SMX 2023 – ΝΙΚΗ C.SEXTON J.SHIMODA ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΑΓΩΝΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΣΤΗΝ CHARLOTTE

Ο πρώτος αγώνας στην ιστορία του SuperMotocross πρωταθλήματος επί αμερικανικού εδάφους πραγματοποιήθηκε στην Charlotte με το πρώτο από τα δύο play-offs του θεσμού. Ο Chase Sexton έσπασε το νικηφόρο σερί του Jett Lawrence από το ΑΜΑ Motocross κερδίζοντας και τα δύο σκέλη της μεγάλης κατηγορίας ενώ ο Jo Shimoda ήταν αυτός που πήρε την νίκη στα 250.

Πριν περάσουμε στο αγωνιστικό κομμάτι να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα για αυτόν τον νέο θεσμό του SMX. Οι αναβάτες που συμμετέχουν στο ΑΜΑ Supercross και ΑΜΑ Motocross συγκεντρώνουν βαθμούς για να προκριθούν στα play-offs του θεσμού. Οι πρώτοι 20 από αυτούς, θα ξεκινήσουν με βαθμούς(ο πρώτος στην βαθμολογία 25 και υπόλοιποι κατά τα γνωστά). Στα play-off’s τώρα η κάθε κατηγορία πραγματοποιεί δύο σκέλη όπου η θέση που τερμάτισες είναι και οι βαθμοί που παίρνεις όπως γίνεται στο Εθνών. Στο τέλος αυτός που έχει τους λιγότερους βαθμούς είναι ο νικητής. Στην τελική κατάταξη του αγώνα(όχι στα σκέλη) ο πρώτος παίρνει 25 βαθμούς ο δεύτερος 22 κτλ. Στον δεύτερο αγώνα paly-off οι βαθμοί της τελικής κατάταξης διπλασιάζονται και στον τρίτο, τριπλασιάζονται. Επίσης σε κάθε αγώνα play-off ο νικητής στα 450 λαμβάνει το ποσό των 100.000 χιλιάδων δολαρίων και ο νικητής των 250 το ποσό των 50.000. Στο τέλος όπως έχουμε δημοσιεύσει ο πρωταθλητής των 450 θα λάβει 1.000.000 δολάρια και ο αντίστοιχος των 250, 500.000 δολάρια!

Κατηγορία 450
Τα play off του SMX 2023 ξεκίνησαν στην Charlotte σε μια πίστα που συνδύαζε supercross και motocross στοιχεία χωρίς σαμάρια όμως, και με μια έξυπνη διπλή μοιρασμένη εκκίνηση όπου οι μισοί θα έστριβαν αριστερά και οι μισοί δεξιά. Παραδόξως, στην πρώτη εκκίνηση της μεγάλης κατηγορίας, η δεξιά ήταν πιο γρήγορη, με τον Justin Barcia να παίρνει την εκκίνηση και να οδηγεί τον αγώνα με τον πρωτοπόρο της SMX βαθμολογίας Chase Sexton όμως, να κάνει γρήγορα τις κινήσεις του και να ανεβαίνει στην πρώτη θέση. Ο Jett Lawrence δεν είχε καλή εκκίνηση και σχεδόν ποτέ δεν συμβιβάστηκε με τις γλιστερές συνθήκες της πίστας(έβρεξε την προηγούμενη ημέρα) έχοντας δυσκολίες να περάσει μπροστά. Παρόμοια κατάσταση είχαμε και στο δεύτερο σκέλος με τον Sexton να καθυστερεί λίγο να ανέβει στην πρώτη θέση περνώντας τον Ken Roczen, αλλά από εκεί και μετά βρέθηκε σε δικό του και πάλι αγώνα. Ο πρωταθλητής AMA Supercross 2023 έκανε το 1-1, έσπασε το νικηφόρο σερί στα 450 του Jett Lawrence, και κέρδισε τον πρώτο αγώνα στην ιστορία του SMX. Στην επιστροφή του στους αγώνες επί αμερικανικού εδάφους ο Ken Roczen(3-3) κατάφερε να πάρει την δεύτερη θέση, κάτι που τον βοήθησε να ανέβει θέσεις στην βαθμολογία του θεσμού καθώς λόγω απραξίας είχε μείνει πίσω. Ένα καλό και ένα μέτριο σκέλος έφεραν τον Dylan Ferrandis(2-4) στην τρίτη θέση του αγώνα αφήνοντας τέταρτο τον Jett Lawrence(7-2) που ανέκαμψε στο δεύτερο σκέλος και έμεινε ζωντανός στο κυνήγι του τίτλου. Μαχητικός εμφανίστηκε ο Jason Anderson(4-5) στον δρόμο του για την πέμπτη θέση ενώ ο τρίτος της βαθμολογίας Aaron Plessinger(5-6) είχε δύσκολη μέρα με πτώσεις και ατυχίες τερματίζοντας στην έκτη θέση.

Κατηγορία 250
O τίτλος που θα μπορούσε να μπει για τον αγώνα της κατηγορίας είναι “δεν επικράτησαν τα φαβορί”. O πρωτοπόρος της βαθμολογίας και πρωταθλητής AMA Motocross 250 και AMA Supercross 250 Ανατολής Hunter Lawrence είχε ένα αντίστοιχο αγώνα με τον αδερφό του στα 450, με πτώσεις και κακές εκκινήσεις που τον έριξαν τελικά στην όγδοη θέση του αγώνα ενώ έπεσε και από την κορυφή της βαθμολογίας. O νεαρός Haiden Deegan είχε καλό ξεκίνημα κερδίζοντας τον ομόσταυλό του Levi Kitchen στο πρώτο σκέλος αλλά και αυτός έμπλεξε στο δεύτερο χάνοντας θέσεις. Από εκεί και μετά η νίκη ήταν ανοιχτή για τους υπόλοιπους, με τον Jo Shimoda να συνεχίζει τις καλές του εμφανίσεις αυτή την περίοδο βάζοντας υποψηφιότητα για την νίκη. Με μια τέταρτη στο πρώτο και μια πρώτη στο δεύτερο σκέλος ο Ιάπωνας ανέκαμψε από μέτριες εκκινήσεις για να κερδίσει τον πρώτο αγώνα SMX της κατηγορίας. Πολύ κοντά στην νίκη βρέθηκε ο Tom Vialle(3-2) οδηγώντας το δεύτερο σκέλος μετά την εκκίννηση, όμως δεν μπόρεσε να σταματήσει το ιαπωνικό “τραίνο’ που ερχόταν για την πρώτη θέση. Τερμάτισε δεύτερος, πλησιάζοντας μια ανάσα από την τριάδα του πρωταθλήματος. Μια νίκη και ένα μέτριο σκέλος στην πέμπτη θέση, άφησε τον Deegan τρίτο αλλά πλέον ισοβαθμεί με τον Shimoda στην κορυφή του πρωταθλήματος. H καλή εκκίνηση και σταθεροί αγώνες για τον Ryder Diransesco(7-3) του έδωσαν την τέταρτη θέση ενώ οι Jordon Smith(8-4) και Seth Hammaker(5-8) ξεκίνησαν δυνατά τα play-off’s τερματίζοντας πέμπτος και έκτος αντίστοιχα.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

Επόμενος αγώνας 17/9/23 Chicagoland Speedway Joliet, IL

1962 More posts in MOTOCROSS category
Recommended for you
MXGP 2024 – VIDEO ME TO ΠΡΩΤΟ & ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ “BEHIND THE GATE”

Την προηγούμενη φορά είχαμε δημοσιεύσει το επεισόδιο "0" της φετινής σειράς "Behind the Gate" το...