεν είναι τόσο σημαντικό για τον ίδιο σε αυτόν τον αγώνα, όσο το ότι κατάφερε να σώσει το λάθος του παραμένοντας ζωντανός στο παιχνίδι. Μετά από κακές εκκινήσεις οι oμόσταυλοι Jason Anderson και Zach Osborne αναρριχήθηκαν σε τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα ενώ και ο Malcolm Stewart κατάφερε να ανέβει στην έκτη θέση στην οποία και τερμάτισε.

Ο S.McElrath είναι πάντα δυνατός όταν ξεκινάει το πρωτάθλημα από μεγάλη διακοπή. Στο Salt Lake City πήρε την νίκη επιστρέφοντας στο παιχνίδι του τίτλου.

Κατηγορία 250 Ανατολής
Το πρωτάθλημα για την μικρή κατηγορία συνεχίστηκε από εκεί που είχε σταματήσει στην Daytona, με τον τέταρτο αγώνα της Ανατολής. Εκεί ο δεύτερος του πρωταθλήματος Shane McElrath ήθελε νίκη για να κρατήσει ζωντανές τις ελπίδες του για τον φετινό τίτλο και πράγματι από την εκκίνηση του Τελικού έδωσε τον ρυθμό στον αγώνα. Ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας και περσινός πρωταθλητής Chase Sexton προσπάθησε να τον ακολουθήσει από την δεύτερη θέση όμως δεν κατάφερε ποτέ να απειλήσει την πρώτη θέση. Ρίχνοντας γύρο μέχρι και την έκτη θέση, ο McElrath κέρδισε τον δεύτερο φετινό του αγώνα μειώνοντας την απόσταση από την κορυφή της βαθμολογίας στους επτά βαθμούς. Ο Sexton τερμάτισε στην δεύτερη θέση, κάνοντας μάλλον ένα συντηρητικό αγώνα αφού το πρωτάθλημα της Ανατολής έχει πέντε ακόμα αγώνες για να ολοκληρωθεί, κάτι που του επιτρέπει να κάνει διαχείριση της βαθμολογικής πρωτοπορίας του. Ανοιχτή όμως παραμένει και η τρίτη θέση της βαθμολογίας με τον νικητή του προηγούμενου αγώνα Garrett Marchbanks να ανεβαίνει τελικά στο βάθρο παραμερίζοντας τον Jeremy Martin στην τέταρτη θέση, σε αγώνα και βαθμολογία. Στην πέμπτη θέση τερμάτισε ο Pierce Brown με τον Kyle Peters να συμπληρώνει την πρώτη εξάδα.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

940 More posts in SUPERCROSS category
Recommended for you
AMA SX 2024 – O Ε.TOMAC ΕΚΤΟΣ ΣΤΟ SX…ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΟ MOTOCROSS ΚΑΙ ΤΟ SMX

Το όνομα του Eli Tomac απασχόλησε τις τελευταίες εβδομάδες τα media του χώρου στην Αμερική...