ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΧ 2023 – ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ Π.ΚΟΥΖΗ ΣΤΟΝ 5Ο ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧ.ΟΛΥΜΠΙΑ

Μετά την θερινή ανάπαυλα το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross 2023 συνεχίστηκε με τον παραδοσιακό καλοκαιρινό αγώνα της Αρχαίας Ολυμπίας, ο οποίος αποτέλεσε τον πέμπτο της φετινής σεζόν. Η μεγάλη εξέλιξη του αγώνα έγινε στην ΜΧ1, που μετά την αναμενόμενη κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον Ανδρέα Ανδρέου στην υποκατηγορία της ΜΧ300, ο πρωτοπόρος της ΜΧ1 Παναγιώτης Κουζής, κατάφερε να το γυρίσει ξανά, κατακτώντας τον αγώνα με διπλή νίκη!

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross 2023 ήταν συνεπές με το Σεπτεμβριανό ραντεβού του στην Αρχαία Ολυμπία, όπου πραγματοποιείται σχεδόν πάντα τα τελευταία χρόνια, αγώνας του θεσμού την συγκεκριμένη περίοδο. Το τοπικό Σωματείο και διοργανωτής Α.Ο.Λ.Μ.Ο. κατάφερε για ακόμα μια φορά να διοργανώσει έναν αγώνα επιπέδου Πανελληνίου παρά το προβλήματα με την σκόνη που δημιουργήθηκαν στο πρόγραμμα του Σαββάτου. Την Κυριακή, όλα κύλισαν ομαλά ή καλύτερα, αναμενόμενα, και οι αρκετοί θεατές που αψήφισαν τον καυτό ήλιο, παρακολούθησαν δυνατές μάχες, σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες. Στον αντίποδα αυτής της γιορτινής κατάστασης ήταν οι λίγες συμμετοχές, που μπορεί να άγγιξαν τις 100, αλλά τα δεδομένα είναι ανησυχητικά για την συνέχεια του θεσμού. Μπορεί να είχαμε περίπου 45 συμμετοχές σε ηλικίες κάτω των 18 ετών σε αυτόν τον αγώνα, με τις εκπληκτικές 21 στην ΜΧ65(!) όμως στις υπόλοιπες κατηγορίες οι αριθμοί μειώνονται σημαντικά, με το ενδεικτικό των 12 συμμετοχών στην κορυφαία κατηγορία της ΜΧ1. Πιστεύουμε ότι για να επιστρέψει στους αγώνες, ο αρκετός κόσμος που ασχολείται με το motocross τα τελευταία χρόνια, είναι η επιστροφή των θεσμών του Νοτίου και του Βορείου καθώς από ότι φαίνεται το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα σαν πρόγραμμα και σαν θεσμός, δεν είναι δελεαστικό και οικονομικά εφικτό, για τους περισσότερους ώστε να το ακολουθήσουν ολόκληρο. Φέτος είχαμε την εμφάνιση του Κυπέλλου Ελλάδος, μια κίνηση θετική προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά η λογική που ίσως υπάρχει, να μην κάνουμε Κύπελλα και φιλικούς αγώνες για να τροφοδοτήσουμε το Πανελλήνιο, μακροχρόνια έχει αποτύχει πολλές φορές στο παρελθόν, και δυστυχώς, η ιστορία έχει την κακή συνήθεια να επαναλαμβάνεται. Αυτό, μάλλον έχει επηρεάσει και το κλίμα στις τάξεις των αγωνιζόμενων που περνάει καλύτερα στις προπονήσεις από τους αγώνες μια και όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, έχουμε δει πολλές φορές, καλύτερα προετοιμασμένες πίστες σε προπόνηση από ότι στους αγώνες. Δυστυχώς, στην Αρχαία Ολυμπία είχαμε ποινές, όπου ακολούθησαν και έκτροπα από συμπεριφορές συνοδών. Μεμονωμένα περιστατικά, που σίγουρα δεν αντιπροσωπεύουν την συνολική εικόνα των αγωνιζομένων, είναι όμως ένα σημάδι που μπορεί να πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, αν δεν εντοπίσουμε και αποκωδικοποιήσουμε σωστά το πρόβλημα.

Κατηγορία ΜΧ1
Το πρωτάθλημα της κατηγορίας έφτασε στην Αρχαία Ολυμπία με την διαφορά των 18 βαθμών να χωρίζουν τον πρωτοπόρο στην βαθμολογία Παναγιώτη Κουζή και τον περσινό πρωταθλητή Γιάννη Τουρατζίδη. Ο αγώνας λοιπόν ήταν κομβικός και για τους δύο αναβάτες για την πορεία τους στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος. Η μάχη των δύο διεκδικητών εξελίχθηκε σε μια ντεζαβού κατάσταση με τον αγώνα στην Σπερχειάδα. Ο Γ.Τουρατζίδης είχε καλή εκκίνηση και δυνατό ρυθμό καταφέρνοντας να επικρατήσει στο προκριματικό σκέλος όμως ο Κουζής αντέδρασε στα σκέλη της Κυριακής, χτυπώντας εκεί που ήταν δυνατός ο μεγάλος του φετινός αντίπαλος…τις εκκινήσεις! Πήρε και τις δύο στα αντίστοιχα σκέλη και κατάφερε να βάλει ανάμεσα σε αυτόν και τον Τουρατζίδη τον Ανέστη Ράδο. Ο “rookie” όμως της κατηγορίας δεν ήθελε να παίξει αυτόν τον ρόλο και στο πρώτο σκέλος κυνήγησε τον Κουζή, καταφέρνοντας με μια αποφασιστική κίνηση να τον περάσει για την πρώτη θέση.

Ο 16 φορές πρωταθλητής όμως, και πάλι αντέδρασε άμεσα, επανέκτησε την πρωτοπορία και δεν την άφησε μέχρι τον τερματισμό. Όσο για τον Τουρατζίδη, η πτώση του στην δεύτερη στροφή τον έφερε να παλεύει να πλησιάσει τους δύο πρώτους, κάτι που κατάφερε εντυπωσιακά περνώντας τον Ράδο και μειώνοντας την διαφορά του με τον Κουζή, γράφοντας απίστευτα γρήγορους γύρους. Η πίεση όμως και το πολύ δυνατό του γυρολόγιο, τον έφερε στα όρια του, με αποτέλεσμα να έχει ακόμα μια πτώση, τερματίζοντας τελικά τρίτος πίσω από τον Ράδο. Στο δεύτερο σκέλος ο Κουζής εξαφανίστηκε μπροστά από την αρχή ενώ όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην μάχη μεταξύ του Ανδρέα Ανδρέου και του Τουρατζίδη. Στην δικαιολογημένη βιασύνη του Τουρατζίδη να μην αφήσει τον Κουζή να απομακρυνθεί, πήρε το ρίσκο να περάσει σε ένα γλιστερό σημείο της πίστας τον Ανδρέου, με αποτέλεσμα να πέσει ξανά.

Ο Τουρατζίδης σηκώθηκε και χωρίς βιασύνες αυτή τη φορά, κατάφερε να φτάσει μέχρι την δεύτερη θέση, βλέποντας τον Κουζή να του φεύγει στην βαθμολογία στους 26 βαθμούς. Με τους Κουζή(1-1) και Τουρατζίδη(3-2) να κάνουν το ένα δύο στον αγώνα ο Ράδος(2-4) ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου παρά το γεγονός ότι στο τέλος του δεύτερου σκέλους είχε κόψει αρκετά, χάνοντας και την τρίτη θέση από τον πολύ καλό Ανδρέα Ανδρέου(4-3) που κατέλαβε την τέταρτη θέση. Με σταθερούς αγώνες στον δικό του ρυθμό ο Κωνσταντίνος Μπετίνης(5-5) τερμάτισε στην πέμπτη θέση με τον Σταύρο Λάζο(6-6) να επικρατεί της μικρής μάχης για την έκτη θέση με τον Μπάμπη Τζεβελέκη(7-7).

Κατηγορία ΜΧ2
Το μεγάλο νέο για την κατηγορία ήταν η μη συμμετοχή του δεύτερου της βαθμολογίας Στάθη Φυσέκη στον αγώνα, αφήνοντας ανοιχτή την θέση για τους υπόλοιπους που ακολουθούν στην κατάταξη, με μικρή διαφορά μεταξύ τους. Από την άλλη αυτό έδινε την ευκαιρία στον πρωτοπόρο του πρωταθλήματος Φραγκίσκο Ζούνη να απομακρυνθεί βαθμολογικά με καλά αποτελέσματα στην Αρχαία Ολυμπία. Για να ανακατευτεί ακόμα περισσότερο η τράπουλα, ο Dani Tsankov από την Βουλγαρία συμμετείχε ξανά στο Ελληνικό πρωτάθλημα μετά τις Κρηνίδες και την Σπερχειάδα βάζοντας ισχυρή υποψηφιότητα για την πρώτη θέση. Από το προκριματικό σκέλος ο Βούλγαρος έδειξε ότι ήταν πολύ δυνατός και θα χρειαζόταν να κάνει το κάτι παραπάνω ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας για να του πάρει την νίκη. Δυστυχώς η τύχη δεν ήταν με το μέρος του Έλληνα αθλητή στην αρχή του πρώτου σκέλους και πάλεψε για να ανεβεί στην δεύτερη θέση ενώ στο δεύτερο ο Ζούνης οδήγησε τον αγώνα μέχρι να κάνει ένα λάθος και να επιτρέψει στον Βούλγαρο να τον περάσει. Ο Tsankov(1-1) ήταν ο απόλυτος νικητής του αγώνα με δεύτερο τον Ζούνη(2-2) που ίσως πατούσε σε δύο βάρκες, από την μία να κυνηγήσει την νίκη και από την άλλη να μην ρισκάρει την εξαιρετική του θέση στην βαθμολογία.

Για την τρίτη θέση του βάθρου όλα κρίθηκαν στο δεύτερο σκέλος όπου ο Ανδρέας Καρασσάβας(5-3) είχε καλή εκκίνηση και κατάφερε με σταθερή οδήγηση να πάρει την τρίτη θέση, η οποία στο τέλος τον ανέβασε στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο Σωτήρης Φωτάκης(3-7) δίνοντας σκληρές μάχες για να βρεθεί αυτός το βάθρο. Ο πέμπτος τελικά Δημήτρης Μπάκας(6-4) προσπάθησε να ανατρέψει την εις βάρος του κατάσταση μετά την σύγκρουση του στο προκριματικό σκέλος με τον Δημήτρη Βαγγελάκο, δεν ανέβηκε στο βάθρο όμως συγκέντρωσε ικανοποιητικούς βαθμούς για την δεύτερη θέση στην βαθμολογία. Την εξάδα συμπλήρωσε ο Σωτήρης Θεοδωρίδης(4-6) που και αυτός έδωσε φοβερές μάχες ειδικά στο δεύτερο σκέλος.

Κατηγορία ΜΧ300
Σε ακόμα έναν αγώνα η κατηγορία εμφανίστηκε αποδεκατισμένη, με μόλις δύο συμμετοχές, και μόνο τον Ανδρέα Ανδρέου να είναι από τους αθλητές που συνεχίζει το πρωτάθλημα για την κατηγορία! Με καλή εμφάνιση στην ΜΧ1, ο Ανδρέου(1-1) κέρδισε άνετα την κατηγορία και κατέκτησε για δεύτερη φορά τον τίτλο στην ΜΧ300. Στην πρώτη του συμμετοχή στην κατηγορία ο Ζώης Ασημακόπουλος(2-2) ήταν δεύτερος.

Κατηγορία ΜΧ125
Η δυνατή εμφάνιση του Dani Tsankov(1-1) με την επικράτηση στην κατηγορία της ΜΧ2, σήμαινε ότι ο πιτσιρικάς θα ήταν νικητής και στην “φυσική” του κατηγορία την ΜΧ125. Για τις υπόλοιπες θέσεις οι δυνατές μάχες που έχουμε συνηθίσει ολόκληρη την φετινή χρονιά συνεχίστηκαν, κυρίως μεταξύ των Κωνσταντίνου Μερκούρη, Σωτήρη Φωτάκη και Σωτήρη Θεοδωρίδη, με τα απρόοπτα αυτή την φορά να καθορίζουν την έκβαση του αγώνα, και σχεδόν σίγουρα, και του πρωταθλήματος. Ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Κ.Μερκούρης ξεκίνησε με προβλήματα τον αγώνα, αντιμετωπίζοντας μηχανική βλάβη και εγκατάλειψη στο προκριματικό σκέλος. Την Κυριακή είχε καλό τερματισμό στο πρώτο σκέλος και διεκδικούσε την δεύτερη θέση στην κατηγορία με τον Θεοδωρίδη στο δεύτερο. Προς το τέλος του σκέλους βγήκε μαύρη σημαία για επικίνδυνη οδήγηση στον Μερκούρη, γεγονός που πυροδότησε μια ανείπωτη αντίδραση από του συνοδούς του, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί και από τα δύο σκέλη του αγώνα, ενώ για το μέλλον του στο πρωτάθλημα πιθανότατα θα αποφασίσει η πειθαρχική επιτροπή. Η δεύτερη θέση στην κατηγορία πήγε στον Θεοδωρίδη(3-2) που κέρδισε με το bonus του καλύτερου τερματισμού στο δεύτερο σκέλος τον Σωτήρη Φωτάκη(2-3) που συμπλήρωσε το βάθρο. Μετά από τις εξελίξεις του αγώνα ο Θεοδωρίδης πέρασε μπροστά στην βαθμολογία με τον Φωτάκη να τον ακολουθεί. Στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο Ιάκωβος Παπαδόπουλος(4-4) με πέμπτο τον Λευτέρη Παπαδάκη(6-5) και έκτο τον Γιώργο Γκαλίπη(5-6).

Κατηγορία ΜΧ85
Το αήττητο σερί του συνέχισε στην κατηγορία ο Χρήστος Παναγιώτης Ταμβάκος(1-1) επικρατώντας του δεύτερου Γιώργου Χατζάκη(3-2) ενώ παρά την ατυχία του στο δεύτερο σκέλος, ο Σόλων Τριανταφυλλόπουλος(2-7) κατάφερε να ανέβει στο τρίτο σκαλί του βάθρου ισοβαθμώντας με τον τέταρτο τελικά Ανδρέα Τρακαδά(5-3). Οι Γιώργος Κουκαλιώτης(4-4) και Μιχάλης Πιστικός(6-5) συμπλήρωσαν την πρώτη εξάδα με τον Ηλία Λιάκο(7-6) να πλαισιώνει τις επτά συμμετοχές του αγώνα.

Κατηγορία ΜΧ65
Για ακόμα μια φορά η μικρότερη κατηγορία σημείωσε πολλές συμμετοχές(21) κάτι που έχει φέρει έντονο ανταγωνισμό και θέαμα στους αγώνες της. Και εδώ είχαμε την επικράτηση Βούλγαρου αναβάτη του Geargi Iliev(1-1) που επικράτησε και στα δύο σκέλη του περσινού πρωταθλητή και πρωτοπόρου της βαθμολογίας Γιώργου Τσαλίκη(3-2). Ο Τσαλίκης ισοβάθμησε με τον τρίτο του αγώνα και δεύτερο στην βαθμολογία Κωνσταντίνο Τρακαδά(2-3) που ήταν ταχύτατος και στα δύο σκέλη. Ταχύτατος ήταν και ο Δημήτρης Φωτόπουλος(7-4) ανακάμπτοντας στο δεύτερο σκέλος για την τέταρτη θέση της ημέρας, αφήνοντας πέμπτο τον Ιάσων Αρώνη(4-8). Έκτος τερμάτισε ο Αναστάσιος Δημόπουλος(6-5).

Κατηγορία ΟΡΕΝ
Αν και προσπάθησαν να εμποδίσουν την επικράτηση του πρωτοπόρου της βαθμολογίας Χρήστου Τομαρα(1-1), στο πρώτο ξερό σκέλος με σκόνη ο Θανάσης Αυγέρης και στο λασπωμένο δεύτερο σκέλος ο Χρήστος Κοτούλας, ο περσινός πρωταθλητής βρήκε τον δρόμο για ακόμα μια διπλή φετινή νίκη. Ο Αυγέρης(2-3) κατάφερε να πάρει την δεύτερη θέση ενώ ο Κοτούλας(7-2) παρά τα προβλήματα του πρώτου σκέλους βρέθηκε να συμπληρώνει το βάθρο μετά από εξαιρετική επίδοση στο δεύτερο. Στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο Γιώργος Κυπραίος(3-5) με πέμπτο τον Νεκτάριο Παπαβασιλείου(5-4) που έχει αλλαξοπιστήσει στους τελευταίους αγώνες και αγωνίζεται με τετράχρονο αντί για δίχρονο! Την εξάδα συμπλήρωσε ο τοπικός Νίκος Σωτηρόπουλος(4-7) με τις κακές του εκκινήσεις να τον ταλαιπωρούν.

Κατηγορία Senior
Ακόμα ένα όμορφο σαββατοκύριακο στους αγώνες ήταν για τον Μάρκο Καρασακαλίδη(1-1) ο αγώνας της Αρχαίας Ολυμπίας, συνεχίζοντας το αήττητο σερί του. Στην δεύτερη θέση συνέχισε να τον ακολουθεί ο τοπικός και υπεύθυνος της πίστας του Πλατάνου Αλέκος Καρανάσης(2-2), ενώ ο Νίκος Δρόσος(3-3) εδραίωσε την θέση του στην βαθμολογία(3ος) ανεβαίνοντας στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Ο Παναγιώτης Τσιμπρής(4-4) κατέλαβε την τέταρτη θέση με τον Σωτήρη Βαγενά(6-5) πέμπτο και έκτο τον Αδάμο Πράσσο(5-7) που δεν έπιασε την γνωστή του απόδοση.

Ο επόμενος αγώνας του πρωταθλήματος έχει μεταφερθεί για τις 30/9-01 Οκτωβρίου επιστρέφοντας για δεύτερη και τελευταία φορά φέτος, στην πίστα των Κρηνίδων.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

1145 More posts in MOTOCROSS category
Recommended for you
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΧ 2024 – NEO ΩΡΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ 3Ο ΑΓΩΝΑ ΠΑΝ. ΠΡΩΤ. ΜΧ ΣΤΗΝ ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑ

Στις 11 και 12/05/2024 διεξάγεται στη MX PARK ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑΣ – 4ο χλμ επαρχιακής οδού Σπερχειάδας  ο 3ος αγώνας «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ MOTOCROSS 2024» ...