50 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ MOTOCROSS – ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΤΩΝ 250 – MX1

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross στα 50 του χρόνια γνώρισε αρκετές κατηγορίες αλλά καμία δεν ξεπέρασε σε κύρος τα 250cc ή ΜΧ1 όπως την λέμε σήμερα. Σε αυτή την πορεία υπήρξαν 21 διαφορετικοί πρωταθλητές στην “μεγάλη κατηγορία” από τέσσερις διαφορετικές Ομοσπονδίες-Διοργανωτές. Χρονιές με διπλά πρωταθλήματα ή πρωταθλήματα που δεν κατάφεραν να ολοκληρωθούν, με ορισμένα από αυτά να αποκτούν τον χαρακτηρισμό του Κυπέλλου. Ανατρέξαμε σε όσα ιστορικά στοιχεία μπορέσαμε να βρούμε καθώς επίσημα αρχεία δεν υπάρχουν και σας παρουσιάζουμε με κάθε επιφύλαξη όλους τους πρωταθλητές του ελληνικού motocross των 250cc-MX1 από το 1972 έως και σήμερα.

Ο Παναγιώτης Κουζής έχει κατακτήσει 10 τίτλους στην ΜΧ1 από τους 16 της συνολικής του motocross καριέρας. Δικαιωματικά είναι ο καλύτερος όλων των εποχών με τους περισσότερους τίτλους στην μεγάλη κατηγορία…κέρδισε την προηγούμενη, την δική του αλλά και την επόμενη γενιά πρωταθλητών.
Με εννέα τίτλους στην μεγάλη κατηγορία, ο Λευτέρης Καρέτσος ήταν ένας από τους μακροβιότερους πρωταθλητές στην κατηγορία και για πολλούς…ο πληρέστερος που πέρασε ποτέ.
Ο Λευτέρης Παπανικολάκης ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές του ελληνικού motocross την χρυσή δεκαετία του 1990 αλλά και μετέπειτα. Κατέκτησε πέντε τίτλους στα 250cc-MX1 και είναι ένας από τους σημαντικότερους αναβάτες στην ιστορία της κατηγορίας.
Ο Τάσος “Νάμνα” Μυρογιάννης κατάφερε να πάρει τέσσερις τίτλους στα 250cc, σε μια εποχή που αγωνιζόταν ταυτόχρονα σε τρεις κατηγορίες, τρέχοντας έξι 35λεπτα σκέλη…σε μια ημέρα! Ήταν ο πρώτος διπλός πρωταθλητής του motocross, καταφέρνοντας να πάρει δύο τίτλους σε μια χρονιά.
Ο Σταμάτης Λυρίου ήταν ο πρώτος πανελλήνιος πρωταθλητής της Kawasaki(1989). Ακολούθησαν τίτλοι με Suzuki(1990) – Yamaha(2003) και 21 χρόνια μετά, πήρε τον τελευταίου του πάλι με Kawasaki(2010) όπου είναι και ο πιο πρόσφατος πανελλήνιος τίτλος της εταιρείας στην Ελλάδα.
Με τρεις τίτλους στα 250cc ο Δημήτρης Μπαρούς αποχώρησε από το motocross για να ασχοληθεί εξίσου επιτυχημένα με τους αγώνες ταχύτητας.
Το πέρασμα του Σταύρου Γεωργακόπουλου από την μεγάλη κατηγορία μπορεί να ήταν σύντομο, άφησε όμως μεγάλο αποτύπωμα. Κατέκτησε δύο πρωταθλήματα με κορυφαία στιγμή την συγκομιδή βαθμών στο ελληνικό GP του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος 250cc 1998(φωτό) στην Μεγαλόπολη. Ίσως ο γρηγορότερος και πιο επαγγελματίας αθλητής που πέρασε ποτέ.
Μεγαλωμένος στις Η.Π.Α. ο Γιάννης Ευθυμίου δεν ξέχασε τις ρίζες του και αγωνίστηκε στην Ελλάδα φέρνοντας το αμερικάνικο motocross. Εκτός από εγχώριους τίτλους, έφερε και τις σημαντικότερες διακρίσεις σε αγώνες παγκοσμίου για την χώρα μας.
Τις περισσότερες επιτυχίες του γνώρισε στα 250cc ο Βαγγέλης Μουρελάτος και ήταν μια από τις ελάχιστες εξαιρέσεις του ελληνικού motocross, που κατάφερε να πάρει τίτλους σε δύο διαφορετικές κατηγορίες σε μια χρονιά.
O σημαντικότερος αναβάτης της βόρειας Ελλάδας της δεκαετίας του 1970 υπήρξε ο Χρήστος Αραμπατζής. Από τους λίγους που κατέκτησε τίτλους και στις τρεις κατηγορίες της εποχής του και ένας από του ελάχιστους πρωταθλητές, που υπηρέτησε και με άλλες ιδιότητες το άθλημα.
O Αλέξανδρος Γεωργαντάς έγινε το 2021, ο 21ος πρωταθλητής στα 250cc-MX1(στην πρώτη του χρονιά στην κατηγορία) φορώντας το αγαπημένο του νούμερο #21. Δυστυχώς έφυγε τραγικά το 2021 από κοντά μας, σε ένα απίστευτο περιστατικό στον αγώνα των Γιαννιτσών.
To 2020 o Μανώλης Κρητικός Jr άφησε τους αγώνες στο εξωτερικό για να διεκδικήσει και να κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα στην ΜΧ1. Μαζί με τον τίτλο του πατέρα του το 2006, έγιναν οι πρώτοι πατέρας και γιος πρωταθλητές της κατηγορίας.
Ο πρώτος τίτλος στην μεγάλη κατηγορία για τον Γιάννη Τουρατζίδη ήρθε το 2019 σε ένα εκπληκτικό αλλά και ανατρεπτικό πρωτάθλημα.
Ο Δημήτρης Κοντολέτας κατέκτησε τον τίτλο της ΜΧ1 το 2015. Αποσύρθηκε από τους αγώνες το 2019.
To 2011 o Στέλιος Γαλατιανός έγινε ο πρώτος πρωταθλητής στην ΜΧ1, της πρώτης στην ιστορία αθλητικά αναγνωρισμένης Ομοσπονδίας Μοτοσυκλέτας(ΑΜΟΤΟΕ).
Δεν κατέκτησε πολλά πρωταθλήματα όμως διεκδικούσε όλους τους τίτλους κάθε χρονιά της δεκαετίας του 1970. Το ’77 ο Στέλιος Σπυριδόπουλος τερμάτισε και στις τρεις κατηγορίες δεύτερος και ίσως η σημαντικότερη διάκριση του, ήταν η κατάκτηση των 250cc το 1980 με την αγαπημένη του Husqvarna.
7 More posts in 50 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΧ category
Recommended for you
ΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ MOTOCROSS ΑΠΟ ΤΟ 1972 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

Συγκεντρώνοντας στοιχεία εδώ και πολλά χρόνια, είμαστε σε θέση να δημοσιεύσουμε όλους τους Πρωταθλητές Ελλάδας...