MXON 2022 – ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΕΘΝΩΝ ΤΟΥ 2018 ΣΤΟ RED BUD

Βρισκόμαστε λίγες μόλις ημέρες πριν τον φετινό Motocross των Εθνών που επιστρέφει μετά το 2018 στην Αμερική και στο Red Bud. Ας προετοιμαστούμε για αυτόν τον μεγάλο αγώνα και ας θυμιθούμε τι έγινε το 2018 στην θρυλική αμερικανική πίστα.

Ο αρχηγός της γαλλικής ομάδας Gauteir Paulin οδήγησε τους τρικολόρ στην κατάκτηση του πέμπτου σερί Motocross των Εθνών, κάνοντας συνολικά έξι τις επιτυχίες της Γαλλίας στην ιστορία του θεσμού. Οι οικοδεσπότες Αμερικάνοι, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα στο Red Bud ενώ αντίθετα οι Ιταλοί βρέθηκαν πιο κοντά από ποτέ στην κατάκτηση του αγώνα. Τα φαβορί οι Ολλανδοί, κέρδισαν σχεδόν τα πάντα εκτός από την σημαντικότερη διάκριση, την κατάκτηση του MXoN 2018.

Οι Γάλλοι οδήγησαν με σθένος
Ο αγώνας του Motocross των Εθνών είναι ένας από τους λίγους αγώνες motocross μέσα στην χρονιά που βλέπουμε ηρωικές προσπάθειες από πολλούς οδηγούς, και κυρίως από αυτούς που δεν είναι τα φαβορί. Την Γαλλία τα προηγούμενα χρόνια την ξελάσπωναν οι εμφανίσεις του Romain Febvre, όμως ο αρχηγός της ομάδας Gautier Paulin ήταν αυτός που στο παρελθόν, μετέδιδε στην ομάδα το πνεύμα του νικητή σε Steven Frossard, Dylan Ferrandis, Christophe Charlier και στον φετινό αγώνα στον Jordi Tixier. Φέτος όμως, ο Febvre ήταν τραυματίας και κάποιος άλλος έπρεπε να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά. Ήταν η χρονιά του αρχηγού, και όπως έχει κάνει σε πολλά Εθνών, ο Paulin έπρεπε να ξεπεράσει τον εαυτό του για να κρατήσει η Γαλλία το Champerlain Trophy. Μετά από μια κακή χρονιά στο MXGP, o Paulin μεταμορφώθηκε στην λασπερή και αμμώδη πίστα του Red Bud και μετά από καλές εκκινήσεις και σκληρές μάχες, κατάφερε να πετύχει δύο τερματισμούς στην πρώτη τριάδα. Για να το πραγματοποιήσει αυτό, έπρεπε να βγάλει το “Larocco’s Leap” στο πρώτο σκέλος, ένα τεράστιο ανηφορικό τριπλό που μόνο αυτός κατάφερε να το βγάλει σε γυρολόγιο ενώ κέρδισε τους Ιταλούς στο τελευταίο σκέλος, για την πρώτη θέση του φετινού Εθνών.

Για τους Γάλλους μίλησε η ψυχή του Αρχηγού, τράβηξε την ομάδα όπως έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν. 

Ίσως τα πράγματα να ήταν πιο εύκολα για τον Captain της γαλλικής ομάδας αν ο Dylan Ferrandis κατάφερνε να τερματίσει πιο μπροστά, σε μια πίστα που την γνώριζε καλά μια και αγωνίζεται στο αμερικανικό πρωτάθλημα τα τελευταία χρόνια, κάτι που όπως αποδείχτηκε ήταν εφικτό με τρεις οδηγούς της ΜΧ2 να καταφέρνουν τερματισμούς μέσα στην πρώτη εξάδα. Όσο για τον Jordi Tixier, τον παγκόσμιο πρωταθλητή της ΜΧ2 του 2014, ο Paulin σχεδόν του αφιέρωσε την νίκη της ομάδας μετά τον τερματισμό, καθώς γνώριζε ότι είχε πολύ λίγο καιρό να προετοιμαστεί μετά τον τραυματισμό του Febvre και σαν να μην έφτανε αυτό, η μία και μοναδική μοτοσυκλέτα που έφερε στον αγώνα, παρέδωσε πνεύμα στο δεύτερο σκέλος και μετά από ηρωική προσπάθεια των μηχανικών του, κατάφεραν να με δανικό μοτέρ, να στηθούν στην μπάρα για το τρίτο και τελευταίο σκέλος της ημέρας. Οι Γάλλοι το ήθελαν περισσότερο από όλους τους άλλους και πίστευαν στην νίκη από την αρχή του αγώνα. Με πέντε σερί νίκες, απέδειξαν ότι βρισκόμαστε στην γαλλική εποχή του Motocross των Εθνών.

Βρισκόμαστε στην γαλλική εποχή του Motocross των Εθνών.

Πιο κοντά από ποτέ
Μετά από εννέα παγκόσμιους τίτλους, ο Antonio Cairoli στο Red Bud βρέθηκε πιο κοντά από ποτέ να κατακτήσει το πρώτο του Motocross των Εθνών. Αυτό κυρίως οφείλεται στην καταπληκτική απόδοση του Alesandro Lupino αλλά και την ανεβασμένη παρουσία του Michele Cervelin στο τέλος της σεζόν της φετινής περιόδου αλλά και στον αγώνα του MXoN. Όμως τα Εθνών, δεν έχουν σταθεί τυχερά για τον Cairoli και παρά το γεγονός ότι έστριψε πρώτος στην πρώτη στροφή του πρώτου αγώνα της ημέρας, έπεσε ακριβώς στην έξοδο, ξεκινώντας το σκέλος από τελευταίος. Κατάφερε τελικά να τερματίσει στην έκτη θέση αλλά αυτό ήταν καθοριστικό για την συνέχεια καθώς η κούραση από αυτόν τον αγώνα μεταφέρθηκε στον τελευταίο, με τον Cairoli να μην μπορεί να περάσει τους Paulin και Max Anstie κάνοντας και μια εξίσου καθοριστική κίνηση για την συνέχεια, βγάζοντας τα γυαλιά του στο μέσον του σκέλους. Μετά την νίκη του στο προκριματικό του αγώνα το Σάββατο ο Cairoli έδειξε ότι μπορούσε να κερδίσει και την Κυριακή, όμως η τύχη έπαιζε καθοριστικό παράγοντα στην δύσκολη πίστα του Red Bud και ο Toni έκανε δύο πράγματα που έπρεπε να αποφύγει. Έπεσε και έβγαλε τα γυαλιά του. Όλα αυτά να είχαν μικρή σημασία αν ο Lupino δεν έκανε τον αγώνα της ζωής του και ο Cervelin μια άκρως αξιοπρεπής εμφάνιση. Στο τέλος οι Ιταλοί, έχασαν το φετινό Εθνών, για μόλις δύο βαθμούς από τους Γάλλους.

Η ιστορία χρωστάει ένα Εθνών στον Α.Cairoli.

Το φαβορί κούτσαινε
Με δύο δεύτερες θέσεις στα δύο τελευταία Εθνών οι Ολλανδοί ήρθαν ως τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του φετινού αγώνα, έχοντας στις τάξεις τους τον παγκόσμιο πρωταθλητή της MXGP Jeffrey Herlings, τον πάντα αποδοτικό Glenn Coldenhoff και την έκπληξη της MX2 φέτος, Calvin Vlaanteren. Κυριολεκτικά οι Ολλανδοί τα σάρωσαν όλα, ξεκινώντας από τα προκριματικά του Σαββάτου με νίκες από τους Helrings και Coldenhoff σε MXGP και OPEN και πέρασαν στους αγώνες της Κυριακής με τον Coldenhoff να πραγματοποιεί την καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του κερδίζοντας με διαφορά, τα δύο από τα τρία σκέλη. Σε αυτό που δεν αγωνίστηκε, το κέρδισε ο Herlings και οι δυο τους κατέκτησαν τις κατηγορίες τους MXGP και ΟΡΕΝ.

Σε ατομικό επίπεδο ο άνθρωπος του αγώνα ήταν Ολλανδός…στην φωτογραφία ο G.Coldenhoff! 

Το μόνο που χρειαζόντουσαν οι Ολλανδοί ήταν μια καλή εμφάνιση στην ΜΧ2 κάτι που ο Vlaanteren δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει, εγκαταλείποντας το πρώτο σκέλος από μηχανική βλάβη αλλά ακόμα χειρότερα αντιμετώπισε πρόβλημα και με την όραση του καθώς έβγαλε τα γυαλιά του με αποτέλεσμα να περάσει άμμος μέσα στα μάτια του. Δεν αγωνίστηκε στο δεύτερο του σκέλος, περιορίζοντας την ολλανδική ομάδα στην τρίτη θέση. Όπως και στους Ιταλούς, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι τα γυαλιά, καθόρισαν τους νικητές της πρώτης τριάδας.

Που ήταν οι Αμερικάνοι;
Η ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών, είχε τους καλύτερους αναβάτες που θα μπορούσε να έχει την φετινή χρονιά και τα λιγότερα προβλήματα ενώ είχαν την ευκολία και το πλεονέκτημα να πραγματοποιείτε ο αγώνας στην πατρίδα τους, σε μια πίστα που έχουν αγωνιστεί δεκάδες φορές στο εθνικό τους πρωτάθλημα. Όμως αυτό άλλαξε όταν οι διοργανωτές έβλεπαν βροχές στις μετεωρολογικές προβλέψεις και για να μην γίνει σε έντονα λασπερό τερέν ο μεγαλύτερος αγώνας motocross της χρονιάς, επέλεξαν να ρίξουν άμμο σε ολόκληρη την πίστα αλλάζοντας το τερέν της. Έτσι έχασαν ένα σημαντικό πλεονέκτημα αλλά και πάλι αυτό δεν θα μπορούσε αν αποτελεί δικαιολογία σε φτασμένους οδηγούς όπως ο Eli Tomac και Justin Barcia. O αγώνας των Αμερικανών κρίθηκε στις εκκινήσεις όπου κανένας τους δεν κατάφερε να ξεκινήσει μέσα στην πρώτη εξάδα, σε κανένα από τα τρία σκέλη. Το Εθνών της πατρίδας τους ήταν μια διαρκής μάχη αναρρίχησης θέσεων, σε ένα δύσκολο και απαιτητικό τερέν.  Αυτός που υπέφερε περισσότερο ήταν ο Aaron Plessinger, ένας αναβάτης όπου η ομάδα περίμενε καλύτερες εμφανίσεις αλλά και πάλι οι Tomac και Barcia δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, για να ανεβάσουν την Αμερική τουλάχιστον στο βάθρο.

Διαβάστε τι έγινε στο πρώτο σκέλος

Διαβάστε τι έγινε στο δεύτερο σκέλος

Διαβάστε τι έγινε στο τρίτο σκέλος

Αποτελέσματα Motocross των Εθνών 2018

PosCountryPointsRaceNrNameFed.BikeClass
 
     
1France35   
 2Race 11PAULIN, GautierMCMHusqvarna 
 3Race 31PAULIN, GautierMCMHusqvarna 
 7Race 12FERRANDIS, DylanAMAYamaha 
 8Race 22FERRANDIS, DylanAMAYamaha 
 15Race 33TIXIER, JordiFFMKTM 
 32Race 23TIXIER, JordiFFMKTM 
 
     
2Italy37   
 4Race 319CAIROLI, AntonioFMIKTM 
 5Race 321LUPINO, AlessandroFMIKawasaki 
 6Race 119CAIROLI, AntonioFMIKTM 
 10Race 120CERVELLIN, MicheleFMIYamaha 
 12Race 221LUPINO, AlessandroFMIKawasaki 
 14Race 220CERVELLIN, MicheleFMIYamaha 
 
     
3The Netherlands41   
 1Race 36COLDENHOFF, GlennKNMVKTM 
 1Race 26COLDENHOFF, GlennKNMVKTM 
 1Race 14HERLINGS, JeffreyKNMVKTM 
 2Race 34HERLINGS, JeffreyKNMVKTM 
 36Race 15VLAANDEREN, CalvinKNMVHonda 
 
     
4Australia48   
 2Race 217LAWRENCE, HunterMAHonda 
 8Race 117LAWRENCE, HunterMAHonda 
 10Race 218EVANS, MitchellMAKTM 
 14Race 318EVANS, MitchellMAKTM 
 14Race 116GIBBS, KirkMAKTM 
 33Race 316GIBBS, KirkMAKTM 
 
     
5Great Britain48   
 4Race 28WATSON, BenACUYamaha 
 6Race 39ANSTIE, MaxACUHusqvarna 
 10Race 37SEARLE, TommyACUKawasaki 
 13Race 29ANSTIE, MaxACUHusqvarna 
 15Race 18WATSON, BenACUYamaha 
 34Race 17SEARLE, TommyACUKawasaki 
 
     
6USA49   
 4Race 125TOMAC, EliAMAKawasaki 
 7Race 325TOMAC, EliAMAKawasaki 
 9Race 227BARCIA, JustinAMAYamaha 
 13Race 327BARCIA, JustinAMAYamaha 
 16Race 226PLESSINGER, AaronAMAYamaha 
 18Race 126PLESSINGER, AaronAMAYamaha 
 
     
7Belgium53   
 5Race 110DESALLE, ClementFMBKawasaki 
 6Race 212VAN HOREBEEK, JeremyFMBYamaha 
 11Race 312VAN HOREBEEK, JeremyFMBYamaha 
 13Race 111GEERTS, JagoFMBYamaha 
 18Race 211GEERTS, JagoFMBYamaha 
 27Race 310DESALLE, ClementFMBKawasaki 
 
     
8Spain63   
 3Race 253PRADO, JorgeRFMEKTM 
 3Race 153PRADO, JorgeRFMEKTM 
 17Race 152BUTRON, JoseRFMEKTM 
 18Race 352BUTRON, JoseRFMEKTM 
 22Race 354CAMPANO, CarlosRFMEYamaha 
 22Race 254CAMPANO, CarlosRFMEYamaha 
 
     
9Estonia71   
 7Race 224KULLAS, HarriEMFHusqvarna 
 12Race 324KULLAS, HarriEMFHusqvarna 
 12Race 122LEOK, TanelEMFHusqvarna 
 19Race 322LEOK, TanelEMFHusqvarna 
 21Race 223ROOSIORG, HardiEMFKTM 
 24Race 123ROOSIORG, HardiEMFKTM 
 
     
10Germany78   
 8Race 360NAGL, MaximilianDMSBTM 
 9Race 358ROCZEN, KenAMAHonda 
 11Race 260NAGL, MaximilianDMSBTM 
 25Race 259JACOBI, HenryDMSBHusqvarna 
 25Race 158ROCZEN, KenAMAHonda 
 37Race 159JACOBI, HenryDMSBHusqvarna 
 
     
11Canada99   
 9Race 137FACCIOTTI, ColtonCMAHonda 
 20Race 238PETTIS, JessCMAYamaha 
 21Race 138PETTIS, JessCMAYamaha 
 23Race 339MEDAGLIA, TylerCMAKawasaki 
 26Race 337FACCIOTTI, ColtonCMAHonda 
 34Race 239MEDAGLIA, TylerCMAKawasaki 
 
     
12Sweden106   
 17Race 330GOLE, AntonSVEMOYamaha 
 20Race 328BENGTSSON, FilipSVEMOYamaha 
 22Race 129ÖSTLUND, AlvinSVEMOYamaha 
 23Race 230GOLE, AntonSVEMOYamaha 
 24Race 229ÖSTLUND, AlvinSVEMOYamaha 
 39Race 128BENGTSSON, FilipSVEMOYamaha 
 
     
13Austria108   
 15Race 2126RAUCHENECKER, PascalAMFHusqvarna 
 19Race 1124EDELBACHER, RolandAMFKTM 
 21Race 3126RAUCHENECKER, PascalAMFHusqvarna 
 25Race 3124EDELBACHER, RolandAMFKTM 
 28Race 1125STAUFFER, MarcelAMFKTM 
 30Race 2125STAUFFER, MarcelAMFKTM 
 
     
14Ireland127   
 16Race 144BARR, MartinMCUIHusqvarna 
 17Race 244BARR, MartinMCUIHusqvarna 
 30Race 343GIBSON, GaryMCUIKTM 
 31Race 345BIRD, RichardMCUIKTM 
 33Race 143GIBSON, GaryMCUIKTM 
 35Race 245BIRD, RichardMCUIKTM 
 
     
15Venezuela129   
 16Race 3129LOCURCIO, LorenzoFMVYamaha 
 19Race 2128RODRIGUEZ, AnthonyFMVYamaha 
 26Race 1128RODRIGUEZ, AnthonyFMVYamaha 
 33Race 2129LOCURCIO, LorenzoFMVYamaha 
 35Race 1127BADIALI, CarlosFMVYamaha 
 37Race 3127BADIALI, CarlosFMVYamaha 
 
     
16Czech Republic130   
 20Race 164KOVAR, VaclavACCRKTM 
 26Race 266MICHEK, MartinACCRKTM 
 27Race 265KRC, MartinACCRKTM 
 28Race 364KOVAR, VaclavACCRKTM 
 29Race 165KRC, MartinACCRKTM 
 38Race 366MICHEK, MartinACCRKTM 
 
     
17Brazil137   
 23Race 168LOPES, EnzoCBMSuzuki 
 24Race 367DE SOUZA, GustavoCBMKawasaki 
 28Race 269SANTOS, FabioCBMYamaha 
 31Race 268LOPES, EnzoCBMSuzuki 
 31Race 167DE SOUZA, GustavoCBMKawasaki 
 36Race 369SANTOS, FabioCBMYamaha 
 
     
18New Zealand144   
 11Race 161COOPER, CodyMNZHonda 
 29Race 262HARWOOD, HamishMNZKTM 
 32Race 361COOPER, CodyMNZHonda 
 35Race 363CARTER, RhysMNZYamaha 
 37Race 263CARTER, RhysMNZYamaha 
 38Race 162HARWOOD, HamishMNZKTM 
 
     
19Puerto Rico175   
 30Race 150SIPES, RyanAMAHusqvarna 
 32Race 149WINDHAM, KevinAMAHonda 
 36Race 250SIPES, RyanAMAHusqvarna 
 38Race 251PASTRANA, TravisAMASuzuki 
 39Race 351PASTRANA, TravisAMASuzuki 
 40Race 349WINDHAM, KevinAMAHonda 
 
     
20Switzerland95   
 5Race 215SEEWER, JeremyFMSYamaha 
 27Race 113GUILLOD, ValentinFMSKTM 
 29Race 313GUILLOD, ValentinFMSKTM 
 34Race 315SEEWER, JeremyFMSYamaha 
 
     
21Portugal10   
 
     
22Japan11   
 
     
23Argentina19   
 
     
24Rep. of South Africa21   
 
     
25Iceland25   
 
     
26Mexico26   
 
     
27Ukraine29   
 
     
28Guatemala47   
 
     
29Philipines51   
 
     
30Israel28  
2026 More posts in MOTOCROSS category
Recommended for you
MXGP 2024 – J.PRADO KAI K.DE WOLF ΑΝΑΚΑΜΠΤΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΝΔΕΚΑΤΟ ΓΥΡΟ ΤΗΣ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑΣ Ι

Ο Jorge Prado έδωσε τέλος στα σενάρια τραυματισμού του επικρατώντας ανέλπιστα στον ενδέκατο γύρο του...