FIM WSX 2023 – K.ROCZEN ΚΑΙ S.MCELRATH ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΔΕΞΙ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ

Ένα συναρπαστικό βρετανικό GP στο Birmingham ξεκίνησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supercross 2023, με τους δύο περσινούς πρωταθλητές να ξεκινούν την υπεράσπιση του τίτλου τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έχοντας στην μοτοσυκλέτα του το νούμερο ένα για την κατηγορία WSX, ο Ken Roczen πήρε τη συνολική νίκη αφού πέτυχε ένα-δύο-ένα στα τρία κύρια γεγονότα, ενώ ο Shane McElrath έφερε τερματισμούς επίσης ένα-δύο-ένα στην κατηγορία SX2. Μαζί με τον Roczen στο γενικό βάθρο οι Joey Savatgy και Vince Friese, με τον Max Anstie δεύτερο και τον Enzo Lopes τρίτο στο βάθρο της SX2.

Κατηγορία WSX
Η βραδιά ξεκίνησε τέλεια για τον Roczen και το PMG Suzuki του, ταχύτερος στα προκριματικά και ταχύτερος στις κατατακτήριες προτού κερδίσει τον προκριματικό αγώνα με άνετη διαφορά για να περάσει στο Superpole. Αφού οι Dean Wilson, Matt Moss, Savatgy και ο Friese είχαν ορίσει τους χρόνους του γύρου τους, ο Justin Hill, με το BUD Racing Kawasaki, έριξε στο Villa Park, σχεδόν ένα δευτερόλεπτο από οποιονδήποτε άλλο. Ο Roczen ακολούθησε, αλλά δεν μπόρεσε να πάει πιο γρήγορα και ο Hill πήρε τον επιπλέον πόντο πρωταθλήματος. Ένα ξέφρενο ξεκίνημα στο εναρκτήριο main event είδε τον Friese να παίρνει από νωρίς προβάδισμα με την MotoConcepts Honda του από τον ιπτάμενο Thomas Ramette. Ο Hill και ο Roczen ήταν τρίτος και τέταρτος, και τελικά πέρασαν τον Ramette, πριν ο Roczen περάσει το Hill και ξεκινήσει να κάνει την κίνηση του στον Friese. Ωστόσο, οι οπαδοί δεν απόλαυσαν ένα επεισοδιακό φινάλε καθώς ο Freize έπεσε. Παρέμεινε στη δεύτερη θέση, με τον Hill τρίτο. Ο Roczen έδωσε ξανά δουλειά στον εαυτό του για να ξεκινήσει από πίσω στο δεύτερο main event, ενώ ο Friese πήρε την εκκίνηση και απομακρύνθηκε. Ο περσινός πρωταθλητής τον έπιασε, αλλά δεν κατάφερε να βρει τρόπο να περάσει και πήραν την καρό σημαία πρώτος και δεύτερος αντίστοιχα. Ωστόσο, το ζευγάρι τιμωρήθηκε επειδή παραβίασε την σημαία γιατρού και υποβιβάστηκε στην τρίτη και την τέταρτη θέση. Ως αποτέλεσμα, ο Hill κληρονόμησε τη νίκη, μπροστά από τον Savatgy του Rick Ware Racing. Μια μάχη για την πρώτη θέση του τελευταίου main της βραδιάς είδε τους Roczen, Friese και Savatgy να πηγαίνουν δίπλα δίπλα. Δυστυχώς για τον Friese έπεσε, καθώς ο Roczen απομακρύνθηκε. Ο Savatgy ήταν δεύτερος, μπροστά από τον τοπικό ήρωα Wilson. Ο Friese πήρε την καρό σημαία στην 10η θέση.

Ο Roczen είπε μετά την πρώτη του συνολική νίκη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supercross δήλωσε: «Η πίστα δεν ήταν εξαιρετικά τεχνική, αλλά και δύσκολη απόψε. Το ξεκίνημά μου δεν ήταν εκεί που έπρεπε, έτσι έδωσα στον εαυτό μου λίγη δουλειά και έπρεπε να κάνω μερικά περάσματα. Με τους αγώνες να είναι τόσο σύντομοι, έπρεπε να φτιάξω ένα σχέδιο κατά την διάρκεια του αγώνα. Αλλά ήμουν δυνατός στα σαμάρια και προσπάθησα να μείνω χαμηλά στα άλματα. Έπρεπε να πιέσω σκληρά απόψε. Έχουμε μερικούς τομείς στους οποίους θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι».

Από την δεύτερη θέση Savatgy πρόσθεσε: «Είμαι δεύτερος απόψε, αλλά ειλικρινά δεν ήμουν ο δεύτερος καλύτερος σήμερα. Αλλά είμαι στο βάθρο, αυτός είναι ο στόχος, θέλω να είμαι εδώ κάθε γύρο. Έχουμε κάποια πράγματα να δουλέψουμε και να βελτιωθούμε στο μέλλον, αλλά ήμουν δεύτερος συνολικά πέρυσι και θέλω να βεβαιωθώ ότι θα είμαι στην πρώτη τριάδα κάθε γύρο».

Ο Friese σχολίασε: «Είμαι ευχαριστημένος με το πού βρισκόμουν απόψε. Ο τραυματισμός που είχα μοιάζει σαν τραυματισμός ενός έτους ενώ είναι μόλις επτά μηνών. Ο στόχος ήταν πάντα να επιστρέψω καλύτερος και να συνεχίσω να βελτιώνομαι. Είχα ένα πρόβλημα με τα μασπιέ, αλλά πιστεύω ότι έχω την καλύτερη μοτοσυκλέτα στο grid. Θα συνεχίσω να θεραπεύομαι και να πλησιάζω τον Ken [Roczen]. Πρέπει να του κάνω δύσκολο, τον κέρδισα απόψε, έχω δείξει ότι δεν είναι ανίκητος αλλά πρέπει να γίνω καλύτερος».

Κατηγορία SX2
Κρίθηκε από τον «καλύτερο των τριών» στην SX2, με τον υπερασπιστή του πρωταθλήματος Max Anstie να συνεχίζει να είναι ανταγωνιστικός από την περασμένη σεζόν, διεκδικώντας νίκες στο main event. Δυστυχώς για τον Βρετανό, δεν μπόρεσε να πάρει την νίκη μέσα στην πατρίδα του, παίρνοντάς ένα ζευγάρι δεύτερων θέσεων με το Firepower Polyflor Honda του, πίσω από την διπλή νίκη του McElrath με το Rick Ware Racing Yamaha. Ο Βραζιλιάνος Lopes έδειξε ότι θα είναι μια δύναμη στο φετινό πρωτάθλημα, τερματίζοντας τρίτος γενικής για το Club MX FXR παρά το γεγονός ότι εξάρθρωσε τον ώμο του στο δοκιμαστικά. Ανακατεύοντας την τράπουλα, ήταν δύο φορές τρίτος πριν από μια πτώση στον τελευταίο αγώνα που του κόστισε έναν ακόμη τερματισμό στο βάθρο. Κατάφερε να σώσει την τέταρτη θέση – τερματίζοντας πίσω από τον Mitchel Oldenburg – για να πάρει την τρίτη θέση του βρετανικού GP.

«Είναι καλό να ξεκινάς με νίκη», δήλωσε ο McElrath. «Ο Rick Ware(ιδιοκτήτης ομάδας) είπε ότι θέλει να κερδίσει ένα πρωτάθλημα και θέλει να το κάνω αυτό για εκείνον. Είπα ότι αυτό χρειάζομαι και το πέτυχε. Η Yamaha είναι η μοτοσυκλέτα μου. Έχω οδηγήσει πολλές μοτοσυκλέτες, αλλά η Yamaha μου ταιριάζει, νιώθω καλά και είναι καλό για τον Rick να μας εμπιστεύεται ως αναβάτες και ομάδα. Είμαι χαρούμενος με τη σημερινή βραδιά και είναι μια καλή αρχή για τη σεζόν».

Ο Anstie δήλωσε: «Ήταν δύσκολο απόψε. Έχω αγωνιστεί εντός έδρας στο παρελθόν και ξέρω την ατμόσφαιρα, αλλά όπως και οι αγώνες μας έχουν τραβήξει σε διαφορετικές κατευθύνσεις και πολλές υποχρεώσεις, αλλά είναι ένα από αυτά, συνοδεύεται από την περιοχή και είναι θετικό γιατί είναι καλό για το άθλημα. Θα είναι το ίδιο για τον Kenny [Roczen] στη Γερμανία και είναι καλό για τους οπαδούς να μπορούν να υποστηρίξουν τυς αναβάτες τους. Ελπίζουμε να δόσουμε μια παράσταση. Ήμουν κοντά με τον Shane [McElrath], προφανώς ήθελα να κερδίσω».

Ο Lopes δήλωσε για το πρώτο του βάθρο στο WSX: «Το να είσαι εδώ στο βάθρο είναι απίστευτο. Πήρα την απόφαση να κάνω το World Supercross μετά τη σειρά των ΗΠΑ. Απέρριψα προσφορές να αγωνιστώ στην Αμερική αυτό το καλοκαίρι για να είμαι εδώ γιατί μου αρέσει να αγωνίζομαι με την ομάδα μου και θέλω να γίνω ο Ayrton Senna του supercross στη Βραζιλία. Μου δίνει επίσης χρόνο να περάσω με την οικογένειά μου, διαφορετικά θα περνούσα όλο το χρόνο στις ΗΠΑ. Είμαι ευγνώμων για αυτήν την ευκαιρία και είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι στο βάθρο».

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Επόμενος αγώνας 30/9/23 Σινγκαπούρη.

936 More posts in SUPERCROSS category
Recommended for you
AMA SX 2024 – O J.LAWRENCE ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΠΑΝΩ ΧΕΡΙ ΣΤΟΝ 15Ο ΓΥΡΟ ΤΗΣ PHILADELPHIA

Ο 15ος γύρος του ΑΜΑ Supercross 2024 πραγματοποιήθηκε σε ένα καινούργιο στάδιο στην Philadelphia όπου...