MXGR 2020 – Μ.ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ Α.ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΤΑΚΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

Η τελευταία σκηνή για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross 2020 παίχτηκε στην πίστα των Γιαννιτσών με πρωταγωνιστές τους Μανώλη Κρητικό και Ανδρέα Ανδρέου που για πρώτη φορά στην καριέρα τους, κατέκτησαν τους τίτλους σε ΜΧ1 και ΜΧ2 αντίστοιχα. Ο καλός καιρός, οι αρκετές συμμετοχές και η καλή διοργάνωση ολοκλήρωσαν την εικόνα του έβδομου και τελευταίου αγώνα του πρωταθλήματος.

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross 2020 πέρασε από σαράντα κύματα μετά του τσουνάμι που έφερε η πανδημία του COVID-19 στην ζωή μας, αμέσως μετά τον δεύτερο αγώνα της σεζόν στις αρχές Μαρτίου. Όσο δυνατά όμως κι αν χτύπησαν τα κύματα δεν μπόρεσαν να διαλύσουν το ελληνικό motocross, με τα τρία βασικά του συστατικά Ομοσπονδία-Διοργανωτές-Αθλητές να κρατούν την συνοχή τους και να καταφέρνουν, παρά τις ξεχωριστές για τον κάθε ένα αντιξοότητες, να ολοκληρώσουν το πρωτάθλημα. Σίγουρα ήταν ένα διαφορετικό πρωτάθλημα έτσι κι αλλιώς. Εκτός από το θετικό γεγονός ότι το ελληνικό motocross άντεξε, έδειξε ότι επιστρέφει και στην κανονικότητα με πάνω από 75 συμμετοχές να συμμετέχουν στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς!

Η πίστα των Γιαννιτσών επέστρεψε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα μετά από δύο χρόνια.

Το μπαλάκι για τον τελευταίο αγώνα της χρονιάς, μετά από μερικές αλλαγές έκατσε στα Γιαννιτσά και τον Ο.Φ.Μ.Γ. που φέτος είχε αναλάβει και είχε προετοιμαστεί για αγώνα του Βαλκανικού Πρωταθλήματος όμως, οι παγκόσμιοι περιορισμοί της πανδημίας δεν έκαναν εφικτή αυτή την διοργάνωση. Για να μην πάει η χρονιά χαμένη. έβαλαν πλάτη αναλαμβάνοντας να ολοκληρώσουν το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Με σκληρή δουλεία έφεραν την “παρατημένη πίστα” σε αγωνιστική κατάσταση προετοιμάζοντας τον αγωνιστικό χώρο αλλά και τους χώρους φιλοξενίας, και εδώ θα πρέπει να δώσουμε τα εύσημα για την κατάσταση που έφεραν το αγωνιστικό τερέν ειδικά την Κυριακή, αυξάνοντας την πρόσφυση και περιορίζοντας την σκόνη, κάτι που στο παρελθόν λειτουργούσε αντίστροφα. Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο και στους τρεις κορμούς Ομοσπονδία-Διοργανωτές-Αθλητές που κατάφεραν να ολοκληρώσουν το πρωτάθλημα, αλλά και σε αυτούς που απλά προσπάθησαν να συμμετέχουν έστω σε έναν αγώνα!

Ήταν ένας τίτλος που έλειπε από τον Μ.Κρητικό, γύρισε από τα ξένα για να τον πάρει και ίσως ήταν πιο δύσκολο από όσο περίμενε. Αυτό έκανε την αξία του ακόμα μεγαλύτερη.

Κατηγορία ΜΧ1
Οι δύο διεκδικητές του πρωταθλήματος της μεγάλης κατηγορίας έφτασαν στον τελευταίο αγώνα με έξι βαθμούς διαφορά και τον Μανώλη Κρητικό να προηγείται του περσινού πρωταθλητή Γιάννη Τουρατζίδη. Ο Θεσσαλονικιός αναβάτης μπορούμε να πούμε ότι έπαιζε εντός έδρας όπως και στους περισσότερους φετινούς αγώνες καθώς πραγματοποιήθηκαν στην Βόρεια Ελλάδα, η αλήθεια όμως είναι ότι τα μεγάλα όπλα του Τουρατζίδη ήταν οι καλές εκκινήσεις και ο δυνατός ρυθμός που μπορεί και δίνει στον αγώνα όταν έχει καθαρή πίστα μπροστά του. Στους τελευταίους όμως αγώνες κάτι άλλαξε και φαίνεται ότι ο Κρητικός βρήκε την απάντηση στους “γρίφους” του περσινού πρωταθλητή. Από τα προκριματικά του Σαββάτου ο Κρητικός κατάφερε να πάρει την pole position περνώντας τον μεγάλο του φετινό αντίπαλο που είχε πάρει την εκκίνηση και οδηγούσε το σκέλος, δείχνοντας, ότι μπορεί να το επαναλάβει και στον αγώνα.

Για να περάσεις τον Γ.Τουρατζίδη πρέπει να ρισκάρεις κάτι που δεν φοβήθηκε στους τελευταίους αγώνες ο Μ.Κρητικός.

Τουρατζίδης και Κρητικός έφυγαν με αυτή τη σειρά στο πρώτο σκέλος οδηγώντας και οι δύο στα όρια. Η πίστα δυσκόλευε και όσο τα ντουμπλαρίσματα ερχόντουσαν το λάθος καιροφυλακτούσε. Τελικά το λάθος ήρθε από τον Τουρατζίδη με μια πτώση που τον καθυστέρησε τόσο, ώστε να τον βγάλει από την διεκδίκηση της πρώτης θέσης και με την νίκη του Κρητικού, είδε την απόσταση του από την κορυφή της βαθμολογίας να αυξάνεται στους εννέα βαθμούς. Στο δεύτερο σκέλος ο Νίκος Λυρίου πήρε την εκκίνηση και λίγο μετά τον πρώτο γύρο τον πέρασε ο Κρητικός, με τον Τουρατζίδη αρκετά πιο πίσω να οδηγεί επιρεασμένος από την πτώση του στο πρώτο σκέλος και φανερά εκτός ρυθμού. Ο Κρητικός(1-1) πήρε με μεγάλη διαφορά το τέταρτο φετινό του σκέλος για την δεύτερη φετινή του νίκη κατακτώντας με αυτόν τον τρόπο το πρώτο του πρωτάθλημα στην μεγάλη κατηγορία. Ο Τουρατζίδης(2-2) κατάφερε να περάσει νωρίς τον Λυρίου για την δεύτερη θέση την οποία και τερμάτισε καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση στον αγώνα αλλά και στο φετινό πρωτάθλημα. Την έκπληξη έκανε ο Στάθης Φυσέκης(3-6) ανεβαίνοντας στο τρίτο σκαλί του βάθρου οδηγώντας εντυπωσιακά και γρήγορα αλλά κυρίως χωρίς λάθη κάτι που δεν απέφυγε ο ανταγωνισμός του. Αντιμετωπίζοντας μηχανικό πρόβλημα στον πρώτο γύρο του πρώτου σκέλους ο Παναγιώτης Παπίλας(5-4) δεν τα παράτησε και επέστρεψε δυνατά στο δεύτερο απειλώντας τον Λυρίου για την τρίτη θέση σε σκέλος και στο σύνολο. Δεν κατάφερε στον δεύτερο του αγώνα στην κατηγορία να ανέβει στο βάθρο τερματίζοντας τελικά στην τέταρτη θέση. Να αναφέρουμε ότι ο Λυρίου(0-3) είχε μια άσχημη πτώση στο πρώτο σκέλος και αγωνίστηκε με έντονες ενοχλήσεις στο πόδι του στο δεύτερο σκέλος, καταφέροντας να πάρει την τρίτη θέση.

Η εικόνα ολόκληρου του πρωταθλήματος…ΓΤ και ΜΚ τροχό με τροχό!

Αισθάνοντας καλύτερα με τον τραυματισμένο του ώμο, ο Δημήτρης Μπαξεβάνης(4-5) κατάφερε να τερματίσει στην πέμπτη θέση ολοκληρώνοντας την χρονιά στην τρίτη θέση της κατηγορίας. Την εξάδα συμπλήρωσε ο Χρήστος Κοτούλας(6-7) μαζεύοντας τους βαθμούς που χρειαζόταν για την τέταρτη θέση της βαθμολογίας. Συνεχίζοντας για την βαθμολογία, ο Παναγιώτης Κουζής που δεν συμμετείχε και σε αυτόν τον αγώνα κατέλαβε την πέμπτη θέση με τον Λυρίου έκτο.

Έκλεισε με νίκη την χρονιά ο Α.Γεωργαντάς πιθανότατα η τελευταία του στην ΜΧ2 καθώς του χρόνου ενδέχεται να ανέβει κατηγορία.

Κατηγορία ΜΧ2
Με 34 βαθμούς πρωτοπορίας στην βαθμολογία, μόνο κάτι εξαιρετικό θα μπορούσε να στερήσει από τον Ανδρέα Ανδρέου τον πρώτο του τίτλο στην ΜΧ2. Παρόλα αυτό ο Χαλκιδαίος αθλητής ήθελε να κλείσει με νίκη την χρονιά και έδωσε απίστευτες μάχες στο πρώτο σκέλος με τον Ανέστη Ράδο για την πρώτη θέση. Η πτώση του Ράδου έφερε πιο εύκολα την πρώτη θέση στον Ανδρεόυ κερδίζοντας το έκτο του φετινό σκέλος στο πρωτάθλημα. Τα πρώτα πανηγύρια ήρθαν με την καρό σημαία και ακολούθησαν ακόμα πιο έντονα στις απονομές καθώς από το πρώτο σκέλος ο τίτλος είχε εξασφαλιστεί μαθηματικά από τον Ανδρέου.

Ο Α.Γεωργαντάς μετά το μηχανικό πρόβλημα στο πρώτο σκέλος της χρονιάς κυνηγούσε με το “καλημέρα” τον Α.Ανδρέου στο πρωτάθλημα.

Η νίκη όμως του αγώνα δεν πήγε στον Ανδρέου καθώς στο δεύτερο σκέλος οι μάχες του με τους Ράδο και Σάγμαλη επέτρεψαν στον περσινό πρωταθλητή να απομακρυνθεί μπροστά από τον πρώτο κιόλας γύρο. Η τελική νίκη στο σκέλος έδωσε στον Γεωργαντά(2-1) την νίκη στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς ενώ στο βάθρο τον ακολούθησε ο Ράδος(4-2) και ο Αντώνης Σάγμαλης. Στην τέταρτη θέση του αγώνα τερμάτισε ο Ανδρέου(1-7) αφήνοντας στο τέλος την μάχη του δεύτερου σκέλους ενώ ο πέμπτος Γιώργος Καριώτης(6-4) κέρδισε την μάχη από τον έκτο Δημήτρη Μπάκα(5-5) χωρίς όμως να καταφέρει να τον περάσει και στην βαθμολογία του πρωταθλήματος. Πίσω από τους Ανδρέου και Γεωργαντά στην βαθμολογία τους ακολούθησε στην τρίτη θέση ο Σάγμαλης με τέταρτο τον Ράδο. Στην πέμπτη θέση τερμάτισε ο Μπάκας με τον Καριώτη να συμπληρώνει την πρώτη εξάδα.

Νίκη και τίτλος για τον Δ.Μπαξεβάνη στην ΜΧ300.

Κατηγορία ΜΧ300
Σε ακόμα έναν αγώνα δεν μπόρεσε κανείς να αμφισβητήσει την κυριαρχία του Δημήτρη Μπαξεβάνη στην νεοσύστατη κατηγορία. Κέρδισε και τα δύο σκέλη κατακτώντας τον τίτλο της κατηγορίας αν και πιο σημαντική θα πρέπει να θεωρείται η τρίτη θέση που κατέλαβε στην βαθμολογία της ΜΧ1. Σκληρή μάχη για την δεύτερη θέση έδωσαν οι Αλέξανδρος Μπαλόγλου(3-2) και Γιάννης Καυκάς(2-3) με τον Καυκά να έχει καλύτερο αποτέλεσμα στο δεύτερο σκέλος και να κερδίζει στην ισοβαθμία. Στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο Φοίβος Κολιοπάνος(5-4) κατακτώντας την δεύτερη θέση του πρωταθλήματος, με τον πέμπτο Γιώργο Σπύρη(4-5) να καταλαμβάνει την τρίτη θέση της βαθμολογίας. Ο Πάνος Θερρίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει μετά τον τραυματισμό του στο πρώτο σκέλος.

Δεύτερος και πιθανότατα τελευταίος τίτλος για τον Δ.Σάγμαλη στην ΜΧ125, καθώς την νέα σεζόν θα τον δούμε με 4Τ στην ΜΧ2.

Κατηγορία ΜΧ125
Ο τίτλος της κατηγορία είχε κριθεί από τον προηγούμενο αγώνα όμως ο Σάγμαλης από την αρχή της χρονιάς προσπαθούσε για καλά αποτελέσματα και στην ΜΧ2. Πήρε την πέμπτη του νίκη στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς κατακτώντας πανηγυρικά το πρωτάθλημα στην ΜΧ125 ενώ με το πέμπτο του βάθρο στην ΜΧ2 τερμάτισε στην τρίτη θέση της βαθμολογίας. Στην δεύτερη θέση σε αγώνα και πρωτάθλημα τερμάτισε ο Νικόλας Κοσίαβελος(3-2) αν και είχε μια πτώση στο δεύτερο σκέλος. Το πρώτο του βάθρο κατέκτησε ο Γιάννης Χόντος(4-3) ακολουθώντας μια ανοδική πορεία στην πρώτη του προσπάθεια στο πρωτάθλημα ενώ στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο άτυχος Γεράσιμος Λιούμπας(2-0) που είχε μια πτώση με τραυματισμό στο δεύτερο σκέλος και δεν μπόρεσε να επαναλάβει το πολύ καλό πρώτο του σκέλος. Την πεντάδα συμπλήρωσε ο Γιώργος Τεφτικίδης(5-0). Στο πρωτάθλημα πίσω από τους Σάγμαλη και Κοσιάβελο τερμάτισε στην τρίτη θέση ο Χόντος, με τέταρτο τον Μάριο Κανάκη που δεν συμμετείχε στους τελευταίους αγώνες μετά τον τραυματισμό του στον αγώνα της Αρχαίας Ολυμπίας όπως δεν συμμετείχε στον αγώνα των Γιαννιτσών και ο Κυριάκος Μπόγρης, πέφτοντας στην πέμπτη θέση. Την εξάδα της βαθμολογίας συμπλήρωσε ο Λιούμπας.

Με το άγχος του πρωταθλήματος να έχει φύγει από τον προηγούμενο αγώνα ο Σ.Βαγγελακάκης κυριάρχησε στην ΜΧ85.

Κατηγορία ΜΧ85
Στον αγώνα των Γιαννιτσών επέστρεψαν στο πρωτάθλημα οι Δημήτρης Γανωτής και Σωτήρης Φωτάκης έστω κι αν ο τίτλος της κατηγορίας είχε περάσει στα χέρια του Σταύρου Βαγγελακάκη(1-1) από τον προηγούμενο αγώνα. Η εμφάνιση του πρωταθλητή δεν επέτρεψε σε κανέναν να τον αμφισβητήσει κερδίζοντας με διπλή νίκη τον τελευταίο αγώνα της χρονιάς. Μεγάλη μάχη έγινε για την δεύτερη θέση με τον Γανωτή(2-2) τελικά να επικρατεί του Φωτάκη(3-4), επιβεβαιώνοντας την δεύτερη θέση που κατέλαβε στην βαθμολογία. Ο Φωτάκης αντιμετώπισε προβλήματα στο δεύτερο σκέλος μένοντας τρίτος στο σύνολο, με τον Κων/νο Μερκούρη(6-3) να παρουσιάζει άνοδο αγώνα με τον αγώνα καταλαμβάνοντας στα Γιαννιτσά την τέταρτη θέση. Οι Σωτήρης Θεοδωρίδης(4-6) και Ιάκωβος Παπαδόπουλος(5-5) συμπλήρωσαν την πρώτη εξάδα. Στην βαθμολογία μετά τους Βαγγελακάκη και Γανωτή ακολούθησε ο Θεοδωρίδης στην τρίτη θέση, με τον Παπαδόπουλο τέταρτο, τον Μερκούρη πέμπτο και τον Φωτάκη να ολοκληρώνει το πρωτάθλημα στην έκτη θέση.

Σε έναν αγώνα που όλα είχαν κριθεί, ο πρωταθλητής της ΜΧ65 Λ.Παπαδάκης τα βρήκε δύσκολα αλλά τελικά έκλεισε την χρονιά με νίκη.

Κατηγορία ΜΧ65
Η μεγάλη έκπληξη του αγώνα ήταν στην μικρότερη κατηγορία με τον Λευτέρη Παπαδάκη να χάνει σκέλος! Ο εστεμμένος πρωταθλητής από την Δράμα ΙΙΙ διατηρούσε ένα αήττητο σερί επί του ελληνικού ανταγωνισμού και μόνο σε αγώνες όπου συμμετείχαν και Βούλγαροι αθλητές(δεν βαθμολογούνται στο Πανελλήνιο) δεν είχε καταφέρει φέτος να πάρει την νίκη. Αντιμετωπίζοντας δυσκολίες στο πρώτο σκέλος αλλά και τον ιδιαιτέρα ανταγωνιστικό στα Γιαννιτσά Χρήστο Ταμβάκο, δεν μπόρεσε να πάρει την νίκη με τον Ταμβάκο να κερδίζει άξια το πρώτο του σκέλος στην κατηγορία. Ο Παπαδάκης(2-1) όμως δεν άφησε αυτό να επαναληφθεί και στο δεύτερο σκέλος ανασυγκροτήθηκε κερδίζοντας άνετα σκέλος και αγώνα. Ο Ταμβάκος(1-2) πήρε την δεύτερη θέση ενώ μετά από μοναχικό αγώνα ο Σωτήρης Ντουμάνης(3-3) τερμάτισε στην τρίτη θέση. Πολύ καλή εμφάνιση από τον Γιώργο Τσαλίκη(4-4) για την τέταρτη θέση με τον Γιάννη Γουγούση(5-5) και Γιώργο Κουκαλιώτη(6-7) να συμπληρώνουν την πρώτη εξάδα. Στην τελική κατάταξη του πρωταθλήματος ο Παπαδάκης είναι ο φετινός πρωταθλητής με τον Ταμβάκο και τον Ντουμάνη να τον ακολουθούν δεύτερος και τρίτος αντίστοιχα με τον Κουκαλιώτη να ανεβαίνει στην τέταρτη θέση ενώ και ο Γιώργος Τσαλίκης ανέβηκε στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας στον τελευταίο αγώνα αφήνοντας έκτο τον Γιώργο Χατζάκη.

Με τον τίτλο της ΟΡΕΝ εξασφαλισμένο ο Β.Πακαταρίδς έκλεισε με νίκη την σεζόν.

Κατηγορία ΟΡΕΝ
Κερδίζοντας και τα δύο σκέλη ο φετινός πρωταθλητής της κατηγορίας Βασίλης Πακαταρίδης(1-1) έκλεισε με νίκη την χρονιά. Μεγάλη άνοδο παρουσίασε ο Ευάγγελος Μπουρίκας(2-2) στους τελευταίους αγώνες και δίκαια κατέκτησε την δεύτερη θέση του αγώνα μπροστά από τον Σάββα Παραστατίδη(3-3) που τερμάτισε στην τρίτη θέση. Ο Σάκης Κονδυλόπουλος με δύο τέταρτες θέσεις ήταν τέταρτος με τον Μάρκο Καρασακαλίδη(5-5) πέμπτο. Την εξάδα συμπλήρωσε ο Γιώργος Κυπραίος(6-6). Στην βαθμολογία αλλαγή είχαμε στην δεύτερη θέση πίσω από τον Πακαταρίδη, με τον Μπουρίκα να περνάει τον Τομαρά που δεν συμμετείχε στον αγώνα επιτρέποντας και στον Καρασακαλίδη να αναρριχηθεί στην τρίτη θέση. Στην τέταρτη θέση ανέβηκε ο Κονδυλόπουλος με τον Τομαρά να σταματάει την βαθμολογική πτώση του στην πέμπτη θέση. Στην έκτη θέση ανέβηκε στον τελευταίο αγώνα ο Νίκος Ψημμένος.

O M.Καρασακαλίδης πήρε τον τίτλο στην Senior διατηρώντας το αήττητο.

Κατηγορία Senior
Ο Μάρκος Καρασακαλίδη;(1-1) αν και αήττητος ολόκληρη την χρονιά, χρειάστηκε να πάει μέχρι και το τελευταίο αγώνα για να πάρει τον τίτλο της κατηγορίας. Κυριάρχησε στην κατηγορία και μάλιστα ήταν ανταγωνιστικός και στην OPEN καταλαμβάνοντας εντυπωσιακά την τρίτη θέση του πρωταθλήματος μια και οι αναβάτες αυτών των κατηγορών βαθμολογούνται και αγωνίζονται μαζί. Μετά από αρκετό καιρό ο Νίκος Κριμπούνης(2-2) επέστρεψε στο πρωτάθλημα καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση της κατηγορίας. Στην τρίτη θέση τερμάτισε ο Ευάγγελος Αλυφάνταρος(4-3), με τον Νίκο Δρόσο(3-7) να χάνει για πρώτη φορά φέτος το βάθρο με την τέταρτη θέση. Ο Σωτήρης Βαγενάς(7-4) κατέλαβε την πέμπτη θέση με τον Χρυσόστομο Αναγνώστου(5-5) έκτο. Ο απόλυτος δεύτερος του πρωταθλήματος ήταν ο Δρόσος. Ήταν πάντα εκεί να εκμεταλλευτεί κάποιο λάθος του πρωτοπόρου Καρασακαλίδη που ποτέ όμως δεν ήρθε. Τρίτος στο πρωτάθλημα τερμάτισε ο Αναγνώστου ενώ την τέταρτη θέση κατέλαβε ο Αλυφάνταρος με τους Κώστα Ιακωβίδη και Παύλο Κουζή να συμπληρώνουν την πρώτη εξάδα.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Φωτογραφίες: CPP (Κ.Παπαδόπουλος – Δ.Ντέλιος)

1145 More posts in MOTOCROSS category
Recommended for you
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΧ 2024 – NEO ΩΡΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ 3Ο ΑΓΩΝΑ ΠΑΝ. ΠΡΩΤ. ΜΧ ΣΤΗΝ ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑ

Στις 11 και 12/05/2024 διεξάγεται στη MX PARK ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑΣ – 4ο χλμ επαρχιακής οδού Σπερχειάδας  ο 3ος αγώνας «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ MOTOCROSS 2024» ...