ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΜΧ JUNIOR 2023 – ΤΟ ΠΗΡΕ Η ΙΤΑΛΙΑ!

Οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές Motocross 2023 FIM Junior και o Νικητής του Παγκοσμίου Κυπέλλου αναδείχτηκαν στο TCS Racing Park κοντά στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, μετά από έντονες μάχες και ένα εξαιρετικό σόου. Ο Γάλλος αναβάτης 737 Performers GASGAS Mathis Valin που στέφθηκε φέτος πρωταθλητής κόσμου Junior 125cc ενώ ο Dani Heitink έγινε Παγκόσμιος Πρωταθλητής 85cc Junior και ο νεαρός Λετονός αναβάτης Patricks Cirulis κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο 65cc. Στην κατάταξη των Εθνών, ήταν η ομάδα της Ιταλίας που τερμάτισε στην κορυφή μπροστά από την ομάδα της Ολλανδίας και την ομάδα της Γαλλίας.

Η αγωνιστική ημέρα ξεκίνησε με μια εκπληκτική Τελετή Έναρξης όπου τον Εθνικό Ύμνο τραγούδησε η Silvia Bordainu για να ξεκινήσει οι εορτασμοί με ένα απίστευτο Aero Show που κατέπληξε όλους τους παρευρισκόμενους. Πολλές τιμές μοιράστηκαν κατά τη διάρκεια της Τελετής Έναρξης, με τον Πρόεδρο της Ρουμανικής Ομοσπονδίας Μοτοσυκλέτας, Cristian Muresan, ο οποίος πρόσφερε εορταστικές πλακέτες στη Γενική Διευθύντρια του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Motocross FIM Junior Patricia Maskarova και στους διοργανωτές Cristian Popescu και Adrian Raduta.

Κατηγορία 125cc
Στον πρώτο αγώνα των 125cc, ήταν ο Mathis Valin που πέτυχε το πρώτο Fox Holeshot της ημέρας και συνέχισε με το προβάδισμα για να επιδείξει σίγουρη απόδοση και να μην εγκαταλείψει ποτέ το προβάδισμα για να κερδίσει τον πρώτο αγώνα. Ένας από τους μεγάλους διεκδικητές ήταν αυτός που κατέκτησε την κορυφή του προκριματικού αγώνα το Σάββατο, ο Janis Martin Reisulis του MJC Yamaha Official EMX125 έπεσε νωρίς, κάτι που εμπόδισε την ευκαιρία του να κερδίσει τον αγώνα, αλλά κατάφερε να φτάσει στην 7η θέση στο τέλος με μια απίστευτη επιστροφή. Ενώ ο Valin οδηγούσε για τη νίκη, μαίνονταν μεγάλη μάχη για τη 2η θέση, ανάμεσα στους Ιταλούς Simone Mancini και Nicola Salvini της JK Racing Yamaha και τον Αυστραλό Jake Cannon. Τον τελευταίο λόγο πήρε ο Mancini στον 5ο γύρο των 15 για να φτάσει στην 2η θέση και να συνεχίσει μέχρι την καρό σημαία. Ο Salvini αρκέστηκε στην 3η και ο Cannon στην 4η.

Στον δεύτερο αγώνα, ήταν ο Maximilian Werner της Fantic Factory Team Maddii που βγήκε πιο γρήγορα από την μπάρα της εκκίνησης για να πάρει το FOX Holeshot, αλλά ήταν και πάλι ο Valin που πήρε το προβάδισμα μετά από μερικές στροφές. Ωστόσο, αυτή τη φορά ο Reisulis έκανε μια καλή αρχή και άσκησε γρήγορα πίεση στον Valin για να μας θυμίσει τις μάχες που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε μεταξύ τους αυτή τη σεζόν στο EMX125.. Ο Reisulis κατάφερε να περάσει τον Valin στον 2ο γύρο και κράτησε το προβάδισμα μέχρι το τέλος για να κερδίσει τον δεύτερο αγώνα, ενώ ο Valin αρκέστηκε στη 2η θέση γνωρίζοντας ότι θα ήταν ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο τέλος με αυτή τη θέση. Πίσω τους ήταν ο Francisco Garcia της RFME GASGAS MXJUNIOR TEAM που οδήγησε θαυμάσια και ήρθε από την πίσω για να πάρει την 3η θέση από τον Cannon στον τελευταίο γύρο. Ο Cannon τερμάτισε 4ος στο τέλος. Με 1-2, ο Mathis Valin στέφθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής 125cc FIM Junior παίρνοντας το χρυσό του μετάλλιο ενώ ο νικητής του δεύτερου αγώνα Janis Martin Reisulis τερμάτισε με το ασημένιο μετάλλιο μπροστά από τον Simone Mancini που εξασφάλισε το χάλκινο μετάλλιο.

Παγκόσμιος Πρωταθλητής Junior 125cc, Mathis Valin: «Ήταν ένα πολύ καλό Σαββατοκύριακο για μένα με τη νίκη στον αγώνα 1 και το FOX Holeshot. Ήταν λίγο πιο περίπλοκο στον δεύτερο αγώνα, αλλά τερμάτισα δεύτερος, κάτι που δεν ήταν εύκολο κάτω από αυτόν τον ζεστό καιρό, αλλά τώρα είμαι ο παγκόσμιος πρωταθλητής, οπότε το συναίσθημα είναι εκπληκτικό.”

Κατηγορία 85cc
Στα 85cc στον πρώτο αγώνα, το Fox Holeshot πήρε ο Ryan Oppliger καθώς ο Ελβετός πήρε το προβάδισμα, αλλά δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα στον 2ο γύρο όταν τον πέρασε ο Dani Heitink. Ο νεαρός Ολλανδός κατάφερε να ελέγξει τον αγώνα μέχρι το τέλος για να κερδίσει τον πρώτο αγώνα μπροστά από τον Oppliger. Ο Dex Kooiker ήταν 3ος για 5 γύρους, αλλά έπρεπε να αποσυρθεί απροσδόκητα από τον αγώνα, κάτι που έδωσε στον Dean Gregoire την ευκαιρία να τερματίσει 3ος στο τέλος. Ένα από τα φαβορί, ο Jarne Bervoets δεν είχε την καλύτερη εκκίνηση και έπρεπε να παλέψει για να ανέβει από την 11η θέση στην 6η στο τέλος.

Στον δεύτερο αγώνα, ο Αυστριακός Ernecker Moritz πήρε το δεύτερο FOX Holeshot αλλά ο Bervoets πήρε το προβάδισμα γρήγορα και μετά από αυτό και έδειξε μια τεράστια απόδοση για να κερδίσει με διαφορά 8 δευτερολέπτων μπροστά από τον Heitink. Ο Heitink οδήγησε υπέροχα και ανέβηκε μέχρι τη 2η θέση αφού βρέθηκε 5ος στον πρώτο γύρο. Ο Gregoire έδειξε καλή ταχύτητα για άλλη μια φορά και κατάφερε να τερματίσει σε καλή και άνετη 3η θέση ξανά. Ο Moritz τελείωσε τον αγώνα στην 4η θέση.

Ένα εξαιρετικό 1-2 σήμαινε ότι ο Dani Heitink στέφθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής 85cc FIM Junior Motocross 2023 μπροστά από τον Jarne Bervoets που έδειξε όλο του το ταλέντο στον δεύτερο αγώνα για να τον κερδίσει και να πάρει τη δεύτερη θέση συνολικά. Ο Gregoire έδειξε συνέπεια για να πάει 3-3 και να πάρει την 3η θέση γενικής.

Παγκόσμιος Πρωταθλητής 85cc Junior, Dani Heitink: «Ήταν ένα καλό Σαββατοκύριακο και είχα καλές εκκινήσεις. Έκανα πολύ καλές πάσες και στους δύο αγώνες. Κέρδισα τον πρώτο αγώνα και πήγα με 1-2 για να βγω πρώτος συνολικά και να γίνω Παγκόσμιος Πρωταθλητής, κάτι που είναι υπέροχο.»

Κατηγορία 65cc
Στον πρώτο αγώνα των 65cc, ο νεαρός Λετονός Patricks Cirulis πήρε το πρώτο FOX Holeshot και συνέχισε να προηγείται καθ’ όλη τη διάρκεια των 8 γύρων για να κερδίσει τον αγώνα. Πίσω του ο Rainers Grasis έκανε επίσης πολύ καλό ξεκίνημα από τη 2η θέση και κράτησε αυτή την κατάταξη μέχρι το τέλος, μπροστά από τον Easton Graves που οδήγησε επίσης ολόκληρο τον αγώνα στην 3η θέση. Ο Kenzo Jaspers έκανε μια αξιοσημείωτη επιστροφή μετά από ένα μέσο ξεκίνημα που τον οδήγησε από την 9η θέση στον 1ο γύρο στην 4η στο τέλος.

Στον δεύτερο αγώνα, ο Cirulis έδειξε ότι ήταν και πάλι ένα σκαλί πιο πάνω καθώς πήρε το δεύτερο FOX Holeshot της ημέρας και πήρε το προβάδισμα και συνέχισε με αυτό μέχρι το τέλος. Ο Graves κατάφερε να κάνει μια καλή προσπέραση στον 2ο γύρο για να ανέβει στη 2η και να διατηρήσει αυτή τη θέση μέχρι το τέλος, ενώ ήταν ένας υπέροχος αγώνας για τον Francesco Assini που έκανε αρκετές προσπεράσεις για να πάει από την 6η στον 1ο γύρο στην 3η θέση στο τέλος. Ξεκινώντας πολύ καλά και βρίσκοντας τον εαυτό του 2ο στον πρώτο γύρο, ο Tim Lopes έπρεπε να παραχωρήσει λίγες θέσεις για να τερματίσει 4ος στο τέλος.

Ένα τέλειο σκορ και ένα τέλειο Σαββατοκύριακο από τον νεαρό Λετονό Patrick Cirulis που κέρδισε κυρίαρχα και στέφθηκε Νικητής του Παγκοσμίου Κυπέλλου 65cc 2023 μπροστά στον σπουδαίο και σταθερό Αμερικανό Easton Graves με 3-2 κάτοχο του αργυρού μεταλλίου. Με τον εξαιρετικό του αγώνα δύο, ο Assini Francesco έφτασε στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

O νικητής του Παγκοσμίου Κυπέλλου 65cc Junior, Patricks Cirulis: «Αυτό το Σαββατοκύριακο ήταν απλά τέλειο για μένα με δύο νίκες σε αγώνες και δύο FOX Holeshot. Έδειξα ότι ήμουν ο πιο γρήγορος και ήταν μια κυρίαρχη νίκη. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλη την οικογένειά μου στη Λετονία».

Κατηγορία Εθνών
Στην κατάταξη των εθνών, η ομάδα της Ιταλίας ήταν η νικήτρια με 10 βαθμούς. Δεύτερη με 17 βαθμούς ήταν η Ολλανδία, ακολουθούμενη από την ομάδα Γαλλίας στην τρίτη θέση με 19 βαθμούς. Εν τω μεταξύ, η ομάδα της Ιταλίας ανακηρύχτηκε η νικήτρια του Ride Green Cup επειδή έδειξε τη δέσμευσή της να προστατεύσει το περιβάλλον της.

Η Ελληνική Εθνική Ομάδα
Μετά την διοργάνωση του θεσμού στην Μεγαλόπολη το 2021, η Ελληνική Εθνική Ομάδα Junior επέστρεψε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Junior, συμμετέχοντας με οχτώ αθλητές, καταλαμβάνοντας την 33η θέση ανάμεσα σε 38 χώρες. Στα 125cc τα εθνικά μας χρώματα εκπροσώπησαν οι Δημήτρης Γανωτής, Λευτέρης Παπαδάκης και Ιάκωβος Παπαδόπουλος τερματίζοντας στον αγώνα της τελευταίας ευκαιρίας του Σαββάτου, 25ος, 27ος και 29ος αντίστοιχα, ενώ στον αγώνα της τελευταίας ευκαιρίας των 65cc, ο Κωνσταντίνος Τραγκαδάς τερμάτισε στην 23η θέση με τον Ευθύμιο Ψαρογιάννη 25ο και τον Θεόδωρο Στρούγκη στην 30η θέση. Στην πολυπληθή κατηγορία των 85cc, οι Γιώργος Κουκαλιώτης και Ανδρέας Τραγκαδάς δεν κατάφεραν να προκριθούν στον αγώνα της τελευταίας ευκαιρίας. Να αναφέρουμε ότι ο φετινός αγώνας ξεπέρασε τις 220 συμμετοχές και είμαστε σίγουροι ότι οι αθλητές μας έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό, όμως τα ελληνικά χρώματα δεν εκπροσωπήθηκαν αποκλειστικά από τους κορυφαίους αθλητές του ελληνικού πρωταθλήματος σε αυτές τις κατηγορίες και τις ηλικίες. Δεν είναι η πρώτη φορά, είναι μια συνθήκη που έχει “κληρονομηθεί” από την εποχή της ΕΛΠΑ, αλλά πιστεύουμε ότι είναι καιρός να αλλάξει αυτό, και η Εθνική Ομάδα(τουλάχιστον στο motocross) να εκπροσωπείται από αυτό που πρεσβεύει.

Αποτελέσματα Παγκοσμίου MX Junior 2023

1962 More posts in MOTOCROSS category
Recommended for you
MXGP 2024 – VIDEO ME TO ΠΡΩΤΟ & ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ “BEHIND THE GATE”

Την προηγούμενη φορά είχαμε δημοσιεύσει το επεισόδιο "0" της φετινής σειράς "Behind the Gate" το...