SUPER ENDURO 2023 – ΝΙΚΗΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ Ο Β.BOLT…ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ!

O πέμπτος και τελευταίος αγώνας της χρονιάς για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Super Enduro 2023 πραγματοποιήθηκε στην Gliwice της Πολωνίας. Το διακύβευμα της βραδιάς ήταν ξεκάθαρο, για να κερδίσει τον τίτλο ο Billy BOLT (GBR-Husqvarna) έπρεπε να πάρει το Akrapovic SuperPole και να κερδίσει τον πρώτο αγώνα μπροστά από τον αντίπαλό του για τη σεζόν, Jonny WALKER (GBR-Beta).

Με το εντυπωσιακό 43.782, ο BOLT ολοκλήρωσε την τελευταία SuperPole της σεζόν και τοποθετήθηκε στην ιδανική θέση για το «main event». Για άλλη μια φορά, ο Jonny WALKER ήταν καυτός, με την ελπίδα να κρατήσει τουλάχιστον τον συμπατριώτη του κοντά του. Στον πρώτο αγώνα της βραδιάς, ο Billy BOLT ξεκίνησε τέλεια με την Airoh Holeshot και στη συνέχεια άρχισε να διευρύνει γρήγορα τη διαφορά από όλους τους άλλους ανταγωνιστές του. Πίσω του, ένα από τα σημεία εστίασης του φινάλε της σεζόν ήταν ο αγώνας για την τρίτη θέση στην κατάταξη του πρωταθλήματος μεταξύ του Cody WEBB (ΗΠΑ-Sherco) και του Taddy BLAZUSIAK (POL-GASGAS). Τρεις πόντοι χώριζαν τον Αμερικανό από τον Πολωνό ερχόμενοι στο Gliwice και οι δύο άντρες πολέμησαν όλο το βράδυ, προσφέροντας μερικούς από τους πιο συναρπαστικούς αγώνες σώμα με σώμα της χρονιάς. Στον πρώτο αγώνα, ο BLAZUSIAK, υποστηριζόμενος από ένα ένθερμο πλήθος εντός έδρας, άρπαξε ένα μια σημαντική τρίτη θέση μπροστά από τον Cody WEBB – κάτι που έφερε το ζευγάρι, ισόβαθμο στην βαθμολογία. Μπροστά, ο Billy BOLT, χωρίς αμφιβολία νιώθοντας λίγο υπό πίεση, έκανε ένα λάθος και έπεσε στο μεγάλο τμήμα του βραχόκηπου. Ο Jonny WALKER ήταν έτοιμος να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία του, πρόθυμος να περάσει τον φίλο και αντίπαλο του. Ωστόσο, ο BOLT κατάφερε να επικεντρωθεί εκ νέου και γρήγορα να ξεφύγει από τον ιδιώτη αναβάτη της Beta για άλλη μια φορά. Ο Billy εξασφάλισε την 13η νίκη του στη σεζόν και κέρδισε τον τρίτο του τίτλο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Super Enduro ενώ η βραδιά μόλις είχε ξεκινήσει. Ο Jonny WALKER πήρε μια δυνατή δεύτερη θέση.

Με τον Billy BOLT να έχει ήδη κατακτήσει το στέμμα και τον WALKER να βρίσκεται με ασφάλεια δεύτερος στη βαθμολογία, όλη η προσοχή στράφηκε στο ποιος άλλος θα μπορούσε να προσθέσει το «Top 3 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIM SuperEnduro» στο βιογραφικό του. Ο BLAZUSIAK και ο WEBB πήραν αυτό το έργο σοβαρά και συμμετείχαν στο battle royal. Στην εκκίνηση του δεύτερου αγώνα, το πλεονέκτημα ήταν με τον Πολωνό που έκανε εξαιρετική εκκίνηση από τη δεύτερη σειρά. Ο έξι φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής βρισκόταν πίσω από τον BOLT όταν του επιτέθηκε στο δύσκολο τμήμα της άμμου της απαιτητικής πολωνικής πίστας. Η WEBB έτρεχε στην πέμπτη θέση σε αυτό το σημείο, αλλά άρχιζε μια τρομερή επιστροφή. Οδηγώντας τον αγώνα, ο Billy BOLT είχε ήδη αναλάβει τον έλεγχο μπροστά από έναν γενναίο Will HOARE (GBR-GAGAS). Βρίσκοντας το δρόμο του μέσα από την “αγέλη”, ο Cody WEBB κατάφερε να πάρει την 3η θέση από τον BLAZUIAK, αλλά έπεσε στην άμμο χάνοντας το πλεονέκτημα. Ο καυγάς μεταξύ των δύο ανδρών δεν είχε τελειώσει. Ο WEBB σταμάτησε στην έξοδο του βραχόκηπου όταν μόλις είχε προσπεράσει τον εργοστασιακό αναβάτη GASGAS. Επιστρέφοντας μπροστά, στον τελευταίο γύρο και ένας φορτισμένος WEBB προσπαθούσε τα πάντα ενάντια στον BLAZUSIAK, προς απογοήτευση των οπαδών των γηπεδούχων, κατάφερε να τον μπλοκάρει στο μικρό πέτρινο τμήμα, περνώντας στη δεύτερη θέση, αφήνοντας τους οπαδούς και τον ήρωά τους να αισθάνονται λίγο μελαγχολικοί. Φυσικά, ο BOLT κέρδισε αυτόν τον δεύτερο αγώνα μπροστά από τους WEBB και WALKER. Ο BLAZUSIAK πέρασε οριακά στην τέταρτη θέση, αλλά οι ελπίδες του για το παγκόσμιο βάθρο έμοιαζαν να μειώνονται.

Ο τελευταίος αγώνας της βραδιάς θα ήταν καθοριστικός ανάμεσα στον εργοστασιακό αναβάτη της Sherco και τον εργοστασιακό αναβάτη της GASGAS. Ο τελικός αγώνας κέρδισε χωρίς έκπληξη ένα άψογο και αβίαστο BOLT (4 χατ-τρικ σε 5 GP για το #57!), αλλά ήταν ο BLAZUSIAK και ο WEBB που έβαλαν φωτιά στον αγώνα. Ο BLAZUSIAK οδηγούσε με ρυθμό, ακρίβεια και πάθος. Διεκδίκησε μια φανταστική δεύτερη θέση στον τελευταίο αγώνα σε βάρος του Jonny WALKER. Οι δεκάδες χιλιάδες θαυμαστές στο πλήθος ήταν ξεκάθαρα ενθουσιασμένοι καθώς φώναζαν “Taddy, Taddy, Taddy!” Καθώς ο BLAZUSIAK έδινε τα πάντα για να κρατήσει ζωντανές τις πιθανότητές του, ο Cody WEBB έπεσε σε μια ατυχή σύγκρουση σε ένα ντουμπλάρισμα. Ο Αμερικανός έχασε τον ρυθμό του στον αγώνα και κατέρρευσε την τάξη, ο WEBB πέρασε τελικά τη γραμμή τερματισμού σε μια μακρινή έκτη θέση, προσφέροντας το τελευταίο σκαλί του βάθρου της σεζόν 2023 σε έναν ενθουσιασμένο Taddy BLAZUSIAK.

Με αυτό το φινάλε, ολοκληρώθηκε μια θεαματική και επιτυχημένη σεζόν του 2023. Ο Billy BOLT πήρε τον παγκόσμιο τίτλο μπροστά από τον Jonny WALKER και τον Taddy BLAZUSIAK. Χάρη στην τελευταία αποφασιστική επίθεση του BLAZUSIAK, η GASGAS κατέκτησε επίσης τον τίτλο των κατασκευαστών του 2023.

Billy BOLT (GBR-Husqvarna): «Από μικρό παιδί, το μόνο που ήθελα ήταν να γίνω Παγκόσμιος Πρωταθλητής, ήταν το μεγαλύτερο όνειρό μου και τώρα δεν μπορώ να πιστέψω ότι έχω τρεις παγκόσμιους τίτλους. Αυτό το αισθάνομαι λίγο πιο ιδιαίτερο, γιατί το πρώτο το πήρα σχεδόν εξ ορισμού και εξ αποστάσεως το 2020, ενώ ο κόσμος περνούσε μια τρελή περίοδο με την πανδημία. Απόψε είχα όλη την οικογένεια και τους φίλους μου εδώ και το πλήθος ήταν τρελό, τους άκουγα όλη τη νύχτα και αισθάνομαι απίστευτα να παίρνω έναν άλλο τίτλο. Είμαι τόσο χαρούμενος, νιώθω καλά και είμαι τόσο ευχαριστημένος για την ομάδα μου!»

Jonny WALKER (GBR-Beta): «Ήταν μια καλή χρονιά, ο Billy ήταν φωτιά και έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό για να προσπαθήσω να παλέψω μαζί του, αλλά είναι πολύ καλός. Είμαι ευχαριστημένος με τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα, γιατί σημαίνει ότι αν δεν ήταν ο Billy εγώ θα είχα κερδίσει! Η οδήγηση μου ήταν αρκετά καλή φέτος, ο χρόνος μου στην Αμερική με βοήθησε. Έκανα καλές εκκινήσεις όλη τη χρονιά, αρκετά holeshots, αλλά στο τέλος δεν ήταν αρκετό για να μετατραπεί σε νίκες. Πρέπει να συνεχίσω την προπόνηση, χρειάζομαι περισσότερο χρόνο με τη μοτοσυκλέτα μου και ας δούμε πού θα μας βγάλει – ίσως καταφέρουμε να νικήσουμε τον Billy! Θερμά συγχαρητήρια σε αυτόν και την ομάδα του για ό,τι έχουν κάνει».

Fim_Superenduro_Gliwice_2023_Prestige

Taddy BLAZUSIAK (POL-GASGAS): «Τι νύχτα! Πραγματικά ένιωσα το φανταστικό Πολωνικό κοινό πίσω μου απόψε, επευφημούσαν τόσο δυνατά σε κάθε αγώνα. Είχα ένα δύσκολο ξεκίνημα στη σεζόν με κάποια κακή τύχη και προκλήσεις, αλλά απόψε μπόρεσα τελικά να οδηγήσω όπως ήθελα. Και στους τρεις αγώνες είχα μεγάλες μάχες με τον Cody, παλεύαμε για την τρίτη θέση στον τίτλο και τελικά βγήκα στην κορυφή… αλλά δεν ήταν καθόλου εύκολο! Είμαι τόσο ενθουσιασμένος που μπορώ να τελειώσω αυτή τη σεζόν σε υψηλό επίπεδο και θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους το έκαναν να συμβεί για μένα».

Fim-Superenduro-2023-Jerusalem

Cody WEBB (ΗΠΑ-Sherco): «Ήταν καλό που ήμουν εδώ στην Πολωνία και προσπαθούσα να νικήσω τον Taddy στο γήπεδο του, είχαμε τόσες πολλές καλές μάχες πέρα δώθε και αλλάξαμε θέσεις! Τελικά δεν λειτούργησε, ήμουν λίγο άτυχος στον τελευταίο αγώνα και απλά δεν ήλθε απόψε. Τελικά, η φετινή σεζόν πήγε πολύ καλύτερα από την προηγούμενη, παρόλο που είχα τραυματισμό στον καρπό και κομμένους συνδέσμους στον αντίχειρά μου. Νιώθω ότι έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα, οπότε παρόλο που είμαι απογοητευμένος που δεν είμαι τρίτος στη βαθμολογία, δεν είναι το τέλος του κόσμου».

472 More posts in ENDURO category
Recommended for you
ENDUROGP 2024 – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΓΥΡΟΥ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Αγώνας καρμπόν της προηγούμενης εβδομάδας ξεκίνησε νωρίς το πρωί κάτω από τον πορτογαλικό ήλιο για...