AMA SX 2023 – Ο C.SEXTON ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΣΤΗΝ UTAH ΚΑΙ ΦΕΡΝΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΣΤΗΝ HONDA!

Το AMA Supercross 2023 πέρασε στο Salt Lake City για τον 17ο και τελευταίο γύρο του θεσμού όπου ολοκληρώθηκε η κυριαρχία της Honda κερδίζοντας τους τίτλους σε όλες τις κατηγορίες. Μετά την κατάκτηση των τίτλων στα 250 των αδερφών Lawrence, η Honda είδε και τον Chase Sexton να στέφεται για πρώτη φορά πρωταθλητής στα 450 ενώ το κόκκινο φτερό επικράτησε και στους τελικούς της Utah, των δύο κατηγοριών.

Κατηγορία 450
Θεωρητικά ο Chase Sexton είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα από τον προηγούμενο αγώνα όπου ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Eli Tomac είχε έναν τραυματισμό που τον έβγαλε εκτός πρωταθλήματος. Ο Sexton κέρδισε εκείνον τον αγώνα, πέρασε μπροστά στην βαθμολογία και μόνο αν επέστρεφε στον τελευταίο αγώνα στο Salt Lake City ο Tomac, θα υπήρχε περίπτωση να χάσει το πρωτάθλημα. Ο περσινός πρωταθλητής δεν εμφανίστηκε και έτσι ο Sexton ήταν πρωταθλητής πριν πέσει η μπάρα του μεγάλου τελικού. Ωστόσο ο ίδιος δήλωσε ότι ήθελε αυτή την νίκη, για να κλείσει την χρονιά με νίκη και να μην υπάρχει αμφισβήτηση στο πρόσωπο του. Ο μόνος θεωρητικά πάλι, θα μπορούσε να τον απειλήσει, ήταν ο Ken Roczen καθώς ήταν ο μόνος που είχε μείνει χωρίς τραυματισμό από τους φετινούς νικητές αγώνων του φετινού πρωταθλήματος. Όμως και ο Kenny, θα γνώριζε την πικρή στιγμή του τραυματισμού αμέσως μετά την εκκίνηση, όταν στην πρώτη στροφή το γλιστερό τερέν από το ψιλόβροχο που έπεφτε, έδιωξε τον μπροστινό του τροχό και τον ανάγκασε να βάλει το πόδι του άτσαλα κάτω, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει με πρόβλημα στο αριστερό του γόνατο. Αντίθετα ο Sexton είχε καλή εκκίνηση και οδήγησε τον αγώνα στην πρώτη θέση από την αρχή μέχρι και τον τερματισμό, πετυχαίνοντας τον στόχο του της κατάκτησης του τίτλου, με νίκη στον τελευταίο αγώνα. Αυτό ο τίτλος ήταν μια εξιλέωση της φετινής του χρονιάς όπου ήταν για το μεγαλύτερο διάστημα του πρωταθλήματος ο ταχύτερος αναβάτης αλλά ταυτόχρονα και ο πιο άτυχος, χάνοντας πολλές νίκες από πτώσεις και πολλούς βαθμούς από λάθη. Αυτό που έκρινε τον φετινό τίτλο, είναι ότι ο Sexton δεν πλήρωσε ακριβά τα λάθη του, σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό του(Tomac, Webb). Επίσης σημαντικό ρόλο έπαιξε και η ομάδα του που δεν τα παράτησε όταν βρέθηκαν αρκετούς βαθμούς πίσω στην βαθμολογία. Κράτησαν τον Sexton στο supercross και δεν έστρεψαν την προσοχή τους στο motocross που ξεκινάει στο τέλος του μήνα. Αν δεν υπήρχαν οι νίκες των τελευταίων αγώνων, ίσως η εξέλιξη να ήταν διαφορετική. Αυτή η πίστη, έφερε στην Honda τον τίτλο στην μεγάλη κατηγορία μετά από 20 χρόνια(!)…και αυτό από μόνο του τα λέει όλα!

Επιστρέφοντας στον αγώνα, ο Aaron Plessinger ήταν αυτός που χαμογέλασε όταν άρχισε να πέφτει βροχή λίγο πριν την εκκίνηση του τελικού, καθώς είναι καλός στην λάσπη. Αυτό τον βοήθησε να ανακάμψει από μέτρια εκκίνηση και να βρεθεί στην δεύτερη θέση την οποία και τερμάτισε. Αυτός ο τερματισμός ήταν ο καλύτερος φετινός του, σε μια χρονιά που και αυτός δοκιμάστηκε από τραυματισμούς. Η μεγάλη έκπληξη της τρίτης θέσης του ιδιώτη Justin Hill, ίσως δεν ήταν και τόσο μεγάλη, αφού απουσίαζαν με τραυματισμούς μεγάλα “εργοστασιακά” ονόματα όπως Tomac, Webb, Barcia, Anderson κ.α. ενώ όσοι είχαν απομείνει, όπως ο τέταρτος του αγώνα Adam Cianciarulo, με τις βροχερές συνθήκες σίγουρα δεν ήθελαν να ρισκάρουν για να φύγει αυτή η σεζόν χωρίς ζημιά και να μπουν υγιείς στο motocross που έπεται. Την εξάδα συμπλήρωσαν επίσης ιδιώτες με τους Dean Wilson πέμπτο και τον αδερφό του Justin, Josh, έκτο.

Κατηγορία 250 Ανατολής – Δύσης
Το καθιερωμένο Shootout στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς, είχαμε στο Salt Lake City, με τους τίτλους των δύο κατηγοριών να έχουν καθοριστεί από τους προηγούμενους αγώνες και να έχουν καταλήξει στα χέρια των αδερφών Lawrence. Αυτή είναι η πρώτη φορά που δυο αδέρφια κατακτούν την ίδια χρονιά τους τίτλους της μικρής κατηγορίας.

Στον αγώνα ο RJ Hampshire έφυγε μπροστά μετά την εκκίνηση οδηγώντας τον αγώνα μέχρι να εξαντληθεί η υπομονή του Jett Lawrence που τον ακολουθούσε στενά. Ο Jett τον πέρασε και από εκεί και μετά έδωσε τον δικό του ρυθμό στον αγώνα τον οποίο κανείς δεν μπόρεσε να ακολουθήσει. Με αυτόν τον τρόπο έκλεισε τον τελευταίο του αγώνα στα 250 καθώς στο motocross θα αγωνιστεί στην μεγάλη κατηγορία των 450. Στην δεύτερη θέση τερμάτισε ο Hampshire με τον Levi Kitchen να συμπληρώνει το βάθρο. Τέταρτος ήταν ο Jordon Smith που δέχτηκε στο τέλος την πίεση των Hunter Lawrence και Max Anstie που πάλευαν για την πέμπτη θέση. Ο Anstie ήθελε την πέμπτη θέση για να ανέβει δεύτερος στην βαθμολογία της Ανατολής, αλλά στον τελευταίο γύρο τον πέρασε ο Hunter που είχε πτώση λίγο μετά την εκκίνηση, στέλνοντας τον στην έκτη θέση του αγώνα και στην τρίτη της βαθμολογίας. Κλείνοντας με τα πρωταθλήματα, όπως είπαμε οι αδερφοί Lawerence είναι οι πρωταθλητές, ο Jett της Δύσης και ο Hunter της Ανατολής ενώ στην Δύση η δεύτερη θέση πήγε στον Hampshire που δεν κατάφερε τελικά να αποτελέσει απειλή για τον Jett αλλά ήταν εκεί σε κάθε αγώνα πραγματοποιώντας την καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του. Πολύ καλή εμφάνιση και για τον “rookie” Levi Kitchen καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση του πρωταθλήματος. Στην Ανατολή, ο Anstie βρέθηκε για το μεγαλύτερο διάστημα στην δεύτερη θέση πίσω από τον Hunter αλλά τελικά για μόλις έναν βαθμό, τερμάτισε στην δεύτερη θέση ο εντυπωσιακός πιτσιρικάς Haiden Deegan στην πρώτη του επαγγελματική χρονιά, αφήνοντας τρίτο τον Βρετανό.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

942 More posts in SUPERCROSS category
Recommended for you
AMA SX 2024 – VIDEO ΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΕΛΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ 17ΟΥ ΓΥΡΟΥ ΣΤΟ SALT LAKE CITY

Παρακολουθήστε στα video's που ακολουθούν ολόκληρους τους τελικούς αγώνες του 17ου γύρου και τελευταίου γύρου...