MXGR 2022 – ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΑΝ ΤΑ ΦΑΒΟΡΙ ΣΤΟΝ ΚΑΥΤΟ 4Ο ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΑΡΧ.ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΙΙ

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross 2022 επέστρεψε μετά την καλοκαιρινή περίοδο εκεί που είχε σταματήσει, στην πίστα του Πλατάνου στην Αρχαία Ολυμπία για το τέταρτο του γύρο αυτή τη φορά, όπου τα φαβορί των κατηγοριών επικράτησαν των αντιπάλων τους αλλά και της τροπικής ζέστης του σαββατοκύριακου.

Back to racing…!!!

Το δραστήριο σωματείο της Α.Ο.Λ.Μ.Ο. πραγματοποίησε τον δεύτερο του φετινό αγώνα που είχε προγραμματίσει για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross 2022, διατηρώντας το οργανωτικό τους επίπεδο υψηλό σε ακόμα μια διοργάνωση. Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, αναλαμβάνοντας τους δύο πιο δύσκολους ημερολογιακά αγώνες του Ιουνίου και του Σεπτεμβρίου, για ακόμα μια φορά κατάφεραν να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις. Με το νέο αγωνιστικό πρόγραμμα και με μια πιο μεθοδευμένη κατάβρεξη της πίστας, σχεδόν εξάλειψαν την σκόνη σε έναν αγώνα όπου οι υψηλές θερμοκρασίες και η υγρασία κυριάρχησαν. Ενδεικτικό των καιρικών συνθηκών, ήταν το κρούσμα θερμοπληξίας του αθλητή της ΜΧ1 Παναγιώτη Παπίλα στο πρώτο σκέλος, που τον ανάγκασε να μην συμμετάσχει στο δεύτερο.΄Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες δυσκόλεψαν τους αθλητές αλλά δεν έκαμψε την αγωνιστικότητα τους, και πραγματικά είδαμε δυνατές μάχες για όλες τις θέσεις σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες. Στον αντίποδα, οι 100 συμμετοχές ήταν οι λιγότερες σε αγώνα motocross φέτος, γεγονός ανησυχητικό καθώς τις καλές εποχές, υπήρχαν πάνω από 20 αγώνες του αθλήματος σε ολόκληρη την Ελλάδα με καλό αριθμό συμμετοχών. Φέτος έχουμε μόνο έξι και αυτοί μόνο του Πανελληνίου και μόνο σε τρεις πίστες. Υπάρχουν βέβαια άλλοι τρεις του Βορείου αλλά δεν ξεκίνησε καλά και μάλλον είναι αβέβαιο το μέλλον του. Για τον πιο πετυχημένο θεσμό των τελευταίων ετών του ΜΧ το Νοτίου, οι φήμες για διεξαγωγή του μετά τον Αύγουστο δεν επιβεβαιώθηκαν. Από την αρχή της χρονιάς είδαμε ότι υπήρχε απροθυμία ή αδυναμία από πολλά σωματεία να αναλάβουν αγώνες, μια κατάσταση που από ότι φαίνεται συνεχίζεται και αυτό σιγά σιγά έχει αρχίσει να επηρεάζει και τις συμμετοχές.

Παρά το μεγάλο του βαθμολογικό προβάδισμα ο Γ.Τουρατζίδης παλεύει σκληρά για κάθε νίκη.

Κατηγορία ΜΧ1
Αποφασισμένος να αμφισβητήσει την κυριαρχία του πρωτοπόρου της βαθμολογίας Γιάννη Τουρατζίδη εμφανίστηκε αυτή την φορά στην Αρχαία Ολυμπία ο Νίκος Λυρίου. Από τα δοκιμαστικά του Σαββάτου προσπάθησε να επιβάλει δυνατό ρυθμό, προσπαθώντας να θέσει τον ταχύτερο χρόνο της ημέρας πριν η κατηγορία στηθεί στην μπάρα της εκκίνησης για το προκριματικό τους σκέλος. O Γ.Τουρατζίδης ανταποκρίθηκε στην πρόκληση κερδίζοντας τα χρονομετρημένα δοκιμαστικά για να μπεί πρώτος στην μπάρα της εκκίνησης του προκριματικού σκέλους. Εκεί την εκκίνηση και πρωτοπορία πήρε ο Λυρίου, θέτοντας και τον ταχύτερο χρόνο του σκέλους, αλλά ο Γ.Τουρατζίδης ήταν πίσω του και πίεζε να περάσει μπροστά, κάτι που το κατάφερε στα μισά του σκέλους.

Ο Ν.Λυρίου δεν έβγαινε από την πίστα αν δεν έφερνε τον πρώτο χρόνο στα χρονομετρημένα δοκιμαστικά.

Οι ανοιχτοί λογαριασμοί των προκριματικών του Σαββάτου μεταφέρθηκαν στα σκέλη της Κυριακής όπου ο Λυρίου και πάλι πήρε την εκκίνηση του πρώτου σκέλους με τον Γ.Τουρατζίδη να ξεκινάει από την τρίτη θέση, έχοντας τον Παναγιώτη Παπίλα ανάμεσα τους. Στον πρώτο γύρο ο Γ.Τουρατζίδης κατάφερε να περάσει τον Παπίλα και έβαλε στόχο τον πρωτοπόρο Λυρίου. Ο ρυθμός των δύο αναβατών έκοβε την ανάσα καθώς πίεζαν στα όρια, ξεκαθαρίζοντας από νωρίς ότι και οι δύο ήθελαν την νίκη. Ήταν θέμα ποιος θα λυγίσει πρώτος και κάτω από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, ο Γ.Τουρατζίδης έδειξε γιατί θεωρείται ο πιο καλογυμνασμένος αθλητής του ελληνικού motocross. Δεν σταμάτησε ποτέ να πιέζει και όταν ο Λυρίου προσπάθησε να πάρει μια επιπλέον ανάσα, ήταν εκεί για να του πάρει την πρωτοπορία και τελικά το σκέλος.

Οι “μονομάχοι” της ΜΧ1 δίπλα…δίπλα!

Αργά το μεσημέρι κάτω από καυτό ήλιο, οι αναβάτες της ΜΧ1 στήθηκαν στην μπάρα για το τελευταίο σκέλος της ημέρας. Είχε απάντηση ο Λυρίου στην έως τώρα κυριαρχία του Γ.Τουρατζίδη; Η απάντηση δόθηκε από την εκκίνηση όταν ο Θεσσαλονικιός αναβάτης έστριψε πρώτος και επέβαλε τον ρυθμό του από την αρχή αγώνα. Πίσω του ο Λυρίου ήταν φανερά καταβεβλημένος από την προσπάθεια του πρώτου σκέλους και απλά προσπάθησε να συντηρηθεί στην δεύτερη θέση. Έτσι η νίκη πήγε στον Γ.Τουρατζίδη(1-1) που σημείωσε την τρίτη του φετινή, με τον Λυρίου (2-2) ξανά στην δεύτερη θέση αλλά αισθητά πιο βελτιωμένος, τουλάχιστον σε φυσική κατάσταση, από τον προηγούμενο αγώνα. Άνετα στην τρίτη θέση τερμάτισε ο Ανδρέας Ανδρέου(3-3) ενώ την μάχη της τέταρτης θέσης κέρδισε ο Δημήτρης Τουρατζίδης(5-4) από τον μαχητικό πέμπτο Κώστα Καράκη(4-5). Ο Δ.Τουρατζίδης δεν συμμετείχε στο προκριματικό σκέλος λόγω ότι γύρισε το γόνατο του στα δοκιμαστικά του Σαββάτου και προτίμησε να το ξεκουράσει για τους αγώνες της Κυριακής. Την εξάδα συμπλήρωσε ο Σταύρος Λάζος(7-6) ενώ όπως αναφέραμε και πιο πάνω ο Παπίλας δεν συμμετείχε στο δεύτερο σκέλος λόγω θερμοπληξίας.

Άνετη νίκη, ακόμα μεγαλύτερη διαφορά στην βαθμολογία της ΜΧ2 για τον Α.Ράδο.

Κατηγορία ΜΧ2
H μεγάλη είδηση του αγώνα ήταν η μη συμμετοχή του δεύτερου της βαθμολογίας Φραγκίσκου Ζούνη που για επαγγελματικούς λόγους δεν μπόρεσε να ακολουθήσει το πρωτάθλημα. Χωρίς άγχος και με δύο καλές εκκινήσεις ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Ανέστης Ράδος(1-1) είχε ένα εύκολο σαββατοκύριακο στα Ολύμπια, συνεχίζοντας το αήττητο φετινό του σερί. Για την δεύτερη θέση του αγώνα αλλά και της βαθμολογίας η οποία άνοιξε μετά την απουσία του Ζούνη, πραγματικά έγινε μάχη. Αυτός που κατάφερε να πετύχει τις περισσότερες προσπεράσεις στο πρώτο σκέλος ήταν ο Δημήτρης Μπάκας(2-2) που μέχρι τον τελευταίο γύρο ανέβαινε θέσεις μέχρι να τερματίσει στην δεύτερη ενώ στο δεύτερο σκέλος πήρε καλή εκκίνηση τερματίζοντας άνετα δεύτερος σε σκέλος και σύνολο. Ο περσινός πρωταθλητής της κατηγορίας τώρα βρίσκεται στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας. Επιστρατεύοντας την μεγάλη του εμπειρία, ο Δημήτρης Βαγγελάκος(4-3) κατάφερε να αντέξει στην μάχη πέντε αναβατών για την δεύτερη θέση του πρώτου σκέλους ενώ στο δεύτερο η καλή του εκκίνηση τον έφερε στο πρώτο του φετινό βάθρο(3ος). Δυνατές μάχες έγιναν και για τις υπόλοιπες θέσεις με τον Σωτήρη Φωτάκη(3-6) να επικρατεί τελικά στην τέταρτη θέση του πέμπτου Αλέξανδρου Πρίμου(5-4) ενώ ο Σωτήρης Θεοδωρίδης(6-5) τερμάτισε στην έκτη θέση.

Αήττητος στην ΜΧ300 και τρίτος στην ΜΧ1 για τον “rookie” της μεγάλης κατηγορίας Α.Ανδρέου.

Κατηγορία ΜΧ300
Στην πρώτη του χρονιά στην μεγάλη κατηγορία ο Ανδρέας Ανδρέου(1-1) έχει εδραιωθεί στην τρίτη θέση της ΜΧ1 με αποτελέσματα που τον έχουν φέρει άνετα πρώτο σε όλους τους αγώνες της δίχρονης κατηγορίας ΜΧ300 που θυμίζουμε αγωνίζονται σε μικτά σκέλη με την ΜΧ1. Με τον Ανδρέου μακρυά μπροστά ο Κώστας Καράκης(2-2) ήταν άνετα δεύτερος στην ΜΧ300 ενώ και αυτός έδωσε σκληρές μάχες(με τον Δ.Τουρατζίδη) για μια καλύτερη κατάταξη στην ΜΧ1. Στην πρώτη τους φετινή εμφάνιση οι Ζώης Ασημακόπουλος(4-4) και Μάκης Τερζάκης(5-5) τερμάτισαν τέταρτος και πέμπτος αντίστοιχα ενώ να αναφέρουμε ότι στην κατηγορία δεν συμμετείχαν αρκετοί αναβάτες που ακολουθούν το πρωτάθλημα.

Δεύτερη φετινή νίκη για τον Σ.Θεοδωρίδη στην ΜΧ125.

Κατηγορία ΜΧ125
Την δεύτερη φετινή του νίκη πέτυχε στην κατηγορία ο Σωτήρης Θεοδωρίδης(2-1) κερδίζοντας την μεγάλη μάχη του δεύτερου σκέλους με τον πρωτοπόρο του πρωταθλήματος Σωτήρη Φωτάκη(1-2). Η ενθαρρυντική τρίτη θέση στο πρώτο σκέλος αλλά και η τέταρτη στο σύνολο της ΜΧ2 δεν συνοδεύτικαν με νίκη στην ΜΧ125 που αγωνίζονται σε μικτά σκέλη. Η κακή του εκκίνηση στο δεύτερο σκέλος τον έφερε να καταδιώκει τον Θεοδωρίδη τον οποίο έφτασε αλλά ποτέ δεν μπόρεσε να τον περάσει καθώς αντιστάθηκε σθεναρά μέχρι και τον τερματισμό. Ο Φωτάκης κατέλαβε την δεύτερη θέση στην κατηγορία με τον τοπικό Χρήστο Φραγκούλη να πετυχαίνει τον καλύτερο του φετινό τερματισμό στην τρίτη θέση. Πολύ καλή εμφάνιση στην τέταρτη θέση από τον Γιώργο Βαγενά αλλά και τον Άγγελο Τάσση ενώ ο Παναγιώτης Κεραμυδάς κατάφερε να τερματίσει στην έκτη θέση.

Πρώτη νίκη για τον Χ.Μπάζιο στην ΜΧ85.

Κατηγορία ΜΧ85
Όλα έγιναν στο πρώτο σκέλος! Η καλή εκκίνηση του Χρήστου Μπάζιου και ο δυνατός του ρυθμός τον έφεραν να οδηγεί τον αγώνα την στιγμή που ο αήττητος πρωτοπόρος της βαθμολογίας και περσινός πρωταθλητής Κωνσταντίνος Μερκούρης είχε κακή εκκίνηση και δυσκολευόταν να περάσει μπροστά. Μια επικίνδυνη προσπέραση στον Λευτέρη Παπαδάκη, έστειλε τον Μερκούρη στα pits με μαύρη σημαία. Ο δεύτερος της βαθμολογική κατάταξης Μπάζιος, επικράτησε στο πρώτο σκέλος ενώ στο δεύτερο μετά την καλή εκκίνηση και πρωτοπορία του Μερκούρη, ήθελε έναν τερματισμό στην τρίτη θέση για να εξασφαλίσει την πρώτη του νίκη. Μετά από δυνατές μάχες με τον Χρήστο Ταμβάκο, κατάφερε να πάρει την τρίτη θέση και να πανηγυρίσει τις πρώτες του νίκες σε σκέλος και αγώνα. Η πτώση του Ταμβάκου στο πρώτο σκέλος ίσως να ήταν καθοριστική για να μην πάρει αυτός την πρώτη του νίκη στην κατηγορία αλλά όπως είπαμε έδωσε όμορφες μάχες(και στα δύο σκέλη με τον Μπάζιο) τερματίζοντας στην δεύτερη θέση του αγώνα. Την ευκαιρία που έψαχνε ο Παπαδάκης μετά την ατυχία του στον προηγούμενο αγώνα για να ανακάμψει στην βαθμολογία, την έχασε από τις πτώσεις του και στα δύο σκέλη, ανεβαίνοντας στο τελικά στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Οι Γρηγόρης Μακρυγιώργος και Ηλίας Λιάκος τερμάτισαν τέταρτος και πέμπτος αντίστοιχα ενώ ο νικητής του δεύτερου σκέλους Μερκούρης συμπλήρωσε την πρώτη εξάδα.

Διπλή νίκη και πρωτοπορία στην βαθμολογία για τον Γ.Τσαλίκη.

Κατηγορία ΜΧ65
Με δώδεκα βαθμούς διαφοράς από την κορυφή της βαθμολογίας, ο Γιώργος Τσαλίκης έπρεπε να επιτεθεί στην Αρχαία Ολυμπία ΙΙ για να ψαλιδίσει την διαφορά από τον πρωτοπόρο Γιώργο Κουκαλιώτη. Από τα δοκιμαστικά έδωσε τον ρυθμό στον αγώνα αλλά είχε και την βοήθεια της τύχης όταν ο Γιω.Κουκαλιώτης αντιμετώπισε προβλήματα στο πρώτο σκέλος τερματίζοντας στην ένατη θέση. Μετά την νίκη του στο πρώτο σκέλος ο Τσαλίκης μπήκε δυνατά και στο δεύτερο, και με διπλή νίκη κατάφερε να επικρατήσει στον αγώνα και να ανέβει στην κορυφή της βαθμολογίας. Δυνατές μάχες έγιναν για τις υπόλοιπες θέσεις του βάθρου με τον Θεόδωρο Στρούγκη να καταλαμβάνει την δεύτερη θέση ενώ στο τρίτο σκαλί ανέβηκε ο Δημήτρης Φωτόπουλος. Ο Γιώργος Κουκαλιώτης προσπάθησε να μειώσει την βαθμολογική ζημιά τερματίζοντας στην τέταρτη θέση με τους αδερφούς Τραγκαδά, Κωνσταντίνο και Ανδρέα να τερματίζουν πέμπτος και έκτος αντίστοιχα.

Ακόμα πιο κοντά στον φετινό τίτλο ήρθε ο Χ.Τομαράς.

Κατηγορία ΟΡΕΝ
Με ένα εύκολο και ένα δύσκολο σκέλος ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Χρήστος Τομαράς κατάφερε να επεκτείνει την βαθμολογική του διαφορά. Στο πρώτο με καλή εκκίνηση και ρυθμό, επικράτησε άνετα ενώ στο δεύτερο η κακή του εκκίνηση τον έφερε να δίνει μάχες όπως αυτή για την πρώτη θέση με τον Θανάση Αυγέρη. Ο Τομαράς κατάφερε να επικρατήσει και στα δύο. κερδίζοντας ακόμα έναν φετινό αγώνα ενώ ο Αυγέρης ήταν ο απόλυτος δεύτερος της ημέρας. Στην τρίτη θέση τερμάτισε ο ανεβασμένος Γιώργος Κυπραίος με τέταρτο τον Σταμάτη Δημολιάνη που είχε μια άτυχη στιγμή με πτώση ενώ οδηγούσε το δεύτερο σκέλος. Με σταθερούς τερματισμούς ο Χρήστος Κοτούλας κατέλαβε την πέμπτη θέση με έκτο τον τοπικό Νίκο Σωτηρόπουλο που ήταν ο ταχύτερος στα δοκιμαστικά αλλά πιάστηκε και αυτός, στην πτώση του Δημολιάνη.

Mr.Senior…!

Κατηγορία Senior
Χωρίς να απειληθεί το αήττητο σερί του, ο Μάρκος Καρασακαλίδης επικράτησε άνετα και στα δύο σκέλη και πιθανότατα στον επόμενο αγώνα θα στεφθεί πρόωρα, για ακόμα μια φορά πρωταθλητής της κατηγορίας. Για την δεύτερη θέση είχαμε όμορφες μάχες με τον τοπικό Αλέκο Καρανάση να επικρατεί του τρίτου τελικά Αδάμου Πράσσου, που επέστρεψε στο πρωτάθλημα. Με μεθοδικούς αγώνες ο Λεωνίδας Χαραλαμπόπουλος κατέλαβε την τέταρτη θέση ενώ στην πρώτη του εμφάνιση στην κατηγορία ο Τάκης Τσιμπρής πάλεψε ακόμα και για το βάθρο τερματίζοντας τελικά στην πέμπτη θέση. Ο Νίκος Μανώλογλου τερμάτισε στην έκτη θέση, πέφτοντας από την δεύτερη θέση της βαθμολογίας στην τρίτη, με τον Καρανάση πλέον να βρίσκεται πίσω από τον πρωτοπόρο Καρασακαλίδη.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

Επόμενος αγώνας 24-25/9/22 Κρηνίδες.

1147 More posts in MOTOCROSS category
Recommended for you
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΧ 2024 – ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 3ΟΥ ΓΥΡΟΥ ΠΑΝ. ΠΡΩΤ. ΜΧ ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑ

Η έντονη βροχόπτωση της Παρασκευής δημιούργησε ένα βαρύ τερέν για το αγωνιστικό πρόγραμμα του Σαββάτου...