ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ MOTOCROSS 1947-2022

Την τελευταία εικοσαετία έχουμε την τύχη να είμαστε μάρτυρες, της κατά γενικής ομολογίας καλύτερης εποχής του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Motocross. Οι διοργανώσεις είναι καλύτερες από ποτέ, οι εταιρείες που συμμετέχουν είναι περισσότερες από ποτέ, οι μοτοσυκλέτες είναι τεχνολογικά προηγμένες σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλες εποχές, οι αγώνες είναι περισσότεροι από ποτέ και με μεγαλύτερη γεωγραφική διασπορά αλλά το σημαντικότερο είναι, ότι σε αυτή την περίοδο έχουν αναδειχτεί οι καλύτεροι αθλητές στην ιστορία του αθλήματος.

Ας κάνουμε μια αναδρομή για το πως ξεκίνησαν τα πράγματα στην ιστορία του motocross, εστιάζοντας περισσότερο στην τελευταία δεκαετία πριν φτάσουμε στο σήμερα.

Η ιστορία του Motocross ξεκινά στις αρχές του 20ου αιώνα όταν έγιναν οι πρώτες εκδηλώσεις στη Μεγάλη Βρετανία, συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920, όταν διεξήχθησαν οι πρώτοι αγώνες γνωστοί ως “scrambles”. Μόλις τελείωσε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, το άθλημα άρχισε να αναπτύσσεται από εθνικό σε διεθνές επίπεδο με το πρώτο διεθνές γεγονός το Motocross des Nations, το οποίο πραγματοποιήθηκε με μοτοσυκλέτες των 500cc το 1947 στην Ολλανδία. Αν και ο Βέλγος αναβάτης Auguste Mingels ήταν ο πιο γρήγορος, η ομαδική κατάταξη επικράτησε η Μεγάλη Βρετανία κερδίζοντας το πρώτο τρόπαιο.

Έκτοτε, αυτή η ειδική διοργάνωση γινόταν τακτικά κάθε χρόνο και κυριαρχούσε κυρίως η βρετανική ομάδα μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Το Trophée des Nations, ομαδικό γεγονός για μοτοσυκλέτες 250cc, προστέθηκε το 1961 και το Coupe des Nations (για ομάδες με μοτοσυκλέτες 125cc) το 1981. Το 1984, οι κανόνες άλλαξαν, οι τρεις κατηγορίες θα αγωνίζονταν μαζί, και κάθε φορά θα έμπαιναν τρεις αναβάτες. Αυτή τη στιγμή η Αμερική είναι το πιο επιτυχημένο έθνος σε αυτή τη διοργάνωση την οποία έχει κερδίσει 22 φορές. Πίσω στη δεκαετία του ’50, σε ατομικό επίπεδο, το Motocross άρχισε να αναπτύσσεται γρήγορα, με πολλές εκδηλώσεις να πραγματοποιούνται σε διάφορες χώρες. Αυτό οδήγησε τη FIM να εισαγάγει το πρώτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 1952. Αυτή η παρθενική σειρά ήταν ανοιχτή σε 500cc μοτοσυκλέτες και ο πρώτος νικητής ήταν ο Βέλγος Victor Leloup σε μια μηχανή FN. Τον ακολούθησε ο August Mingels το ‘53 και το ‘54, πριν αναλάβουν οι Βρετανοί αναβάτες John Draper και Leslie Archer. Μια άλλη χώρα έφτανε επίσης στην κορυφή του Motocross – σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο – εκείνη την εποχή, παράλληλα με τη Μεγάλη Βρετανία και το Βέλγιο, αυτή η χώρα ήταν η Σουηδία.

1957-1972
Από το Ευρωπαϊκό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα οι Joel Robert(250cc) και Roger De Coster (500cc) κάνουν γνωστό το όνομά τους. Μετά από πέντε χρόνια Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, το Motocross πήρε ένα σημαντικό βήμα μπροστά με τη σειρά να αναβαθμίζεται σε επίπεδο Παγκόσμιου Πρωταθλήματος το 1957 – νικητής ήταν ο Σουηδός Bill Nilsson σε μια μηχανή AJS. Παράλληλα, το 1957 δημιουργήθηκε το πρώτο Ευρωπαϊκό Κύπελλο για μοτοσυκλέτες 250cc αποτέλεσμα της δημοτικότητας αυτής της ανερχόμενης κλάσης. Αυτό το Κύπελλο θα διαρκούσε μόνο δύο χρόνια για να αναβαθμιστεί σε πρωτάθλημα το 1959. Τρία χρόνια αργότερα το 1962, η κατηγορία 250cc είχε το πρώτο της Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με τελικό νικητή να είναι η θρυλική Husqvarna με τον Torsten Hallman από τη Σουηδία. Ο Σουηδός κέρδισε τον τίτλο για δύο συνεχόμενα χρόνια μέχρι το ανερχόμενο ταλέντο Joel Robert από το Βέλγιο να οδηγήσει το CZ του στη νίκη, συγκεντρώνοντας τον πρώτο από τους έξι συνολικά τίτλους του – ένα ρεκόρ που θα παρέμενε αήττητο μέχρι το 2002. Ο Robert θα κέρδιζε άλλους πέντε παγκόσμιους τίτλους 250cc από το 1968 μέχρι το 1972 -έτος γέννησης του συμπατριώτη του Stefan Everts-, ο άνθρωπος που θα σπάσει όλα τα ρεκόρ 30 χρόνια μετά. Καθώς οι Ιάπωνες κατασκευαστές μπήκαν στη σειρά αργά την δεκαετία του ’60, ο Joel Robert ήταν ο πρώτος νικητής του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος με μια μοτοσυκλέτα της Άπω Ανατολής καθώς οδήγησε το Suzuki του στη νίκη στην κατηγορία 250cc το 1970. Ένα χρόνο αργότερα η Suzuki θα κέρδιζε ένα ακόμα τίτλο στα 250cc. Τίτλοι με τον Robert αλλά η επιτυχία της Suzuki, την περίμενε και στην κατηγορία των 500cc. Μύθος πλέον στο άθλημα, το 1971 ο Roger De Coster και η Suzuki κερδίζουν το πρώτο τους Πρωτάθλημα 500cc που ήταν το πρώτο από τους πέντε παγκόσμιους τίτλους για τον De Coster – όλοι στην κατηγορία των 500cc.

1973-1990
Η άφιξη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος 125cc ήταν γεγονός. Οι Eric Geboers και Jean Michel Bayle δύο σπουδαίοι πρεσβευτές του Motocross ήταν οι κορυφαίοι εκείνης της γενιάς. Το 1973 τα 125cc, γινόντουσαν ως Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, το οποίο κατακτήθηκε για δύο συνεχόμενες χρονιές από τον Βέλγο André Malherbe με ένα Zundapp. Το 1975 έγινε ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και ο Gaston Rahier κέρδισε τον τίτλο αμέσως πάνω σε μια Suzuki, τον πρώτο κατασκευαστή που κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο και στις τρεις κατηγορίες. Ο Malherbe θα εκμεταλλευόταν την πρώιμη εμπειρία του στα 125cc για να συλλέξει τον Παγκόσμιο τίτλο των 500cc το 1980 και το 1981 διαμορφώνοντας το Βέλγιο ως η κυρίαρχη χώρα του Motocross. Το 1975 ένας άλλος Βέλγος, ο Harry Everts, πήρε τους πρώτους του Παγκόσμιος τίτλους στα 250cc. Θα κερδίσει άλλα τρία Πρωταθλήματα πριν αποσυρθεί και δώσει την σκυτάλη στο γιο του Stefan. Το 1982 ένα άλλο αστέρι μπήκε στο Παγκόσμιο Motocross, ο Eric Geboers που κέρδισε το Πρωτάθλημα στα 125cc μετά τον Everts που είχε κυριαρχήσει για τρια συνεχόμενα χρόνια – πριν από τον Everts, ο Ιάπωνας Akira Watanabe είχε γράψει ιστορία ως ο μοναδικός Ιάπωνας παγκόσμιος πρωταθλητής motocross(μέχρι και σήμερα) καθώς πήρε το στέμμα των 125 κυβικών το 1978.

Ο Geboers εισέβαλε στο motocross για να κερδίσει εντυπωσιακά και τους τρεις Παγκόσμιους Τίτλους σε 125cc, 250cc και 500cc δίνοντάς του το παρατσούκλι του ο “Κύριος 875”, από το άθροισμα των 125, 250 και 500. Βασικά ο Eric Geboers ήταν ο πρώτος άνθρωπος που κέρδισε από έναν Παγκόσμιο τίτλο σε κάθε κατηγορία. Ο Georges Jobe και ο Dave Thorpe θα έγραφαν επίσης τα δικά τους ονόματα στα βιβλία ρεκόρ των Παγκόσμιων Πρωταθλητών σε αυτά χρόνια, ενώ εξαιρετικά νεαρά “όπλα” θα έφταναν για να δημιουργήσουν τη βάση των επόμενων δεκαετιών του Παγκοσμίου Motocross. Ανάμεσα τους ο Γάλλος Jean Michel Bayle και ο Ιταλός Alex Puzar που κέρδισαν τους πρώτους τους τίτλους το 1988 και το 1990 αντίστοιχα. Ο Puzar συνέχισε για περισσότερη επιτυχία ενώ ο Bayle μετακόμισε πρώτα στο αμερικάνικο Motocross/Supercross και μετέπειτα στους αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ταχύτητας όπου συγκέντρωσε δυνατά αποτελέσματα και να γίνει θρύλος για το απίστευτο ταλέντο του στον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

1991-2000
Τετράχρονα μηχανήματα νέας γενιάς μπαίνουν και κερδίζουν Παγκόσμιους Τίτλους. Ο Stefan Everts ξεκινά το νικηφόρο σερί του. Αυτή η δεκαετία του Παγκοσμίου Motocross ξεκίνησε με τον τίτλο του Stefan Everts, αυτή τη στιγμή τον πιο επιτυχημένο Motocross αναβάτη με 10 παγκόσμιους τίτλους και 101 νίκες GP στο ενεργητικό του. Με ένα Suzuki, έγινε ο Everts – ο γιος του Harry Everts – Παγκόσμιος Πρωταθλητής στην κατηγορία των 125 κυβικών το 1991 για να χάσει από τον Greg Albertin το 1992 καθώς ο τελευταίος έγινε ο πρώτος Νότος Αφρικανός που κατακτά Παγκόσμιο τίτλο στο Motocross. Ο Albertin θα κέρδιζε άλλους δύο Παγκόσμιους τίτλους στην κατηγορία των 250cc καθώς η κατηγορία των 125cc είδε τον Ιταλό Alessio “Chicco” Chiodi να κερδίζει το Πρωτάθλημα για τρία συνεχόμενα χρόνια από το 1997 μέχρι το 1999. Ο Sebastien Tortelli, ήταν ένας άλλος από τους κύριους αντιπάλους του Everts. Η καριέρα του μαζί με τον Albertijn, πέρασε επίσης από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα των 125cc, το οποίο κατέκτησε το 1996, πριν κερδίσει στα 250cc το 1998. Ο Γάλλος συμπατριώτης Frederic Bolley διαδέχθηκε τον Tortelli το 1999 και το 2000 κερδίζοντας δύο διαδοχικούς τίτλους 250cc. Με τη νέα γενιά τετράχρονων μηχανημάτων να γίνονται δημοφιλή στα GP το 1999 ήρθε ο πρώτος Παγκόσμιος Τίτλος. Ο Andrea Bartolini ήταν ο πρώτος αναβάτης που κερδίζει ένα Πρωτάθλημα με την νέα τετράχρονη της Yamaha, κερδίζοντας τον Joel Smets(επίσης με τετράχρονο Husaberg), τον νικητή του τίτλου των 500cc τα δύο προηγούμενα χρόνια όπως επίσης και το 2000.

2001-2006
Η Youthstream γιορτάζει με τον Stefan Everts και την νέα γενιά των ρεκόρ. Κατηγορία Γυναικών και Ειδική σειρά Βετεράνων. Τα τελευταία χρόνια το Motocross αναπτύσσεται πολύ γρήγορα
με την προσπάθεια και του επαγγελματικού έργου του νέου προμότερ Youthstream με επικεφαλής τον Πρόεδρο Giuseppe Luongo, ένας άνθρωπος που έχει ασχοληθεί με το Motocross από το 1983. Η Youthstream πήγε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Motocross και το Motocross of Nations στο επόμενο επίπεδο καθώς οι θεσμοί αύξησαν τους αγώνες εκτός Ευρώπης ενώ επωφελήθηκε από μια ισχυρή Τηλεοπτική και ΜΜΕ κάλυψη. Στις μέρες μας οι αναβάτες που εμπλέκονται στα πρωταθλήματα προέρχονται από περισσότερες από 30 διαφορετικές χώρες, Οι αγώνες παρακολουθούνται ζωντανά πάνω από μισό εκατομμύριο θεατές, καθώς ο αριθμός των τηλεθεατών ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο. Το 2004 οι κατηγορίες μετονομάστηκαν. Τα 125cc ονομάζονται πλέον MX2 και τώρα φιλοξενεί κυρίως τετράχρονες μοτοσυκλέτες 250cc. Τα 250cc μετονομάστηκαν MX1 και αγωνίζονται τετράχρονες μοτοσυκλέτες 450cc καθώς η πρώην κατηγορία 500cc έγινε OPEN, από MX3. Το επαγγελματικό στήσιμο συνδυάστηκε με εξαιρετικούς αγώνες και νέα ταλέντα που ανέρχονται μέσα από τις κατηγορίες όπως ο Steve Ramon, Ben Townley, Antonio “Tony” Cairoli, Tyla Rattray, Tommy Searle για να αναφέρουμε μερικά, αν και αυτή η δεκαετία θα μείνει αξέχαστη για την πορεία του Stefan Evertsς. Ο Βέλγος πήρε τον 10ο του Παγκόσμιο τίτλο και την 101η νίκη του στα GP το 2006, την τελευταία του χρονιά στους επαγγελματικούς αγώνες πριν αποσυρθεί και γίνει Team Manager για την εργοστασιακή KTM Motocross Team. Τα επιτεύγματα του Everts, αποτελούν πλέον την απόλυτη πρόκληση για τις νεότερες γενιές επαγγελματιών αναβατών του motocross.

2007-2019
Οι νέοι αφήνουν το στίγμα τους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIM Motocross. Philippaerts, Cairoli, Desalle, Musquin, Roczen, Herlings, Febvre, Gajser και πολλοί περισσότεροι έβαλαν φωτιά στο Πρωτάθλημα. Αυτά τα χρόνια, τα νεαρά “όπλα” του παγκόσμιου motocross έχουν εδραιώσει την κυριαρχία τους. Ο Ramon διαδέχτηκε τον Everts στην MX1 το 2007 αφού ο κυρίαρχος της σεζόν Coppins αποσύρθηκε με τραυματισμό στον ώμο. Ο Ιταλός Cairoli πήρε πίσω τον τίτλο του στην MX2, καθώς ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής του 2006 Pourcel δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί το στέμμα λόγω μιας περίεργης σεζόν που έληξε με βαρύ τραυματισμό στην πλάτη. Μετά από δύο χρόνια ως Team Manager, ο Stefan Everts γιόρτασε τον πρώτο Παγκόσμιο τίτλο, με τον Tyla Rattray να κερδίζει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της MX2 το 2008. Αυτή ήταν και η χρονιά που ο David Philippaerts κέρδισε τον παρθενικό του Παγκόσμιο τίτλο στο MX1 παρά το γεγονός ότι ήταν μόλις η δεύτερη χρονιά του στην κατηγορία. Χρόνο με το χρόνο το επίπεδο και η ταχύτητα που οδηγούν οι αναβάτες του Grand Prix προοδεύει και τώρα οι πιο ικανοί στοχεύουν να ξεπεράσουν τα ρεκόρ των παλαιότερων γενεών. Το 2010 ο πρωταθλητής του 2009 Cairoli αποφάσισε να καβαλήσει το επαναστατικό KTM 350cc πάνω στο οποίο ο Ιταλός διεκδίκησε τον τέταρτο, πέμπτο, έκτο, έβδομο και όγδοο τίτλο του μέσα σε έξι συνεχόμενα χρόνια. Ο Ιταλός σπάει όλα ρεκόρ, και συνεχίζει να το κάνει καθώς έχει κερδίσει εβδομήντα δύο Grand Prix και βρίσκεται δεύτερος στη λίστα με τις περισσότερες Grand Prix νίκες, είκοσι εννέα πίσω από τον «The King» Stefan Everts. Στην MX2, ο νεαρός Γερμανός Ken Roczen εντάχθηκε στην KTM και απέκτησε τον παρθενικό του Παγκόσμιο τίτλο το 2011 μπροστά στα μάτια των συμπατριωτών του, στο Gaildorf της Γερμανίας. Ο ταλαντούχος Γερμανός έγραψε με μεγάλα γράμματα το όνομά του στην ιστορία του motocross της χώρας του πριν μετακομίσει στις ΗΠΑ για να ζήσει το αμερικάνικο όνειρό. Ο Roczen έφυγε το 2012, και το 2013 κυριαρχεί το Ολλανδικό φαινόμενο ο Jeffrey Herlings. Στην ώριμη ηλικία των δεκαοκτώ, ο Herlings έχει ήδη προσθέσει δύο Παγκόσμιους τίτλους στην MX2 στην λίστα με επιτεύγματα της σταδιοδρομίας του, τα οποία απέκτησε με δύο σχεδόν αήττητες σεζόν 2012-2013. Το 2014 είδε τον Herlings να ξεκινάει για το τρίτο του συνεχόμενο Παγκόσμιο τίτλο στην MX2 με κύριο στόχο τη νίκη σε κάθε GP. Το 2014 ο Antonio Cairoli της Red Bull KTM Factory Racing συνέχισε να πλησιάζει τον Stefan Everts για τα δέκα πρωταθλήματα FIM Motocross. Ο Jeremy Van Horebeek επίσης σφραγίζει το όνομά του στο πρωτάθλημα ως ο πιο σταθερός αναβάτης στην κατηγορία MXGP με έντεκα συνεχόμενα βάθρα. Αφού έχασε το βάθρο στον 13ο γύρο στη Φινλανδία, ο Βέλγος επανήλθε στον 14ο στην Τσεχία όπου πήρε την πρώτη του νίκη στην κατηγορία MXGP. Ο εικοσιτετράχρονος τελείωσε τη σεζόν ως δεύτερος στο πρωτάθλημα της MXGP.

Το 2015 στην MXGP
Η δεξαμενή ταλέντων είναι πιο βαθιά από ποτέ, ειδικά με την άφιξη του αμερικανικού θρύλου, του AMA Supercross και πολύπρωταθλητη ΑΜΑ Μotocross, Ryan Villopoto. O Villopoto είναι το πρώτος Αμερικανός με βιογραφικό τόσο πλούσιο που κάνει το μετάβαση από τη σειρά AMA στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIM Μotocross. Το 2014 παρήγαγε μια από τις καλύτερες εποχές των αγώνων της MX2. Στο πρωτάθλημα κυριαρχούσαν οι νεαροί Γάλλοι και ξεκίνησε με νίκη του αστέρα Dylan Ferrandis στον πρώτο γύρο στο Κατάρ. Οι παρατηρητές ήταν τουλάχιστον σοκαρισμένοι που η συνήθης κυρίαρχη δύναμη ο Jeffrey Herlings εμφανίστηκε πιο αδύναμος από ό,τι είχε τις δύο προηγούμενες σεζόν. Ο Ολλανδός παραδέχτηκε ότι αναρρώνει από τραυματισμό στο πόδι. Τα πράγματα πήγαν από το κακό στο χειρότερο για το δύο φορές FIM MX2 Παγκόσμιο Πρωταθλητή Herlings όταν έσπασε τον μηρό του περιορίζοντας τις προσπάθειες του. Με τον Herlings εκτός, η MX2 έγινε 100% πιο απρόβλεπτη, κάθε αγώνας ήταν έντονος από την αρχή μέχρι το τέλος και με διαφορετικούς νικητές όπως οι Jordi Tixier, Romain Febvre, ο Max Anstie και Tim Gajser. Σε μια ηρωική προσπάθεια να κατακτήσει τον τίτλο παρά το γεγονός ότι υπέφερε από ένα μη επουλωμένο σπασμένο μηριαίο οστό, ο Herlings που είχε κερδίσει δώδεκα από τα δεκατρία Grand Prix που αγωνίστηκε αναγκάστηκε να συμβιβαστεί με τη δεύτερη θέση χάνοντας το πρωτάθλημα για τέσσερις βαθμούς που χώριζαν τον ίδιο από τον ομόσταυλο του στην Red Bull KTM Factory Racing Jordi Tixier. Ο Tixier από την άλλη χρησιμοποίησε το «ποτέ μην τα παρατάς» στην προσπάθεια του να φιμώσει τους επικριτές του και να ανακάμψει κερδίζοντας το πρώτο του Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Motocross FIM με εντυπωσιακό τρόπο.

Το 2015 αναμενόταν να είναι επικό. Προχωρώντας στον πρώτο γύρο, το MXGP του Κατάρ, όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στον Ryan Villopoto και τον πρωταθλητή του 2014 Antonio Cairoli. Κανείς δεν περίμενε ότι ούτε ο Villopoto ούτε ο Cairoli δεν θα τερμάτιζαν στο βάθρο, και αυτό ακριβώς συνέβη. Ο Max Nagl της Red Bull IceOne Husqvarna Factory Racing ήταν ο κυρίαρχος στην αρχή της σεζόν, κέρδισε και τους δύο αγώνες στο Κατάρ, υπέστη ένα σοκ στην Ταϊλάνδη, αλλά επέστρεψε για να τερματίσει μέσα στις δύο πρώτες θέσεις στους επόμενους τέσσερις γύρους. Μετά την απογοήτευση του Nagl στην Ταϊλάνδη, ήταν o Clement Desalle της Rockstar Energy Suzuki World MXGP που διεκδίκησε το κόκκινο φόντο και το κράτησε για τρεις γύρους πριν το παραδώσει ξανά στον Nagl. Ο Nagl πήρε το κόκκινο φόντο στο MXGP του Trentino στην Pietramurata της Ιταλίας και το κράτησε για 6 γύρους πριν σπάσει τον αστράγαλό του στους προκριματικούς αγώνες του δέκατου γύρου του πρωταθλήματος, στο GP της πατρίδας του της Γερμανίας. Ήρθε να ολοκληρωθεί νωρίς και η σεζόν του Desalle καθώς εξάρθρωσε τον ώμο του στον όγδοο γύρο στο MXGP της Γαλλίας, όπου αργότερα χρειάστηκε και χειρουργική επέμβαση. Με τον Nagl και τον Desalle στο περιθώριο, ο πρωταγωνιστής του του 2015, ήταν ο Romain Febvre της Yamaha Factory Racing Yamalube που πήρε το κόκκινο φόντο για πρώτη φορά στην καριέρα του.

Η σειρά ήταν άστατη, αλλά ήταν προφανές ότι ο “rookie” Romain Febvre ήταν κάτι το ιδιαίτερο. Ο νεαρός Γάλλος, ο νεότερος στην κατηγορία, μικρόσωμος στο ανάστημα αλλά με τη δυνητικά μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, έσφιξε το κόκκινο ταμπελάκι του πρωτοπόρου της βαθμολογίας και με τα δύο χέρια. Στέφθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής FIM Motocross 2015 στην κορυφαία κατηγορία MXGP με τα στατιστικά στοιχεία να αποδεικνύουν ότι ήταν ο άξιος πρωταθλητής. Το #461, ο αριθμός του Febvre, οδήγησε τους περισσότερους γύρους 190 στον αριθμό(σε σύγκριση με τον Nagl’s που είχε 114). Κέρδισε 15 αγώνες, 8 grand prix και τερμάτισε 13 φορές στο βάθρο διαδοχικά. Ο Febvre κατέκτησε το πρωτάθλημα στον δέκατο έκτο γύρο των δεκαοκτώ, στο Assen στην Ολλανδία με 143 πόντους έναντι του ομοεθνούς Γάλλου, Gautier Paulin του Team HRC. Ο Paulin επικράτησε του ομόσταυλου του Evgeny Bobryshev, από τη Ρωσία, με 25 Βαθμούς διαφοράς. Τα αγόρια της ομάδας HRC ολοκλήρωσαν το βάθρο του 2015. Εν τω μεταξύ στην MX2, ήταν άλλη μια δραματική χρονιά για τον πρώην δύο φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή, Jeffrey Herlings. Το ολλανδικό φαινόμενο είχε μερικά τρανταχτά ατυχήματα καθ’ όλη τη διάρκεια τη σεζόν, που τον έφεραν να φεύγει από τον δέκατο γύρο με σπασμένη κλείδα. Το τελικό χτύπημα για τον Herlings θα έρθει στο 13ο GP της Τσεχίας, όπου έσπασε το ισχίο. Παρά τις δυσκολίες του «84», οδήγησε τους περισσότερους γύρους, είχε τις περισσότερες νίκες σε αγώνες και κράτησε το κόκκινο φόντο στους πρώτους 13 γύρους του πρωταθλήματος. Λόγω του τραυματισμού του, ο τίτλος της MX2 άνοιξε, γεγονός που έφερε διεκδικητές τους Pauls Jonass της Red Bull KTM Factory Racing, και το νεαρό όπλο της Honda Gariboldi Tim Gajser, τον Max Anstie της Monster Energy DRT Kawasaki και τον Valentin Guillod της Standing Construct Yamaha Yamalube. Ο αγώνας ήταν σκληρός. Ο Max Anstie ήταν ο πρώτος αναβάτης που μπήκε μπροστά. Ο Βρετανός πήρε διπλή νίκη στο MXGP της Λετονίας και μετά ξανά στους γύρους MXGP του Βελγίου και της Λομβαρδίας. Ολοκλήρωσε τελικά τη σεζόν δεύτερος. Αν και ο Anstie είχε την ταχύτητα, δεν την είχε συνέπεια, ειδικά αυτή του Pauls Jonass, που κατείχε το κόκκινο φόντο για λίγο, παρά το γεγονός ότι δεν είχε κερδίσει ποτέ αγώνα. Ο Jonass κατάφερε να φτάσει στην νίκη όταν κέρδισε τον πρώτο του αγώνα στην MX2 στο Μεξικό, αλλά μέχρι τότε ο Tim Gajser είχε ήδη το κόκκινο φόντο και έβαζε κάποια συνεπή αποτελέσματα. Κοντά στο τέλος της σεζόν, η πίεση του τίτλου είχε αρχίσει να φτάνει στον Jonass και τον Anstie. Και οι δύο αναβάτες είχαν μερικές μεγάλες πτώσεις που τους είδαν να χάνουν πολύτιμους βαθμούς. Ο Gajser, από την άλλη πλευρά, οδηγούσε σταθερά. Πήρε την νίκη έκπληξη στην άμμο του Assen που τον έφερε στην κορυφή. Πετυχαίνοντας μια δεύτερη θέση πίσω από τον Αμερικανό Thomas Covington, ο οποίος πήρε το παρθενικό GP στην MX2 με νίκη στον αγώνα του Μεξικό, ο Σλοβένος κατάφερε να επεκτείνει το προβάδισμά του. Το πρωτάθλημα κατέληξε να κριθεί στο νήμα με τον Gajser να κατακτά τον τίτλο στον τελευταίο αγώνα της σεζόν στο Monster Energy MXGP των ΗΠΑ στο Glen Helen. Ο Jonass τερμάτισε δεύτερος ενώ ο Anstie ολοκλήρωσε το βάθρο στην τρίτη θέση.

Με τον πρόσφατα εστεμμένο και απρόσμενο πρωταθλητή της MX2 Tim Gajser να ανεβαίνει κατηγορία στην MXGP, και τον Jeffrey Herlings να επιστρέφει στην ΜΧ2, το 2016 επρόκειτο να είναι ακόμα άλλη μια σεζόν μεγάλου ανταγωνισμού. Ο Παγκόσμιος πρωταθλητής MXGP 2015 Romain Febvre και ο πρωταθλητής MX2 του 2015 Tim Gajser ξεκίνησαν την μάχη του πρωταθλήματος νωρίς στο Κατάρ. Προς έκπληξη πολλών ο Gajser κατέστησε σαφές ότι ήταν υποψήφιος για τον τίτλο αν και “rookie” αλλά ο Romain Febvre απάντησε κερδίζοντας τα δύο επόμενα GP, κρατώντας το κόκκινο φόντο. Ο Febvre κράτησε το προβάδισμα πόντων μέχρι την Teutschenthal, όπου στο πρώτο σκέλος μετά από μια πτώση, έδωσε ένα δώρο στο 243 της Honda του Gajser, προσφέροντας του την πρωτοπορία. Ο πρωταθλητής Antonio Cairoli έδειξε ότι ήταν έτοιμος να αγωνιστεί αφού κέρδισε το πρώτο του GP μετά από σχεδόν ένα χρόνο. Το MXGP της Μεγάλης Βρετανίας ήταν ένα σημαντικό σημείο στο πρωτάθλημα με μια άσχημη πτώση για τον αναβάτη της Yamaha. Ο Febvre έμεινε εκτός πρωταθλήματος για δύο γύρους επιτρέποντας στον Gajser να μαζέψει βαθμούς. Ο Gajser οδήγησε με συνέπεια μέχρι το Assen, όπου οι συνθήκες του αγώνα τον προβλημάτισαν. Στη συνέχεια, το πρωτάθλημα κατευθύνθηκε στην Αμερική. Στο Monster Energy MXGP της Αμερικής στο Charlotte της Βόρειας Καρολίνας ο Gajser στέφθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής FIM MXGP στην πρώτη του χρονιά στην μεγάλη κατηγορία, ένα χρόνο μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της MX2. Η σεζόν έφτασε στο τέλος της στο Glen Helen όπου o Αμερικανός Eli Tomac κέρδισε το δεύτερο συνεχόμενο GP του. Τον ακολούθησε ο Antonio Cairoli της KTM που τελείωσε τη σεζόν 2ος μπροστά από τον 3ο Max Nagl της Husqvarna.

Ο πρώτος γύρος της MX2 στο Κατάρ ξεκίνησε δυνατά για τον Dylan Ferrandis. Ο Herlings πήρε την πρώτη του διπλή νίκη της χρονιάς με τον Ferrandis πίσω του και στα δύο σκέλη. Ο 2ος γύρος στην Ταϊλάνδη είδε τον αναβάτη της Kawasaki Ferrandis να εξαρθρώνει τον ώμο του μετά από πτώση στις κατατακτήριες δοκιμές. Ο Herlings έκανε ξανά το 1-1. Στο δεύτερο σκέλος ο αναβάτης της Husqvarna, Max Anstie τερμάτισε δεύτερος παρά την πτώση του νωρίτερα στον αγώνα. Με τον Ferrandis τραυματία, ο Herlings συνέχισε τις νίκες του παραμένοντας αήττητος στην εντός έδρας πίστα του στο Valkenswaard σημειώνοντας την 50η νίκη του στα GP. Συνέχισε να είναι αήττητος για ακόμα 4 γύρους. Ωστόσο, το MXGP του Trentino είδε το νούμερο #4 του Ferrandis να είναι έτοιμος να κάνει την επιστροφή στους αγώνες, μόλις μετά από μία εβδομάδα αποθεραπείας. Μετά από μια σκληρή μάχη ο Ferrandis έδωσε στον Herlings την πρώτη του ήττα της χρονιάς στο πρώτο σκέλος. Φαινομενικά αδιάφορο το νούμερο #84 της KTM Herlings πήρε την γενική με τερματισμούς 2-1 και στη συνέχεια κέρδισε τέσσερις ακόμα αγώνες πριν σπάσει την κλείδα του. Αφού έχασε τα MXGP’ του Loket, του Βελγίου και της Ελβετίας λόγω του τραυματισμού του, ο Herlings τελείωσε τη σεζόν δυνατά, διεκδίκησε και κατέκτησε τον τίτλο της κατηγορίας, στον πρώτο αγώνα του παγκοσμίου πρωταθλήματος FIM MX2 επί αμερικανικού εδάφους, στο Monster Energy MXGP της Αμερικής που πραγματοποιήθηκε στη χωμάτινη πίστα του Charlotte Motor Speedway. Ο Jeremy Seewer ήταν σταθερός μέσα στην σεζόν με το Suzuki του, και εξασφάλισε μια καλά κερδισμένη 2η θέση στο πρωτάθλημα. Η τρίτη θέση καθορίστηκε στον τελικό γύρο του Monster Energy MXGP των ΗΠΑ, όπου ο Benoit Paturel της Yamaha ξεπέρασε τον Άγγλο Max Anstie.


Το 2017 η σεζόν ξεκίνησε στο πολύ γνωστό σιρκουί του Κατάρ, αλλά υπήρξαν κάποιες αξιοσημείωτες αλλαγές στους πρώτους γύρους της νέας σεζόν MXGP. Η μεγαλύτερη και πιο αναμενόμενη αλλαγή ήταν αυτή του Παγκόσμιου Πρωταθλητή FIM MX2 2016, της Red Bull KTM Jeffrey Herlings που αποφάσισε να συμμετάσχει στην κορυφαία κατηγορία MXGP. Εκτός από την ένταξη Herlings, ο Antonio Cairoli της Red Bull KTM Factory Racing θα ξεκινούσε τη σεζόν έτοιμος και υγιής εναντίον νέων ανταγωνιστών συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Πρωταθλητή MXGP του 2016 Tim Gajser και του Πρωταθλητή του 2015 Romain Febvre. Όταν η μπάρα έπεσε στην νέα σιδερένια εκκίνηση στο Κατάρ, ο Cairoli κατέστησε σαφές ότι επέστρεψε στις νίκες καθώς πήρε το πρώτο σύνολο της σεζόν του 2017 μετά από σκληρή μάχη με τον Gajser. Για τον Jeffrey Herlings o πρώτος γύρος όπως και οι επόμενοι που ακολούθησαν ήταν μια πρόκληση καθώς θεράπευε έναν τραυματισμό του από την περίοδο της προετοιμασίας μαζί με τη συνειδητοποίηση ότι είχε υποτιμήσει το βάθος και το ταλέντο της κατηγορίας MXGP. Ένα αξιοσημείωτο σημείο της σεζόν 2017 ήταν αυτό του MXGP της Ευρώπης στο Valkenswaard στην Ολλανδία. Ενώ ο Gautier Paulin της Energy Husqvarna Factory Racing ήταν αυτός που πήρε η συνολική νίκη, μεγάλο μέρος της προσοχής ήταν η αναβίωση του Herlings που επιτέλους ξεκινούσε να δείχνει την ταχύτητα που ήταν ικανός να πετύχει, τερματίζοντας στην δεύτερη θέση. Έναν γύρο αργότερα, στο MXGP της Λετονίας στο Kegums, οι θαυμαστές του Ολλανδού χάρηκαν καθώς ο Jeffrey κατάφερε να πάρει τα δύο σκέλη και τη συνολική του GP, την πρώτη στην καριέρα του στην MXGP. Ενώ ο Herlings ήταν σε άνοδο, ήταν η αρχή των προβλημάτων για τον Gajser καθώς θα τραυματιζόταν μετά από άσχημη πτώση. Μια στάση αργότερα στη Γερμανία επιβάρυνε τον τραυματισμό του όταν ο Gajser έπεσε ξανά και τελικά εγκατέλειψε. Ενώ ο Gajser ανάρρωνε, ένας νέος νικητής το 2017 εμφανίστηκε και δεν ήταν άλλος από τον Clement Desalle της Monster Energy Kawasaki. Ο Βέλγος πήρε το MXGP της Γαλλίας με διαφορά 1 πόντου από τον Cairoli και απέδειξε γρήγορα στην επόμενη στάση και το MXGP της Ρωσίας, ότι δεν ήταν τυχαίο καθώς κέρδισε και πάλι την συνολική νίκη. Στη συνέχεια, η σεζόν ήταν μια μάχη γιγάντων μεταξύ του Αντόνιο Cairoli και του Jeffrey Herlings. Η πρώτη επική μάχη ήρθε στο Fiat Professional FULLBACK MXGP Λομβαρδίας όπου το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι έληξε υπέρ του Cairoli. Δύο στάσεις αργότερα στο MXGP του Βελγίου το δίδυμο πάλεψε ξανά σώμα με σώμα αλλά ο αποφασισμένος Herlings επικράτησε του βετεράνου. Ο Herlings θα κέρδιζε επίσης το MXGP της Ελβετίας μειώνοντας το προβάδισμα του Cairoli στη συνέχεια. Όταν η σειρά κατευθύνθηκε στη Σουηδία χτύπησε η ατυχία ξανά τον Herlings καθώς είχε μηχανικό πρόβλημα και έχασε βαθμούς. Αυτό που ήταν πολύ λίγο και πολύ αργά για τον Herlings έτυχε να είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόταν ο Cairoli, για να κατακτήσει το 9ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Motocross FIM στο MXGP της Ολλανδίας στο Assen.

Στην κατηγορία MX2 για το 2017 Red Bull KTM Factory Racing ο Pauls Jonass επέστρεψε από τραυματισμό ως κορυφαίος αναβάτης της KTM στην MX2 με τον Herlings τώρα στα 450. Δίπλα στον Jonass ήταν ένας μακρύς κατάλογος αντιπάλων με τεράστιο ταλέντο, από τον Αμερικάνο της Rockstar Energy Husqvarna Thomas Covington και τον Ελβετό Jeremy Seewer της Suzuki World MX2 με νέους διεκδικητές από την κατηγορία EMX250 όπως της Monster Energy DRT Kawasaki’s Darian Sanayei και τον Thomas Kjer Olsen της Husqvarna Factory Racing. Στο ξεκίνημα της σεζόν ο Jonass κέρδισε στο Κατάρ ενώ ο Seewer πήρε τη νίκη της Ινδονησίας. Το MXGP του Trentino ένα νέο πρόσωπο ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου, ο νεαρός Ισπανός Jorge Prado. Ο Jonass θα κέρδιζε στη συνέχεια στο Valkenswaard για το MXGP της Ευρώπης πριν πάει στο δικό του GP, το MXGP της Λετονίας. Ενώ οι ελπίδες ήταν μεγάλες για Jonass για να κερδίσει στο σπίτι του κυριάρχησε ο πρωταθλητής της EMX250 και ο “rookie” της MX2 Thomas Kjer Olsen. Μετά τη Λετονία ο Jonass μοιράστηκε τα τρία από τα επόμενα έξι GP με τον Seewer. Καθώς το κυνηγητό του τίτλου ήταν οριακό ο Jorge Prado κέρδισε το 2ο του GP στο Βέλγιο. Παρά την προσπάθεια στο τέλος του Seewer στον τελευταίο γύρο στο Pays de Montbéliard το πρωτάθλημα κρίθηκε υπέρ του Jonass.

Το Πρωτάθλημα του 2018 αποτέλεσε ένα νέο ορόσημο για παγκόσμιο motocross με το εντυπωσιακό πρόγραμμα 20 γύρων που ξεκινούσαν στο εκπληκτικό MXGP της Παταγονίας-Αργεντινή με νέους διεκδικητές στην MXGP όπως τον Jeremy Seewer της Wilvo Yamaha. Τα μάτια όμως όλων ήταν στον υπερασπιστή του πρωταθλήματος Antonio Cairoli που κυνηγούσε τον 10 του τίτλο και τον νεότερο ομόσταυλο του Herlings. Ο Herlings μπήκε στην σεζόν υγιής αποδεικνύοντας την ταχύτητα και την αποφασιστικότητά του ενάντια στον Cairoli στο Neuquen για να πάρει το πρώτο κόκκινο φόντο με μια αποφασιστική προσπέραση στον τελευταίο γύρο. Το ζευγάρι συνέχισε να ξεφεύγει στην βαθμολογία καθώς προχωρούσε η σεζόν. Ο Cairoli παίρνει το κόκκινο φόντο στο RedSand της Ισπανίας. Στους επόμενους επτά γύρους ο Herlings σημείωσε έξι νίκες, ο Cairoli δεν πήρε καμία ενώ ο Clement Desalle της Kawasaki Racing Team πήρε μια και μοναδική νίκη στην Ρωσία. Η σειρά κατευθυνόταν προς τη Λομβαρδία της Ιταλίας όταν τα νέα απασχόλησε ο Herlings καθώς τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Ο τραυματισμός κράτησε τον Herlings εκτός στον αγώνα της Ιταλίας με τον Cairoli να εκμεταλλεύτηκε πλήρως την κατάσταση κλείνοντας την βαθμολογική διαφορά. Μόλις δύο εβδομάδες αργότερα ο Herlings επέστρεψε στο MXGP της Ινδονησίας στο Pangkal Pinang όπου πάλεψε με τον πόνο και έφυγε με νίκη θαύμα ενώ ο Cairoli τραυματίστηκε στο χέρι του. Από την Ινδονησία έως την Τουρκία ο Herlings ήταν άψογος και πήρε τον πρώτο του Παγκόσμιο τίτλο MXGP στον εντός έδρας γύρο του στο Assen στο MXGP της Ολλανδίας. Με την οικογένειά του, τους συμπατριώτες του και την ομάδα του, ο Herlings έγραψε ιστορία παίρνοντας τον τίτλο με νίκη στο πρώτο σκέλος. Αν και ήδη πρωταθλητής, ο Herlings επέστρεψε στη γραμμή της εκκίνησης και πήρε άλλη μια νίκη για το σύνολο του αγώνα. Ίσως η πιο κυρίαρχη σεζόν όλων των εποχών στο υψηλότερο επίπεδο του Motocross ολοκληρώθηκε από τον Herlings με ακόμα μια διπλή και συνολική νίκη στο MXGP της Ιταλίας στην Ίμολα.

Η σεζόν MX2 του 2018 ήταν από πολλές απόψεις συγκρίσιμη σε αυτήν της μεγαλύτερης κατηγορίας MXGP με τους ομόσταυλους Pauls Jonass και Jorge Prado από την Red Bull KTM να αγωνίζονται για τον τίτλο. Ενώ ο υπερασπιστής του πρωταθλητή ήταν ο Jonass, ο Prado ήταν το νεαρό αστέρι σε άνοδο. Στην αρχή της σεζόν ο Prado ανάρρωνε από έναν τραυματισμό στην προετοιμασία αλλά στον αγκώνα έφτασε στο ρυθμό του Jonass στο Valkenswaard στην Ολλανδία όπου οι δυο τους πάλεψαν για την νίκη. Στους τρεις πρώτους γύρους ο Jonass ήταν αήττητος με έξι νίκες σε σκέλη και τρεις συνολικά νίκες. Όταν η σειρά πήγε στο Τρεντίνο της Ιταλίας, ωστόσο ο νεαρός Ισπανός κατάφερε να κερδίζει τον Αμερικανό Thomas Covington στο δρόμο για την πρώτη του νίκη. Στους επόμενους 16 αγώνες της χρονιάς Prado πήρε 11 νίκες σε αντίθεση των 2 του Jonass, ενώ από μια είχαν οι Thomas Kjer Olsen, Calvin Vlaanderen και Covington. Το φινάλε της σεζόν στην Imola της Ιταλίας επρόκειτο να αποφασιστεί το πρωτάθλημα αλλά ένας τραυματισμός στο γόνατο του Jonass από προηγούμενη μάχη με τον Prado έφερε τον Λετονό εκτός αντιπαράθεσης δίνοντας τη χρυσή πλάκα και τον τίτλο του 2018 της MX2 στον 17χρονο Jorge Prado!

Το 2019 ήταν μια άλλη επική σεζόν, με απίστευτη δράση τόσο MX2 όσο και MXGP. Η σεζόν για άλλη μια φορά ξεκίνησε στη γραφική Αργεντινή. Μετά η σειρά επέστρεψε στην Ευρώπη πριν κάνουν το ταξίδι στην Ασία για δύο τους δύο γύρους της Ινδονησίας, με το πέρασμα να ολοκληρώνεται στη Σαγκάη της Κίνας. Ο Jorge Prado ήταν κυρίαρχος καθώς πήρε 16 νίκες GP από τις 18 και συνολικά και 31 νίκες σε σκέλη, έχοντας χάσει το Βρετανικό GP λόγω τραυματισμού στον ώμο. Αυτό επέτρεψε στον αναβάτη της Rockstar Energy Husqvarna, Thomas Kjer Olsen να πάρει το κόκκινο φόντο και να το κρατήσει για μερικούς γύρους στην αρχή της σεζόν, αλλά φυσικά ο Prado στέφθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής MX2 το 2019. Ο ομόσταυλος του Tom Vialle είχε μια φανταστική rookie σεζόν καθώς τερμάτισε τέταρτος τη βαθμολογία του πρωταθλήματος, χάνοντας το βάθρο από τον Jago Geerts για μόλις έξι βαθμούς.

Στην MXGP οι φίλοι του αθλήματος απόλαυσαν με μερικές από τις πιο επικές μάχες στην ιστορία του MXGP, καθώς παρακολουθήσαμε τον Tim Gajser και τον 9 φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή, Antonio Cairoli σε μάχες, σχεδόν σε κάθε γύρο στην αρχή της σεζόν, ενώ ο Jeffrey Herlings ήταν εκτός με τραυματισμό στο πόδι κατά την προπονητική περίοδο. Ένα από τα highlights της σεζόν ήρθε στο MXGP του Trentino στην Ιταλία, όπου οι Gajser και Cairoli πάλεψαν τροχό-τροχό από την αρχή μέχρι το τέλος, κρατώντας τους θεατές στα νύχια των ποδιών τους. Ο Gajser κέρδισε με μόλις 01.081 δευτερόλεπτα το πρώτο σκέλος, ενώ στο δεύτερο ο Cairoli είχε μια πτώση στον τελευταίο γύρο, δίνοντας στον Gajser μια άνετη νίκη. Καθώς ο Herlings έκανε την επιστροφή του στη Λετονία, είχε ξανά ατυχία με πτώση στο πρώτο σκέλος που του επέφερε ένα σπασμένο πόδι στον αναγνωριστικό γύρο! Χωρίς να γνωρίζει την έκταση του τραυματισμού του, ο Herlings παρέμεινε στον αγώνα και κατάφερε να κερδίσει τον εναρκτήριο αγώνα, μετά από μάχη με τον Arnaud Tonus. Καταστροφή έπληξε επίσης τον Cairoli μετά από μια πτώση που τον άφησε με ένα εξαρθρωμένο ώμο κάτι που σήμαινε ότι θα έπρεπε να χάσει το υπόλοιπο της σεζόν του 2019, χάνοντας τις ελπίδες του για ένα 10ο παγκόσμιο τίτλο εκείνη την χρονιά. Ο Gajser κέρδισε συνολικά εννέα GP και 16 αγώνες, κατακτώντας με αυτόν τον τρόπο τον 3ο Παγκόσμιο τίτλο του, τον δεύτερο του στην MXGP. Δεύτερος τερμάτισε ο Jeremy Seewer και τρίτος ήταν ο Glen Coldenhoff που ολοκλήρωσε τη σεζόν με 4 νίκες σε αγώνες και 2 νίκες Grand Prix. Η χρονιά ολοκληρώθηκε στο Monster Energy FIM Motocross των Εθνών όπου οι Glenn Coldenhoff, Jeffrey Herlings και Calvin Vlaanteren έγραψαν ιστορία, βάζοντας την Ολλανδία στην λίστα των νικητών, κερδίζοντας το Chamberlain Trophy στο Assen μπροστά στους συμπατριώτες τους.

2020
Η σεζόν του 2020 ήρθε με εντελώς νέο σετ προκλήσεων, όχι μόνο για τον υποστηρικτή, τους διοργανωτές, την FIM, τις ομάδες και τους αναβάτες – αλλά ολόκληρος ο κόσμος – όπως όλοι μας βιώσαμε την πανδημία του COVID-19. Αυτά τα δύο χρόνια είδαν τον κόσμο να σταματά – όπως και τα αθλητικά γεγονότα, που σημαίνει ότι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Motocross FIM τέθηκε σε αναμονή, και μόλις ξεκίνησε ξανά, έγινε χωρίς θεατές και υπό αυστηρούς περιορισμούς με ένα αυστηρό σύνολο υγειονομικών κανόνων και κανονισμών. Στην αρχή της σεζόν του 2020, τα πράγματα έδειχναν θετικά καθώς η σειρά ξεκίνησε στο Matterley Basin με, το MXGP της Μεγάλης Βρετανίας. Ήταν το έναρξη μιας συναρπαστικής χρονιάς με μια από τις πιο δυνατές παρουσίες και στις δύο κατηγορίες MXGP και MX2 μέχρι σήμερα. Ο Jeffrey Jerlings ξεκίνησε τη σεζόν με μια συνολική νίκη στη Μεγάλη Βρετανία, που του έδωσε από νωρίς προβάδισμα στο πρωτάθλημα και γύρισε το σπίτι του για να διεκδικήσει την νίκη εντός έδρας στο Valkenswaard. Ο δεύτερος γύρος στην Ολλανδία, τα αποτελέσματα ήταν μια επανάληψη του εναρκτήριου Grand Prix, με τους Herlings και Tim Gajser, να μοιράζονται από μια νίκη ο καθένας, αν και ο αγώνας κρίθηκε στο δεύτερο σκέλος καταλήγοντας στα χέρια του Tim Gajser. O Herlings όμως είχε το πάνω χέρι, δηλαδή το κόκκινο φόντο πηγαίνοντας στον τρίτο γύρο. Η πανδημία COVID-19 προχωρούσε, ακυρώνοντας το GP της Αργεντινής, μαζί με πολλούς άλλους γύρους που αναγκάστηκαν να επαναπρογραμματιστούν ή ακόμη και να ακυρώθουν σε ορισμένες περιπτώσεις, που έβαλαν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIM Motocross σε αναμονή για πέντε ολόκληρους μήνες! Προς όφελος όλων, οι αγώνες επέστρεψαν τελικά τον Αύγουστο με την πρώτη τριπλή διοργάνωση στο Kegums της Λετονίας. Η λετονική τριάδα αγώνων εισήγαγε μια άλλη συναρπαστική έκδοση Grand Prix στα μέσα της εβδομάδας, που ήταν ο μόνος τρόπος να ακολουθηθούν οι περιορισμοί και να εξακολουθούν να επιτρέπουν ένα πλήρες πρωτάθλημα. Το MXGP της Λετονίας, στο Kegums αποδείχθηκε δύσκολο για τον ηγέτη της σειράς, αλλά ο Herlings κατάφερε να πετύχει δυνατά αποτελέσματα, με δύο βάθρα από τα τρία, συμπεριλαμβανομένων την συνολική νίκη στο τρίτο και τελευταίο λετονικό GP. Τα τρία GP στο Kegums είδαν επίσης μερικούς νέους νικητές, όπως ο Glenn Coldenhoff που πήρε την πρώτη του συνολική νίκη της σεζόν κατά τη διάρκεια του MXGP της Λετονίας, ενώ ο Antonio Cairoli έκανε την επιστροφή του στο βάθρο κατά τη διάρκεια του MXGP του της Ρίγας με τον Arminas Jasiconis να εξασφαλίζει την παρθενική του νίκη σε αγώνα στην κορυφαία κατηγορία. Για τον Gajser οι αγώνες της Λετονίας ήταν σκληροί, αν και κατάφερε να κερδίσει μερικά σκέλη, ενώ οι δύο εγκαταλείψεις του έκαναν τα πράγματα δύσκολα από την άποψη βαθμών του πρωταθλήματος. Στη συνέχεια τα πράγματα μετακόμισαν στη Faenza της Ιταλίας για ήταν ο δεύτερος τριπλός αγώνας του 2020. Το MXGP της Ιταλίας είδε τον Herlings να εξασφαλίζει το πρώτο του 1-1 της σεζόν, ενώ κατά τη διάρκεια του δεύτερου από τους τρεις, ο Jeremy Seewer της Yamaha Factory Racing, πήρε την πρώτη του νίκη στην MXGP. Στον επόμενο αγώνα o Ελβετός προσπάθησε να επαναλάβει την επιτυχία του καθώς κέρδισε το πρώτο σκέλος κατά τη διάρκεια του MXGP της Città di Faenza. Στην πρώτη του χρονιά στην μεγάλη κατηγορία ο Jorge Prado βγήκε πετάχτηκε μπροστά και στους δύο αγώνες, δεν μπόρεσε να κρατήσει την πρωτοπορία αλλά με δύο δεύτερες θέσεις πήρε το πλεονέκτημα, καθώς εξασφάλισε τη συνολική νίκη με αποτέλεσμα 2-2 επί των Gajser και Sewer. Το GP στα μέσα της εβδομάδας στην Ιταλία είδε τον Herlings να αντιμετωπίζει ακόμα έναν τραυματισμό σε προπόνηση, αναγκάζοντας τον Bullet να χάνει το υπόλοιπο της σεζόν. Με το επόμενο Grand Prix της Emilia Romagna ο Prado μπόρεσε να εξασφαλίσει τη δική του πρώτη νίκη σε σκέλος μπροστά από τους Cairoli και Seewer. Ο Cairoli ήταν ο πιο συνεπής αναβάτης σε εκείνο τον αγώνα με δύο σταθερούς τερματισμούς στη δεύτερη θέση και ήταν ο γενικός νικητής, έγινε επίσης ο νέος ηγέτης του πρωταθλήματος μέχρι τους τελευταίους τρεις αγώνες στη Faenza. Ο Antonio Cairoli πήρε πολύ σύντομα τo κόκκινο φόντο, όμως από τον επόμενο γύρο, η παραμονή του στην κορυφή της βαθμολογίας μειώθηκε στο MXGP της Λομβαρδίας, καθώς ο Tim Gajser μπήκε στη θέση του οδηγού. Ενώ ο Gajser οδήγησε το δρόμο μέχρι το στο τέλος, υπήρχαν ακόμα πολλές μάχες που κράτησαν τα πράγματα ενδιαφέρον. Το MXGP της Lombardia έλαμψε και πάλι ο Seewer ενώ στον επόμενο γύρο το MXGP του Città di Mantova ήταν το Σαββατοκύριακο του Romain Febvre της Kawasaki Racing που ανέβηκε στην κορυφή του βάθρου. Καθώς το ταξίδι συνεχίστηκε στην Mantova, ήταν ο Gajser που κέρδισε το τελικό Grand Prix στην Ιταλία, πριν η σειρά μετακομίσει στην Ισπανία, επισκεπτόμενη το ολοκαίνουργιο intu Xanadú – Σιρκουί Αρροιομολινός. Μέσα στο σπίτι του ο Prado κυριάρχησε εκείνο το Σαββατοκύριακο, με δύο σταθερούς αγώνες, κερδίζοντας εντός έδρας στην “rookie” του MXGP σεζόν. Ακολούθησε η βελγική τριλογία του Lommel, που είδε τον Tim Gajser νικητή κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων αγώνων ενώ ο Jorge Prado κέρδισε το τρίτο Lommel, πριν η σεζόν του διακοπεί λόγω COVID-19. Οι τρεις τελευταίοι γύροι στην Πιετραμουράτα της Ιταλίας ήταν συναρπαστικοί. Ο Antonio Cairoli μπόρεσε να επιστρέψει για να κερδίσει την πρώτη συνολική νίκη στο Τρεντίνο, ακολουθώντας μεγάλη μάχη με τον Clement Desalle, με τον Βέλγο να προσθέτει ακόμα μια νίκη σε σκέλος στον απολογισμό της σεζόν. Κατά τη διάρκεια του τελικών δύο γύρων ήταν ο Tim Gajser που κυριάρχησε στο βάθρο, ολοκλήρωσε τη χρονιά με 5 νίκες GP, 14 βάθρα και 15 νίκες σε σκέλη για να γίνει ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής MXGP 2020. Για ακόμα μια χρονιά ο Jeremy Sewer τερμάτισε δεύτερος με 6 βάθρα, 3 νίκες σε σκέλη και μια νίκη GP. Εν τω μεταξύ, ο Antonio Cairoli αναγκάστηκε να συμβιβαστεί με το χάλκινο μετάλλιο.

Στην MX2, το κυνήγι του τίτλου ήταν εξίσου συναρπαστικό. Με εντυπωσιακές 14 νίκες σε αγώνες, 14 βάθρα GP και 7 Grand Νίκες Prix στην πίσω τσέπη του, ο Tom Vialle εξασφάλισε τον παρθενικό του Παγκόσμιο τίτλο MX2, μετά από μια μάχη μεγάλης διάρκειας με τον Jago Geerts. Ο Βέλγος ήταν δυνατός ανταγωνιστής και από πλευράς στατιστικών και δεν ήταν πολύ πίσω από τον Vialle, με 14 νίκες σε αγώνες, 12 βάθρα Grand Prix και 6 νίκες GP. Τα πράγματα ήταν πάντα οριακά μεταξύ του ζευγαριού καθώς αντάλλασσαν συχνά νίκες σε σκέλη, αν και τα λάθη αποδείχθηκαν δαπανηρά για τον Geerts που συχνά πάλευε να το κρατηθεί πάνω στους δύο τροχούς. Τερματίζοντας τρίτος στη βαθμολογία της MX2 Maxime Renaux, έδειξε δυνατή φόρμα το 2020, κάνοντας την εμφάνισή του στο βάθρο συνολικά 5 φορές, συμπεριλαμβανομένης και της συνολικής του νίκη στο MXGP της Città di Faenza. Ενώ όλοι ήλπιζαν να κλείσουν τη χρονιά με το Monster Energy FIM Motocross of Nations, δυστυχώς Οι περιορισμοί του COVID-19 δεν επέτρεψαν τα πιο αναμενόμενο γεγονός της σεζόν, αν και το MXoN επέστρεψε το 2021 και ήταν μεγαλύτερο και καλύτερο από ποτέ!

2021
Μέχρι τη σεζόν του 2021, οι περιορισμοί παρέμειναν αυστηροί, αν και εντός ορισμένα μέρη του κόσμου γίνονταν πιο χαλαρά καθώς εισήχθησαν εκστρατείες εμβολιασμού και οι αριθμοί κρουσμάτων μειώθηκαν. Αυτό ως αποτέλεσμα επέτρεψε σιγά σιγά στους θεατές να επιστρέψουν αγώνες – αν και πάλι, ακολουθώντας αυστηρά πρωτόκολλα. Η αρχή της σεζόν του 2021 έμοιαζε πολύ με του 2020, με την εξέλιξη της πανδημίας να επηρεάζει την έναρξη της σεζόν καθώς αναβλήθηκε σε αρκετές περιπτώσεις. Τα πράγματα τελικά ξεκίνησαν με την πρώτη εκδήλωση της σεζόν στο Orlyonok. Η δράση MXGP στην έναρξη της σεζόν ήταν συναρπαστική όπου ο Tim Gajser επιβεβαίωσε την κυριαρχία του ως ο υπερασπιστής του τίτλου από την αρχή, κερδίζοντας το πρώτο σκέλος και κάνοντας μια εντυπωσιακή επιστροφή στο δεύτερο εξασφάλισε τη νίκη του GP και παίρνοντας την πρωτοπορία. Το ξεκίνημα του Grand Prix ήταν δύσκολο για τον Antonio Cairoli που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει, ενώ ο Jeffrey Herlings επέστρεφε ακόμα πιο δυνατός από τον τραυματισμό το 2020. Στον δεύτερο γύρο είδαμε τον Cairoli να επιστρέφει με μια συνολική νίκη, ενώ ο Gajser τερμάτισε δεύτερος, διατηρώντας το προβάδισμα πρωταθλήματος μπροστά από τον Herlings. Στη συνέχεια, ο Herlings πήρε την πρώτη του νίκη στο GP της σεζόν στην Maggiora αφού ισοβάθμησε με τους Glen Coldenhoff και Cairoli, ενώ ο Gajser και ο Febvre κόλλησαν στην λάσπη! Ο Febvre κέρδισε τον πρώτο σκέλος αλλά έπεσε στον δεύτερο, κάτι που δυσκόλεψε τον Γάλλο να ανέβει στο βάθρο. Στη συνέχεια, η σειρά κατευθύνθηκε στο GP στο Oss στην Ολλανδία, μια νέα πίστα στο ημερολόγιο. Εκεί το πρωτάθλημα MXGP πήρε μια απρόσμενη τροπή. Καθώς η μπάρα έπεσε για τον πρώτο αγώνα MXGP, ο Herlings κατάφερε να κερδίσει το σκέλος με τραυματισμό στον ώμο αφού προσγειώθηκε πάνω του στον πρώτο γύρο ο Ivo Monticelli, ο οποίος δεν μπόρεσε να αποφύγει τον ‘the Bullet’ και ως αποτέλεσμα άφησε τον Ολλανδό με κάταγμα στον ώμο. Οδηγώντας με καθαρή αδρεναλίνη μπόρεσε να τερματίσει το σκέλος και μάλιστα το κέρδισε, αλλά δεν παρατάχτηκε για το δεύτερο σκέλος. Ο Gajser πήρε το GP, με τον Cairoli να κάνει back-to-back στα βάθρα, ενώ ο Febvre ήταν τρίτος. Ο Herlings έχασε το MXGP της Τσεχίας για άλλη μια φορά όπου ο Jorge Prado προκάλεσε άλλο ένα σοκ στη σειρά, κερδίζοντας τον πρώτο του αγώνα της σεζόν και τερμάτισε τρίτος στον δεύτερο σκέλος κάτι που του χάρισε την πρώτη του νίκη στο Grand Prix το 2021. Ο Gajser έχασε πολλούς βαθμούς μετά την πτώση του στο δεύτερο σκέλος. Ο Cairoli και ο Jeremy Seewer ανέβηκαν μαζί με τον Ισπανό στο βάθρο. Στη συνέχεια η δράση κατευθύνθηκε στη βαθιά άμμο του Lommel με τον Herlings να επιστρέφει μόλις δύο εβδομάδες μετά τον τραυματισμό του. Οι Herlings και Febvre πολέμησαν δυνατά στον πρώτο αγώνα, με τον Ολλανδό τελικά να φεύγει με τη νίκη, ενώ στο δεύτερο σκέλος πολυάριθμες πτώσεις αποδείχθηκαν δαπανηρές για τον Ολλανδό, ενώ ο Febvre κατάφερε να πάρει κεφάλι. Αυτή ήταν η πρώτη νίκη GP της χρονιάς για τον Febvre. Ο Herlings τερμάτισε δεύτερος, ενώ ο Pauls Jonass έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο βάθρο από τον τραυματισμό του το 2020, με τερματισμούς 4-2. Το Grand Prix της Λετονίας είδε τον Gajser ξανά στο πρώτο σκαλί, με τον Prado στο βάθρο για άλλη μια φορά καθώς ο Herlings τερμάτισε τρίτος και συνέχισε το ταξίδι της επιστροφής στην κορυφή. Στο Bitci MXGP της Τουρκίας είδαμε τον Herlings και πάλι στο κορυφαίο σκαλί, και μάλιστα δύο φορές, στον διπλό αγώνα της Afyon. Μετά την τουρκική κούρσα, η επόμενη στάση ήταν στην Σαρδηνία, με έντονες φήμες να κυκλοφορούν πριν Κυριακή σχετικά με έναν πιθανό τραυματισμό για έναν από τους κορυφαίους αναβάτες της κατηγορίας. Αυτό επιβεβαιώθηκε, καθώς η Honda ανακοίνωσε τον τραυματισμό σε προπόνηση του Gajser. Ο Gajser παρότι προσπάθησε για το καλύτερο δεν μπόρεσε να αγωνιστεί, ενώ ο Antonio Cairoli έπρεπε να αποσυρθεί από το GP λόγω πτώσεις και αυτός σε προπόνηση. Ο Herlings έκανε τα μέγιστα για να πάει 1-1 στη βαθιά άμμο και ανέλαβε το προβάδισμα στο πρωτάθλημα για μόλις έναν βαθμό. Ο Gajser μπόρεσε να επιστρέψει στη Γερμανία με μια νίκη στο GP, καθώς και να πάρει πίσω το κόκκινο φόντο. Ο Σλοβένος με τερματισμούς 3-1 στους αγώνες, μετά την έντονη μάχη στην αρχή με τον Prado, ενώ οι Prado και Herlings πήγαν σώμα με σώμα για την νίκη ένα δραματικό τέλος του πρώτου
σκέλους με μεγάλη πτώση στον τερματισμό, καθώς το ζευγάρι συγκρούστηκε στον αέρα στο άλμα του τερματισμού. Ήταν δύσκολο να πει κανείς ποιος ήταν ο πραγματικός ένοχος της σύγκρουσης, αλλά ο Herlings μπόρεσε να σηκωθεί ενώ ο Prado, παρά το ότι πήρε η νίκη δεν μπόρεσε να παραταχθεί και να ξεκινήσει τον δεύτερο σκέλος. Ακολουθούσε το MXGP της Γαλλίας καθώς κατευθυνθήκαμε στο Lacapelle Marival. Εκεί είδαμε την επιστροφή των θεατών, η οποία δημιούργησε μια απίστευτη ατμόσφαιρα καθώς οι Febvre και Herlings πάλεψαν για τη νίκη. Το ζευγάρι μοιράστηκε μια νίκη σε κάθε σκέλος, αλλά με τον Herlings να κερδίζει τo δεύτερο, που τον οδήγησε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Ο Herlings πήρε πίσω το προβάδισμα πρωταθλήματος από τον Gajser, ο οποίος αγωνίστηκε, ενώ ο Febvre πέρασε στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας. Το Ισπανικό GP είχε μια τεράστια προσέλευση θεατών – που ήταν απλά απίστευτο. Ο τοπικός ήρωας Jorge Prado μπόρεσε να βάλει τα δυνατά του, τερματίζοντας τα σκέλη 2ος και 3ος για την 2η θέση του συνόλου. Οι μάχες του με τους Herlings, Febvre και Gajser ήταν κοντά, αλλά τελικά ήταν ο Herlings που κέρδισε το GP παρά τις καλύτερες προσπάθειες του Gajser και του Febvre. Με την τριλογία του Τρεντίνο, το κυνηγητό του τίτλου είχε πάρει φωτιά! Στο πρώτο από τα τρία ο Herlings ήταν αήττητος με 1-1 και άρχισε να ξεκολλάει στη βαθμολογία του πρωταθλήματος. Ο Coldenhoff ανέβηκε στο βάθρο για δεύτερη φορά αυτή τη σεζόν ενώ ο Gajser μπόρεσε να ολοκληρώσει τα δικό του Σαββατοκύριακο στο βάθρο ξανά. Ενώ φαινόταν ότι ο Herlings θα μπορούσε επιτέλους να αποκτήσει τον έλεγχο της βαμθολογίας, τα πράγματα έκαναν στροφή 180 μοιρών, με πτώση στην εκκίνηση του πρώτου σκέλους που τον ανάγκασε να εγκαταλείψει με σπασμένη γκαζιέρα. Αυτό ήταν ένα δώρο στους Febvre και Gajser που ήθελαν να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους. Ο Herlings κατάφερε να σώσει κάπως την κατάσταση με νίκη στο δεύτερο σκέλος και στο τέλος είδαμε τους Herlings, Febvre και ο Gajser να τους χωρίζουν μόλις τρεις βαθμοί στο πρωτάθλημα. Και ενώ πολλοί ήταν επικεντρωμένοι στον τίτλο, ο Cairoli έδωσε κάτι στους φιλάθλους του καθώς ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στον αγώνα της έδρας του. Ενώ όλοι περίμεναν τον Herlings στους επόμενους αγώνες της Ιταλίας, το αποτέλεσμα ήταν αρκετά διαφορετικό καθώς μερικά μεγάλα ατυχήματα αποδείχθηκαν δαπανηρά για τον Ολλανδό. Ο Herlings απέτυχε να ανέβει στο βάθρο, αφήνοντας τον Seewer να πάρει την δεύτερη GP νίκη της καριέρας του με τον Gajser δεύτερο και τον Febvre τρίτο. Τα καλά αποτελέσματα του Febvre του έδωσαν επίσης το κόκκινο φόντο για το πρώτη φορά το 2021. Καθώς το πρωτάθλημα παρέμεινε οριακό μόλις τρεις βαθμοί ανάμεσα στο #3, το #243 και το #84, ήρθε η ώρα για την τελική αναμέτρηση του τίτλου στη Μάντοβα της Ιταλίας. Ενώ οι δύο προηγούμενοι αγώνες ίσως έδιναν την εντύπωση ότι ο Herlings είχε αρχίσει να λυγίζει, απέδειξε το αντίθετο καθώς αντεπιτέθηκε και με αποτέλεσμα 2-1 πήρε τη νίκη στο GP. Ο Febvre ήταν δεύτερος με παρόμοιο αποτέλεσμα 2-1. Αλλά το κύριο θέμα του GP ήταν η ποινή του Gajser μετά την ατυχία στην εκκίνηση που τον ανάγκασε να κόψει την πίστα, κάτι που τον έβγαλε από τη μάχη του τίτλου φτάνοντας στον τελευταίο αγώνα με δύο διεκδικητές στο MXGP του Città di Mantova. Ο Febvre μπήκε στον τελευταίο αγώνα της σεζόν 3 βαθμούς μπροστά από τον Herlings. Ο Herlings μπόρεσε να πραγματοποιήσει ένα δυνατό πρώτο σκέλος για να πάρει την νίκη, κάτι που σήμαινε ότι η ο “Bullet” και ο Γάλλος ήταν ισόπαλοι στο πρωτάθλημα πριν το δεύτερο σκέλος. Τα πράγματα έδειχναν καλά στον πρώτο γύρο, για τον Febvre που οδηγούσε το σκέλος, αλλά ο Herlings μπόρεσε να τον περάσει. Τότε ο αναβάτης της Kawasaki προσπάθησε να απαντήσει, αλλά ένα μικρό λάθος τον οδήγησε σε πτώση. Ο Gajser ήταν ακριβώς εκεί για να περάσει τον Febvre και μάλιστα προσπάθησε να πιέσει τον πρωτοπόρο του σκέλους. Ο Helrings όμως μπόρεσε να κάνει το 1-1, εξασφαλίζοντας το πέμπτο του παγκόσμιο τίτλο με νίκη στο Grand Prix επίσης! Ο Gajser ήταν δεύτερος συνολικά την ημέρα, ενώ ο Febvre ήταν τρίτος. Η κατάταξη του Πρωταθλήματος MXGP έμοιαζε έτσι μετά την πτώση της τελευταίας καρό σημαίας: Herlings με 708 πόντους, Febvre με 703 και Gajser με 688.

Στην MX2, ο Γάλλος Maxime Renaux πήρε στα χέρια του τον πρώτο του τίτλο μετά από έναν τραυματισμό στις αρχές της σεζόν του υπερασπιστεί του τίτλου Tom Vialle. Φυσικά και αυτή τη σεζόν είδαμε την επιστροφή του Monster Energy FIM Motocross of Nations που έλαβε χώρα γύρω στα μέσα της σεζόν. Η επαναπρογραμματισμένη 74η έκδοση προσέφερε μερικούς συναρπαστικούς αγώνες στην πίστα της Mantova, με την ομάδα της Ιταλίας Antonio Cairoli, Alessandro Lupino και Mattia Guadagnini να κερδίζει το τρόπαιο Chamberlain μπροστά στους οπαδούς τους! Η ομάδα της Ολλανδίας αναγκάστηκε να συμβιβαστεί δεύτερη, ενώ η ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας ήταν τρίτη για τέταρτη συνεχόμενη φορά.

2022
Η σεζόν του 2022 είδε τον κόσμο να επιστρέφει στην «κανονικότητα» με το Σαββατοκύριακο πίσω στους συνηθισμένους διήμερους αγώνες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος MXGP ενώ
μερικοί περιορισμοί παρέμειναν σε ισχύ. Η πανδημία επέτρεψε την επιστροφή για τα GP στο εξωτερικό σε Αργεντινή και Ινδονησία, καθώς και η επιστροφή ορισμένων κλασικών τη Σουηδία και τη Φινλανδία, μεταξύ άλλων. Η σεζόν ξεκίνησε, μια εβδομάδα αργότερα από το προγραμματισμένο, λόγω καιρικών συνθηκών στο Matterley Basin και το Βρετανό GP. Με κάποιους από τους βασικούς παίκτες να μην παρατάσσονται, για παράδειγμα η αποχώρηση του Cairoli και οι τραυματισμοί των Herlings και Febvre, η εστίαση ήταν στους Gajser και Prado όπως φαινόταν το ζευγάρι να είναι οι πρωτοπόροι του γκρουπ, αν και ο πρωτάρης Maxime Renaux της Monster Energy Yamaha Factory Racing ήταν εκεί να δώσει μάχη μετά τη νίκη των προκριματικών. Ο Gajser κυριάρχησε στους τρεις πρώτους GP αγώνες πριν μπορέσει ο Prado για να πετύχει την πρώτη του επίσκεψη στο κορυφαίο σκαλί στην Πορτογαλία. Στη συνέχεια η δράση προχώρησε στο Τρεντίνο όπου ο Gajser μπόρεσε να πετύχει την τέταρτη νίκη του στην σεζόν, ενώ συνέχισε την πορεία του με άλλη μια νίκη στα επόμενα γύρο στη Λετονία. Στη Maggiora, ο Gajser συνέχισε τη θετική του πορεία με μια ακόμη GP νίκη μπροστά από τους Seewer και Renaux. Όλα έδειχναν ότι ο Gajser επρόκειτο να κυριαρχήσει στην υπόλοιπη σεζόν, μια ασθένεια κατέληξε να βαρύνει τον Σλοβένο που το επηρέασε για τους επόμενους τρεις γύρους. Τότε μερικά νέα ονόματα πήραν τη σειρά τους στο πάνω σκαλί του βάθρου. Ξεκινώντας με Sardegna στην οποία κυριαρχούσε ο Calvin Vlaanderen ο οποίος όχι μόνο ήταν ο ταχύτερος στα χρονομετρημένα αλλά κέρδισε τους προκριματικούς αγώνες και τα δύο σκέλη! Ήταν μια τεράστια στιγμή για Ο Vlaanderen που πανηγύρισε το πρώτο του βάθρο MXGP – το οποίο έτυχε να είναι μια νίκη GP! Στην Ισπανία, ο Maxime Renaux ήταν ο γενικός νικητής για το πρώτο χρόνο στην κατηγορία MXGP μπροστά από τον Glenn Coldenhoff και τον Brian Bogers, καθώς ο τοπικός αναβάτης Jorge Prado δεν αγωνίστηκε. Στο Ernée, ο Prado επανήλθε με δεύτερη θέση στη γενική πίσω από τον Seewer που πήρε την πρώτη του νίκη στο GP της σεζόν, ενώ ο ομόσταυλος του Coldenhoff κατέλαβε την τρίτη θέση αφού κέρδισε το δεύτερο σκέλος.
Στο Liqui Moly MXGP της Γερμανίας, ο Gajser επανήλθε με νίκη καθώς είδαμε και την επιστροφή του Romain Febvre. Αυτά όλα έγιναν πριν το πρωτάθλημα πάρει τον δρόμο για την Ινδονησία για ένα πρώτο GP στη Samota-Sumbawa. Ο χώρος στη Sumbawa ήταν εντυπωσιακός και η πίστα έλαβε πολύ θετικές κριτικές από τους αναβάτες! Αν και ο γύρος της Ινδονησίας ήρθε με τις δικές του προκλήσεις για πολλούς στο grid καθώς ο Gajser συνέχισε να οδηγεί το πρωτάθλημα. Στην Τσεχία, ο Seewer ήταν ο άνθρωπος που κέρδισε κυριάρχησε στα προκριματικά και στη συνέχεια πήγε με 1-2 για να πάρει την δεύτερη νίκη του στην σεζόν. Το Grand Prix της Φλάνδρας το Lommel είδε μερικές ακόμη εκπλήξεις! Ο Gajser οδήγησε σαν να ένοιωθε ότι πλησιάζει ο πέμπτος του τίτλος. Εκείνος ο αγώνας ανέδειξε την ολλανδική αναμέτρηση μέχρι τον τελευταίο γύρο με τους Bogers, Vlaanderen και Coldenhoff να το παλεύουν για την νίκη. Στο τέλος, ήταν ο Bogers που βγήκε στην κορυφή με τον Vlaanteren δεύτερο μπροστά από τον Coldenhoff Η Σουηδία είδε τον Seewer στην κορυφή του Grand Prix ενώ στη Φινλανδία h Yamaha πανηγύρισε ένα απίστευτο αποτέλεσμα με του μπλε να κάνουν το 1-2-3 με τον Coldenhoff στην κορυφή ενώ οι Seewer και Renaux τερμάτισαν δεύτερος και τρίτος. Μα φυσικά το ίδιο ήταν και αυτό Σαββατοκύριακο που ο Gajser ολοκλήρωσε τον πέμπτο παγκόσμιο τίτλο του, παρά το γεγονός ότι δεν κατάφερε να ανέβει στο βάθρο. Τα δύο τελευταία GP κέρδισε επίσης ο Gajser, ο οποίος χωρίς την πίεση της ολοκλήρωσης του τίτλου, μπορούσε να επικεντρωθεί στην απόλαυση των αγώνων.

Αλλά οι δύο τελευταίοι GP της χρονιάς στο Saint Jean Οι d’Angely και Afyon ήταν το επίκεντρο της αναμέτρησης του τίτλου MX2 μεταξύ Tom Vialle και Jago Geerts. Το ζευγάρι μάχεται σκληρά για ολόκληρη τη σεζόν, και οι δύο αναβάτες υποφέρουν από κακή τύχη, για παράδειγμα το τεράστιο τρακάρισμα του Vialle στη Μάντοβα, το DNF του Geerts στο Trentino και το DNF του Vialle στη Γερμανία. Και οι δύο έπρεπε να παλέψουν σκληρά και το θέαμα ήταν απίστευτο από την πλευρά των θεατών. Μετά τον κακό χαμό για τον Geerts στη Φινλανδία, το Πρωτάθλημα άνοιξε ξανά καθώς o Vialle ανέβηκε στο κορυφαίο σκαλί. Μετά από αυτό φαινόταν ότι η αυτοπεποίθηση που αποκτήθηκε ήταν τεράστια για τον Vialle ο οποίος κέρδισε το GP της έδρας του στο MXGP του Charente
Maritime μπροστά από τους Thibault Benistant και Geerts και στη συνέχεια κέρδισε τον τελικό GP στην Τουρκιά κλείνοντας τον τίτλο με μόλις τέσσερις βαθμούς κάτω από μια έντονη στιγμή που
έφερε τους δύο αναβάτες να τρακάρουν μαζί!

Στη συνέχεια, η σεζόν του 2022 ολοκληρώθηκε με την 75η έκδοση του Monster Energy FIM Motocross of Nations που επέστρεψε στο RedBud για πρώτη φορά από το 2018! Ήταν ένα Σαββατοκύριακο λύτρωσης για την ομάδα ΗΠΑ και τους Eli Tomac, Justin Cooper και ο Chase Sexton δίνοντας τέλος στα 11 χρόνια σερί χωρίς νίκη της Αμερικής, βάζοντας την αμερικανική σημαία στον ψηλότερο ιστό.

Τώρα η εστίαση μετατοπίζεται στη σεζόν του 2023, καθώς απολαμβάνουμε ήδη άλλη μια συναρπαστική σεζόν αγώνων και ακόμη πιο έντονες μάχες και απρόβλεπτες καταστάσεις για τον τίτλο!

1967 More posts in MOTOCROSS category
Recommended for you
MXGP 2024 – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ ΠΕΜΠΤΟΥ ΓΥΡΟΥ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Ο πέμπτος γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος MXGP 2024 πραγματοποιήθηκε υπό βροχή στην Πορτογαλία όπου η...