MXGP 2021 – O J.HERLINGS ΠΗΡΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Το επεισοδιακό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MXGP 2021 ολοκληρώθηκε στην Mantova II, χωρίς το συνηθισμένο δράμα για τους πρωταγωνιστές της μεγάλης κατηγορίας και τον Jeffrey Herlings να κερδίζει με διπλή νίκη τον αγώνα αλλά και το πρωτάθλημα, οριακά στο τελευταίο σκέλος. Στην ΜΧ2 και πάλι ο Geerts ήταν ο νικητής της Mantova, κατακτώντας έτσι την δεύτερη θέση του πρωταθλήματος.

Πέμπτος παγκόσμιος τίτλος για τον J.Herlings.

Κατηγορία MXGP
Χρειάστηκε να επιστρέψει ο Jeffrey Herlings, τρεις φορές στην κορυφή της βαθμολογίας σε αυτό το πρωτάθλημα, για να κατακτήσει έναν τίτλο που δικαιωματικά του ανήκε. Έφτασε στον τελευταίο αγώνα μετά από τραυματισμούς και ατυχίες, με τέσσερα σκέλη χωρίς βαθμούς, σε απόσταση αναπνοής από τον τίτλο, μόλις τρεις βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο Romain Febvre. Στην Mantova II δεν επέτρεψε στον εαυτό του άλλα λάθη και με σταθερή απόδοση και καλές εκκινήσεις πέρασε νωρίς στην πρώτη θέση και στα δύο σκέλη, καθαρίζοντας την υπόθεση τίτλος για το 2021. Στο πρώτο έφερε στα ίσα την κορυφή της βαθμολογίας ενώ στο δεύτερο απλά χρειαζόταν να τερματίσει μπροστά από τον Febvre για να κλειδώσει το πρωτάθλημα. Το έκανε κερδίζοντας το σκέλος, κρατώντας στους τελευταίους γύρους την πρώτη θέση από τον Tim Gajser που τον πίεζε. Με τερματισμούς 1-1 έκλεισε την χρονιά και το πρωτάθλημα με νίκη, κατακτώντας τον πέμπτο παγκόσμιο τίτλο της καριέρας του.

Αυτός ήταν ο τελευταίος αγώνας MXGP στην καριέρα του εννέα φορές πρωταθλητή A.Cairoli. Στην ειδική απονομή, ο J.Herlings υποκλίθηκε και του έβγαλε το καπέλο, αναγνωρίζοντας δημόσια την αξία του!

Στην δεύτερη θέση του αγώνα και στην τρίτη της βαθμολογίας τερμάτισε ο περσινός πρωταθλητής Tim Gajser(3-2) φτάνοντας και αυτός στους τελευταίους αγώνες με ανοιχτές τις ελπίδες του για τον φετινό τίτλο. Δυστυχώς η πίστα της Mantova δεν είναι από αυτές που πηγαίνουν του Σλοβένου και από τον προηγούμενο αγώνα είδε τις ελπίδες του να εξανεμίζονται. Και στον τελευταίο αγώνα άργησε να βρει ρυθμό στα δύο σκέλη, αλλά πάλεψε για την τιμή των όπλων στο τελευταίο, προσπαθώντας να στερήσει την νίκη από τον Herlings. Δεν τα κατάφερε αλλά τουλάχιστον ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στην Mantova και μπόρεσε και αυτός να διαχειριστεί ατυχίες και τραυματισμούς μέσα στην χρονιά, μένοντας ζωντανός για την κατάκτηση του τίτλου μέχρι τους τελευταίους αγώνες. Ο μεγάλος χαμένος, αν μπορούμε να τον πούμε έτσι, ήταν ο Febvre(2-3). Έφτασε στον τελευταίο αγώνα έχοντας την πρωτοπορία του πρωταθλήματος, αλλά κακά τα ψέματα, ήταν μια πρωτοπορία που με τις ατυχίες του ο Herlings, του επέτρεπε να έχει. Ωστόσο ο Γάλλος έφτασε στον τελευταίο αγώνα έτοιμος να δώσει την μάχη του πρωταθλήματος και μάλιστα κατάφερε να ξεκινήσει και τις δύο φορές μπροστά από τον Herlings ανταποκρινόμενος στην πρόκληση του αγώνα. Δεν τα κατάφερε καθώς ο Ολλανδός τον πέρασε και τις δύο φορές και όλα τελείωσαν στο δεύτερο σκέλος όταν είχε μια πτώση χάνοντας την δεύτερη θέση, και την οπτική επαφή με τον μεγάλο του αντίπαλο στο πρωτάθλημα. Ο Febvre έκλεισε την χρονιά με μια τρίτη θέση στην Mantova τερματίζοντας στην δεύτερη θέση του πρωταθλήματος.

Η ΚΤΜ πρωταθλήτρια στην μεγάλη κατηγορία και στους κατασκευαστές.

Οι τελευταίες καλές εμφανίσεις του Jeremy Seewer(4-4) συνεχίστηκαν και στην δεύτερη Mantova με τον Ελβετό να χάνει και πάλι το βάθρο(4ος) με ατυχίες ειδικά στο πρώτο σκέλος, αλλά στο τέλος της ημέρας είδε το όνομα του να ανεβαίνει δύο θέσεις στην κατάταξη του πρωταθλήματος, ολοκληρώνοντας την χρονιά στην τέταρτη θέση. Οι καλές εκκινήσεις του Jorge Prado(5-7) τον έφεραν να οδηγεί το πρώτο σκέλος και να κάνει την ζωή δύσκολη του Febvre ενώ στο δεύτερο άρχισε να χάνει έδαφος από νωρίς, τερματίζοντας τελικά στην πέμπτη θέση του αγώνα αλλά και της βαθμολογίας. Με καλό τερματισμό ολοκλήρωσε την χρονιά ο Brain Bogers(10-5) καταλαμβάνοντας την έκτη θέση της ημέρας. Το οριστικό φινάλε για τον εννέα φορές παγκόσμιο πρωταθλητή Antonio Cairoli(0-10) δεν ήταν ονειρικό και κάπου εκεί στα μισά του πρώτου σκέλους έσβησαν οι πιθανότητες για βάθρο, όταν στην προσπάθεια του να περάσει τον Seewer, συγκρούστηκε με τον Ελβετό έχοντας και οι δύο πτώση. Δεν μπόρεσε να συνεχίσει το σκέλος καθώς είχε σπάσει ο λεβιές των ταχυτήτων του. Αυτό ουδόλως επηρέασε τους χιλιάδες Ιταλούς που έσπευσαν να τον αποθεώσουν στον τελευταίο του αγώνα και τον αποθέωσαν, στην ειδική βράβευση που του επιφύλασσαν οι διοργανωτές.

Αποτελέσματα MXGP: 1. Jeffrey Herlings (NED, KTM), 50 2. Tim Gajser (SLO, HON), 42 p.; 3. Romain Febvre (FRA, KAW), 42 p.; 4. Jeremy Seewer (SUI, YAM), 36 p.; 5. Jorge Prado (ESP, KTM), 30 p.; 6. Brian Bogers (NED, GAS), 27 p.; 7. Glenn Coldenhoff (NED, YAM), 26 p.; 8. Ruben Fernandez (ESP, HON), 24 p.; 9. Thomas Kjer Olsen (DEN, HUS), 23 p.; 10. Jeremy Van Horebeek (BEL, BET), 20

O J.Geerts έκλεισε με νίκη την σεζόν, κερδίζοντας την μάχη για την δεύτερη θέση στην βαθμολογία της ΜΧ2.

Κατηγορία MX2
Με τον Maxime Renaux να έχει κατακτήσει τον τίτλο δύο αγώνες πριν την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, το ενδιαφέρον στην κατηγορία είχε επικεντρωθεί στην μάχη για την δεύτερη θέση της βαθμολογίας μεταξύ του περσινού πρωταθλητή Tom Vaille και του Jago Geerts αλλά και για την βαθμολογία των κατασκευαστών όπου η ΚΤΜ προηγείτο οριακά της Yamaha. Αν και οι αναβάτες της KTM ξεκίνησαν δυνατά, οι οδηγοί της Yamaha ανταποκρίθηκαν γρήγορα στις απαιτήσεις του αγώνα και δεν άργησε ο Geerts αλλά και ο Renaux να βρεθούν στην πρώτη τριάδα. Η καταστροφή χτύπησε την ΚΤΜ λίγο μετά τα μισά του πρώτου σκέλους όταν ο Rene Hofer είχε μια πτώση χάνοντας πολλές θέσεις ενώ πτώση είχε στον ίδιο γύρο και ο Vialle με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει με τραυματισμό στον αριστερό του καρπό. Ο Geerts κέρδισε άνετα το πρώτο σκέλος ενώ έδωσε σκληρή μάχη στο δεύτερο με τον Renaux για την πρώτη θέση, η οποία όμως κατέληξε στον φετινό πρωταθλητή. Με τερματισμούς 1-2 ο Βέλγος κατέκτησε την πρώτη θέση, καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση στην βαθμολογία, δίνοντας παράλληλα τον τίτλο των κατασκευαστών στην Yamaha. Στην δεύτερη θέση τερμάτισε ο Renaux(3-1) ενώ την χρονιά έκλεισε εντυπωσιακά ο Kay de Wolf(2-6) στην τρίτη θέση κερδίζοντας την μάχη με τον Renaux στο πρώτο σκέλος. H εξαιρετική πρώτη χρονιά του Mattia Guadagnini(4-3) στην ΜΧ2 ολοκληρώθηκε με μια τέταρτη θέση στην Mantova II τερματίζοντας στην ίδια θέση στην τελική κατάταξη του πρωταθλήματος. Τους καλύτερους φετινούς τους τερματισμούς πέτυχαν οι Mikkel Haarup(4-7) και Conrad Mewse(6-5) τερματίζοντας στην πέμπτη και έκτη θέση αντίστοιχα.

Αποτελέσματα MX2: 1. Jago Geerts (BEL, YAM), 47 2. Maxime Renaux (FRA, YAM), 45 p.; 3. Kay de Wolf (NED, HUS), 37 p.; 4. Mattia Guadagnini (ITA, KTM), 36 p.; 5. Mikkel Haarup (DEN, KAW), 32 p.; 6. Conrad Mewse (GBR, KTM), 31 p.; 7. Jed Beaton (AUS, HUS), 27 p.; 8. Rene Hofer (AUT, KTM), 26 p.; 9. Andrea Adamo (ITA, GAS), 23 p.; 10. Simon Längenfelder (GER, GAS), 20

Οι παγκόσμιοι πρωταθλητές του 2021 M.Renaux(MX2) και J.Hermings(ΜΧGP).

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

MXGP
1. Jeffrey Herlings (NED, KTM), 708
2. Romain Febvre (FRA, KAW), 703
3. Tim Gajser (SLO, HON), 688
4. Jeremy Seewer (SUI, YAM), 566
5. Jorge Prado (ESP, KTM), 562
6. Antonio Cairoli (ITA, KTM), 545
7. Glenn Coldenhoff (NED, YAM), 442
8. Pauls Jonass (LAT, GAS), 391
9. Thomas Kjer Olsen (DEN, HUS), 332
10. Alessandro Lupino (ITA, KTM), 319

MX2
 1. Maxime Renaux (FRA, YAM), 734
2. Jago Geerts (BEL, YAM), 610
3. Tom Vialle (FRA, KTM), 570
4. Mattia Guadagnini (ITA, KTM), 548
5. Jed Beaton (AUS, HUS), 540
6. Rene Hofer (AUT, KTM), 527
7. Kay de Wolf (NED, HUS), 478
8. Thibault Benistant (FRA, YAM), 413
9. Ruben Fernandez (ESP, HON), 404
10. Simon Längenfelder (GER, GAS), 336

Δύο χρυσά κράνη για δύο χρυσούς αθλητές.

Βαθμολογία Κατασκευαστών

MXGP 
1. KTM, 842
2. Kawasaki, 708
3. Honda, 702
4. Yamaha, 616
5. GASGAS, 486
6. Husqvarna, 359
7. Beta, 232

MX2
1. Yamaha, 809
2. KTM, 797
3. Husqvarna, 616
4. Kawasaki, 513
5. Honda, 459
6. GASGAS, 440
7. TM, 39

1972 More posts in MOTOCROSS category
Recommended for you
MXGP 2024 – VIDEO ΜΕ ΤΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΤΟΥ 6ΟΥ ΓΥΡΟΥ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

Παρακολουθήστε στο video που ακολουθεί τα στιγμιότυπα του έκτου γύρου του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος MXGP 2024...