MXGR 2020 – O Μ.ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΔΡΑΜΑ ΙΙΙ

To Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μotocross 2020 επέστρεψε για τρίτη φορά στην Δράμα για τον έκτο για του θεσμού όπου ο Μανώλης Κρητικός κατάφερε να κερδίσει το πιο συγκλονιστικό σκέλος της χρονιάς στην μεγάλη κατηγορία. Οι βροχές του Σαββάτου δημιούργησαν προβλήματα στο πρόγραμμα αλλά και στους αγώνες της Κυριακής που πραγματοποιήθηκαν σε βαρύ τερέν. Στο τέλος της ημέρας, η Δράμα έστεψε και πρωταθλητές στους τέσσερις από τους οχτώ τίτλους που εκκρεμούσαν.

Η βροχή έφυγε και την επόμενη μέρα ξεπρόβαλε το μαγευτικό τοπίο της Προσοτσάνης.

Για ακόμα μια φορά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross προσπάθησε να επιβιώσει μέσα από τα προβλήματα που έχει φέρει η πανδημία του COVID-19 αλλάζοντας ξανά το πρόγραμμα του, επιστρέφοντας τελικά και πάλι στην Δραμά και την πίστα της Προσοτσάνης, αυτή τη φορά για τον έκτο αγώνα του πρωταθλήματος. Με διοργανωτές την ΛΕ.Μ. Έβρου  σε συνεργασία με το Α.Σ. ΜΟ.Σ.Π προσπάθησαν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του αγώνα με τον καιρό του Σαββάτου να μην τους βοηθάει με την συνεχή βροχόπτωση που έπληξε την περιοχή. Αναλαμβάνοντας τρεις αγώνες σε διάστημα δύο μηνών οι άνθρωποι της πίστας έδειξαν την κούραση τους και υπήρχαν ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, κυρίως το Σάββατο. Το πρόγραμμα αναπροσαρμόστηκε και όλα τα σκέλη όλων των κατηγοριών πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή.

Δυστυχώς δεν βοήθησαν και οι συμμετέχοντες του αγώνα μεταφέροντας την ηλεκτρισμένη κατάσταση από τον προηγούμενο αγώνα της Αρχαίας Ολυμπίας. Σε ακόμα μια συνάντηση οι παράγοντες δεν άφησαν τους αθλητές να συνεννοηθούν μεταξύ τους για αγωνιστικά θέματα και απόψεις που τους απασχόλησαν στον αγώνα τους, πήραν την σκυτάλη και “ποδοσφαιροποίησαν” την κατάσταση ακόμα μια φορά. Θα πρέπει επίσης να σταθούμε και σε ένα άλλο φαινόμενο του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross των διοργανώσεων και των συμμετοχών. Κατά ένα παράξενο λόγο έχουμε πίστες στην Βόρεια Ελλάδα να έχουν την διάθεση και την τόλμη να αναλαμβάνουν αγώνες αυτή την εποχή, γνωρίζοντας ότι οι τοπικοί αγωνιζόμενοι δεν θα ανταποκριθούν σε μεγάλο βαθμό, ενώ ακριβώς αντίθετη είναι η κατάσταση στην Νότια Ελλάδα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στον αγώνα της Ολυμπίας είχαμε 84 συμμετοχές ενώ οι αγώνες τις Δράμας δεν ξεπέρασαν ποτέ τις 60. Είναι ζητήματα που θα πρέπει να απασχολήσουν γενικότερα τον χώρο του ελληνικού motocross.

Ο Μ.Κρητικός κατέκτησε την πρώτη του νίκη στον απαιτητικό αγώνα της Δράμας ΙΙΙ.

Κατηγορία ΜΧ1
Με την επιστροφή στην Δράμα, η κατηγορία εμφανίστηκε ξανά αποδυναμωμένη, με τον νικητή του προηγούμενου αγώνα Παναγιώτη Κουζή να μην συμμετέχει όπως και ο Νίκος Λυρίου αλλά και ο Άρης Τσαρνάς που είναι τραυματίας. Δεν ήταν όμως αποδυναμωμένο και το θέαμα με τους διεκδικητές του πρωταθλήματος Μανώλη Κρητικό και Γιάννη Τουρατζίδη να πραγματοποιούν και οι δύο εκπληκτικές εμφανίσεις μοιράζοντας βαθμούς και εντυπώσεις. Το πρώτο σκέλος ανήκε αποκλειστικά στον Τουρατζίδη που πετούσε στην λάσπη και το βαρύ τερέν της Προσοτσάνης την στιγμή που ο Κρητικός είχε προβλήματα με πτώσεις και κακό ρυθμό που λίγο έλειψε να χάσει και την δεύτερη θέση από τον πρωτοεμφανιζόμενο στην κατηγορία Παναγιώτη Παπίλα. Στο δεύτερο σκέλος όμως, Τουρατζίδης και Κρητικός ξεκίνησαν τον αγώνα με αυτή τη σειρά μαχόμενοι για την πρώτη θέση. Η στιγμή του αγώνα…σε ντουμπλάρισμα ο Κρητικός άλλαξε την γραμμή του και επιτέθηκε στον Τουρατζίδη και οι δύο αθλητές πήδηξαν δίπλα δίπλα το άλμα που ακολουθούσε και όρμησαν στην επόμενη στροφή με τον Κρητικό να έχει το καθαρό πάτημα. Τότε έκοψε στην λάσπη ο Τουρατζίδης και με μένος όρμησαν και οι δύο στα κύματα σε ένα ακόμα σπριντ μέχρι την επόμενη στροφή. Τότε χάθηκε ο έλεγχος και οι δύο αναβάτες ακούμπησαν στον αέρα με αποτέλεσμα ο Τουρατζίδης να προσγειώνεται στραβά στο επόμενο κύμα και ο Κρητικός να φεύγει “superman” προς το μπερμ της στροφής. Με κομμένη την ανάσα όλοι παρακολουθήσαμε τους δύο αθλητές να το σώζουν με κάποιο τρόπο και τον Τουρατζίδη τελικά οδηγεί ξανά την κούρσα. Αυτό όμως δεν κράτησε πολύ καθώς ο Κρητικός βρήκε ένα καθαρό πέρασμα και πήρε ξανά την πρωτοπορία, ενώ στην προσπάθεια του να ξαναπεράσει ο περσινός πρωταθλητής είχε μια πτώση, δίνοντας τέλος στην μάχη του σκέλους. Ο Κρητικός(2-1) κατάφερε να πάρει εντυπωσιακά την πρώτη του φετινή νίκη κερδίζοντας το εκπληκτικό δεύτερο σκέλος, διατηρώντας παράλληλα την πρωτοπορία έξι βαθμών στην βαθμολογία αφού ισοβάθμησε στον αγώνα με τον δεύτερο Τουρατζίδη(1-2).

Ο Π.Παπίλας επέστρεψε στο πρωτάθλημα εντυπωσιάζοντας στο ντεμπούτο του στην ΜΧ1.

Η φετινή σεζόν έφερε αρκετά προβλήματα στον Παναγιώτη Παπίλα(3-3) που τελικά τον απομάκρυναν από την αγαπημένη του κατηγορία την ΜΧ2. Η κρίση όμως δημιουργεί και ευκαιρίες και ο Χαλκιδαίος αναβάτης επέστρεψε στο πρωτάθλημα αυτή τη φορά στην ΜΧ1, με μια enduro μοτοσυκλέτα! Γνωστός για τις ικανότητες του στην λάσπη, ο Παπίλας βρέθηκε μετά τις πτώσεις του Κρητικού να οδηγεί άνετα στην δεύτερη θέση όμως και αυτός δεν απέφυγε τα λάθη προς το τέλος του πρώτου σκέλους. Τερμάτισε άνετα στην τρίτη θέση της ημέρας πραγματοποιώντας εντυπωσιακό ντεμπούτο στην κατηγορία. Προσπαθώντας να σώσει την πρωτοπορία του στην ΜΧ300 ο Δημήτρης Μπαξεβάνης(4-4) αγωνίστηκε τραυματίας από την άσχημη πτώση του στα Ολύμπια, καταλαμβάνοντας παράλληλα την τέταρτη θέση της ΜΧ1. Σταθεροί αγώνες χωρίς λάθη για τον Χρήστο Κοτούλα(5-5) για μια άνετη πέμπτη θέση μπροστά από τον έκτο Γιώργο Σπύρη(0-6) που δάμασε την λάσπη αλλά και τα χιλιόμετρα καθώς ήταν η πιο μακρινή συμμετοχή του αγώνα ταξιδεύοντας από την Καλαμάτα.

Με όλα αυτά που συμβαίνουν τελευταία στο ελληνικό ΜΧ, ο Α.Ανδρέου δεν χάνει το χιούμορ του, όπως και οι περισσότεροι αθλητές. Το πρόβλημα είναι οι παράγοντες.

Κατηγορία ΜΧ2
Οι ικανότητες του Ανδρέα Ανδρέου(1-1) στην λάσπη δεν αμφισβητήθηκαν ποτέ αλλά στην Δράμα ΙΙΙ πέρασαν σε άλλο επίπεδο. Οι χρόνοι του το Σάββατο ήταν ανταγωνιστικοί ακόμα και για την ΜΧ1 ενώ την Κυριακή κανένας δεν μπόρεσε να απειλήσει τον Χαλκιδαίο αθλητή και στα δύο σκέλη. Ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας κέρδισε άνετα, όσο μπορεί κανείς να οδηγήσει και να κερδίσει άνετα στην λάσπη με αποτέλεσμα να αμφισβητηθεί η νομιμότητα της μοτοσυκλέτας του. Ο Αλέξανδρος Γεωργαντάς υπέβαλε ένσταση για υπερκυβισμό της μοτοσυκλέτας του Ανδρέου η οποία μετά το άνοιγμα του κινητήρα απορρίφθηκε. Ο περσινός πρωταθλητής ήθελε κάτι παραπάνω από νίκη για να μπορέσει να γυρίσει την κατάσταση στην βαθμολογία υπέρ του. Τα λάθη στο πρώτο σκέλος δεν τον έφεραν μόνο μακρυά από τον μεγάλο του φετινό αντίπαλο αλλά επέτρεψαν και στον εκπληκτικό στην Δράμα ΙΙI Ανδρέα Καρασάββα να του πάρει και την δεύτερη θέση. Ο Γεωργαντάς με τερματισμούς 3-2 πήρε την δεύτερη θέση του αγώνα και με 34 βαθμούς πίσω στην βαθμολογία ελπίζει σε εξαιρετικές καταστάσεις στον τελευταίο αγώνα για να γυρίσει το πρωτάθλημα.

Δεν ανεβαίνεις εύκολα στο βάθρο της ΜΧ2 ειδικά με λάσπη. Ο Α.Καρασάββας το κατάφερε με εντυπωσιακή απόδοση στο πρώτο σκέλος.

Με εκπληκτική οδήγηση στην λάσπη και το πρώτο σκέλος, ο Καρασάββας(2-5) κατάφερε να κρατηθεί μπροστά μετά την καλή του εκκίνηση τερματίζοντας στην δεύτερη θέση Στο δεύτερο σκέλος δεν είχε καλή εκκίνηση αλλά με μια πέμπτη θέση κατάφερε να βρεθεί για πρώτη φορά στην καριέρα του στο βάθρο της ΜΧ2! Δεν απέφυγε τα προβλήματα και ο Αντώνης Σάγμαλης(4-3) στο πρώτο σκέλος με λάθη που τον κράτησαν πίσω, ανέκαψε όμως στο δεύτερο και πήρε τελικά την τέταρτη θέση της ημέρας. Στην προσπάθεια του να απειλήσει τον Αδνρέου για την πρώτη θέση ο Ανέστης Ράδος(9-4) είχε μια τρομακτική πτώση στον πρώτο γύρο του πρώτου σκέλους. Κατάφερε να συνεχίσει αλλά και να συμμετάσχει στο δεύτερο σκέλος παρά τα τραυματισμένα του πλευρά. Στο τέλος της ημέρας κατέλαβε την πέμπτη θέση μπροστά από τον έκτο Δημήτρη Μπάκα(5-8) που οδήγησε δυνατά στις αγαπημένες του λασπερές συνθήκες.

Αντιμετωπίζοντας τραυματισμό ο Δ. Μπαξεβάνης κατάφερε να επιστέψει στις νίκες στην ΜΧ300.

Κατηγορία ΜΧ300
Όπως αναφέραμε και στην ΜΧ1 ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Μπαξεβάνης(1-1) οδήγησε τραυματίας από τον προηγούμενο αγώνα καταφέρνοντας παρόλα αυτά να επιστρέψει στις νίκες στην Δράμα ΙΙΙ. Το πρωτάθλημα θα κριθεί στον τελευταίο αγώνα καθώς ο Φοίβος Κολιοπάνος(2-3) που τον ακολουθεί στο πρωτάθλημα κατάφερε να πάρει την δεύτερη θέση. Ο Σπύρης(0-2) αντιμετώπισε προβλήματα στο πρώτο σκέλος αλλά επέστρεψε δυνατά στο δεύτερο για να ανέβει στο βάθρο της κατηγορίας. Ο Αλέξανδρος Μπάλογλου(0-4) και Γιάννης Καυκάς(0-5) συμπλήρωσαν την πεντάδα.

Με νίκη κατέκτησε πρόωρα το πρωτάθλημα της ΜΧ125 ο Α.Σάγμαλης.

Κατηγορία ΜΧ125
Με τον μεγάλο του αντίπαλο τον Μάριο Κανάκη να μην συμμετέχει λόγω τραυματισμού του στον αγώνα στα Ολύμπια, ο Αντώνης Σάγμαλης(1-1) είχε σίγουρη την πρώτη θέση στην κατηγορία και επικεντρώθηκε περισσότερο σε ένα καλό αποτέλεσμα στην ΜΧ2 που αγωνίζονται και βαθμολογούνται μαζί. Πήρε την νίκη και κατέκτησε το πρωτάθλημα της κατηγορίας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Στην δεύτερη θέση τερμάτισε ο Κυριάκος Μπόγρης(1-1) που δείχνει σημαντική άνοδο το τελευταίο διάστημα σε όλες τις συνθήκες. Πραγματοποιώντας ένα συντηρητικό αγώνα και με στόχο την άνοδο του στην βαθμολογία ο Νικόλας Κοσιάβελος(3-3) εξασφάλισε την τρίτη θέση γεγονός που τον ανέβασε στην δεύτερη θέση του πρωταθλήματος. Στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο Γεράσιμος Λιούμπας(0-4) από την Κέρκυρα με τον Γιάννη Χόντο(0-5) από την Λαμία να κλείνει την πρώτη πεντάδα.

Τον πρώτο του πανελλήνιο τίτλο κατέκτησε στην ΜΧ85 ο Σ.Βαγγελακάκης.

Κατηγορία ΜΧ85
Απολαμβάνοντας ένα σημαντικό βαθμολογικό προβάδισμα ο Σταύρος Βαγγελακάκςη(1-1) είδε τον μεγάλο του φετινό αντίπαλο Δημήτρη Γανωτή να μην συμμετέχει στον αγώνα συνδυάζοντας την άνετη τη διπλή του νίκη στην κατηγορία με την κατάκτηση του φετινού τίτλου, τον πρώτο του στην κατηγορία. Την δεύτερη θέση κατέκτησε ο Γιώργος Γκαλίπης(2-4) με την εξαιρετική του απόδοση στο δύσκολο πρώτο σκέλος ενώ την τρίτη θέση κατέκτησε ο τοπικός Ιάκωβος Παπαδόπουλος(3-3) με σταθερούς τερματισμούς. Ο Κων/νος Μερκούρης(0-2) ήταν άτυχος στο πρώτο σκέλος και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει ενώ στο δεύτερο είχε σαφώς καλύτερο αγώνα καταλαμβάνοντας τελικά την τέταρτη θέση της ημέρας.

Τον πρώτο του τίτλο κατέκτησε ο Λ.Παπαδάκης επικρατώντας και πάλι στην ΜΧ65.

Κατηγορία ΜΧ65
Το τερέν δοκίμασε του αναβάτες της μικρής κατηγορίας που είχε πιο δύσκολο έργο στην βαριά λάσπη με τις μικρότερες τους μοτοσυκλέτες. Ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Λευτέρης Παπαδάκης(1-1) κατάφερε να πάρει ακόμα μια άνετη διπλή νίκη στην κατηγορία εξασφαλίζοντας τον πρώτο του τίτλο στην κατηγορία. Στην δεύτερη θέση τερμάτισε ο Χρήστος Παναγιώτης Ταμβάκος(2-2) που προσαρμόστηκε γρήγορα σε συνθήκες που δεν είχε συναντήσει στην μικρή αγωνιστική του εμπειρία. Εκπληκτική άνοδο για τον Γιώργο Τσαλίκη(3-4) όπου αγώνα με τον αγώνα βελτιώνεται και τα αποτελέσματα έχουν αρχίσει να έρχονται με κορυφαία την τρίτη θέση στον αγώνα της Δράμας ΙΙΙ. Ο Γιωργος Κουκαλιώτης(4-5) κατέλαβε την τέταρτη θέση με τον εντυπωσιακό Νίκο Τεφάνη(0-3) να ολοκληρώνει την πρώτη τετράδα.

Ακόμα ένας τίτλος για τον Β.Πακαταρίδη στην ΟΡΕΝ.

Κατηγορία ΟΡΕΝ
Η απόδοση του Βασίλη Πακαταρίδη(1-1) στην λάσπη ήταν τόσο καθοριστική για το πρωτάθλημα ώστε ο διεκδικητής και νικητής του προηγούμενου αγώνα Χρήστος Τομαράς να μην μπορεί να τον αντιμετωπίσει. Μετά από αρκετά λάθη ο Τομαράς εγκατέλειψε το πρώτο σκέλος και δεν συμμετείχε στο δεύτερο βάζοντας τέλος στην υπόθεση του τίτλου. Ο Πακαταρίδης πήρε την νίκη άνετα στο πρώτο ενώ στο δεύτερο περιόρισε τον ανταγωνιστικό Μάρκο Καρασακαλίδη της Senior στην δεύτερη θέση. Έκλεισε τον αγώνα με νίκη αλλά και το πρωτάθλημα καθώς κατέκτησε τον τέταρτο συνεχόμενο τίτλο του στην κατηγορία. Στην δεύτερη θέση τερμάτισε ο Καρασακαλίδης(2-2) με τον Νίκο Ψημμένο(2-5) να συμπληρώνει το βάθρο. Οι Νίκος Δρόσος(4-3), Χρυσόστομος Αναγνώστου(7-6) και Παναγιώτης Σιδέρης(8-9) κατέλαβαν την τέταρτη, πέμπτη και έκτη θέση αντίστοιχα.

Ο Μ.Καρασακαλίδης κέρδισε την Senior και απείλησε και την πρώτη θέση της OPEN.

Κατηγορία Senior
Διεκδικώντας με αξιώσεις ακόμα και την νίκη στην OPEN ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Μάρκος Καρασακαλίδης(1-1) πήρε άνετα την νίκη της Senior. Στην δεύτερη θέση συνεχίζει να τον ακολουθεί ο Δρόσος(2-2) σε κάθε αγώνα αλλά και στην βαθμολογία ενώ ο τρίτος του αγώνα Αναγνώστου(4-3) διατηρεί ακόμα ελπίδες για την δεύτερη θέση του πρωταθλήματος. Στην τέταρτη θέση βρέθηκε ο Σιδέρης(5-6) με πέμπτο τον Κώστα Ιακωβίδη(6-7) και έκτο τον Ευάγγελο Αλυφάνταρος(3-0).

2020 mxgr drama 3

Κατηγορία Γυναικών
Με μόλις μια συμμετοχή η κατηγορία αγωνίστηκε στα ίδια σκέλη με την ΜΧ85 κάτι που δεν προβλημάτισε την φετινή πρωταθλήτρια Δέσποινα Μανδάνη(1-1) αφού τόσα χρόνια συμμετείχε με τα αγόρια σε αυτή τη κατηγορία στο παρελθόν. Δυσκολεύτηκε με την λάσπη αλλά δεν το παράτησε ποτέ.

Αναζητείται ηρεμία στο ελληνικό ΜΧ κα΄τι που δεν μπόρεσε να προσφέρει ούτε το μαγευτικό τοπίο της πίστας στην Προσοτσάνη.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Επόμενος αγώνας 10-11/10/20 Γιαννιτσά.

1147 More posts in MOTOCROSS category
Recommended for you
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΧ 2024 – ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 3ΟΥ ΓΥΡΟΥ ΠΑΝ. ΠΡΩΤ. ΜΧ ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑ

Η έντονη βροχόπτωση της Παρασκευής δημιούργησε ένα βαρύ τερέν για το αγωνιστικό πρόγραμμα του Σαββάτου...