MXGR 2021 – Π.ΠΑΠΙΛΑΣ ΚΑΙ Α.ΣΑΓΜΑΛΗΣ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΘΡΥΛΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑΣ

Μετά από μια δεκαετία το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross επέστρεψε στην πίστα της Σπερχειάδας για τον δεύτερο γύρο του θεσμού, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία σε όλους τους τομείς. Σε συνδυασμό με την άρση του lockdown της πανδημίας Covid-19, οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, με τους 170 περίπου συμμετέχοντες, τους συνοδούς τους αλλά και πολλούς που βγήκαν βόλτα στα γύρω βουνά της πίστας, να δίνουν ένα μοναδικό χρώμα στον αγώνα.

Με την εμπειρία των παλιών και την ενέργεια των νέων…η πίστα της Σπερχειάδας επέστρεψε δυνατά στην αγωνιστική δράση!

Η πρόκληση ήταν μεγάλη για τα τοπικά σωματεία ΛΕ.Μ.Σ. και ΛΕ.ΔΙ.ΛΑ. για να αναβιώσουν μια από τις παλαιότερες πίστες στην Ελλάδα και να την φέρουν σε αγωνιστική κατάσταση Πανελληνίου Πρωταθλήματος, στα σύγχρονα πρότυπα δέκα ετών μετά. Το εγχείρημα έγινε δυσκολότερο όταν θα έπρεπε να διαχειριστούν, περίπου 170 συμμετοχές, αριθμός ρεκόρ στην ιστορία του ελληνικού motocross, και όλα αυτά κάτω από ένα αυστηρά υγειονομικό πρωτόκολλο. Στο τέλος, όχι μόνο κατάφεραν να ολοκληρώσουν με επιτυχία και χωρίς προβλήματα τον αγώνα, αλλά πραγματοποίησαν έναν από τους καλύτερους αγώνες του ελληνικού morocross, τουλάχιστον των τελευταίων ετών, και σίγουρα τον καλύτερο αγώνα που έχει πραγματοποιηθεί στην συγκεκριμένη πίστα. Εδώ θα πρέπει να δώσουμε τα εύσημα και στην ΑΜΟΤΟΕ, που πίστεψε στα νέα παιδιά της Σπερχειάδας και ήθελε να επιστρέψει η πίστα στο αγωνιστικό ημερολόγιο, βοηθώντας έμπρακτα στην διοργάνωση του αγώνα.

Την πρώτη νίκη της καριέρας του στην ΜΧ1 πέτυχε στην Σπερχειάδα ο Π.Παπίλας.

Κατηγορία ΜΧ1
Ο αγώνας της Σπερχειάδας, ήταν η συνέχεια της μεγάλη κόντρας από τον πρώτο αγώνα της κατηγορία στην Σκύδρα, μεταξύ του πρωτοπόρου της βαθμολογίας Αλέξανδρου Γεωργαντά και του Παναγιώτη Παπίλα. Και στις δύο εκκινήσεις ο Γεωργαντάς πήρε την πρωτοπορία αλλά μετά από μερικά μικρά λάθη και των δύο αναβατών, βρέθηκαν στο πρώτο σκέλος να δίνουν την μάχη για την πρώτη θέση μέχρι την καρώ σημαία. Παρά την πίεση του Παπίλα, το πρώτο σκέλος πήγε στον Γεωργαντά. Στο δεύτερο όμως, με την πίστα να έχει δυσκολέψει αρκετά λόγω των πολλών συμμετοχών, ο Παπίλας(2-1) βρήκε την ευκαιρία στα μισά του σκέλους περάσει τον Γεωργαντά και σταδιακά να δημιουργήσει και μια μικρή διαφορά, που στο τέλος του εξασφάλισε την πρώτη του νίκη στην ΜΧ1, σε σκέλος και σύνολο.

Ο Π.Παπίλας περνά τον Α.Γεωργαντά για την νίκη στην ΜΧ1.

Ο Γεωργαντάς(1-2) πάλεψε για να συνεχίσει το αήττητο σερί του από την Σκύδρα, κυνήγησε τον Παπίλα αλλά είχε πραγματικά πολύ κακό timing στα ντουμπλαρίσματα, χάνοντας συνεχώς χρόνο. Ωστόσο, με την δεύτερη θέση κατάφερε να αυξήσει την διαφορά του στην βαθμολογία στους 15 βαθμούς από τον Δημήτρη Τουρατζίδη(3-3) που κατέλαβε την τρίτη θέση του αγώνα, αντιμετωπίζοντας κακές εκκινήσεις.

Ο Π.Παπίλας καταδιώκει τον Α.Γεωργαντά στο πρώτο σκέλος.

Στην τέταρτη θέση δυνατές μάχες έδωσε ο Στάθης Φυσέκης(4-5) με τον Γιάννη Πάσσα στο πρώτο σκέλος και τον Μιχάλη Παναγιωτόπουλο στο δεύτερο, τερματίζοντας μια ανάσα από το βάθρο. Ξεπερνώντας τα προβλήματα του πρώτου σκέλους ο Μιχάλης Παναγιωτόπουλος(6-4) είχε ένα πιο συγκροτημένο δεύτερο, τερματίζοντας στην πέμπτη θέση ενώ ήταν και ο πρώτος της κατηγορίας ΜΧ300 του αγώνα. Στην πρώτη του φετινή αγωνιστική εμφάνιση ο Γιάννης Πάσσας(5-6) έδωσε σκληρές μάχες στην πρώτη εξάδα για να καταλάβει την έκτη θέση.

Μετά την προσωπική καραντίνα Covid-19 ο Α.Σάγμαλης επέστρεψε στην δράση κερδίζοντας τον πρώτο του αγώνα στην ΜΧ2.

Κατηγορία ΜΧ2
Όσο παράξενα ξεκίνησε η χρονιά για την κατηγορία στην Σκύδρα, με την δυνατή επανεμφάνιση του Χρήστου Φωτόπουλου και την καραντίνα του Αντώνη Σάγμαλη μετά από κρούσμα Covid-19 στο σχολείο του, τόσο παράξενα συνεχίστηκε. Στην Σπερχειάδα, σε καραντίνα Covid-19 μπήκε ο νικητής και πρωτοπόρος της βαθμολογίας Ανδρέας Ανδρέου, ενώ ο Χ.Φωτόπολους είχε μια άτυχη στιγμή στο δεύτερο σκέλος με πτώση και τραυματισμό στον ώμο. Παρά την εγκατάλειψη του, ο Χ.Φωτόπουλος είναι ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας της ΜΧ2! Ο αγώνας όμως ανήκε δικαιωματικά στον Αντώνη Σάγμαλη που πήρε την εκκίνηση στο πρώτο σκέλος και οδήγησε με καθαρό μυαλό στην πρώτη του νίκη στην ΜΧ2. Ο περσινός πρωταθλητής της ΜΧ125, πίεσε από την δεύτερη θέση τον πρωτοπόρο Φωτόπουλο στο δεύτερο σκέλος και παραλίγο να πέσει και αυτός κατά την πτώση του πρωτοπόρου της βαθμολογίας. Δυστυχώς το σώμα του Φωτόπουλου έπεσε μπροστά στις ρόδες του Σάγμαλη και η σύγκρουση ήταν ακαριαία και αναπόφευκτη παρά τις προσπάθειες του Σάγμαλη να τον αποφύγει. Αποτέλεσμα ήταν ο Φωτόπουλος, να βγάλει τον ώμο του και να εγκαταλείψει τον αγώνα.

Η άτυχη στιγμή του Χ.Φωτόπουλου στο δεύτερο σκέλος της ΜΧ2. Παρά την εγκατάλειψη του…είναι ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας της ΜΧ2!

Από εκεί και μετά ο Σάγμαλης έκανε τον δικό του αγώνα στην πρώτη θέση, κερδίζοντας με διπλή νίκη την κατηγορία. Εκπληκτική εμφάνιση πραγματοποίησε ο Θεοχάρης Χατζηράλλης(3-3) κερδίζοντας αρκετές μάχες στο πρώτο σκέλος ενώ στο δεύτερο υπερασπίστηκε την καλή του εκκίνηση(έστριψε πρώτος) για πάρει τον καλύτερο τερματισμό της καριέρας του στην δεύτερη θέση! Η σκληρή δουλειά και αφοσίωση του Αλέξανδρου Πρίμου(4-4) αρχίζει να αποφέρει καρπούς, ανεβαίνοντας μετά από δυνατές μάχες στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Οι μέτριες εκκινήσεις, έδωσαν αρκετή δουλειά και στα δύο σκέλη στον Καμαρινό Παυλόπουλο(8-5) για να τερματίσει τελικά στην τέταρτη θέση του αγώνα. Πολύ κοντά στο βάθρο βρέθηκε ο Κων/νος Τζιάτζιος(5-8), όμως ο τερματισμός του έξω από την πρώτη εξάδα στο δεύτερο σκέλος τον περιόρισε στην πέμπτη θέση. Με σταθερούς αγώνες ο Ηλίας Καραγιάννης(7-10) κατάφερε να πλαισιώσει την πρώτη εξάδα της κατηγορίας.

Η πρώτη φετινή εμφάνιση του Μ.Παναγιωτόπολου ήταν νικηφόρα στην ΜΧ300.

Κατηγορία ΜΧ300
Ο Μιχάλης Παναγιωτόπουλος(1-1) επέστρεψε στην αγωνιστική δράση και παρά τα προβλήματα ρυθμού στο πρώτο σκέλος κατάφερε να φύγει με διπλή νίκη στην πρώτη του φετινή εμφάνιση στην κατηγορία. Στο βάθρο τον ακολούθησε ο αδερφός του Μανώλης(2-2) που και αυτός άργησε να προσαρμοστεί με τις δύσκολες συνθήκες της πίστας ενώ την τρίτη θέση κατάλαβε ο περσινός πρωταθλητής της κατηγορίας Δημήτρης Μπαξεβάνης(3-3) αντιμετωπίζοντας τραυματισμό στο πόδι. Με δύο τέταρτες θέσεις ο Κωνσταντίνος Μουστάκας(4-4) ήταν τέταρτος με τον Χρήστο Κιφοκέρη(5-5) να καταλαμβάνει την πέμπτη θέση στην πρώτη του εμφάνιση στην κατηγορία φέτος. Την εξάδα συμπλήρωσε ο Αλέξανδρος Μπαλόγλου(6-8)

Δεύτερη διπλή νίκη για τον Κ.Παυλόπουλο στην ΜΧ125.

Κατηγορία ΜΧ125
Διατηρώντας ανταγωνιστικό ρυθμό ακόμα και για το βάθρο της ΜΧ2, ο Καμαρινός Παυλόπουλος(1-1) επικράτησε άνετα στην κατηγορία, συνεχίζοντας αήττητος πλέον την χρονιά. Στην δεύτερη θέση και σε αυτόν τον αγώνα τον ακολούθησε ο εντυπωσιακός φέτος Σωτήρης Θεοδωρίδης(2-3) ενώ στην τρίτη θέση του βάθρου ανέβηκε ο περσινός πρωταθλητής της ΜΧ85 Σταύρος Βαγγελακάκης(5-2) στον πρώτο του αγώνα στην κατηγορία. Ο Αλέξανδρος Κατσαβριάς(3-4) τερμάτισε στην τέταρτη θέση με τον τοπικό Γιάννη Χόντο(4-6) πέμπτο. Στην έκτη θέση τερμάτισε ο Γιώργος Γκαλίπης(6-7).

Αυτή τη φορά δεν έκανε λάθος και πήρε την νίκη ο Κ.Μερκούρης στην ΜΧ85.

Κατηγορία ΜΧ85
Με δύο ακόμα δυνατές εμφανίσεις ο Κωνσταντίνος Μερκούρης(1-1) κατάφερε να πάρει τα δύο σκέλη του αγώνα χωρίς να απειληθεί. Αν δεν είχε κάνει το λάθος στον προηγούμενο αγώνα όπου δέχτηκε ποινή, θα μετρούσε τέσσερις νίκες και θα ήταν πρωτοπόρος στην βαθμολογία. Ο μεγάλος του φετινός αντίπαλος και πρωτοπόρος της βαθμολογίας Σώτος Φωτάκης(2-2) είχε μια άσχημη πτώση στο πρώτο σκέλος μένοντας πολύ πίσω, όμως κατάφερε να σηκωθεί και να ξεπεράσει τον πόνο φτάνοντας μέχρι και την δεύτερη θέση. Στο δεύτερο σκέλος δεν μπόρεσε να απειλήσει τον Μερκούρη, τερματίζοντας στην δεύτερη θέση της ημέρας.

Η πτώση του Σ.Φωτάκη στο πρώτο σκέλος της ΜΧ85.

Με σταθερή ανοδική απόδοση ο περσινός πρωταθλητής της ΜΧ65 Λευτέρης Παπαδάκης(3-3) εξασφάλισε ακόμα μια τρίτη θέση με τον τέταρτο Ιάκωβο Παπαδόπουλο(4-4) να πλησιάζει όλο και πιο κοντά από αγώνα σε αγώνα. Ο Σωτήρης Ντουμάνης(5-5) με σταθερούς τερματισμούς κατάλαβε την πέμπτη θέση στον πρώτο του φετινό αγώνα ενώ αυτός ήταν ο πρώτος αγώνας και για τον Παναγιώτη Κεραμιδά(7-6) της έκτης θέσης.

Ο Γ.Χατζάκης κέρδισε έναν δύσκολο αγώνα για την ΜΧ65.

Κατηγορία ΜΧ65
Τα πολλά και ακανόνιστα λούκια καθώς και οι μεγάλες κλίσεις της πίστας της Σπερχειάδας, έκαναν την ζωή των μικρών αθλητών της κατηγορίας δύσκολη. Και σε αυτόν τον αγώνα είχαμε αρκετές πτώσεις και διαφορετικούς νικητές στα σκέλη και στον αγώνα. Την πρώτη του νίκη κατέκτησε ο Γιώργος Χατζάκης(1-2) κάνοντας τα λιγότερα λάθη στα δύο σκέλη ενώ ο Γιώργος Τσαλίκης(3-1) ήταν δεύτερος κερδίζοντας και στην Σπερχειάδα το δεύτερο σκέλος της κατηγορίας. Ο νικητής του πρώτου αγώνα Σόλων Τριανταφυλλόπουλος(2-4) κατάλαβε την τρίτη θέση του βάθρου με τον Γιώργο Κουκαλιώτη(4-3) τέταρτο, τον Ανδρέα Τραγκαδά(5-5) πέμπτο και τον Γιώργο Στούπα(6-7) έκτο.

Νικητής στην ΜΧ50 ήταν ο εντυπωσιακός Δ.Φωτόπουλος Jr. της γνωστής οικογένειας.

Κατηγορία ΜΧ50
Αν η πίστα ήταν δύσκολη για την ΜΧ65 μπορεί κανείς να καταλάβει πως θα ήταν για την ΜΧ50 που πραγματοποιούσε τον πρώτο της αγώνα. Το ελληνικό motocross πλέον ξεκινάει από την ηλικία των έξι ετών με τον πρώτο ιστορικό αγώνα της αυτής της κατηγορίας να είναι γεγονός. Πρώτος και στα δύο σκέλη τερμάτισε ο Δημήτρης Φωτόπουλος Jr, με τον Αντώνη Τσιγκόλη και Ευάγγελο Πανταζή να τον ακολουθούν στο βάθρο δεύτερος και τρίτος με αντίστοιχους τερματισμούς στα σκέλη. Βέβαια οι θέσεις ήταν σχετικές καθώς στα λούκια κάθε στροφής οι πτώσεις ήταν μόνιμο φαινόμενο με αποτέλεσμα οι βοήθειες να μην είναι αρκετές για όλους, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες οργανωτών και γονέών. Δυστυχώς δεν έλειψαν και άσχημες πτώσεις ευτυχώς χωρίς τραυματισμούς, με την κατηγορία να αποτελεί μια ευχάριστη ανάπαυλα στο βαρύ αγωνιστικό πρόγραμμα του πανελληνίου πρωταθλήματος.

Δεύτερη νίκη για την Ι.Λάμπρου στις Γυναίκες.

Κατηγορία ΜΧ-WOMEN
Με δύο νέες συμμετοχές και μια απουσία συνεχίστηκε το πρωτάθλημα της κατηγορίας, με τις αδερφές Λάμπρου να κυριαρχούν. Η Ιωάννα(1-1) γνωστή και ως “Jonaki” πρόσθεσε ακόμα δύο νίκες στην συγκομιδή βαθμών για το πρωτάθλημα ενώ η αδερφή της Αμαλία(2-2) την ακολούθησε στην δεύτερη θέση. Η Μαρκελα Κωστάκη(3-3) κατέκτησε άνετα την τρίτη θέση του βάθρου, και την μάχη της τέταρτης θέσης κέρδισε η Δέσποινα Πασαλή(5-4) από την Ελένη Λυμπεροπούλου(4-5). Η περσινή πρωταθλήτρια Δέσποινα Μανδάνη δεν συμμετείχε λόγω εξετάσεων.

Νίκη ξανά για τον Χ.Τομαρά…στην ΟΡΕΝ.

Κατηγορία ΟΡΕΝ
Ο Χρήστος Τομαράς(1-1) έφυγε νικητής και από τον αγώνα της Σπερχειάδας αν και χρειάστηκε να προσπαθήσει αρκετά περισσότερο απ’ ότι στον πρώτο αγώνα της Σκύδρας. Μπορεί η επικράτηση του στο πρώτο σκέλος να ήταν άνετη χάρη στην καλή του εκκίνηση αλλά στο δεύτερο δεν έφυγε καλά με αποτέλεσμα να κυνηγάει για αρκετό μέρος του αγώνα τον Μανώλη Σκύβαλο. Στην πίεση ο Σκύβαλος έκανε το λάθος και ο Τομαράς πήρε την πρωτοπορία και την δεύτερη διπλή νίκη του στην κατηγορία. Όλο και πιο κοντά στον πρωτοπόρο της βαθμολογίας βρίσκεται ο Σκύβαλος(3-2), προσπάθησε ακόμα και για την νίκη αλλά δεν στάθηκε τυχερός, τερματίζοντας στην δεύτερη θέση του αγώνα.

Ο Χ.Τομαράς καταδιώκει τον Μ.Σκύβαλο.

Με δύο καλές εκκινήσεις ο Σταμάτης Δημολιάνης(2-4) κατάφερε να πλασαριστεί στην πρώτη τριάδα τερματίζοντας στην τρίτη θέση του συνόλου, οδήγησε μάλιστα και το δεύτερο σκέλος μέχρι να τον περάσουν οι Σκύβαλος και Τομαράς. Με σταθερούς τερματισμούς ο Σάκης Κονδυλόπουλος(4-5) εξασφάλισε την τέταρτη θέση με τον επανεμφανιζόμενο στους αγώνες και στην κατηγορία Κυριάκο Κιουτσουκώστα(9-15) να καταλαμβάνει την πέμπτη θέση. Επιστροφή στους αγώνες και για τον Σταύρο Ροσσολάτο(7-10) στην έκτη θέση της ημέρας.

Mr. Senior Μ.Καρασακαλίδης.

Κατηγορία Senior
Όμορφη εξέλιξη είχαμε στο πρώτο σκέλος όταν ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας και περσινός πρωταθλητής Μάρκος Καρασακαλίδης(1-1) δεν είχε καλή εκκίνηση και έπρεπε να κερδίσει τις μάχες από τους Βασίλη Ράπτη και Αλέκο Καρανάση. Ο Καρασακαλίδης τελικά, βρήκε τον δρόμο για την νίκη, την οποία ζευγάρωσε με μια εύκολη επικράτηση στο δεύτερο σκέλος της κατηγορίας, φεύγοντας με νίκη και από την Σπερχειάδα. Στην δεύτερη θέση βρέθηκε ο τοπικός επανεμφανιζόμενος στους αγώνες Βασίλης Ράπτης(3-2) με τον Αλέκο Καρανάση(2-5) να καταλαμβάνει την τρίτη θέση επιστρέφοντας και αυτός στην αγωνιστική δράση. Στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο Νίκος Κριμπούνης(4-4) με τον Αθανάσιο Ευφραιμίδη(5-6) πέμπτο και τον εντυπωσιακό στο δεύτερο σκέλος Σωτήρη Βαγενά(11-3) έκτο.

ΑΠΟΤΕΛΈΣΜΑΤΑ

Επόμενος αγώνας 5-6/06/2021 Προσοτσάνη Δράμας.




1142 More posts in MOTOCROSS category
Recommended for you
ΦΩΤΟΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Ι

Ο ιστορικός αγώνας των +190 συμμετοχών για τον δεύτερο γύρο του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross 2024...