MXGR 2020 – Π.ΚΟΥΖΗΣ ΚΑΙ Α.ΑΝΔΡΕΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ ΑΡΧ. ΟΛΥΜΠΙΑ

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross 2020 κατάφερε να συνεχιστεί στην πίστα του Πλατάνου στην Αρχαία Ολυμπία παρά τα προβλήματα που δημιουργεί καθημερινά η πανδημία του COVID-19. Η κρισιμότητα του αγώνα για τους τίτλους των κυριότερων κατηγοριών και η υποψία ότι αυτός μπορεί να είναι και ο τελευταίος αγώνας του πρωταθλήματος, δημιούργησε εντάσεις και ένα αγωνιστικό διήμερο που ναι μεν προσέφερε θέαμα, υπήρξαν όμως και αρνητικές ενέργειες που προβλημάτισαν.

Ο αγώνας επισκιάστηκε από αρνητικά περιστατικά, εντός και εκτός πίστας.

Περπατώντας σε ένα τεντωμένο σχοινί με τις εξελίξεις του COVID-19 στην χώρα μας, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross αναγκάστηκε να αλλάξει την τοποθεσία διεξαγωγής του πέμπτου του αγώνα, καταλήγοντας τελικά στην πίστα του Πλατάνου με διοργανωτή το τοπικό σωματείο ΑΟΛΜΟ. Οι άνθρωποι του σωματείου, προσπάθησαν να προσφέρουν έναν αγώνα αντάξιο του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, αλλάζοντας κάποια σημεία της πίστας και δίνοντας τον καλύτερο τους εαυτό για έναν αγώνα που δεν επιτρέπονταν θεατές, γεγονός που περιόριζε τους χορηγούς και είχε οικονομικό αντίκτυπο στην επιτυχία του αγώνα.

Η ΑΟΛΜΟ παρά τις φιλότιμες προσπάθειες, έχασε την μάχη με την σκόνη.

Σε γενικές γραμμές η διοργάνωση κύλησε ικανοποιητικά όμως παρά τις προσπάθειες και τα διαλείμματα για την κατάβρεξη της πίστας, η σκόνη έκανε έντονη την ενοχλητική παρουσία της. Δεν ήταν όμως το μόνο που απασχόλησε τους διοργανωτές. Αγωνιστικά περιστατικά με παραβάσεις κανονισμών και τραυματισμούς αθλητών αλλά και εξω-αγωνιστικές αρνητικές ενέργειες απασχόλησαν τους αγωνοδίκες, αναγκάζοντας τους να επιβάλλουν ποινές και να στείλουν εκθέσεις στην πειθαρχική επιτροπή της Ομοσπονδίας. Σίγουρα αυτός ο αγώνας θα έχει και συνέχεια με τις αποφάσεις που εκκρεμούν όμως δεν ξέρουμε αν θα έχει συνέχεια και το πρωτάθλημα καθώς μετά από όλα αυτά, δυσκολεύει ακόμα περισσότερο η εύρεση διοργανωτή για τους εναπομείναντες(ανακοινωμένους) δύο αγώνες, που από όσο γνωρίζουμε βρίσκονται στον αέρα!

Οι εξω-αγωνιστικές εντάσεις για ακόμα μια φορά, δυσφήμισαν το ελληνικό motocross.

Κατηγορία ΜΧ1
Μετά τους δύο καλοκαιρινούς αγώνες στην Δράμα, το πρωτάθλημα συνεχίστηκε στην νότια Ελλάδα και την Αρχαία Ολυμπία όπου είχαμε την επιστροφή δυνατών αθλητών του πρωταθλήματος όπως του Παναγιώτη Κουζή αλλά και των Νίκου Λυρίου και Γιώργου Ηλιόπουλου που επέστρεψαν στην αγωνιστική δράση με δίχρονες μοτοσυκλέτες! Η επιστροφή του Κουζή(1-1) στους αγώνες συνοδεύτηκε από την επιστροφή του στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, κερδίζοντας μάλιστα και τα δύο σκέλη. Στο πρώτο σκέλος ο πολυπρωταθλητής χρειάστηκε την βοήθεια της τύχης καθώς αμέσως μετά την εκκίνηση είδε να πέφτουν μπροστά του οι Μανώλης Κρητικός, Γιάννης Τουρατζίδης και Νίκος Λυρίου, δίνοντας του την πρωτοπορία με διαφορά από την αρχή. Στο δεύτερο όμως ο Κουζής πήρε την εκκίνηση και έδειξε στις δύσκολες συνθήκες της πίστας ότι παραμένει δυνατός αντίπαλος, καταφέρνοντας να πάρει σχετικά άνετα, το σκέλος, και τον δεύτερο φετινό του αγώνα.

Εντυπωσίασε με την οδήγηση του ο Π.Κουζής στην δύσκολες συνθήκες του δεύτερου σκέλους της Αρχ. Ολυμπίας.

Σημαντικό βήμα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος πραγματοποίησε ο Μανώλης Κρητικός(3-2) παρά την πτώση του στο πρώτο σκέλος που τον ανάγκασε να ξεκινήσει τελευταίος. Με σταθερή γρήγορη οδήγηση κατάφερε να αναρριχηθεί μέχρι και την τρίτη θέση περνώντας τον μεγάλο του φετινό αντίπαλο για την κατάκτηση του τίτλου Γιάννη Τουρατζίδη. Στο δεύτερο, και πάλι δεν είχε καλή εκκίνηση, προσπάθησε όμως να κυνηγήσει τον πρωτοπόρο Κουζή για την νίκη, και φυσικά για τους βαθμούς. Ο Κρητικός τερμάτισε στην δεύτερη θέση του αγώνα και έφυγε από την Αρχαία Ολυμπία στην κορυφή της βαθμολογίας απολαμβάνοντας ένα μικρό προβάδισμα έξι βαθμών από τον δεύτερο Τουρατζίδη. Ταχύτατος και τις δύο ημέρες ήταν ο Νίκος Λυρίου(2-3) έγραψε εκπληκτικούς χρόνους παλεύοντας ακόμα και για την πρώτη του νίκη στην μεγάλη κατηγορία. Ανέκαμψε εντυπωσιακά από την πτώση του στο πρώτο σκέλος ανεβαίνοντας στην δεύτερη θέση ενώ δεν έπαψε ποτέ να ψαλιδίζει την διαφορά του από την πρώτη θέση. Στο δεύτερο σκέλος ξεκίνησε πίσω από τον Κουζή εξαπολύοντας επίθεση για την πρώτη θέση στους πρώτους γύρους. Αυτό όμως φαίνεται ότι κούρασε τον αθλητή από την Ρόδο και σταδιακά έχασε την επαφή του με τον πρωτοπόρο ενώ δεν είχε δυνάμεις να παλέψει με τον Κρητικό που τον προσπέρασε. Τερμάτισε στην τρίτη θέση της ημέρας ενώ δεν βαθμολογήθηκε στην κατηγορία ΜΧ300 καθώς δεν είχε δηλώσει σε αυτήν την κατηγορία την δίχρονη μοτοσυκλέτα του. Ο περσινός πρωταθλητής και pole man της κατηγορίας Γιάννης Τουρατζίδης(4-4) ήταν άτυχος και αυτός, πέφτοντας λίγο μετά την εκκίνηση του πρώτου σκέλους,. Εντυπωσίασε όμως με τον τρόπο που ανέβηκε στην δεύτερη θέση μέσα σε ένα γύρο κυνηγώντας μάλιστα και τον τον πρωτοπόρο Κουζή. Και στα δύο σκέλη κατάφερε να ανέβει θέσεις μετά τις πτώσεις του όμως δεν έκανε σωστή διαχείριση των δυνάμεων του, με αποτέλεσμα να ολισθήσει στην τέταρτη θέση σε σκέλη και σύνολο. Μετά τον τραυματισμό του στον πρώτο αγώνα του πρωταθλήματος ο Μιχάλης Παναγιωτόπουλος(5-5) επέστρεψε στους αγώνες και με σταθερή απόδοση κατάφερε να πάρει την πέμπτη θέση στην κατηγορία. Κερδίζοντας αρκετές μάχες και πιάνοντας καλή απόδοση ο Χρήστος Κοτούλας(6-8) κατάφερε να συμπληρώσει την πρώτη εξάδα της μεγάλης κατηγορίας.

Ο Α.Ανδρέου πετάει προς την κατάκτηση του πρώτου του τίτλου στην ΜΧ2, μια πτήση με αρκετά σύννεφα όμως από τις ανάρμοστες συμπεριφορές της ομάδας του, που ίσως τον βάλουν σε περιπέτειες.

Κατηγορία ΜΧ2
Δυνατές κόντρες και μάχες είχαμε στην κατηγορία, δύο στοιχεία που πάντα φημίζονταν η μικρή από τις δύο κύριες κατηγορίες. Ο πρωτοπόρος του βαθμολογικού πίνακα Ανδρέας Ανδρέου(2-1) ήταν αποφασισμένος από τα προκριματικά του Σαββάτου να πάρει την νίκη και δεν επέτρεψε στις κακές του εκκινήσεις αλλά και στους αντιπάλους του να σταθούν εμπόδιο στον δρόμο του. Πραγματοποίησε δυνατά σκέλη ανακάμπτοντας από κακές εκκινήσεις καταφέρνοντας να περάσει και στα δύο σκέλη τον περσινό πρωταθλητή και μεγάλο του φετινό αντίπαλο Αλέξανδρο Γεωργαντά αν και κατηγορήθηκε για επικίνδυνη οδήγηση ειδικά στην προσπέραση του Μάριου Κανάκη που επέφερε τον τραυματισμό του νεαρού αναβάτη. Ο Ανδρέου έφυγε από τα Ολύμπια με την τρίτη του φετινή νίκη αυξάνοντας το βαθμολογικό του προβάδισμα στους 26 βαθμούς.

Δεν ήταν λίγοι οι τραυματισμοί συμπεριλαμβανομένου και κριτή! Στην φωτό η πτώση και τραυματισμός του Μ.Κανάκη που δημιούργησε ένταση στον αγώνα.

Για τον Αλέξανδρο Γεωργαντά(3-2) αυτός ο αγώνας ήταν ευκαιρία να μαζέψει την διαφορά του από την κορυφή της βαθμολογίας κυρίως γιατί είχε καλές εκκινήσεις ενώ ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Ανδρέου βρέθηκε αρκετά πίσω του και στα δύο σκέλη. Ο περσινός πρωταθλητής πάλεψε για την νίκη και στα δύο σκέλη όμως έχασε την μάχη του πρώτου από τον Ανέστη Ράδο και από τον Ανδρέου, στο δεύτερο. Πήρε την δεύτερη θέση στον αγώνα και πλέον για να αλλάξει κάτι στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας δεν εξαρτάται μόνο από αυτόν.

Καλές εκκινήσεις και αγώνα στρατηγικής πραγματοποίησε ο Αντώνης Σάγμαλης(4-3) μένοντας μακρυά από τις μάχες της πρώτης τριάδας για να ανέβει τελικά στο βάθρο της κατηγορίας μετά τον αποκλεισμό από το δεύτερο σκέλος του Ράδου. Για την ιστορία ο Ράδος τιμωρήθηκε για αντιαθλητική συμπεριφορά στο ντουμπλάρισμα που του έκανε ο Ανδρέου καθώς στην αρχή του αγώνα, οι δύο οδηγοί είχαν επαφή, με τον Ράδο να πέφτει στο έδαφος. Με δυναμική οδήγηση ο Δημήτρης Μπάκας(5-4) πήρε άνετα την τέταρτη θέση της ημέρας με τον Στέλιο Σκορδά(6-6) να κερδίζει πολυάριθμες μάχες και να καταλαμβάνει την πέμπτη θέση κατά την επιστροφή του στην αγωνιστική δράση. Επιστροφή στην αγωνιστική δράση και για τον Χαράλαμπο Τζεβελέκη(7-7) της έκτης θέσης, μετά από επίσης δυνατές μάχες.

Την πρώτη του νίκη στην ΜΧ300 κατέκτησε ο Μ.Παναγιωτόπουλος.

Κατηγορία ΜΧ300
Παραλίγο να συμβεί ολική ανατροπή στην κατηγορία, μετά την πτώση και τραυματισμό του πρωτοπόρου της βαθμολογίας Δημήτρη Μπαξεβάνη αλλά και με την επιστροφή στην αγωνιστική δράση του Μιχάλη Παναγιωτόπουλου(μετά τον τραυματισμό του στον πρώτο αγώνα των Σερρών). Ο Παναγιωτόπουλος(1-1) κατάφερε τελικά να επικρατήσει άνετα στην κατηγορία με τον Παναγιώτη Θερριό(2-3) να καταλαμβάνει την δεύτερη θέση με ουσιαστική οδήγηση. Ο Γιώργος Σπύρης(3-4) επέστρεψε στο πρωτάθλημα και στο βάθρο τερματίζοντας στην τρίτη θέση, με τον δεύτερο της βαθμολογίας Φοίβο Κολιοπάνο(4-6) να ακολουθεί στην τέταρτη. Πέμπτος τερμάτισε ο Γιάννης Καυκάς(6-5) μετά την δύσκολη έξοδο που είχε στο πρώτο σκέλος ενώ την πρώτη εξάδα συμπλήρωσε ο Μπαξεβάνης(0-2) που κατάφερε να αγωνιστεί τελικά στο δεύτερο σκέλος.

Με τον Μ.Κανάκη εκτός, ο Α.Σάγμαλης βρίσκεται αγκαλιά με τον δεύτερο του τίτλο στην ΜΧ125.

Κατηγορία ΜΧ125
Η μεγάλη είδηση για την κατηγορία ήταν η πτώση και ο τραυματισμός του νικητή του προηγούμενου αγώνα Μάριου Κανάκη, πυροδοτώντας και εξω-αγωνιστικές εξελίξεις στην συνέχεια. Χωρίς τον μεγάλο του φετινό αντίπαλο ο Αντώνης Σάγμαλης(1-1) πήρε δύο άνετες νίκες και εκτός κάποιου εξαιρετικού απροόπτου, θα είναι και φέτος ο πρωταθλητής της κατηγορίας. Αρκετές μάχες έδωσε ο Νικόλας Κοσιάβελος(2-3) για να πάρει την δεύτερη θέση του αγώνα. Τα προβλήματα με πτώσεις που αντιμετώπισε ο Κυριάκος Μπόγρης(4-2) πιθανότατα τον περιόρισαν στην τρίτη θέση καθώς είχε την ταχύτητα για κάτι καλύτερο. Εντυπωσίασε στο πρώτο σκέλος ο Αλέξανδρος Κατσαβριάς(2-4) με την εκκίνηση του και την σταθερότητα του στις πρώτες θέσεις τερματίζοντας τελικά στην τέταρτη θέση της ημέρας με τους Χρήστο Φραγκούλη(5-5) και Γιάννη Χόντο(6-6) να συμπληρώνουν την πρώτη εξάδα.

Ο Σ.Βαγγελακάκης κάνει πάντα αυτό που χρειάζεται για να έρθει πιο κοντά στην κατάκτηση του τίτλου της ΜΧ85.

Κατηγορία ΜΧ85
Ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Σταύρος Βαγγεκλακάκης(2-2) πάλεψε και στα δύο σκέλη για να κατακτήσει την νίκη αλλά δεν μπόρεσε να κάμψει την αντίσταση των αντιπάλων του. Χωρίς να κερδίσει κάποιο από τα δύο σκέλη, με δύο τερματισμούς στην δεύτερη θέση κατάφερε να πάρει την νίκη του αγώνα. Πολύ κοντά στην νίκη βρέθηκε ο Σωτήρης Φωτάκης(4-1) που επέστρεψε στο πρωτάθλημα. Έφυγε μπροστά και στα δύο σκέλη όμως μια πτώση στο πρώτο τον περιόρισε στην τέταρτη θέση. Στο δεύτερο σκέλος, επέστρεψε δυνατά και κατάφερε να κρατήσει πίσω του τον Βαγγελακάκη μέχρι την καρό σημαία καταλαμβάνοντας έτσι την δεύτερη θέση της ημέρας. Ελπίδες για νίκη είχε και ο Δημήτρης Γανωτής(1-6), κέρδισε το πρώτο σκέλος όμως στο δεύτερο έκανε ένα λάθος που τον καθυστέρησε αρκετά, ρίχνοντας τον στην τρίτη θέση του συνόλου. Η ανοδική απόδοση του Σταύρου Θεοδωρίδη(3-3) τον έφερε μια ανάσα από το βάθρο τερματίζοντας τελικά στην τέταρτη θέση μετά από ισοβαθμία με τον Γανωτή. Ο Γιώργος Γκάλπης(5-4) με το μοναδικό του στυλ κατάφερε να πάρει την πέμπτη θέση μπροστά από τον έκτο Κωνσταντίνο Μερκούρη(6-5).

Ασταμάτητος ο Λ.Παπαδάκης στην ΜΧ65.

Κατηγορία ΜΧ65
παραμένοντας συγκεντρωμένος στην κατάκτηση του φετινού τίτλου της κατηγορίας ο Λευτέρης Παπαδάκης(1-1) κατάφερε να πάρει ακόμα μια διπλή φετινή νίκη, αυξάνοντας το ήδη μεγάλο του βαθμολογικό προβάδισμα. Στην δεύτερη θέση τερμάτισε ο Χρήστος Ταμβάκος(2-2) με τρίτο τον εντυπωσιακό στα άλματα Νίκο Τεφάνη(4-3). Ο Σωτήρης Ντουμάνης(3-4) εμφανίστηκε βελτιωμένος τερματίζοντας στην τέταρτη θέση με τον Χρήστο Μπάζιο(5-5) πέμπτο και τον Ανδρέα Τρακαδά(6-7) έκτο.

Οι νίκες είναι μονόδρομος για τον Χ.Τομαρά και δεν άφησε ούτε στην Αρχ. Ολυμπία να τον απειλήσει κανείς στην ΟΡΕΝ.

Κατηγορία ΟΡΕΝ
Με καλές εκκινήσεις και γρήγορη οδήγηση ο Χρήστος Τομαράς(1-1) πέτυχε διπλή νίκη στην κατηγορία, μαζεύοντας κι άλλο την βαθμολογική του διαφορά από τον πρωτοπόρο Βασίλη Πακαταρίδη. Πολύ καλή εμφάνιση έκανε ο Ευάγγελος Μπουρίκας(3-2) στο καλύτερο του αποτέλεσμα στην κατηγορία, τερματίζοντας στην δεύτερη θέση με τον Πακαταρίδη(5-3) να περιορίζεται από τις κακές του εκκινήσεις στην τρίτη θέση. Σταθερή απόδοση και στα δύο σκέλη για τον Σάκη Κονδυλόπουλο(4-4) της τέταρτης θέσης με τον άτυχο(πτώση στο δεύτερο σκέλος Νίκο Σωτηρόπουλο(2-9) να μένει τελικά πέμπτος. Επιστροφή στους αγώνες και για τον Μανώλη Σκύβαλο(6-5) καταλαμβάνοντας την έκτη θέση της ημέρας.

Συνέχισε το αήττητο σερί του στην Senior ο Μ.Καρασακαλίδης.

Κατηγορία Senior
Παρέμεινε αήττητος ο Μάρκος Καρασακαλίδης(1-1) στην κατηγορία αλλά ο Νίκος Δρόσος(2-2) τον ακολουθεί κατά πόδας συνεχίζοντας να είναι σταθερά στην δεύτερη θέση σε αγώνες και βαθμολογία. Στην τρίτη θέση του αγώνα τερμάτισε ο Βαγγέλης Αλυφανταρος(4-3) κερδίζοντας την μάχη με τον τοπικό Λεωνίδα Χαραλαμπόπουλο(3-4) που κατέλαβε την τέταρτη θέση. Ο Σωτήρης Βαγενάς(6-5) επέστρεψε στους αγώνες και στα δίχρονα τερματίζοντας στην πέμπτη θέση. Έκτος τερμάτισε ο τρίτος του βαθμολογικού πίνακα Χρυσόστομος Αναγνώστου(5-6).

Η Δ.Μανδάνη αν δεν αλλάξει κάτι στο πρόγραμμα, είναι η πρώτη πρωταθλήτρια του ελληνικού motocross και της κατηγορίας ΜΧ Woman.

Κατηγορία ΜΧ-Woman
H πρωτοπόρος της βαθμολογίας Δέσποινα Μανδάνη(1-1) κατάφερε να κάνει τις προσπεράσεις και να πάρει ακόμα δύο νίκες στην νεοσύστατη κατηγορία Γυναικών. Με έναν ανακοινωμένο αγώνα να εκκρεμεί για την κατηγορία και με πάνω από 50 βαθμούς διαφοράς από την δεύτερη θέση,, η Μανδάνη είναι εκτός απροόπτου η πρωταθλήτρια της κατηγορίας. Η Αμαλία Λάμπρου(2-2) εκμεταλλέυτηκε τις ατυχίες και τα λάθη της αδερφής της Ιωάννας και στα δύο σκέλη τερματίζοντας δεύτερη και τρίτη αντίστοιχα.

Τοπίο στην ομίχλη ή στην δύση του οδεύει το φετινό πρωτάθλημα μετά τον αγώνα της Αρχαίας Ολυμπίας.

Ο επόμενος αγώνας έχει ανακοινωθεί για τις 19-20/9 στην Μεγαλόπολη ωστόσο γνωρίζουμε ότι και οι δύο ανακοινωμένοι επόμενοι αγώνες βρίσκονται στον αέρα.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

1147 More posts in MOTOCROSS category
Recommended for you
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΧ 2024 – ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 3ΟΥ ΓΥΡΟΥ ΠΑΝ. ΠΡΩΤ. ΜΧ ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑ

Η έντονη βροχόπτωση της Παρασκευής δημιούργησε ένα βαρύ τερέν για το αγωνιστικό πρόγραμμα του Σαββάτου...