WMX 2023 – ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ LOTTE!

Έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που ένα παιδί 15 χρονών, συγκλονίζει με τις επιδόσεις του το παγκόσμιο motocross. Θα πρέπει να γυρίσουμε στο μακρινό 2009 και να θυμηθούμε την νίκη του Ken Roczen στον ένατο γύρο του παγκοσμίου της ΜΧ2 στην Γερμανία και ένα χρόνο αργότερα τον Jeffrey Herlings και πάλι στον ένατο γύρο να επικρατεί του Roczen στην Λετονία. Αυτή την περίοδο, μπορεί το όνομα του Jett Lawrence να χαρακτηρίζει τον πιο πετυχημένο έφηβο της εποχής, όμως το παγκόσμιο motocross έχει αρχίσει να ταρακουνιέται από την εμφάνιση της Lotte Van Drunen, μιας κορασίδας που δεν φοβάται να τα βάλει με τα αγόρια!

Το motocross γυναικών, έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να αναπτύσσεται ραγδαία και ίσως να ήταν αναμενόμενο κάποια στιγμή, να ξεπηδούσε μέσα από αυτήν την εξέλιξη και ένα νέο ταλέντο γένους θηλυκού. Πάνω από μια δεκαπενταετία πραγματοποιείται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών και σιγά σιγά έχουν δημιουργηθεί στα εθνικά πρωταθλήματα κατηγορίες αμιγώς γυναικών. Το motocross όμως ξεκινάει από πολύ μικρές ηλικίες και αναγκαστικά λόγω των λίγων συμμετοχών, τα κορίτσια αγωνίζονται μαζί με τα αγόρια. Ένα από αυτά τα κορίτσια είναι και η Ολλανδή Lotte Van Drunen από το Sliedrecht που σε ηλικία 4 ετών ξεκίνησε το motocross μαζί με τον πατέρα της και τον αδερφό της.

Με ένα βανάκι, το μηχανάκι της Lotte, μια τέντα, ένα τραπέζι, μερικά εργαλεία και κάποια ανταλλακτικά, έχει γυρίσει με τον πατέρα της πολλούς Ολλανδικούς και Ευρωπαϊκούς αγώνες.

Η Lotte θα μπορούσε να είναι το κορίτσι της διπλανής πόρτας. Της αρέσει ο αθλητισμός, το σχέδιο, η χαρτοκοπτική και φυσικά τα ψώνια. Πηγαίνει σχολείο και ακολουθεί μια σχετικά φυσιολογική ζωή, εκτός από το γεγονός ότι ασχολείται με το motocross. Και αυτό γιατί, για να πετύχει τους στόχους της κάνει πέντε φορές την εβδομάδα προπόνηση, έχοντας πάντα στο πλευρό της τον πατέρα της και τον αδερφό της. Ξεκίνησε τους αγώνες, κόντρα στα αγόρια, σε ηλικία έξι ετών και πέτυχε την πρώτη της νίκη δύο χρόνια μετά. Στις μικρές κατηγορίες 50/65/85 κατάφερε να πάρει τέσσερις τίτλους Ολλανδίας ενώ είχε δυνατά αποτελέσματα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Motocross 65cc το 2019 τερματίζοντας τρίτη ενώ και στα 85cc του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ΜΧ κατάφερε επίσης να πάρει την τρίτη θέση το 2021. Όπως δήλωσε η ίδια, τις αρέσει να εκνευρίζει τα αγόρια όταν τα κερδίζει, και δεν είναι λίγες οι φορές που το έχει καταφέρει στις μικρές κατηγορίες. Πέρσι η Lotte πέρασε στις μεγάλες μοτοσυκλέτες πλέον, ξεκινώντας από τα 125cc σε ηλικία 14 ετών. Κατάφερε σε κάποιους αγώνες να προκριθεί και μάλιστα να φέρει μια δέκατη θέση στο δεύτερο σκέλος του έβδομου γύρου του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος EMX125 2022 μέσα στην πατρίδα της το Lommel….κόντρα και πάλι στα αγόρια!

H Lotte έχει πετύχει δύο βάθρα σε δύο αγώνες στην πρώτη της χρονιά στο WMX.

Όμως η πορεία της και ο στόχος της ήταν προδιαγεγραμμένοι, και φυσικά δεν θα μπορούσε να είναι άλλοι από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών. Είχε κάνει αίτηση να συμμετάσχει από το 2021, αλλά οι κανονισμοί προβλέπουν αφού κλείσει τα 15 της έτη και η FIM δεν έκανε εξαίρεση στην περίπτωση της. Η αναμονή της έλαβε τέλος πέρσι και με το 125 της δήλωσε συμμετοχή στον πέμπτο και τελευταίο αγώνα του παγκοσμίου γυναικών στην Τουρκία. Με δύο έβδομες θέσεις, κατέλαβε την έβδομη στο GP, στον πρώτο της επίσημο αγώνα. Από εκεί και μετά η καριέρα της μπήκε σε άλλο δρόμο αφού οι επιδόσεις της προσέλκυσαν αρκετές ομάδες, με την ίδια να υπογράφει τελικά με την KRT Kawasaki.

“Μην σε νοιάζει η γνώμη των άλλων” είναι το motto της Lotte.

Για το 2023 η Lotte, ξεκίνησε εντυπωσιακά το παγκόσμιο γυναικών κερδίζοντας άνετα και με 30 δευτερόλεπτα διαφοράς από την δεύτερη, το πρώτο σκέλος του πρωταθλήματος στην Σαρδηνία ενώ στο δεύτερο είχε κακή εκκίνηση και πολλή δουλειά μέχρι να φτάσει στην τρίτη θέση. Έφυγε από την Σαρδηνία με μια δεύτερη θέση στο GP, πηγαίνοντας στον δεύτερο αγώνα στην Ελβετία όπου και πάλι είχε κακή εκκίνηση στο πρώτο σκέλος, τερματίζοντας τελικά στην πέμπτη θέση. Δεν το έβαλε κάτω και στο δεύτερο έφυγε μπροστά οδηγώντας το σκέλος μέχρι την καρό σημαία. Και πάλι τα αποτελέσματα της την έφεραν στην δεύτερη θέση του GP όμως αυτή την φορά, είχε συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθμούς ανεβαίνοντας στην κορυφή της βαθμολογίας. Είναι η πρώτη φορά που μια 15χρονη προηγείται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών.

Η πρωτοπόρος της βαθμολογίας του παγκοσμίου γυναικών Lotte Van Drunen.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών 2023 θα συνεχιστεί με τον τρίτο του γύρο στην Ισπανία το σαββατοκύριακο 6-7 Μαΐου, με την Lotte να φοράει κόκκινα φόντα στα νούμερα της ως πρωτοπόρος της βαθμολογίας!

1973 More posts in MOTOCROSS category
Recommended for you
MXGP 2024 – O J.PRADO ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΟΝ ΕΚΤΟ ΓΥΡΟ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MXGP 2024 παρέμεινε στην ιβηρική χερσόνησο και μετά το GP της Πορτογαλίας...