MXGR 2022 – Γ.ΤΟΥΡΑΤΖΙΔΗΣ ΚΑΙ Α.ΡΑΔΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΑΓΩΝΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧ. ΟΛΥΜΠΙΑ

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross 2022 συνεχίστηκε με τον τρίτο γύρο στην Αρχαία Ολυμπία όπου ο καιρός τελικά έκανε το χατήρι των διοργανωτών και δεν χάλασε τον αγώνα παρά τις μετεωρολογικές προβλέψεις. Με καθολικές εμφανίσεις ο Γιάννης Τουρατζίδης στην ΜΧ1 και ο Ανέστης Ράδος στην ΜΧ2 επικράτησαν άνετα και στα δύο σκέλη των κατηγοριών τους ενώ στο πρώτο σκαλί του βάθρου ανέβηκαν επίσης οι Χρήστος Τομαράς(OPEN), Μάρκος Καρασακαλίδης(Senior), Γιώργος Κουκαλιώτης(MX65), Κωνσταντίνος Μερκούρης(MX85), Σωτήρης Φωτάκης(MX125), Ανδρέας Ανδρέου(MX300) και Ιωάννα Λάμπρου(ΜΧWomen).

H Α.Ο.Λ.Μ.Ο. είναι ένα από τα τρία σωματεία που φέτος έχουν κληθεί να διεκπεραιώσουν το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, και μετά τις περσινές αναβαθμίσεις της πίστας, φέτος επικετρώθηκαν στην καλύτερη λειτουργία μέσα και έξω από την πίστα του Πλατάνου. Οργανωτικά ο αγώνας κύλισε άψογα και οι υπεύθυνοι της πίστας κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια στο να κρατήσουν τον αγωνιστικό χώρο μακριά από την λάσπη και την σκόνη, μια μάχη που ήταν απρόβλεπτη καθώς περίμεναν έντονη βροχή, η οποία όμως ποτέ δεν ήρθε. Μετά τα τραγικά γεγονότα της περσινής χρονιάς, οι διοργανωτές έχουν ρίξει μεγάλη βαρύτητα στην εφαρμογή και την θωράκιση των κανονισμών, αλλάζοντας τις συνήθειες της χαλαρότητας και της “ανεμελιάς” που υπήρχε το αγωνιστικό διήμερο στο ελληνικό motocross. Ενδεικτικό της διοργάνωσης και του κλίματος που επικρατεί στο ελληνικό ΜΧ, ήταν οι δηλώσεις του Αντιδημάρχου της Αρχαίας Ολυμπίας Σωτήρη Παπαηλιού κατά τις απονομές, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι εντυπωσιάστηκε από την ευγενή άμιλλα και το ευ αγωνίζεσθαι που διακρίνει τους ανθρώπους του αθλήματος, ιδανικά που πρεσβεύει ο τόπος του εδώ και αιώνες και δυστυχώς όπως δήλωσε, δεν αντιπροσωπεύουν τα υπόλοιπα αθλήματα της χώρας μας. Αυτή κατά την προσωπική μας άποψη ήταν ίσως η κορυφαία στιγμή του αγώνα καθώς οι προσπάθειες αυτής της γενιάς του ελληνικού motocross αναγνωρίζονται αλλά ταυτόχρονα δημιουργούν και την ευθύνη να διαφυλάξουν αυτό κλίμα και να το μεταλαμπαδεύσουν στην επόμενη γενιά που μπαίνει δυνατά στον χώρο του αθλήματος με πολλές συμμετοχές στις μικρές κατηγορίες ΜΧ85 και ΜΧ65 αλλά και στην νεοσύστατη κατηγορία της ΜΧ50. Και κυρίως η βαρύτητα πέφτει στους γονείς, που θα πρέπει να μάθουν οι ίδιοι, και μετέπειτα τα παιδιά τους, να σέβονται τους κανονισμούς γιατί είναι η βασική προϋπόθεση του αλληλοσεβασμού μεταξύ των αθλητών αλλά και όλων όσων εμπλέκονται σε έναν αγώνα. Το να βάζουμε το παιδί μας στην “ζούλα” να κάνει γύρο θριάμβου με την σημαία ενώ δεν προβλέπετε στην ΜΧ50 καθώς δεν υπάρχει κατάταξη, δεν σεβόμαστε τα άλλα παιδάκια που βρίσκονται σε μια ηλικία που δεν μπορούν να διαχειριστούν αυτά που βλέπουν και αυτά που αισθάνονται. Όπως επίσης θα πρέπει οι γονείς να διαχειριστούν και τα δικά τους συναισθήματα και καλύτερο παράδειγμα δεν θα μπορούσε να είναι το γεγονός στον αναγνωριστικό γύρο της ΜΧ65 όπου ένα παιδάκι έπεσε και μέχρι να το εξετάσει ο γιατρός καθυστέρησε να σηκωθεί δημιουργώντας πανικό ανησυχίας στον πατέρα του που ήθελε να βρεθεί κοντά στο παιδί του. Όταν αυτό σηκώθηκε, ο γιατρός έκρινε ότι το παιδί δεν θα έπρεπε να συμμετάσχει στο σκέλος και ο πατέρας του πέρασε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από το ένα άκρο στο άλλο, φωνάζοντας έξαλλος γιατί δεν αφήνουν το παιδί του να τρέξει! Αυτά τα περιστατικά δεν εμφανίζονται πρώτη φορά, έχουν ξαναγίνει με διαφορετικούς πρωταγωνιστές και μετά την τραγική περσινή χρονιά, η εποχή της αθωότητας πέρασε ανεπιστρεπτί από το ελληνικό motocross και θα πρέπει όλοι να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας.

Με τέτοιες εμφανίσεις δύσκολα θα χάσει τον φετινό τίτλο της μεγάλης κατηγορίας ο Γ.Τουρατζίδης.

Κατηγορία ΜΧ1
Μετά τον αγώνα της Σπερχειάδας ο Γιάννης Τουρατζίδης επέστρεψε στις νίκες με μια δυνατή εμφάνιση στην Αρχαία Ολυμπία. Ο μόνος που προσπάθησε να σταθεί εμπόδιο στην δεύτερη φετινή νίκη του Γ.Τουρατζίδη ήταν ο Νίκος Λυρίου που ναι μεν ήταν ανεβασμένος με την καινούργια του ομάδα και μοτοσυκλέτα ωστόσο δεν ήταν αρκετό για να απειλήσει την πρώτη θέση. Από τον προκριματικό αγώνα οι δύο αναβάτες έδειξαν τις προθέσεις τους με τον Λυρίου να οδηγεί τον αγώνα μετά από μια δυνατή προσπέραση στον πρωτοπόρο της βαθμολογίας. Όμως ο Τουρατζίδης όταν αποφάσισε να αλλάξει τα δεδομένα ο Λυρίου δεν μπόρεσε να αντέξει στην πίεση. Στα σκέλη του αγώνα ο Τουρατζίδης με δύο καλές εκκινήσεις έδωσε τον ρυθμό τον οποίο προσπάθησε να ακολουθήσει ο Λυρίου και μέχρι ένα σημείο και ο Παναγιώτης Παπίλας αλλά δεν τα κατάφεραν μέχρι το τέλος. Η προσπάθεια του Λυρίου έγινε πιο δύσκολη στο πρώτο σκέλος όταν ο Παπίλας οδηγούσε δυνατά στην δεύτερη θέση κρατώντας πίσω του τον Ρόδιο αθλητή. Όταν ο Λυρίου πέρασε στην δεύτερη θέση, η διαφορά ήταν τέτοια που δύσκολα θα μπορούσε να την μειώσει. Προσπάθησε ξανά στο δεύτερο με καλύτερη εκκίνηση, όμως και πάλι ο Γ.Τουρατζίδης ήταν αλάνθαστος κερδίζοντας άνετα και αυτό το σκέλος. Με αυτόν τον τρόπο ο Γ.Τουρατζίδης ζευγάρωσε τις φετινές του νίκες και τέσσερα σκέλη στο ενεργητικό του με τον Λυρίου να καταλαμβάνει την δεύτερη θέση του αγώνα. Την μάχη της τρίτης θέσης κέρδισε ο ‘rookie” της κατηγορίας Ανδρέας Ανδρέου. Κράτησε σταθερό ρυθμό και κατάφερε στο τέλος να περάσει τον Παπίλα και στα δύο σκέλη. Ο Παπίλας είχε καλές εκκινήσεις και σχετικά καλό ρυθμό όμως δεν ήταν σταθερός σε όλη την διάρκεια του αγώνα πέφτοντας τελικά στην τέταρτη θέση της ημέρας. Παρά τις κακές του εκκινήσεις ο Δημήτρης Τουρατζίδης είχε διάθεση να κυνηγήσει την τέταρτη θέση και ίσως μετά μια θέση στο βάθρο. Κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια όμως έμεινε στην πέμπτη θέση. Με δύο μοναχικούς αγώνες στην μεγαλύτερη διάρκεια τους ο Κώστας Καράκης τερμάτισε έκτος.

Ο Α.Ράδος παρέμεινε αήττητος και δεν απειλείται μέχρι στιγμής για τον τίτλο της ΜΧ2.

Κατηγορία ΜΧ2
Ασταμάτητος ήταν ο Ανέστης Ράδος και σε αυτόν τον αγώνα. Πήρε τις δύο εκκινήσεις και παρά τις προσπάθειες του μεγάλου φετινού του αντιπάλου Φραγκίσκου Ζούνη, κατάφερε να πάρει σχετικά άνετα και τα δύο σκέλη. Ο Ζούνης κατάφερε να πάρει την δεύτερη θέση αλλά θα πρέπει να έχει καλύτερες εκκινήσεις και να κάνει λιγότερα λάθη αν θέλει να βρεθεί κοντά στον πρωτοπόρο της βαθμολογίας. Και θα πρέπει όλα αυτά να τα βρει γρήγορα γιατί ο Δημήτρης Μπάκας με δύο τρίτες θέσεις, έδειξε ότι πλησιάζει την πρώτη θέση σε ταχύτητα έχοντας διορθώσει τα λάθη που αντιμετώπιζε στο παρελθόν. Από τα προκριματικά οι Δημήτρης Βαγγελάκος και Νικόλας Κοσιάβελος έδιναν την δική τους μάχη για μια θέση στο βάθρο. Με καλές εκκινήσεις αντάλλαξαν θέσεις και στα δύο σκέλη με την “παλιοσειρά” Βαγγελάκο να καταφέρνει να επικρατεί στην τέταρτη θέση καθώς όπως είπαμε ο Μπάκας κατάφερε να ανέβει στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Ο “νέος” και αρκετά ανεβασμένος φέτος Κοσιάβελος, κατάφερε να πάρει την πέμπτη θέση αφήνοντας στην έκτη θέση τον Σωτήρη Φωτάκη.

Η νίκη του Α.Ανδρεόυ στην ΜΧ300 δεν είναι έκπληξη αλλά τα πήγε καλά ο “rookie” της ΜΧ1 κόντρα στα μεγάλα ονόματα.

Κατηγορία ΜΧ300
Κατακτώντας την τρίτη θέση στην ΜΧ1 ο Ανδρέας Ανδρέου επικράτησε άνετα στην φυσική του κατηγορία την ΜΧ300 του Κώστα Καράκη και του Κωνσταντίνου Τζιάτζιου. Αυτές ήταν και οι συμμετοχές της κατηγορίας.

Δεύτερη φετινή νίκη για τον Σ.Φωτάκη στην ΜΧ125.

Κατηγορία ΜΧ125
Σημαντική νίκη και μάλιστα διπλή, για την μάχη του πρωταθλήματος της κατηγορίας πέτυχε ο Σωτήρης Φωτάκης που επικράτησε του μεγάλου φετινού του αντιπάλου Σωτήρη Θεοδωρίδη. Στο βάθρο τους ακολούθησε ο Γιώργος Γκαλίπης με τους Άγγελο Τάσση και Γιώργο Βαγενά να τερματίζουν τέταρτος και πέμπτος αντίστοιχα.

Το επίπεδο και ο ανταγωνισμός δείχνει να ανεβαίνει στην ΜΧ85 αλλά ακόμα δεν απειλεί τον κυρίαρχο της κατηγορίας Κ.Μερκούρη.

Κατηγορία ΜΧ85
Την κυριαρχία του στην κατηγορία μεγάλωσε με ακόμα μια διπλή νίκη ο Κωνσταντίνος Μερκούρης και βρέθηκε πολύ κοντά στον φετινό τίτλο όταν ο δεύτερος της βαθμολογίας Λευτέρης Παπαδάκης, αντιμετώπισε πρόβλημα με την μοτοσυκλέτα του στο πρώτο σκέλος της κατηγορίας και δεν αγωνίστηκε στο δεύτερο. Με δύο δεύτερες θέσεις ο Χρήστος Μπάζιος πήρε την δεύτερη θέση από τον τρίτο Παναγιώτη Αναγνωστόπουλο. Ο Σόλων Τριανταφυλλόπουλος τερμάτισε στην τέταρτη θέση με τους Γρηγόρη Μακρυγεώργο και Βασίλη Νούσια να συμπληρώνουν την πρώτη εξάδα πέμπτος και έκτος αντίστοιχα. Καλή εμφάνιση πραγματοποίησε και ο Χρήστος Παν. Ταμβάκος που πάλεψε για μια θέση στο βάθρο αλλά μια εγκατάλειψη από αλυσίδα στο πρώτο σκέλος και μια πτώση στο δεύτερο τον έφεραν μακρυά από την πρώτη εξάδα της κατάταξης του αγώνα.

Ο Γ.Κουκαλιώτης πέτυχε την δεύτερη του νίκη στην MX65.

Κατηγορία ΜΧ65
Εντυπωσιάζοντας ξανά, η κατηγορία από τις 17 συμμετοχές της Σπερχειάδας πέρασε στις 19 στα Ολύμπια σε έναν αγώνα όπου 43 συνολικά συμμετέχοντες ήταν κάτω των 18 ετών. Συνεχίζοντας το νικηφόρο σερί του από τον προηγούμενο αγώνα ο Γιώργος Κουκαλιώτης κατάφερε να πάρει ακόμα μια διπλή νίκη με τον φετινό του αντίπαλο Γιώργο Τσαλίκη να αντιμετωπίζει προβλήματα με πτώσεις τερματίζοντας στην δεύτερη θέση. Το πρώτο του βάθρο κατάφερε να πάρει ο Δημήτρης Φωτόπουλος με τον Αντώνη Τσιγκόλη να καταλαμβάνει την τέταρτη θέση και τους Ανδρέα Τραγκαδά και Αναστάσιο Δημόπουλο να συμπληρώνουν την πρώτη εξάδα. Εμφάνιση για βάθρο από τον Θεόδωρο Στρούγκη όμως μια περίεργη πτώση στα δοκιμαστικά του δεύτερου σκέλους ανάγκασε τον γιατρό του αγώνα να μην του επιτρέψει να συμμετάσχει.

Συνέχισε τις νίκες από την Σπερχειάδα ο Χ.Τομαράς στην ΟΡΕΝ.

Κατηγορία ΟΡΕΝ
Με καλές εκκινήσεις και αγώνες στον δικό του ρυθμό, ο Χρήστος Τομαράς συνέχισε τις νίκες από την Σπερχειάδα φεύγοντας με διπλή νίκη, νικητής από τα Ολύμπια. Ο Σταμάτης Δημολιάνης προσπάθησε στο πρώτο σκέλος να απειλήσει τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας αλλά δεν τα κατάφερε και στο δεύτερο μετά την κατάβρεξη της πίστας δυσκολεύτηκε, και βρέθηκε να δίνει σκληρή μάχη με τον Γιώργο Κυπραίο για την τρίτη θέση του σκέλους. Ο παλιός πρωταθλητής της κατηγορίας τελικά κατάφερε να κρατηθεί στην πρώτη τριάδα και να πάρει την δεύτερη θέση του αγώνα. Στο τρίτο σκαλί του βάθρου μετά από μια καλή και μια κακή εκκίνηση κατάφερε να βρεθεί ο Θανάσης Αυγέρης ενώ ο τέταρτος τελικά Κυπραίος προσπάθησε πολύ για μια θέση στο βάθρο καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση. Καλή εμφάνιση από τον Γιάννη Λεβειδιώτη στην πέμπτη θέση, με τον Χρήστο Κοτούλα να είναι έξω από τα νερά του σε αυτόν τον αγώνα τερματίζοντας έκτος.

2022 mxgr arx-olympia

Κατηγορία Women
Οι γυναίκες επέστρεψαν με τέσσερις συμμετοχές στο πρωτάθλημα για τον δεύτερο τους αγώνα, με την Ιωάννα Λάμπρου να κερδίζει άνετα και τα δύο σκέλη. Η πρωταθλήτρια του 2020 Δέσποινα Μανδάνη προσπάθησε να ακολουθήσει το ρυθμό της πρωτοπόρου της βαθμολογίας αλλά μια πτώση στο πρώτο σκέλος και κούραση στο δεύτερο την ανάγκασαν να χάσει την δεύτερη θέση από την σταθερή Αμαλία Λάμπρου που συνόδευσε την αδερφή της στο βάθρο. Η Μανδάνη κατάλαβε την τρίτη θέση και η Ελένη Λυμπεροπούλου ήταν τέταρτη.

Κατηγορία Senior
Σε ακόμα έναν αγώνα της κατηγορίας ο Μάρκος Καρασακαλίδης δεν είχε αντίπαλο κερδίζοντας και τα δύο σκέλη στα Ολύμπια. Στην δεύτερη θέση τερμάτισε ο τοπικός Αλέκος Καρανάσης με τον επίσης τοπικό Λεωνίδα Χαραλαμπόπουλος να κερδίζει την μάχη της τρίτης θέσης από τον Κωνσταντίνο Λάτση. Στην πέμπτη θέση τερμάτισε ο Νίκος Μανώλογλου αφήνοντας έκτο τον Παναγιώτη Σιδέρη.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

Επόμενος αγώνας 10-11/9/22 σε τοποθεσία που θα ανακοινωθεί.

1145 More posts in MOTOCROSS category
Recommended for you
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΧ 2024 – NEO ΩΡΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ 3Ο ΑΓΩΝΑ ΠΑΝ. ΠΡΩΤ. ΜΧ ΣΤΗΝ ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑ

Στις 11 και 12/05/2024 διεξάγεται στη MX PARK ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑΣ – 4ο χλμ επαρχιακής οδού Σπερχειάδας  ο 3ος αγώνας «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ MOTOCROSS 2024» ...