MXGR 2022 – ΔΥΝΑΤΕΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗΝ ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑ…ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΓΩΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ MOTOCROSS!

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross 2022 συνεχίστηκε στην Σπερχειάδα για τον δεύτερο αγώνα του θεσμού, με τις πολλές συμμετοχές και τις δυνατές επιστροφές πρωταθλητών να δίνουν ξεχωριστό ενδιαφέρον στον αγώνα. Η παραδοσιακή πίστα και η άψογη προετοιμασία του αγώνα συνέβαλαν στην επιστροφή του πραγματικού motocross μετά από αρκετό καιρό στο πρωτάθλημα. Στην πρώτη του φετινή εμφάνιση ο Παναγίωτης Κουζής κέρδισε την μάχη της ΜΧ1 με τον Ανέστη Ράδο να συνεχίζει το νικηφόρο σερί του στην ΜΧ2.

Η Σπερχειάδα εκτός των άλλων…παράγει αγνό, παραδοσιακό motocross…!!!

Από την περσινή χρονιά, συνεχίστηκε η αναβίωση της πίστας της Σπερχειάδας με την νεοσύστατη λέσχη της ΛΕ.Μ.Σ. να βελτιώνεται φέτος σε όλους τους τομείς πραγματοποιώντας έναν από τους καλύτερους αγώνες(τουλάχιστον σε τερέν) των τελευταίων ετών. Νωπή και καλά προετοιμασμένη πίστα, επέτρεπε την δημιουργία πολλών γραμμών σε ολόκληρο το πλάτος της, και γρήγορα έβγαλε σαμάρι δημιουργώντας συνθήκες πραγματικού motocross. Σε αυτό συνέβαλε ο ζήλος που έδειξαν οι διοργανωτές στην προετοιμασία του αγωνιστικού χώρου αλλά και ο καιρός που φρόντισε να “ενυδατώνει” την πίστα με βροχές κατά διαστήματα. Είχαμε καιρό να δούμε τέτοιο αγώνα και μάλιστα σε μια κλασική πίστα motocross.

Ο αγώνας κινήθηκε καλά σε επίπεδο αλλά και ποιότητα συμμετοχών καθώς την φετινή σεζόν έχουμε την επιστροφή αρκετών μεγάλων ονομάτων που δεν συμμετείχαν πέρσι. Ο Γιάννης Τουρατζίδης(ΜΧ1) και ο Φραγκίσκος Ζούνης(MX2) ολοκλήρωσαν το στρατιωτικό τους και επέστρεψαν στο πρωτάθλημα, ο Παναγιώτης Κουζής έκτισε την ποινή του και συμμετείχε στον πρώτο του φετινό αγώνα, ο Νίκος Λυρίου(ΜΧ1) επέστρεψε με δική του οικογένεια πλέον στους αγώνες(!) ενώ και ο Μανώλης Κρητικός ξεκίνησε φέτος το πρωτάθλημα αλλά δυστυχώς είχε μια πτώση με σοβαρό τραυματισμό στον προηγούμενο αγώνα στις Κρηνίδες. Από τα παλιά ο Δημήτρης Βαγγελάκος(ΜΧ2) επανεμφανίστηκε στους αγώνες με μια εταιρεία που επέστρεψε στο πρωτάθλημα μετά από πάρα πολλά χρόνια, με τον Γιώργο Ηλιόπουλο(ΜΧ300) να κάνει την εμφάνιση του στην Σπερχειάδα και θα τον δούμε στην συνέχεια σε επιλεκτικούς αγώνες. Η επιστροφή των μεγάλων ονομάτων και η αγαπητή πίστα της Σπερχειάδας, προσέλκυσε και πάρα πολλούς θεατές οι οποίοι ανταμείφθηκαν με δυνατό θέαμα σε ένα ονειρικό τοπίο.

Τα νέα παιδιά της ΛΕ.Μ.Σ. τα κατάφεραν ξανά, με μια ακόμα δυνατή διοργάνωση στην πίστα της Σπερχειάδας.

Παρά τις πολλές επιστροφές στις συμμετοχές αλλά και την καλή διοργάνωση, οι συμμετοχές δεν κατάφεραν να κινηθούν κοντά στο περσινό ρεκόρ των 170 και μόλις ξεπέρασαν τις 130. Εντυπωσιακό δε, οι 17 συμμετοχές στην νεότερη ηλικιακά κατηγορία του αγώνα την ΜΧ65! Ίσως το φετινό πρόγραμμα των έξι αγώνων σε 3 ή 4 πίστες να μην είναι τόσο ελκυστικό. Το γεγονός ότι στο ελληνικό motocross, τον βασιλιά των αγώνων μοτοσυκλέτας στην χώρα μας, έχουν προκηρυχθεί μόνο έξι αγώνες, θα έπρεπε να προσελκύσει περισσότερους αθλητές, μια και οι πίστες προπόνησης σε όλη την Ελλάδα είναι γεμάτες από φίλους του αθλήματος. Ελπίζουμε ότι οι πληροφορίες για πρωταθλήματα Νοτίου και Βορείου θα επιβεβαιωθούν και θα επιστρέψουμε γρήγορα στην προ-covid εποχή των 17συν ελληνικών αγώνων motocross την χρονιά.

Ανανεωμένος εμφανίστηκε ο Π.Κουζής στον πρώτο του φετινό αγώνα.

Κατηγορία ΜΧ1
Ο νικητής του προηγούμενου αγώνα και πρωτοπόρος της βαθμολογίας Γιάννης Τουρατζίδης ήξερε ότι στην Σπερχειάδα δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα όπως στις Κρηνίδες καθώς στις συμμετοχές υπήρχε το όνομα του μεγάλου αντιπάλου του στην κατηγορία, του Παναγιώτη Κουζή. Η κατάσταση αγωνιστικά ήταν εκρηκτική από τα προκριματικά του Σαββάτου όταν ο Κουζής πέρασε με ρίσκο τον Γ.Τουρατζίδη που είχε πάρει την εκκίνηση και πρωτοπορία του αγώνα ενώ το σκηνικό επαναλήφθηκε στο πρώτο σκέλος της Κυριακής, όμως αυτή τη φορά το άμεσο πέρασμα του Κουζή ήταν πιο προσεκτικό. Οι δύο αθλητές έβαλαν το κεφάλι κάτω και επιδόθηκαν σε έναν αγώνα φθοράς, πιέζοντας σε κάθε γύρο, περιμένοντας ο ένας τον άλλο να τα παρατήσει. Η στρατηγική ήταν η ίδια και στο δεύτερο σκέλος, μόνο που αυτή τη φορά ο Κουζής(1-1) ήταν αυτός που πήρε την εκκίνηση και οδήγησε από την αρχή μέχρι τον τερματισμό τον αγώνα. Χωρίς να τα παρατήσει ούτε για μια στιγμή, ο Κουζής κατάφερε να παραμείνει στην πρώτη θέση σε όλα τα σκέλη, κερδίζοντας με διπλή νίκη τον αγώνα. Ο Γ.Τουρατζίδης(2-2) ανέβασε την ένταση προς το τέλος των σκελών, πιστεύοντας ότι ο Κουζής θα είναι κουρασμένος για να αντιδράσει, τον πλησίασε αλλά ποτέ δεν κατάφερε να τον απειλήσει, τερματίζοντας τελικά στην δεύτερη θέση του αγώνα.

Ο Π.Κουζής κατάφερε να πάρει στο δεύτερο σκέλος την εκκίνηση από τον “hole shot man” Γ.Τουρατζίδη.

Την δική τους μάχη για την τρίτη θέση του βάθρου είχαν οι Χαλκιδαίοι αθλητές Παναγιώτης Παπίλας και Ανδρέας Ανδρέου, προσφέροντας δυνατές μάχες στο πρώτο σκέλος. Ο “rookie” της κατηγορίας Ανδρέου μετά από κακή εκκίνηση κατάφερε στους τελευταίους γύρους να πιάσει και να περάσει τον Παπίλα όμως στο δεύτερο ο Παπίλας πίεσε περισσότερο και μάλιστα στην αρχή ήταν κοντά στην μάχη των Κουζή-Τουρατζίδη. Με αυτόν τον τρόπο ο Παπίλας(4-3) πήρε την τρίτη θέση στον αγώνα ενώ ο Ανδρέου(3-4) ήταν τέταρτος στην ΜΧ1 και πρώτος στην MX300 που κανονικά αγωνίζεται φέτος. Ο εντυπωσιακός Νίκος Λυρίου(4-4) έφερε στον αγώνα τον νεογέννητο γιο του απολαμβάνοντας οικογενειακά τον αγώνα, τερματίζοντας στην πέμπτη θέση. Ωραία μάχη έδωσε ο Δημήτρης Τουρατζίδης(6-6) με τον Στάθη Φυσέκη(7-7) στο πρώτο σκέλος, ενώ στο δεύτερο οδήγησε άνετα στην έκτη θέση την οποία τερμάτισε σε σκέλη και σύνολο.

Με τέσσερα στα τέσσερα στους δύο πρώτους αγώνες, ο Α.Ράδος χτίζει ένα αήττητο σερί στην ΜΧ2.

Κατηγορία ΜΧ2
Από τον αγώνα των Κρηνίδων οι Ανέστης Ράδος και Φραγκίσκος Ζούνης ήταν τα φαβορί για την διεκδίκηση της πρώτης θέσης της κατηγορίας. Ο Ζούνης, είχε ένα πολύ δύσκολο αλλά ταυτόχρονα και τυχερό αγωνιστικό Σάββατο, με πολλές πτώσεις και μια τρομακτική στο μεγάλο τραπέζι της πίστας στο προκριματικό σκέλος, που τον ανάγκασε να εγκαταλείψει αλλά ευτυχώς δεν τραυματίστηκε και μπόρεσε να συμμετάσχει κανονικά στους αγώνες της Κυριακής. Με δύο καλές εκκινήσεις και δυνατό ρυθμό στον αγώνα ο Ράδος(1-1) κατάφερε να συνεχίσει το αήττητο σερί του στο πρωτάθλημα αφήνοντας τον Ζούνη(2-2) στην δεύτερη θέση. Την σκληρή αλλά και επεισοδιακή μάχη της τρίτης θέσης με κόντρες και πτώσεις, κέρδισε ο Καμαρινός Παυλόπουλος(4-3) από τον περσινό πρωταθλητή Δημήτρη Μπάκα(3-5). Στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο σταθερά ανοδικός Σωτήρης Θεοδωρίδης(7-4) που ήταν και ο νικητής της ΜΧ125. Με ένα καλό δεύτερο σκέλος ο Δημήτρης Βαγγελάκος(9-6) έδειξε την εμπειρία του, τερματίζοντας στην έκτη θέση της ημέρας.

Ο “rookie” της μεγάλης κατηγορίας Α.Ανδρέου διεκδίκησε για ακόμα μια φορά το βάθρο τερματίζοντας άνετα στην πρώτη θέση της ΜΧ300.

Κατηγορία ΜΧ300
Όπως αναφέραμε ο “rookie” της μεγάλης κατηγορίας Ανδρέας Ανδρέου(1-1) κατάφερε να διεκδικήσει το βάθρο της ΜΧ1 και όπως είναι φυσικό κατέκτησε άνετα την πρώτη θέση στην κατηγορία που αγωνίζεται την ΜΧ300, μια και θυμίζουμε ότι οι δύο κατηγορίες τρέχουν μικτά σκέλη. Άνετος ήταν και στην δεύτερη θέση ο Κώστας Καράκης(2-2) ενώ την μάχη της τρίτης θέση κέρδισε με το bonus του δεύτερου σκέλους ο Κών/νος Τζιάτζιος(4-3) στην ισοβαθμία του με τον τέταρτο τελικά Κων/νο Τσάτσο(3-4). Στην πέμπτη θέση τερμάτισε ο Αλέξανδος Μπαλόγλου(6-5) με έκτο τον Γιώργο Ηλιόπουλο(5-0) που δεν συμμετείχε στο δεύτερο σκέλος.

Την πρώτη του νίκη στην ΜΧ125 κατέκτησε ο Σ.Θεοδωρίδης.

Κατηγορία ΜΧ125
Η ανοδική εξέλιξη του Σωτήρη Θεοδωρίδη(2-1), ήταν σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα τον έφερνε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Στην Σπερχειάδα μοιράστηκε νίκες και βαθμούς με τον νικητή του πρώτου αγώνα του πρωταθλήματος Σωτήρη Φωτάκη(1-2) αλλά η εκπληκτική του απόδοση στο δεύτερο σκέλος, τον έφερε στην πρώτη εξάδα της ΜΧ2 όπου του εξασφάλισε την νίκη στην ΜΧ125. Στην δεύτερη θέση τερμάτισε ο Φωτάκης που διατηρεί την πρωτοπορία στην βαθμολογία. Στην τρίτη θέση τερμάτισε ο Γιώργος Γκαλίπης(3-3) σημειώνοντας το ίδιο αποτέλεσμα με τον αγώνα των Κρηνίδων ενώ την τέταρτη θέση κατέλαβε ο Ιάκωβος Παπαδόπουλος(4-4). Την εξάδα συμπλήρωσαν οι Άγγελος Τάσσης(5-5) και Αθανάσιος Δανογλίδης(6-6) πέμπτος και έκτος αντίστοιχα.

Αντιμετώπισε κάποιες πτώσεις το Σάββατο ο Κ.Μερκόυρης αλλά κατάφερε να πάρει την νίκη της ΜΧ85 την Κυριακή.

Κατηγορία ΜΧ85
Ο περσινός πρωταθλητής και πρωτοπόρος της βαθμολογίας Κωνσταντίνος Μερκούρης(1-1) ξεπέρασε γρήγορα τα προβλήματα με πτώσεις την ημέρα του Σαββάτου, για να πάρει σχετικά άνετα και τα δύο σκέλη της ΜΧ85 την Κυριακή. Στην δεύτερη του χρονιά στην κατηγορία ο Λευτέρης Παπαδάκης(2-2) δείχνει να έχει ανεβάσει απόδοση και σταδιακά πλησιάζει τους χρόνους του Μερκούρη. Τερμάτισε την δεύτερη θέση με τον Χρήστο Μπάζιο (4-3) να κερδίζει αυτή την φορά την μάχη της τρίτης θέσης από τον Χρήστο Παναγιώτη Ταμβάκο(3-4). Ο Σόλων Τριανταφυλλόπουλος(5-5) και Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος(6-6) τερμάτισαν πέμπτος και έκτος αντίστοιχα.

Ο Γ.Κουκαλιώτης είναι το νέο μεγάλο όνομα της ΜΧ65.

Κατηγορία ΜΧ65
Το ελληνικό motocross έχει γεμίσει με παιδιά, μετά και την πρόσφατη προσθήκη της κατηγορίας ΜΧ50, που δεν ήταν στο αγωνιστικό πρόγραμμα της Σπερχειάδας. Οι 12 συμμετοχές στην ΜΧ85 αλλά και το εντυπωσιακό νούμερο των 17 συμμετοχών της ΜΧ65, φέρνουν στις μνήμες άλλες εποχές…για όσους τις πρόλαβαν. Για την πρώτη θέση της κατηγορίας τις σκληρές μάχες από τον προηγούμενο αγώνα συνέχισαν οι Γιώργος Κουκαλιώτης και Γιώργος Τσαλίκης. Στην γραμμή του τερματισμού του πρώτου σκέλους ο Κουκαλιώτης(1-1) κράτησε την πρώτη θέση από την επίθεση του Τσαλίκη ενώ στο δεύτερο μια πτώση του Τσαλίκη έφερε άνετα νικητή του σκέλους αλλά και του αγώνα τον Κουκαλιώτη. Ο Τσαλίκης(2-2) κατάφερε μετά την πτώση του να ανέβει θέσεις και να πάρει στο τέλος την δεύτερη θέση με τον Ανδρέα Τρακαδά(3-3) να επαναλαμβάνει το βάθρο των Κρηνίδων στην τρίτη θέση. Ο Δημήτρης Φωτόπουλος(4-4) τερμάτισε στην τέταρτη θέση βελτιώνοντας την απόδοση του από τον πρώτο αγώνα, με τον Αναστάσιο Δημόπουλο(6-5) να καταλαμβάνει την πέμπτη θέση ενώ ο Στυλιανός Θεολόγου(7-9) συμπλήρωσε την πρώτη εξάδα.

Πρώτη φετινή νίκη για τον Χ.Τομαρά.

Κατηγορία ΟΡΕΝ
Ο νικητής του προηγούμενου αγώνα, Δημήτρης Βασιλειάδης δεν συμμετείχε στον αγώνα αφήνοντας ανοιχτό το πεδίο για νίκη στον περσινό πρωταθλητή της κατηγορίας και μεγάλου του αντιπάλου στις Κρηνίδες, Χρήστου Τομαρά(1-1). Με γρήγορο και σταθερό γυρολόγιο ο Τομαράς, κατάφερε να απομακρυνθεί και στα δύο σκέλη από τον δεύτερο Σταμάτη Δημολιάνη(2-2) που ήταν ο μόνος που μπορούσε να βρεθεί κοντά του σε χρόνους. Παρά τις κακές του εκκινήσεις ο Χρήστος Κοτούλας(3-4) κατάφερε να ανέβει θέσεις τερματίζοντας στο τρίτο σκαλί του βάθρου, με τον Θανάση Αυγέρη(5-3) να ανακάμπτει από κακές εκκινήσεις και πτώσεις για την τέταρτη θέση της ημέρας. Ο Γιώργος Κυπραίος(4-5) κατέλαβε την πέμπτη θέση με τον τοπικό Παναγιώτη Σβίγγο(5-6) να συμπληρώνει την πρώτη εξάδα.

Κατηγορία Senior
Ο πρωταθλητής της κατηγορίας και πρωτοπόρος της βαθμολογίας Μάρκος Καρασακαλίδης είχε να αντιμετωπίσει τους τοπικούς Βασίλη Ράπτη και Βαγγέλη Αλυφαντάρο στην Σπερχειάδα αλλά δεν είχε πρόβλημα να κερδίσει ακόμα δύο σκέλη στην κατηγορία. Για την δεύτερη θέση οι τοπικοί αναβάτες έδωσαν την δική του μάχη με τον Ράπτη(3-2) να επικρατεί. Ο Αλυφαντάρος(2-4) συμπλήρωσε το βάθρο στην τρίτη θέση με τον Αλέκο Καρανάση(4-3) να πετυχαίνει την τέταρτη θέση στον πρώτο του φετινό αγώνα(όπως και ο Ράπτης). Πιο πίσω, όμορφες μάχες κέρδισε ο Σωτήρης Βαγενάς(7-4) καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση με τον Αδάμο Πράσσο(5-7) έκτο.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Επόμενος αγώνας 11-12/6/22 Αρχαία Ολυμπία.

1145 More posts in MOTOCROSS category
Recommended for you
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΧ 2024 – NEO ΩΡΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ 3Ο ΑΓΩΝΑ ΠΑΝ. ΠΡΩΤ. ΜΧ ΣΤΗΝ ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑ

Στις 11 και 12/05/2024 διεξάγεται στη MX PARK ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑΣ – 4ο χλμ επαρχιακής οδού Σπερχειάδας  ο 3ος αγώνας «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ MOTOCROSS 2024» ...