MXON 2022 – ΤΟ ΣΗΚΩΣΑΝ ΟΙ ΟΙΚΟΔΕΣΠΟΤΕΣ ΓΙΑ 23Η ΦΟΡΑ!

To 75o Motocross των Εθνών 2022 επέστρεψε στην διάσημη αμερικανική πίστα του Red Bud από το 2018, για να δει σε ακόμα ένα Εθνών του οικοδεσπότες να σηκώνουν το βαρύτιμο τρόπαιο όπως πέρσι στην Ιταλία. Ο καιρός αλλά και οι θεατές επηρέασαν την ροή του αγώνα όμως οι Αμερικάνοι και το αμερικανικό πρωτάθλημα επικράτησε πανηγυρικά των Ευρωπαίων του Παγκοσμίου!

Το αμερικανικό πρωτάθλημα motocross έχει ανέβει επίπεδο τα τελευταία χρόνια κάτι που δεν αποδείχτηκε μόνο με την επικράτηση των Αμερικανών στο Εθνών, αλλά και από την εξαιρετική απόδοση στον αγώνα αναβατών άλλων χωρών που αγωνίζονται στο ΑΜΑ.

Οι Αμερικάνοι των Eli Tomac, Chase Sexton και Justin Cooper ήταν τα φαβορί για την φετινή επικράτηση στο Εθνών αλλά ο αγώνας κατά καιρούς έχει αμφισβητήσει πολλές φορές τα φαβορί. Από τα προκριματικά σκέλη του Σαββάτου δεν έλειψαν οι εκπλήξεις με τον Βέλγο Jago Geerts(πρώτος του αγώνας με450) να επικρατεί στην MXGP έναντι του Tomac ενώ ο Justin Cooper κέρδισε την ΜΧ2 όπως είχε κάνει και στο προηγούμενο Εθνών που συμμετείχε στην Ολλανδία. Οι Γάλλοι με τον Dylan Ferrandis να κερδίζει την ΟΡΕΝ έδειξαν ότι ήταν έτοιμοι για την μεγάλη ανατροπή ενώ τα άλλα μεγάλα φαβορί του αγώνα οι Αυστραλοί έκαναν μόνο αυτό που χρειαζόταν για να έχουν καλή επιλογή στην μπάρα στους αγώνες της Κυριακής.

Τι χρονιά για τον E.Tomac…τα πήρε όλα!

Και οι αγώνες της Κυριακής ήρθαν μαζί με άστατο καιρό και βροχή κατά διαστήματα, δυσκολεύοντας με λάσπη την πίστα γεγονός που κατά παράδοση ευνοεί τους Ευρωπαίους που αγωνίζονται τον χειμώνα στο motocross σε αντίθεση με τους Αμερικάνους που τρέχουν εδώ και χρόνια μόνο το καλοκαίρι. Η καλή εκκίνηση ήταν αυτό που χρειαζόταν ο Tomac και το πέτυχε δίνοντας τον ρυθμό του αγώνα στο πρώτο σκέλος MXGP-MX2 με τον συμπατριώτη του Cooper να βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα, ένα αποτέλεσμα που το ήθελαν οι οικοδεσπότες από τον αναβάτη τους στην ΜΧ2. Οι δύο Αμερικανοί τερμάτισαν 1ος και 9ος ανεβάζοντας από νωρίς την χώρα τους στην πρώτη θέση ενώ στην δεύτερη θέση βρέθηκαν οι Αυστραλοί μετά την καλή εκκίνηση και τερματισμό του Mitchel Evans(5ος) αλλά και του Hunter Lawrence(8ος) της ΜΧ2. Οι Γάλλοι με τον πεισματάρη Maxime Renaux(3ος) και τον Marvin Musquin(14ος) ήταν στο παιχνίδι ακολουθώντας στην τρίτη θέση με τους περσινούς νικητές Ιταλούς(4οι) αλλά και τους πάντα υπολογίσιμους Βέλγους(5οι) και Ολλανδούς(6οι) να χάνουν έδαφος από νωρίς.

Όλοι περίμεναν να δουν τον J.Lawrence με 450…και σίγουρα δεν απογοητεύτηκαν.

Στο δεύτερο σκέλος MX2-OPEN οι Ιταλοί προσπάθησαν να αντεπιτεθούν με τον Mattia Guadagnini να οδηγεί τον αγώνα για αρκετούς γύρους μπροστά από τους Sexton και Jett Lawrence! Μετά τα μισα του αγώνα όμως ο Lawrence άρχισε να κινείται προς τα εμπρός περνώντας τον Αμερικάνο και τον Ιταλό για την κατάκτηση του σκέλους. Οι Αμερικάνοι όμως ήταν αυτοί που και πάλι είχαν τα καλύτερα συγκεντρωτικά αποτελέσματα του σκέλους με μια 2η του Sexton και μια εκπληκτική 4η του Cooper, βελτιώνοντας την πρωτοπορία τους στον αγώνα.

O C.Sexton έδειξε αυτοσυγκράτηση στο πρώτο του Εθνών…αν και βρέθηκε κοντά στο γλυκό της προσωπικής επιτυχίας, δεν έβαλε το δάχτυλο του.

Η νίκη του Jett δεν ήταν αρκετή για τους Αυστραλούς αφού ο Hunter αντιμετώπισε πτώσεις τερματίζοντας τελικά στην 10η θέση. Προβλήματα με πτώσεις είχαν και οι Γάλλοι με τον Dylan Ferrandis(6ος) αλλά και με τον Musquin(9ος) βλέποντας να απομακρύνονται από την δεύτερη θέση του αγώνα. Υπό απειλή βρέθηκαν και οι Ιταλοί στην τέταρτη θέση από τους Βέλγους παρά την πολύ καλή τρίτη θέση του Guadagnini ενώ από κοντά ακολουθούσαν και οι Ολλανδοί.

Ο μόνος που κράτησε ψηλά την σημαία του “παγκοσμίου” ήταν ο M.Renaux.

Στο τελευταίο σκέλος της ημέρας OPEN-MXGP θα έπρεπε να συμβεί κάτι δραματικό για να χάσουν την νίκη οι Αμερικάνοι, όμως ο Sexton ξεκίνησε καλά με τον Tomac μέσα στην πρώτη δεκάδα που μπορεί να μην ήταν το ιδανικό σενάριο ήταν όμως μια καλή διαχειρίσιμη κατάσταση. Ιδανικά όμως ξεκίνησαν τα πράγματα για τους Γάλλους που είχαν τους δύο οδηγούς τους Ferrandis και Renaux στις δύο πρώτες θέσεις, προκαλώντας άγχος στους Αμερικάνους. Ο Ferrandis όμως θα είχε ακόμα μια πτώση δίνοντας την πρωτοπορία στον Renaux, ο οποίος κατάφερε να την κρατήσει παρά την πίεση του Jett Lawrence που τον απείλησε στο τέλος του σκέλους. Με τον Sexton να τερματίζει στην τρίτη θέση του σκέλους και τον Tomac να ανεβαίνει στην έκτη, οι Αμερικάνοι κατάφεραν με συνολικό σκορ 16 βαθμών να πάρουν μετά από έντεκα χρόνια το Chamberlain Trophy αποδεικνύοντας ότι αυτή την περίοδο είναι οι καλύτεροι στον κόσμο.

Ο αδύναμος κρίκος της Αμερικανικής ομάδας ήταν ο J.Cooper. Όμως το γύρισε φέτος κερδίζοντας την ΜΧ2.

Για ακόμα μια φορά οι Γάλλοι έδειξαν ότι δεν τα παρατούν εύκολα γεγονός που τους έφερε στο τελευταίο σκέλος διεκδικητές της νίκης, όπου με αρχηγό τον Renaux που κέρδισε και την κατηγορία MXGP συγκεντρώνοντας 23 συνολικά βαθμούς, κατάφεραν να περάσουν την Αυστραλία για την δεύτερη θέση. Μόλις τρεις βαθμούς πίσω από την δεύτερη θέση τερμάτισαν οι νεαροί Αυστραλοί με τον εντυπωσιακό Jett Lawrence να πραγματοποιεί τον πρώτο του αγώνα με 450 κερδίζοντας εντυπωσιακά την κατηγορία ΟΡΕΝ αλλά και με τον Evans που ανταποκρίθηκε στην πρόκληση του αγώνα. Οι Ιταλοί κέρδισαν την μάχη της τέταρτη θέσης από τους πέμπτους τελικά Βέλγους του εντυπωσιακού στον πρώτο του αγώνα με 450 Geerts. Μετά την εγκατάλειψη του Glenn Coldenhoff στο τελευταίο σκέλος οι Ολλανδοί έχασαν την έκτη θέση από τους Ισπανούς.

Οι νικητές των κατηγοριών, M.Renaux(MXGP), J.Lawrence(OPEN) και J.Cooper(MX2).

Το Motocross των Εθνών θα επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο την επόμενη χρονιά, σε μια αγαπημένη και ιστορική πίστα του θεσμού το Ernee της Γαλλίας.

1969 More posts in MOTOCROSS category
Recommended for you
MXGP 2024 – ΝΙΚΗ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ P.JONASS ΣΤΟ “ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΣΠΗΣ” ΤΟΥ ΠΕΜΠΤΟΥ ΓΥΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Η λάσπη πάντα εξομαλύνει τις διαφορές στο motocross και στον πέμπτο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος...