AMA MX 2021 – O D.FERRANDIS ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ ΣΤΟ RED BUD…ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ R.HAMPSHIRE

Μετά το δεύτερο διάλειμμα της σεζόν του 2021, το Πρωτάθλημα AMA Motocross 2021 επέστρεψε στη δράση τιμώντας την παράδοση της 4ης Ιουλίου, με το κλασικό Twisted Tea RedBud National. Ο τέταρτος γύρος της σεζόν είδε ένα τεράστιο αμερικανικό πλήθος να περιβάλλει τους φράκτες σε κόκκινο, λευκό και μπλε χρώμα για την γιορτή της Ημέρας της Ανεξαρτησίας της Αμερικής. Ο Dylan Ferrandis συνέχισε την εντυπωσιακή του σεζόν και το προβάδισμα του στην κατηγορία των 450 πετυχαίνοντας την τρίτη του φετινή νίκη, στην πρώτη του χρονιά στην μεγάλη κατηγορία. Στην κατηγορία των 250, ο RJ Hampshire επέδειξε απίστευτη ταχύτητα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας και παρά τις πτώσεις του κατάφερε να σημειώσει την τρίτη νίκη της καριέρας του.

H εμπλοκή της Star ως εργοστασιακή ομάδα της Yamaha έχει φέρει τεράστια αποτελέσματα για τους μπλε. Το ένα-τρία στο Red Bud, τρεις νίκες με τον Γάλλο και πρωτοπορία στην βαθμολογία των 450 είναι αρκετά για να θέλουν να υπογράψουν μαζί τους και άλλα μεγάλα ονόματα της κατηγορίας.

Κατηγορία 450
Όταν έπεσε η μπάρα για το πρώτο σκέλος των 450, ο Aaron Plessinger επικράτησε στην πρώτη στροφή μπροστά από τον Cooper Webb και τον Ken Roczen. Ένα γρήγορο πέρασμα από τον Webb στη δεύτερη στροφή, έκλεψε το προβάδισμα από τον Plessinger, ο οποίος επέστρεψε δυνατά για να ανακτήσει το προβάδισμα λίγο αργότερα. Οι Adam Cianciarulo, Plessinger και Roczen διεκδίκησαν την πρώτη θέση κατά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου, με τον πρωτοπόρο του πρωταθλήματος Ferrandis να είναι έκτος. Καθώς το σκέλος ξεπέρασε την διάρκεια των 10 λεπτών, ο Roczen άρχισε να κλείνει προς τον Plessinger για το προβάδισμα, κάνοντας τελικά το πέρασμα καθώς ο Plessinger γλίστρησε πίσω στην δεύτερη θέση. Ο Cianciarulo συνέχισε στην τρίτη θέση, σύντομα όμως θα βρισκόταν υπό πίεση του Ferrandis που πετύχαινε τους ταχύτερους χρόνους του αγώνα. Ο Ferrandis ήταν αδυσώπητος στην πορεία του προς τα εμπρός και έκανε την κίνηση στον Cianciarulo λίγο πριν τα μισά του σκέλους. Η μάχη για το προβάδισμα άρχισε να εντείνεται καθώς ο Plessinger επιτέθηκε στον Roczen ενώ ο ομόσταυλος του Ferrandis πλησίασε και τους δύο με 10 λεπτά να απομένουν. Οι ομόσταυλοι της Star Racing Yamaha βρέθηκαν ο ένας δίπλα στον άλλο αρκετές φορές πριν ο Ferrandis καταλάβει τη δεύτερη θέση με ένα πέρασμα στον Plessinger στα σαμάρια.

Ο Ferrandis απογείωσε το βαθμολογικό του προβάδισμα στο Red Bud.

Η επίθεση του Ferrandis στην κορυφή δεν μπορούσε να σταματήσει καθώς επιτέθηκε και στον αντίπαλό του πρωταθλήματος Roczen για να πάρει το προβάδισμα με μόνο τρεις γύρους να απομένουν. Ο Γάλλος κέρδισε το δεύτερο του σκέλος της σεζόν με 2,9 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Roczen. Αφού ηγήθηκε στην αρχή, ο Plessinger τερμάτισε τρίτος. Το αποφασιστικό δεύτερο σκέλος των 450 Class ξεκίνησε με τον Plessinger να παίρνει και πάλι την εκκίνηση ξεπερνώντας τους Eli Tomac και Cianciarulo, ακολουθούμενοι από τους Roczen και Ferrandis. Ο Cianciarulo είχε μια πτώση στον πρώτο γύρο ενώ οι Plessinger, Tomac, Roczen και ο Ferrandis έδειναν την μάχη για την πρωτοπορία στον πρώτο γύρο.

Στα δεύτερα σκέλη ο E.Tomac βρίσκει τον ρυθμό του αλλά στο Red Bud δεν ήταν αρκετό για να τον ανεβάσουν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Η μάχη άναψε μπροστά όταν ο Tomac πέρασε τον Plessinger για να του πάρει την πρωτοπορία. Ακριβώς πίσω τους, ο Roczen και ο Ferrandis ακολουθούσαν ο ένας τον ρυθμό του άλλου σε μια προσπάθεια συγκομιδής πολύτιμων πόντων για το πρωτάθλημα, όμως ο Roczen έκανε ένα δαπανηρό λάθος που τον απομάκρυνε από την μάχη του βάθρου. Μπροστά, τους Tomac και Plessinger χώριζαν κάτι λιγότερο από από δύο δευτερόλεπτα στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα. Με τον τερματισμό του αγώνα να πλησιάζει, η μάχη για την δεύτερη θέση άρχισε να ζεσταίνεται καθώς ο Ferrandis πλησίασε τον Plessinger. Θα χρησιμοποιούσε μια εξαιρετική γραμμή μέσα από τα σαμάρια για να πάρει τη δεύτερη θέση και να θέσει το βλέμμα του στον πρωτοπόρο του αγώνα Tomac. Καθώς το πλήθος παραληρούσε, ο Tomac τελικά κατάφερε να πάρει το δεύτερο του σκέλος της σεζόν με μόλις 1,5 δευτερόλεπτο έναντι του Ferrandis. Η τρίτη θέση πήγε στον Plessinger, ενώ ο Roczen ανέκαμψε στην έκτη θέση.

Τρίτη θέση για τον A.Plessinger στο αγαπημένο του Red Bud, τρίτη θέση όμως και στην βαθμολογία!

Στο τέλος ήταν ο Ferrandis(1-2) που είχε την συνέπεια για να πάρει την συνολική νίκη. Ο Tomac(4-1) κέρδισε το δεύτερο συνεχόμενο βάθρο της σεζόν, ενώ ο Plessinger(3-3) ολοκλήρωσε το βάθρο με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Οι τερματισμοί 6-2 του Roczen ήταν αρκετά καλοί για την τέταρτη θέση. Οι αγωνοδίκες μετά το πέρας του αγώνα επέβαλαν ποινές, ένα βαθμό για τον Ferrandis και δύο βαθμούς στον Roczen για παράβαση της σημαίας του γιατρού(σημαία με κόκκινο σταυρό) γεγονός που δεν επηρέασε τα τελικά αποτελέσματα.

“Έδωσα τα πάντα και ήταν ένας μεγάλος αγώνας σήμερα“, δήλωσε ο Ferrandis. “Πίεσα πολύ σκληρά στο τέλος των σκελών. Ήθελα να κερδίσω το δεύτερο, αλλά ο Eli [Tomac] ήταν πολύ καλός. Ονειρευόμουν να κερδίσω εδώ στο RedBud και ευχαριστώ τους οπαδούς που πανηγυρίζουν δυνατά για εμάς όλη την ημέρα. Ήταν μια καλή αρχή για τη σεζόν και ανυπομονώ πραγματικά να συνεχίσω να δουλεύω σκληρά για να μπορέσουμε να μείνουμε μπροστά στην υπόλοιπη σεζόν.”

Με τη νίκη ο Ferrandis κατάφερε να επεκτείνει το προβάδισμά του στην κατάταξη του πρωταθλήματος σε 14 πόντους έναντι του Roczen που έχασε κρίσιμους βαθμούς στο δεύτερο σκέλος.

Ο RJ. Hampshire έκανε πράξη το “δεν έχει σημασία πόσες φορές θα πέσεις αλλά πόσες θα σηκωθείς” στο Red Bud.

Κατηγορία 250
Όταν η μπάρα έπεσε για το πρώτο σκέλος των 250 της ημέρας, ήταν ο Justin Cooper που πήρε την εκκίνηση ακριβώς μπροστά από το δίδυμο των αδερφών Jett και Hunter Lawrence. Ο Jeremy Martin που επέστρεψε στο πρωτάθλημα(αν και τραυματίας) και ο Hampshire ήταν λίγο πιο πίσω. Καθώς διέσχισαν τον τερματισμό για τον πρώτο γύρο, ο Cooper έχασε την πρόσφυση ανεβαίνοντας στο άλμα του τερματισμού και έπεσε χάνοντας το προβάδισμα. Το λάθος του Cooper επέτρεψε στον Hampshire να πάρει την πρωτοπορία έναντι των αδελφών Lawrence και του Martin. Ο Cooper ξεκίνησε πάλι στη δέκατη θέση. Ο Hampshire ανέβασε τον ρυθμό με τον Jett να τον ακολουθεί, με το δίδυμο των πρωτοπόρων να αρχίζει να απομακρύνεται σιγά σιγά από το τρένο των αναβατών πίσω τους. Καθώς ο Jett ανέβασε την πίεση, ο Hampshire έπεσε, αλλά κατάφερε να συνεχίσει γρήγορα από την δεύτερη θέση ενώ ο Hunter Lawrence παρέμεινε τρίτος.

Αν και ταχύτερος στο Red Bud, ο J.Cooper διαχειρίστηκε λιγότερο αποτελεσματικά τις πτώσεις που είχαν και οι τρεις νικητές του αγώνα.

Με τον αγώνα να φτάνει στα μισά του σκέλους, ο Hampshire άρχισε να βρίσκεται στον πίσω τροχό του Jett Lawrence και έψαξε για έναν τρόπο να κάνει την επίθεση του. Ο Hampshire όμως έχασε για άλλη μια φορά το μπροστινό τροχό της μοτοσικλέτας του πέφτοντας στο έδαφος ενώ αγωνιζόταν για το προβάδισμα του αγώνα. Ο Hunter Lawrence εκμεταλλεύτηκε πλήρως το λάθος του Hampshire περνώντας στην δεύτερη θέση, αφήνοντας τον Hampshire τρίτο. Καθώς ο Jett Lawrence συνέχισε να ελέγχει τον αγώνα μπροστά, οι Hunter Lawrence και Hampshire άρχισαν να κερδίζουν έδαφος μειώνοντας την διαφορά τους από τον πρωτοπόρο του αγώνα. Με τρεις γύρους να απομένουν, ο Hampshire πέρασε για δεύτερη φορά τον Hunter και άρχισε να πλησιάζει τον Jett. Ήταν όμως ο Jett που θα έπαιρνε την δεύτερη φετινή του καρό σημαία με 2,2 δευτερόλεπτα έναντι του Hampshire. Ο Hunter Lawrence τερμάτισε τρίτος, ακριβώς μπροστά από τον Cooper που ανέκαμψε στην τέταρτη θέση. Το τελευταίο σκέλος της κατηγορίας αργά το απόγευμα, είδε τον Cooper να παίρνει και την δεύτερη εκκίνηση της ημέρας, ακριβώς μπροστά από τον Martin και τον Hampshire. Οι αδελφοί Lawrence βρέθηκαν αρκετά πίσω με τον Hunter στην 11η και τον Jett στην 18η κατά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου. Ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Jett Lawrence έβαλε το κεφάλι κάτω σε μια προσπάθεια να ελέγξει την ζημιά, ωστόσο, ένα δαπανηρό λάθος τον έφερε σε επαφή με έναν άλλο αναβάτη έχοντας μια πτώση, χάνοντας πολύτιμο χρόνο και συνεχίζοντας έξω από την πρώτη 30άδα. Μπροστά, ο Hampshire άρχισε να βρίσκει τον ρυθμό του πλησιάζοντας τον Cooper με καθαρές προθέσεις για το προβάδισμα του αγώνα, χρησιμοποιώντας κάθε ίντσα της πίστας για να βρει έναν τρόπο να περάσει. Με 15 λεπτά να απομένουν, ο Hampshire θα έκανε την κίνηση του και θα κέρδιζε το drag race με τον Cooper για να γίνει ο νέος πρωτοπόρος του αγώνα.

Στο Red Bud o J.Lawrence έσωσε την πρωτοπορία του στην βαθμολογία.

Την στιγμή που ο Hampshire φαινόταν να έχει τον αγώνα υπό έλεγχο, βρέθηκε ξανά στην άβολη θέση να σηκώσει τον εαυτό του από το έδαφος καθώς έδωσε ξανά την πρωτοπορία στον Cooper. Ο Cooper κέρδισε έτσι το δεύτερο φετινό του σκέλος 12,9 δευτερόλεπτα μπροστά από το Hampshire. Ο Martin τερμάτισε τρίτος σε μια εντυπωσιακή επιστροφή από τον πρόσφατο τραυματισμό του, ακολουθούμενος από τον Hunter Lawrence στην τέταρτη θέση. Μια εμπνευσμένη απόδοση από τον Jett Lawrence τον έφερε έκτο. Με τερματισμούς 2-2, ο Hampshire υπερίσχυσε για την πρώτη του νίκη στη σεζόν και κέρδισε το RedBud National για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Η νίκη του Cooper(4-1) στο δεύτερο σκέλος του έδωσε την δεύτερη θέση του αγώνα καθώς ο Jett Lawrence(1-6) ολοκλήρωσε το βάθρο στην τρίτη θέση, ακολουθούμενος από τον αδελφό του Hunter(3-4) στην τέταρτη θέση.

“Νοιώθω πολύ καλά με αυτή την νίκη, μετά από όσα έχω περάσει τελευταία”, δήλωσε ο Hampshire. “Όπως μπορείτε να ακούσετε, ήμουν πολύ άρρωστος όλη την εβδομάδα, οπότε το να είμαι εδώ σήμερα είμαι λίγο συναισθηματικά φορτισμένος. Δίνω τα πάντα κάθε φορά που βρίσκομαι στην πίστα και θα ήταν υπέροχο να κερδίζω αυτά τα σκέλη σήμερα, αλλά το να κερδίζεις εδώ στο Red Bud για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά είναι ένα καταπληκτικό συναίσθημα. Η ταχύτητα ήταν πολύ καλή τον τελευταίο καιρό και ανυπομονώ να πάμε σε μερικές από τις αγαπημένες μου πίστες. “

Ο Jett Lawrence διατηρεί το προβάδισμα του πρωταθλήματος με οκτώ βαθμούς έναντι του Cooper, ο οποίος μείωσε το χάσμα κατά τρεις βαθμούς στην βαθμολογία. Ο Hunter Lawrence παραμένει τρίτος, με 44 πόντους από τον πρωτοπόρο του πρωταθλήματος.

Το Πρωτάθλημα Lucas Oil Pro Motocross θα συνεχιστεί το επόμενο Σαββατοκύριακο στις 10 Ιουλίου με το Twisted Tea Southwick National.

1970 More posts in MOTOCROSS category
Recommended for you
MXGP 2024 – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΩΝ 6ΟΥ ΓΥΡΟΥ ΙΣΠΑΝΙΑ

Ο έκτος γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος MXGP 2024 ξεκίνησε σήμερα στην Ισπανία με τα προκριματικά...