MXGP 2023 – J.PRADO KAI A.ADAMO ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΗΝ MAGGIORA!

Σε μια από τις ιστορικότερες πίστες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Motocross την Maggiora, ολοκληρώθηκε ένα ακόμα μεγάλο κεφάλαιο, με την στέψη των πρωταθλητών στον 18ο και προτελευταίο αγώνα του θεσμού στην ιταλική πίστα. Ο Jorge Prado κατάφερε να πάρει τον πρώτο του τίτλο στην μεγάλη κατηγορία ενώ τον πρώτο του τίτλο κατέκτησε και ο Adrea Adamo στην ΜΧ2. Στον απόηχο της στέψης των πρωταθλητών, βρέθηκαν οι νικητές του αγώνα Jeremy Seewer(MXGP) και Jago Geerts(MX2).

Κατηγορία MXGP
O αγώνας της Maggiora ξεκίνησε με βροχή το Σάββατο όπου δυσκόλεψε αρκετά τους αναβάτες όλων των κατηγοριών με τις μεγάλες ανηφόρες και κατηφόρες που διαθέτει η πίστα. Όπως πάντα ο Jorge Prado είχε καλή εκκίνηση αλλά έχασε την μάχη με τον τοπικό Alberto Forato που οδήγησε για την πρώτη νίκη σε προκριματικό σκέλος. Ο μεγάλος αντίπαλος του πρωτοπόρου στην βαθμολογία Romain Febvre έδωσε σκληρή μάχη με τον Prado για να του πάρει έστω και αυτόν τον ένα βαθμό αλλά ο Ισπανός δεν του το επέτρεψε. Στους αγώνες της Κυριακής, στο πρώτο σκέλος ο Prado ήταν και πάλι αυτός που πήρε την εκκίνηση και οδήγησε τον αγώνα με τον Febvre να βρίσκεται στην τρίτη θέση αρκετά μακριά. Μετά από ένα λάθος στον πέμπτο γύρο, ο Γάλλος βρέθηκε στην πέμπτη θέση όμως τα προβλήματα του δεν τελείωσαν εδώ καθώς στον ακριβώς επόμενο γύρο η μοτοσυκλέτα του παρέδωσε πνεύμα αναγκάζοντας τον να εγκαταλείψει. Με αυτόν τον τρόπο η μεγάλη μάχη του πρωταθλήματος έλαβε τέλος καθώς ο Prado πέρασε τον τερματισμό στην πρώτη θέση απολαμβάνοντας ένα βαθμολογικό προβάδισμα που του έδινε τον πρώτο του τίτλο στην κατηγορία, έναν αγώνα πριν την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος. Αγνοώντας τι έχει συμβεί, έστριψε προς τα paddocks όπου αντίκρισε την ομάδα της GASGAS να τον περιμένει στον χώρο της εκκίνησης για να πανηγυρίσουν μαζί τον πρώτο τους MXGP τίτλο. Αυτός ο τίτλος ήταν ο δωδέκατος για την ομάδα της de Carli με τρίτη διαφορετική εταιρεία, συνεχίζοντας να κατακτά πρωταθλήματα με τον Prado, μετά την εποχή Cairoli. Υπήρχε όμως και το δεύτερο σκέλος όπου το μόνο που έμεινε να χωρίζει τους Prado και Febvre ήταν μια νίκη γοήτρου. Και πάλι ο Prado είχε τον πρώτο λόγο στην εκκίνηση αλλά ο Febvre κατάφερε να τον περάσει και να πάρει το σκέλος παρά την πίεση του Tim Gajser.

Η νίκη του αγώνα όμως δεν πήγε σε κανέναν από τους προαναφερθέντες καθώς ο Jeremy Seewer(2-4) με καλές εκκινήσεις και δυνατούς αγώνες κατάφερε να συγκεντρώσει τα καλύτερα αποτελέσματα της ημέρας κερδίζοντας το GP της Maggiora. Μετά την κατάκτηση του τίτλου στο πρώτο σκέλος ο Prado(1-6) δεν έδειχνε αρκετά συγκεντρωμένος, γεγονός που παραδέχτηκε στο τέλος καθώς πίστευε ότι με τους τερματισμούς του θα ήταν ο νικητής του αγώνα. Ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου κάτι που δεν τον εμπόδισε να πανηγυρίσει την κατάκτηση του φετινού τίτλου. Οι μέτριες εκκινήσεις από ότι φαίνεται δεν περιόρισαν τον Ruben Fernandez(5-3) καθώς ήταν από τους λίγους που μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν προσπεράσεις σε μια δύσκολή πίστα, γεγονός που τον αντάμειψε με την τρίτη θέση του βάθρου στο τέλος της ημέρας. Ποιο κοντά από ποτέ στο πρώτο του βάθρο βρέθηκε ο νικητής του προκριματικού σκέλους Alberto Forato(3-5) αλλά έχασε με το bonus του δεύτερου σκέλους την τρίτη θέση, καταλαμβάνοντας τελικά την τέταρτη του αγώνα. Μετά από ένα καταστροφικό πρώτο σκέλος ο περσινός πρωταθλητής Tim Gajser(9-2) ανέκαμψε στο δεύτερο τερματίζοντας στην πέμπτη θέση της ημέρας. Την εξάδα συμπλήρωσε ο Pauls Jonass(6-7).

Κατηγορία ΜΧ2
Οι ανατρεπτικές καταστάσεις που μας έχει συνηθίσει η κατηγορία συνεχίστηκαν και την Maggiora όπου παρακολουθήσαμε ξανά δύο διαφορετικές μάχες, την μία για το πρωτάθλημα και την άλλη για την επικράτηση του αγώνα. Στην μάχη του πρωταθλήματος ο Liam Everts προσπαθούσε να κρατήσει ζωντανές τις όποιες ελπίδες του για τον φετινό τίτλο, όμως όλα τελείωσαν στο δεύτερο σκέλος όταν μια πτώση τον έβγαλε εκτός αγώνα. Από την άλλη ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Andrea Adamo προσπαθούσε να αποφύγει τις κακοτοπιές, ξεκινώντας επιφυλακτικά τους αγώνες, ανεβαίνοντας θέσεις σταδιακά. Στο τέλος, ολοκλήρωσε μια ονειρική χρονιά όπου πέτυχε την πρώτη του νίκη σε σκέλος, την πρώτη του νίκη σε GP και φυσικά κατέκτησε τον πρώτο του παγκόσμιο τίτλο, ερχόμενος ως “outsider” στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος. Βέβαια, θα πρέπει να πούμε ότι τον τίτλο περισσότερο τον έχασε ο Jago Geerts(2-1) παρά τον κέρδισε ο Adamo.

Ο Βέλγος οδήγησε αριστοτεχνικά όλη την χρονιά με καλύτερο παράδειγμα την νίκη του στην Maggiora αλλά πλήρωσε ακριβά τα λάθη του, χάνοντας τέσσερα ολόκληρα GP’s. Παρόλα αυτά μετά την νίκη του στην Ιταλία και την εγκατάλειψη του Everts, κατάφερε να ανέβει στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας! Στον αγώνα τώρα ο Geerts έδωσε την μάχη με τον Simon Langenfelder(1-2) για την τελική επικράτηση, με τον Βέλγο όπως είπαμε να καταφέρνει να επιβληθεί του Γερμανού. Με δύο τρίτες θέσεις ο Adamo ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου φέρνοντας τους συμπατριώτες του Ιταλούς σε κατάσταση έκστασης στις απονομές όπου πανηγύρισε μαζί τους την κατάκτηση του φετινού τίτλου. Δυνατές επιστροφές μετά τον τραυματισμό τους πραγματοποίησαν οι Kay de Wolf(9-4) και Tibault Benistant(7-5), καταλαμβάνοντας την πέμπτη και έκτη θέση αντίστοιχα ενώ την εξάδα συμπλήρωσε ο Kevin Horgmo(6-6).

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

Επόμενος αγώνας 24/9/23 Matterley Basin Αγγλία.

1969 More posts in MOTOCROSS category
Recommended for you
MXGP 2024 – ΝΙΚΗ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ P.JONASS ΣΤΟ “ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΣΠΗΣ” ΤΟΥ ΠΕΜΠΤΟΥ ΓΥΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Η λάσπη πάντα εξομαλύνει τις διαφορές στο motocross και στον πέμπτο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος...