ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟ MOTOCROSS ΤΗΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ!

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα αθλήματα της χωμάτινης μοτοσυκλέτας στην χώρα μας είναι οι χώροι προπόνησης και εξάσκησης ιδιαίτερα στον νομό της Αττικής. Πρόσφατα ένας ιστορικός χώρος που έχει βγάλει πρωταθλητές στο άθλημα του motocross και όχι μόνο, όπου μπορούσαν να κάνουν προπόνηση οι ασχολούμενοι με το σπορ, κινδυνεύει να απαγορευτεί.

Ο χώρος του λατομείου «Μαλτέζου» αποτελούσε για πολλά χρόνια ένας ακατάλληλος μεν χώρος προπόνησης αλλά βρισκόταν απομακρυσμένος από τους επισκέπτες του βουνού της Πεντέλης αλλά και επικίνδυνος καθώς αποτελούσε παράδεισο για όσους επιδίδονταν σε παράνομες και κακουργηματικές πράξεις. Από ανάγκη, αφού δεν υπήρχαν στην Αττική ελεύθεροι χώροι που να μην ενοχλούν την τοπική κοινότητα, οι αθλητές του motocross έπαιρναν το ρίσκο να κινδυνεύσουν σε αυτό το αφιλόξενο περιβάλλον κάτι που στο τέλος συνέβαλε στην αποθάρρυνση των παρανόμων να χρησιμοποιούν τον χώρο. Και το λατομείο «Μαλτέζου» δεν είναι ο μόνος χώρος στην Αττική που αντιμετώπιζε το ίδιο πρόβλημα και οι motocrosser έδιωξαν με τον τρόπο τους τις παράνομες και κακουργηματικές ενέργειες από την περιοχή. Το ίδιο συνέβη και στο Άλσος Βεΐκου, στις Αφίδνες, στην Πετρούπολη, στο Σχιστό, στην Ανάβυσσο και σίγουρα σε πολλές ερημικές περιοχές της Αττικής όπου οι αθλητές του motocross προσπαθούσαν να κάνουν προπόνηση.

Με την άνοδο του αθλήματος στην χώρα μας αλλά και την ολοένα και μεγαλύτερη χρήση του βουνού και της υπαίθρου της Αττικής από τον τοπικό πληθυσμό, το άθλημα του motocross βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο. Η σκόνη, ο θόρυβος και οι συμπεριφορές κάποιον του χώρου, δυστυχώς δημιουργούν προβλήματα, με αποτέλεσμα οργανωμένοι σύλλογοι να προβαίνουν σε ενέργειες όπως η παρακάτω που ακολουθεί του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Πεντέλης για το λατομείο «Μαλτέζου».

Από την δική μας μεριά θα επισημάνουμε ότι το πρόβλημα στην Αττική δεν είναι αυτοί που ενοχλούνται και προβαίνουν σε ενέργειες κατά του motocross. Όλοι θέλουμε μια οργανωμένη πίστα κοντά στο σπίτι μας αλλά κανένας δίπλα στο σπίτι του. Το πρόβλημα είναι ότι εδώ και κοντά 50 χρόνια motocross στην Ελλάδα δεν καταφέραμε στην Αττική, τον μεγαλύτερο πληθυσμιακά νομό της χώρας, να μην έχουμε ΜΙΑ οργανωμένη πίστα αγώνων. Σίγουρα έγιναν στο παρελθόν αξιόλογες προσπάθειες όπως και προσφάτως, αλλά δυστυχώς το αποτέλεσμα παραμένει αρνητικό.

Επιστολές προς Δασαρχείο Πεντέλης και ΣΠΑΠ για  περιβαλλοντική υποβάθμιση του Πεντελικού(πηγή: “Η Πεντέλη μας”)

Με αφορμή μαρτυρίες φίλων και μελών του για παράνομες και επιβλαβείς για το περιβάλλον δραστηριότητες μηχανοκίνητου αθλητισμού στις πλαγιές του Πεντελικού, ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πεντέλης αναδεικνύει το θέμα και καλεί τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού (ΣΠΑΠ)  αλλά και το Δασαρχείο Πεντέλης να πάρουν μέτρα οριστικής εξάλειψης της εν λόγω δραστηριότητας από το πολύπαθο βουνό.

Σημειώνεται ότι ο χώρος του λατομείου «Μαλτέζου» που είχε αναπλαστεί στο πλαίσιο κατασκευής της Αττικής Οδού, με την απόθεση φυτικής γης, φύτευσης και κατασκευής αρδευτικού δικτύου έχει μετατραπεί, με παράνομες χωματουργικές εργασίες, σε αυτοσχέδια πίστα Motocross, στην οποία διεξάγονται προπονήσεις και αγώνες, που συχνά διαχέονται  σε όλες τις νοτιοδυτικές πλαγιές του Πεντελικού.

Όπως είναι προφανές,  οι εν λόγω δραστηριότητες όχι μόνο δεν συντείνουν στην ανάπλαση του Πεντελικού αλλά υποβαθμίζουν συνεχώς το ευπαθές οικοσύστημα και ταλαιπωρούν τους πεζοπόρους επισκέπτες του.

Δείτε αναλυτικά την επιστολή προς τον ΣΠΑΠ

4033 More posts in ΓΕΝΙΚΑ ΝΕΑ category
Recommended for you
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ…ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Σας ευχόμαστε καλές πασχαλινές γιορτές και Καλή Ανάσταση σε όλους!