AMA MX 2023 – ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΑΔΕΡΦΩΝ LAWRENCE ΚΑΙ ΤΗΣ HONDA ΣΤΗΝ PALA!

Το πρωτάθλημα AMA Motocross 2023 ξεκίνησε με τον καθιερωμένο τα τελευταία χρόνια αγώνα στην Pala όπου οι αδερφοί Lawrence Jett και Ηunter επικράτησαν σε 450 και 250 αντίστοιχα, γράφοντας ιστορία ως τα μοναδικά αδέρφια που κέρδισαν τις δύο κατηγορίες την ίδια ημέρα, στα 50 χρόνια του θεσμού.

Κατηγορία 450
Οι τελευταίοι αγώνες supercross, στέρησαν από την κατηγορία λόγω τραυματισμών, πολλά σημαντικά ονόματα με κυριότερο τον περσινό πρωταθλητή Eli Tomac. Μπορεί να μην υπήρχαν πολλές δυνατές συμμετοχές όμως όλοι ήθελαν να δουν τον Chase Sexton κόντρα στον “rookie” της κατηγορίας Jett Lawrence αλλά και με τον πρωταθλητή της κατηγορίας του 2021 Dylan Ferrandis. Αυτή η τριάδα ήταν που ξεχώρισε από την αρχή και στα δύο σκέλη, με τον Jett να παίρνει τις εκκινήσεις και να οδηγεί και τους δύο αγώνες. Στο πρώτο σκέλος ο Sexton άργησε να βρεθεί στην δεύτερη θέση και όταν τα κατάφερε, ο Jett είχε ικανοποιητική διαφορά για να πάρει το σκέλος, αφήνοντας δεύτερο τον πρωταθλητή SX 2023 και τρίτο τον Ferrandis. Στο δεύτερο σκέλος όμως, ο Sexton ήταν στον τροχό του και προσπαθούσε να βρει τρόπο να περάσει μπροστά. Και οι δύο αναβάτες έκαναν λάθη, όμως στους τελευταίους γύρους βρέθηκαν και πάλι κοντά, δίνοντας την μάχη της πρώτης θέσης. O J.Lawrence(1-1) κατάφερε να κρατηθεί μέχρι και τον τερματισμό, κερδίζοντας με διπλή νίκη τον πρώτου αγώνα στην κατηγορία των 450. Στην δεύτερη θέση τερμάτισε ο Sexton(2-2) που πίεσε για να πάρει το δεύτερο σκέλος χωρίς να τα καταφέρει, όμως το σημαντικό για αυτόν είναι ότι παρά την πίεση δεν έκανε σημαντικά λάθη όπως στο παρελθόν. Άνετα στο πρώτο σκέλος και με λίγη πίεση από τον Aaron Plessinger στο δεύτερο, ο Ferrandis(3-3) ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Την μάχη της τέταρτης θέσης και στα δύο σκέλη κέρδισε ο Plessinger(4-4) από τον ομόσταυλο του και πέμπτο του αγώνα Cooper Webb(5-5) που επέστρεψε στο motocross μετά από ένα χρόνο αποχής. Με μια καλή και μια καταστροφική εκκίνηση ο Adam Cianciarulo(6-7) είχε έναν δύσκολο αγώνα στο δεύτερο σκέλος όταν έπεσε λίγο μετά την εκκίνηση ξεκινώντας από τελευταίος. Κατάφερε και στα δύο σκέλη να βρεθεί κοντά στην πρώτη εξάδα, τερματίζοντας στην έκτη θέση.

Κατηγορία 250
Το πρωτάθλημα της κατηγορίας ξεκίνησε με τον πιο αμφίρροπο τρόπο καθώς πριν πέσει η μπάρα οι μνηστήρες για τον φετινό τίτλο είναι πολλοί. Τα προγνωστικά κινήθηκαν σε δύο πόλους, από την μία ήταν οι έμπειροι Hunter Lawrence, Justin Cooper, Jo Shimoda, RJ Hampshire και η πρώτη εμφάνιση του δύο φορές παγκόσμιου πρωταθλητή Tom Vialle και από την άλλη μια στρατιά από νέους ικανότατους αναβάτες που εισέρχονται στο επαγγελματικό πρωτάθλημα με σημαιοφόρο τον Haiden Deegan. Με τόσο έντονο ανταγωνισμό, δεν θα μπορούσε να λείψει το δράμα και στα δύο σκέλη. Στο πρώτο σκέλος ο Jo Shimoda κατάφερε να πάρει την πρωτοπορία του αγώνα και μετά από λάθη και παρολίγον πτώσεις, ο RJ Hampshire κατάφερε με πείσμα και επιμονή να πάρει την πρωτοπορία την οποία μετέτρεψε και σε νίκη στο τέλος του σκέλους. Πίσω του οι Hunter, Deegan και Cooper δεν είχαν καλές εκκινήσεις και πάλευαν να ανέβουν θέσεις, είχαν όμως και βοήθεια από τα λάθη των Vialle και Shimoda. Στο δεύτερο σκέλος ο Hunter πήρε την εκκίνηση και πρωτοπορία και από την αρχή επέβαλε τον δικό του ρυθμό στον αγώνα κερδίζοντας άνετα το σκέλος. Αυτή τη φορά το δράμα χτύπησε τον Hampshire που έπεσε στην δεύτερη στροφή, κάνοντας μεγάλο αγώνα από την τελευταία θέση για να ανέβει στο βάθρο. Και πάλι, κακή εκκίνηση για τον Cooper, πτώσεις ξανά για τον Shimoda, δείχνοντας ότι η πίστα είχε γίνει ιδιαίτερα δύσκολη. Στο τέλος της ημέρας ο H.Lawrence(3-1) ήταν αυτός που κέρδισε τον αγώνα γράφοντας ιστορία με τον αδερφό του Jett στα 50 χρόνια AMA Motocross, ως τα πρώτα αδέρφια που κέρδισαν την ίδια ημέρα τις δύο κατηγορίες. Στην δεύτερη θέση τον ακολούθησε ο φοβερός και τρομερός “rookie” H.Deegan(6-2) που παρά τα λάθη του στο πρώτο σκέλος επέστρεψε ώριμος και δυνατός στο δεύτερο για να τερματίσει πίσω από τον Hunter. Εκπληκτικός ήταν και ο Hampshire(1-11) που παρά την καταστροφική του πτώση στο δεύτερο σκέλος κατάφερε να ανέβει στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Στον πρώτο του αγώνα ΜΧ επί αμερικανικού εδάφους ο T.Vialle(7-3) διεκδίκησε το βάθρο τερματίζοντας στην τέταρτη θέση, δείχνοντας ότι προσαρμόζεται γρήγορα στο ημερήσιο πρόγραμμα των αγώνων AMA. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω οι κακές εκκινήσεις του J.Cooper(6-4) τον έβαλαν σε περιπέτειες και δεν του επέτρεψαν κάτι καλύτερο από την πέμπτη θέση. Πολύ κοντά στο βάθρο βρέθηκε ο Max Vohland(2-9) ολοκληρώνοντας ένα εκπληκτικό πρώτο σκέλος στην δεύτερη θέση όμως μια πτώση στο τέλος του δεύτερου τον έφερε στην έκτη θέση. Το πόσο οριακό ήταν το βάθρο για την κατηγορία, το δείχνει η βαθμολογία όπου από τον τρίτο μέχρι και τον έκτο, τους χωρίζει μόλις ένας βαθμός!

ΑΠΟΤΕΛΈΣΜΑΤΑ – ΒΑΜΘΟΛΟΓΙΕΣ

Επόμενος αγώνας 3/6/23 Hangtown CA

1964 More posts in MOTOCROSS category
Recommended for you
MXGP 2024 – VIDEO ΜΕ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΤΟΥ “BEHIND THE GATE”…ROCK ‘N’ RIOLA!

Το επεισόδιο No3 της σειράς "Behind the Gate" σας μεταφέρει βαθύτερα στη δράση από την...