AMA/FIM SX 2021 – C.WEBB, C.NICHOLS ΚΑΙ J.COOPER ΚΑΤΑΚΤΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΦΙΝΑΛΕ ΤΟΥ SALT LAKE CITY II

To ΑΜΑ/FIM Supercross 2021 ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο στο Salt Lake City, ξεκαθαρίζοντας στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς τους τίτλους του πρωταθλήματος. Ο Cooper Webb κατάφερε να πάρει με νίκη το δεύτερο του πρωτάθλημα στην μεγάλη κατηγορία ενώ στον καθιερωμένο μεικτό αγώνα Ανατολής – Δύσης των 250, o Jett Lawrence έκλεισε με νίκη την χρόνια με τους τίτλους να πηγαίνουν στους Colt Nichols(Ανατολή) και Justin Cooper(Δύση).

Ο C.Webb κατέκτησε το δεύτερο του πρωτάθλημα στην μεγάλη κατηγορία μέσα σε τρία χρόνια, επιστρέφοντας τον τίτλο στην ΚΤΜ.

Κατηγορία 450
Ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Cooper Webb απολάμβανε μεγάλο βαθμολογικό προβάδισμα ερχόμενος στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς και ήθελε απλά να τερματίσει στην 19η θέση για να πάρει τον τίτλο, στο χειρότερο σενάριο της ημέρας! Ο αναβάτης όμως της Red Bull KTΜ μπήκε στον αγώνα όπως σε κάθε άλλο φετινό, προσπαθώντας να πάρει ότι του ήταν διαθέσιμο στο τραπέζι. Μετά την καλή του εκκίνηση, έδωσε την μάχη για την πρώτη θέση του αγώνα με τον μεγάλο του φετινό αντίπαλο Ken Roczen. Δεν κατάφερε να τον περάσει στην αρχή και έκοψε ρυθμό για να προσπαθήσει ξανά προς το τέλος του αγώνα. Αυτό επέτρεψε στον Chase Sexton να αναρριχηθεί στην δεύτερη θέση αλλά ο φετινός “rookie” δεν σταμάτησε εκεί, προσπερνώντας και τον ομόσταυλο του Roczen για την πρώτη θέση. Από εκεί και μετά ο Γερμανός άρχισε να ολισθαίνει μέχρι και την δέκατη θέση, χάνοντας κάθε ελπίδα για την κατάκτηση του φετινού τίτλου. Η μάχη όμως για την πρώτη θέση δεν τελείωσε εκεί. Στους τελευταίους γύρους ο Webb έπιασε τον Sexton καταφέρνοντας να τον περάσει σχετικά εύκολα και από εκεί και μετά δεν απειλήθηκε για την πρώτη θέση, κερδίζοντας πανηγυρικά την όγδοη φετινή του νίκη και τον δεύτερο τίτλο του στην μεγάλη κατηγορία. Με καλή εκκίνηση ο νικητής του προηγούμενου αγώνα Marvin Musquin, κινήθηκε στην πρώτη τριάδα σε ολόκληρο τον αγώνα για να περάσει και αυτός τον Sexton για την δεύτερη θέση στο τέλος του αγώνα. Ο Sexton κατέλαβε την τρίτη θέση ενώ την μεγάλη μάχη της τέταρτης θέσης κέρδισε ο άλλος “rookie” και “rookie της χρονιάς” του πρωταθλήματος, Dylan Ferrandis. Ολοκληρώνοντας δυνατά το πρωτάθλημα ο Malcolm Stewart πήρε την πέμπτη θέση, με τον Joey Savatgy να κάνει έναν εκπληκτικό αγώνα για την έκτη θέση της ημέρας.

Στην βαθμολογία ο Cooper Webb έγινε ένας ξεχωριστός αναβάτης στην ιστορία του αθλήματος έχοντας κατακτήσει πάνω από ένα τίτλο στην μεγάλη κατηγορία, ένας τίτλος που σίγουρα του άξιζε καθώς είχε τις περισσότερες νίκες, οκτώ συνολικά. Για τον Κen Roczen αυτή ήταν η μεγάλη του ευκαιρία να πάρει τον πρώτο του τίτλο στα 450, είχε βρεθεί ξανά κοντά το 2016 αλλά από εκεί και μετά άρχισαν τα προβλήματα με την υγεία του και τους τραυματισμούς. Η δεύτερη θέση μπορεί να τον φέρνει ως ένα από τα μεγάλα φαβορί για τον τίτλο του 2022 αλλά η κατηγορία θα είναι αρκετά πιο δύσκολη με τους πολλούς φετινούς “rookies” να επανέρχονται πιο δυνατοί. Ο περσινός πρωταθλητής Eli Tomac, με μόλις τρεις νίκες την φετινή σεζόν, δεν έδειχνε την φλόγα και την επιθυμία να κερδίσει όπως την περσινή σεζόν και περισσότερο έμοιαζε να προσπαθεί να σιγουρέψει μια θέση στην πρώτη τριάδα, παρά να πάρει τον τίτλο. Σίγουρα θα υπάρχει και αιτιολογία για την απόδοση του που μάλλον θα αποκαλυφθεί αργότερα μέσα στην σεζόν. Ανανεωμένος με την καινούργια του ομάδα εμφανίστηκε ο Justin Barcia και έγινε φέτος ένας, από τους μόλις πέντε αναβάτες που κέρδισαν φέτος αγώνα. Η τέταρτη θέση του πρωταθλήματος του ανήκει δικαιωματικά. Ο Aaron Plessinger το είχε πει από την αρχή της χρονιάς ότι τα πράγματα θα είναι φέτος διαφορετικά για αυτόν, και το απέδειξε τερματίζοντας στην πέμπτη θέση του πρωταθλήματος. Ίσως να μην είναι ένα καλό αποτέλεσμα για την εργοστασιακή ομάδα της Yamaha όμως για τον Plessinger, είναι καλύτερη του επίδοση στην κατηγορία των 450 και είναι ο πρώτος οδηγός της Yamaha στην ενδοοικογενειακή τους μάχη! Άφησε πίσω τους ομόσταυλους Malcolm Stewart στην έκτη θέση, και τον Dylan Ferrandis στην έβδομη.

Ο J.Lawrence πήρε την δεύτερη του φετινή νίκη στα 250 και έγινε ο φετινός “master” Ανατολής και Δύσης στην κατηγορία. Έστω και χωρίς να πάρει έναν από τους δύο τίτλους.

Κατηγορία 250 Ανατολής – Δύσης
Ο καθιερωμένος τελευταίος αγώνας του πρωταθλήματος με την “κόντρα” Ανατολής και Δύσης των 250 δεν είχε μόνο τον εορταστικό χαρακτήρα για τον καλύτερο αναβάτη των δύο περιφερειών καθώς οι δύο τίτλοι δεν είχαν ξεκαθαρίσει. Για τους δύο πρωτοπόρους των βαθμολογιών Justin Cooper(Δύση) και Colt Nichols(Ανατολή), τερματισμοί μέσα στην πρώτη εικοσάδα θα ήταν αρκετοί για να τους δώσουν το πρωτάθλημα, οπότε ο κύριος στόχος ήταν να περάσουν στον μεγάλο Τελικό. Και τα κατάφεραν, με τον Nichols να παίρνει την εκκίνηση και να οδηγεί τον αγώνα και με τον Cooper να ξεκινά μέσα στην πρώτη δεκάδα. Οι αδερφοί Lawrence, Jett και Hunter κυνήγησαν την πρώτη θέση μαζί με τον Seth Hammaker, με τον Jett τελικά να καταφέρνει να πιάσει και να περάσει τον πρωτοπόρο Nichols ενώ ο Hunter, πλήρωσε το λάθος του στην προσπάθεια να περάσει τον Hammaker για την τρίτη θέση. Ο μεγάλος νικητής του shootout 250 Ανατολής – Δύσης αναδείχτηκε ο Jett Lawrence με τον Nichols να τερματίζει στην δεύτερη θέση και τον Hunter Lawrence να επιστρέφει εντυπωσιακά στην τρίτη θέση. Στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο Cameron Mcadoo που δεν έδειξε την ίδια ταχύτητα στον Τελικό όπως στην προκριματική του σειρά και τον “rookie” Hammaker να σταματάει την οπισθοχώρηση του από την πρώτη τριάδα στην πέμπτη θέση. Ο Jo Shimoda μετά από κακή εκκίνηση τερμάτισε στην έκτη θέση.

Τους πρώτους τους τίτλους στα 250 κατέκτησαν οι Colt Nichols(Ανατολή) και Justin Cooper(Δύση).

Η φετινή σεζόν είχε πάρα πολλές εκπλήξεις και στις δύο περιφέρειες των 250 και ίσως ο μοναδικός αγώνας που δεν είχαμε κάποια έκπληξη ήταν ο τελευταίος της χρονιάς. Ίσως να είναι έκπληξη ότι και οι δύο πρωταθλητές ήρθαν από την εργοστασιακή ομάδα της Yamaha κάτι που έχει να συμβεί από το 2012 και την Geico Honda που είχε κατακτήσει και τους δύο τίτλους εκείνη την χρονιά. Στην Ανατολή ο Colt Nichols με την απίστευτη σταθερότητα του, με τερματισμούς μέσα στην πρώτη τριάδα ολόκληρη την σεζόν, εκ των οποίων οι τρεις στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, τον έφεραν το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση του φετινού τίτλου. Βέβαια ο Christian Craig και ο Jo Simoda τον κράτησαν σε εγρήγορση μέχρι και τον προτελευταίο αγώνα όπου όλα άλλαξαν με την πτώση και τραυματισμό του Craig. Από εκεί και μετά η διαφορά στην βαθμολογία ήταν τέτοια που του επέτρεψε να πάρει χωρίς άγχος, τον πρώτο του τίτλο στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς. Ο Simoda βρέθηκε στην αρχή της χρονιάς από την Honda στην Kawasaki αλλά ο 18χρονος Ιάπωνας κατάφερε να παραμένει ζωντανός για την κατάκτηση του πρωταθλήματος μέχρι και τον τελευταίο αγώνα ενώ νωρίτερα είχε πετύχει την πρώτη του νίκη στην κατηγορία. Τερμάτισε στην δεύτερη θέση του πρωταθλήματος και να σκεφτεί κανείς ότι στην αρχή της σεζόν έψαχνε για ομάδα, μετά το κλείσιμο της Geico Honda. Τις εντυπώσεις του φετινού πρωταθλήματος κέρδισε ο Jett Lawrence. Κατάφερε να σημειώσει τον ίδιο αριθμό νικών με τον φετινό πρωταθλητή(τρεις) και να κερδίσει το shootout των 250. Δυστυχώς οι ελπίδες του για τον τίτλο έσβησαν με την πτώση και εγκατάλειψη του στην δεύτερη Indianapolis, τερματίζοντας τρίτος στο πρωτάθλημα. Φυσικά ο μεγάλος άτυχος ήταν ο Craig, με την πτώση και τον τραυματισμό του στα προκριματικά του Salt lake City I να τον βγάζουν εκτός τίτλου, και να τον στέλνουν στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας. Επίσης άτυχοι ήταν νωρίς στην σεζόν, τα φαβορί για τον φετινό τίτλο Austin Forkner και Rj Hampshire.

Η Yamaha κυριάρχησε στα 250 με 10 νίκες και φυσικά τους τίτλους των δύο κατηγοριών.

Στην Δύση, από νωρίς οι αδερφοί Martin Alex και Jeremy βγήκαν εκτός μάχης δείχνοντας ότι το πρωτάθλημα και σε αυτή την περιφέρεια, θα κριθεί στην σταθερότητα. Δυνατά την χρονιά ξεκίνησε ο Justin Cooper αλλά σύντομα βρέθηκε σε ανταγωνισμό με τον Cameron Mcadoo και αργότερα με τον Hunter Lawrence. Ωστόσο ο Cooper γύρισε την πλάστιγγα του πρωταθλήματος υπέρ του την κατάλληλη στιγμή, ασκώντας πίεση στους αντιπάλους του, που έδειχναν να μην την αντέχουν. Έφτασε στο τελευταίο αγώνα και έκανε αυτό που χρειαζόταν για να πάρει τον πρώτο του τίτλο στην επαγγελματική του καριέρα. Μετά τα προβλήματα πτώσεων του “ατσάλινου” Mcadoo, ο Hunter Lawrence κατάφερε να ολοκληρώσει δυνατά την χρονιά τερματίζοντας στην δεύτερη θέση. Για τον Mcadoo, είναι επιτυχία ότι κλείνει το πρωτάθλημα στην τρίτη θέση υγιής, καθώς χάρισε εντυπωσιακά στιγμιότυπα με τις πτώσεις του στους τελευταίους αγώνες, πτώσεις που τερμάτισαν τις ελπίδες του άδοξα για τον φετινό τίτλο. Ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει το πόσο εκπληκτική ήταν η φετινή χρονιά στα 250, είναι οι εννέα διαφορετικοί νικητές στους 17 αγώνες του πρωταθλήματος!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

942 More posts in SUPERCROSS category
Recommended for you
AMA SX 2024 – VIDEO ΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΕΛΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ 17ΟΥ ΓΥΡΟΥ ΣΤΟ SALT LAKE CITY

Παρακολουθήστε στα video's που ακολουθούν ολόκληρους τους τελικούς αγώνες του 17ου γύρου και τελευταίου γύρου...