MXON 2021 – ΝΙΚΗΤΕΣ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ…ΜΕ ΤΟΝ Α.CAIROLI

Για τρίτη φορά στην ιστορία τους οι Ιταλοί κατάφεραν να κατακτήσουν το Peter Chamberlain Trophy κερδίζοντας με δραματικό τρόπο, μέσα στην πατρίδα τους το 74ο Motocross των Εθνών. Μετά από 18 χρόνια καριέρας, ήταν ιδιαίτερη στιγμή για τον A.Cairoli που κατάφερε να πάρει τον μοναδικό τίτλο που του έλειπε στην τελευταία του αγωνιστική χρονιά.

Ο T.Olsen έγινε ο πρώτος Δανός που κερδίζει σκέλος στο MXoN και είχε τον πρώτο λόγο για την νίκη στην MXGP. Το δεύτερο του σκέλος όμως ήταν καταστροφικό από την αρχή.

Σκέλος MXGP/MX2
Την καλοκαιρία του Σαββάτου ακολούθησε μια βροχερή Κυριακή, αλλάζοντας τα δεδομένα στην πίστα, κάνοντας την αρκετά δύσκολη για προσπέραση. Το δράμα του φετινού MXoN ξεκίνησε από την πρώτη στροφή όταν τα φαβορί για την νίκη και διεκδικητές του τροπαίου Antonio Cairoli(Ιταλία) και Glenn Coldenhoff(Ολλανδία) συγκρούστηκαν και έπεσαν στην πρώτη στροφή, με τον Ολλανδό να φέρει την ευθύνη. Μετά από αρκετά προβλήματα στην συνέχεια, τερμάτισαν εκτός δεκάδας και οι δύο, βάζοντας τις ομάδες τους σε περιπέτειες από την αρχή. Μπροστά όμως, ήταν για αρκετούς το σκέλος της ευκαιρίας και κυρίως για τους Γάλλους που σε κάθε Εθνών δείχνουν εφτάψυχοι. Ο Λετονός Karlis Sabulis πήρε την εκκίνηση και οδήγησε για αρκετούς γύρους τον αγώνα έχοντας πίσω του τους Thomas Olsen από την Δανία και τον Tom Vialle από την Γαλλία. Μετά τα μισά του αγώνα ο Olsen έκανε την κίνηση του και πέρασε τον Sabulis και μετά από μια μικρή πτώση και επανάκαμψη στο σκέλος, ο Vialle πέρασε στην δεύτερη θέση. Ο Γάλλος προσπάθησε να πάρει την νίκη αλλά η πίστα είχε δυσκολέψει και το ρίσκο δεν ήταν επιλογή, καθώς οι τρικολόρ ήταν με διαφορά πρώτοι αφού ο δεύτερος της ομάδας Benoit Paturel, ανέβηκε και τερμάτισε στην ένατη θέση μετά από κακή εκκίνηση. Πολύ καλό αγώνα έκανε ο Ben Watson στην τρίτη θέση βάζοντας στην πρώτη τριάδα την Αγγλία ενώ την έκπληξη έκανε ο Cyril Genot στην έκτη θέση, ανεβάζοντας το Βέλγιο στην δεύτερη θέση πίσω από τους Γάλλους, με το καλημέρα. Σημαντικός για την συνέχεια ήταν ο τερματισμός του Mattia Guadagnini στην πέμπτη θέση, δείχνοντας αρκετά ώριμος για το επίπεδο του αγώνα στο πρώτο του Εθνών.

Με δύο καλές εκκινήσεις ο J.Herlings κατάφερε να κάνει το 1-1 για πρώτη φορά στο MXoN κερδίζοντας την κατηγορία ΟΡΕΝ.

Σκέλος MX2/OPEN
Την εκκίνηση του δεύτερου σκέλους πήρε ο Valentin Guillod αλλά σύντομα τον πέρασε ο Jeffrey Herlings στον δρόμο του για την άνετη κατάκτηση του σκέλους. Τα πράγματα όμως δεν ήταν τόσο απλά για την κατάταξη των Εθνών. Οι πρωτοπόροι Γάλλοι είδαν νωρίς τον Vialle να εγκαταλείπει από μηχανικό πρόβλημα ενώ ο Mathys Boisrame είχε μια πτώση που πλήγωσε την μοτοσυκλέτα του και τον έφερε να παλεύει για μια θέση στην 20άδα. Κάπου εκεί, τελείωσαν οι ελπίδες για τους Γάλλους αλλά το πράγμα γύρισε για τους Ιταλούς. Με τον Guadagnini στην έκτη θέση και τον Alessandro Lupino στην έβδομη, ανέβηκαν στην κορυφή της κατάταξης με τους Βέλγους να ακολουθούν μετά την εκπληκτική απόδοση του Brent Van Doninck στην τέταρτη θέση και τον σταθερό Liam Everts να ολοκληρώνει τον αγώνα του με τερματισμούς 17-13. Οι Βρετανοί έχασαν βαθμούς και έπεσαν στην τρίτη θέση με τον τραυματία στον αντίχειρα Shaun Simpson και τον Conrad Mewse να τερματίζουν μέσα στην πρώτη δεκαπεντάδα. Τέταρτοι οι Ρώσοι! Με λίγο καλύτερα αποτελέσματα από τους Άγγλους, οι Ρώσοι κατάφεραν να απειλούν για το βάθρο. Παρά την νίκη του Herlings οι Ολλανδοί είχαν ακόμα πολύ δρόμο να καλύψουν καθώς και σε αυτό το σκέλος ο Roan Van de Moosdijk είχε πολλά προβλήματα.

Η εκκίνηση ήταν καθοριστική σε όλα τα σκέλη της Mantova.

Σκέλος OPEN/MXGP
Μετά από μερικές στροφές οι Herlings και Cairoli βρέθηκαν πρώτος και δεύτερος αντίστοιχα βάζοντας φωτιά στην πίστα της Mantova. Όμως η μάχη που όλοι περίμεναν ποτέ δεν ήρθε πρώτον, γιατί ο Herlings επέβαλε έναν πολύ δυνατό ρυθμό στον αγώνα και δεύτερον, γιατί ο Cairoli έπρεπε να μην ρισκάρει την πρωτοπορία και πιθανή νίκη της Ιταλία εντός έδρας. Και εκεί που τα πράγματα έδειχναν να είναι σταθερά, με τον Herlings πρώτο και τον Coldenhoff στην τέταρτη θέση ανεβάζοντας την Ολλανδία στην δεύτερη θέση 12 βαθμούς μακριά από τους πρώτους Ιταλούς, αλλά και οι Ιταλοί με τον Cairoli δεύτερο και τον Lupino έκτο με διαφορά στην πρώτη θέση, ξεκίνησε το ντόμινο του δράματος. Ο Lupino στην εκκίνηση βγήκε εκτός πίστας και μπήκε από σημείο που του έδωσε αρκετές θέσεις κάτι που δεν άρεσε στους διοργανωτές, επιβάλλοντας του 10 θέσεις ποινή.

Ο Α.Cairoli απέκτησε τον τίτλο που του έλειπε, το MXoN, στην τελευταία ευκαιρία της καριέρας του.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Lupino είχε μια πτώση πέφτοντας στην δέκατη θέση αλλάζοντας με την ποινή την κατάταξη, ενώ παράλληλα η τρομακτική πτώση του Watson από την τρίτη θέση έφερε τον Coldenhoff τρίτο. Αυτό σήμαινε ότι ο Lupino θα έπρεπε να τερματίσει στην έβδομη θέση για να πάρει η Ιταλία τον αγώνα για έναν μόλις βαθμό καθώς σε ισοβαθμία το πάνω χέρι είχαν οι Ολλανδοί με τις δύο νίκες του Herlings. Μετά από εξαντλητικά δραματικούς τελευταίους γύρους, ο Lupino κατάφερε να πάρει την έβδομη θέση και να δώσει το τρίτο Εθνών στην Ιταλία, αλλά το σημαντικότερο ήταν ότι το έδωσε στον Cairoli στην τελευταία ευκαιρία της καριέρας του. Καταστροφικός ήταν ο αγώνας για τους Βέλγους, εγκατέλειψαν και οι δύο αναβάτες τους Genot και Van Doninck, χάνοντας κάθε ελπίδα για βάθρο, ενώ οι Άγγλοι επέδειξαν σταθερότητα και δικαιώθηκαν με ακόμα ένα βάθρο στην σύγχρονη ιστορία τους.

O B.Watson με τερματισμούς 3-4 ήταν ο μεγάλος νικητής της MXGP κατηγορίας.

Κατάταξη Εθνών και αναβατών
Ήταν σίγουρα ένας αγώνας που θα θυμούνται για πολλά χρόνια οι Ιταλοί όχι μόνο γιατί πήραν τον τίτλο με τον αγαπημένο τους Cairoli μέσα στην πατρίδα τους αλλά γιατί κέρδισαν τους περσινούς πρωταθλητές Ολλανδούς, που κατέβηκαν με πιο δυνατή ομάδα και φυσικά, για το δράμα που εξελίχθηκε στον τελευταίο αγώνα.

Οι νικητές του 74ου Motocross των Εθνών.

Από την μεριά των Ολλανδών ο Coldenhoff που στην ουσία έδωσε το 2019 το τρόπαιο στην χώρα της τουλίπας και κατέβηκε ως αρχηγός της ομάδας φέτος, πήρε όλη την ευθύνη της αποτυχίας, με την απερίσκεπτη κίνηση του πρώτου σκέλους. Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά οι Άγγλοι κατάφεραν να τερματίσουν στην τρίτη θέση με τον εκπληκτικό Watson να κερδίζει την κατηγορία MXGP. Την έκπληξη έκαναν οι Ρώσοι, με τέσσερις τερματισμούς μέσα στην πρώτη δεκάδα πάλεψαν για το βάθρο αλλά έμειναν τελικά τέταρτοι, αφήνοντας όμως πέμπτους τους άτυχους φέτος Γάλλους. Την εξάδα συμπλήρωσε η νεαρή ομάδα των επίσης άτυχων Βέλγων. Στην ατομική κατάταξη όπως αναφέραμε την MXGP κέρδισε ο Watson, την ΟΡΕΝ o Herlings ενώ στην ΜΧ2 ο Rene Hofer επικράτησε με τερματισμούς 8-3.

O R.Hofer κέρδισε την δύσκολη κατηγορία της MX2 στο φετινό Εθνών.

Η Ελληνική αποστολή
Για δεύτερη φορά φέτος είχαμε την οργάνωση Εθνικής Ομάδας στο motocross. Μετά το Παγκόσμιο MXJunior της Μεγαλόπολης ακολούθησε η ομάδα του Motocross των Εθνών με τους Παναγιώτη Παπίλα, Αντώνη Σάγμαλη και Δημήτρη Μπάκα. Κατάφεραν να κάνουν μια αξιοπρεπή παρουσία ανάμεσα σε υπερδυνάμεις του παγκόσμιου motocross, σε μια πίστα υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων.

Επόμενη διοργάνωση 2022 Red Bud Η.Π.Α.

1962 More posts in MOTOCROSS category
Recommended for you
MXGP 2024 – VIDEO ME TO ΠΡΩΤΟ & ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ “BEHIND THE GATE”

Την προηγούμενη φορά είχαμε δημοσιεύσει το επεισόδιο "0" της φετινής σειράς "Behind the Gate" το...