MXON 2023 – ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΚΑΤΑΚΤΟΥΝ ΤΟ ΤΡΟΠΑΙΟ ΣΤΗΝ “ΑΡΕΝΑ” ΤΟΥ ERNEE!

Το Motocross των Εθνών επέστρεψε στην “αρένα” του Ernee για την 76η έκδοση του, όπου σημείωσε το ρεκόρ των 102.000 θεατών κατά το διήμερο του αγώνα, δείχνοντας το πόσο μοναδική είναι η εκδήλωση στο συγκεκριμένο μέρος της Γαλλίας. Το φαβορί της γαλλικής ομάδας επιβεβαίωσε τις προσδοκίες, βάζοντας φωτιά στο Ernee με την κατάκτηση του τροπαίου, σχεδόν με τα τέλεια αποτελέσματα.

Πρώτο σκέλος MXGP-MX2
Με την πτώση της πρώτης μπάρας της ημέρας, η κόντρα του παγκοσμίου πρωταθλήματος της κατηγορίας MXGP μεταξύ των Jorge Prado και Romain Febvre, έδειξε να συνεχίζεται καθώς οι δύο αναβάτες έφυγαν μπροστά δίνοντας την δική τους μάχη γοήτρου, μια και είχαν πλασαριστεί και οι δυο πολύ καλά για τις ομάδες τους. Ο Jett Lawrence αν και έστριψε έκτος, έκανε το λάθος στην τρίτη στροφή έχοντας πτώση και ξεκινώντας τον αγώνα τελευταίος! Καλές εκκινήσεις είχαν οι Aaron Plessinger, Tim Gajser και Tom Vialle αλλά σταδιακά άρχισαν να χάνουν θέσεις καθώς οι Ken Roczen και Jeremy Seewer ανέβαιναν. Μπροστά ο Febvre κατάφερε να περάσει τον Prado και να οδηγήσει για το μεγαλύτερο μέρος του σκέλους, όμως στο τέλος ο Ισπανός ανέβασε ρυθμό, πέρασε τον Γάλλο βάζοντας φωτιά στον αγώνα στους τελευταίους γύρους. Μετά από μια σκληρή μάχη, ο Febvre κατάφερε να επανακτήσει την πρώτη θέση στην οποία και τερμάτισε κάτω από τους εκκωφαντικούς πανηγυρισμούς των συμπατριωτών του.

Ο Prado συμβιβάστηκε με την τρίτη θέση που έφερε την Ισπανία στην τρίτη θέση της κατάταξης ενώ ο Roczen έπρεπε να περάσει στην τρίτη θέση δύο φορές καθώς είχε ένα σβήσιμο στα μισά του αγώνα. Για την Ελβετία ο Seewer πήρε την τέταρτη θέση με τον Plessinger να φέρνει όπως εξελίχθηκε το καλύτερο αποτέλεσμα για τους Αμερικάνους της πέμπτης θέσης. Εντυπωσιακά, από τελευταίος ο Jett Lawrence τερμάτισε στην έκτη θέση, βάζοντας την Αυστραλία στην δεύτερη θέση της κατάταξης. Κανένας όμως δεν βρέθηκε κοντά στους Γάλλους που με την νίκη του Febvre και την όγδοη θέση του Vialle είχαν με το καλημέρα σημαντικό προβάδισμα.

Δεύτερο σκέλος ΜΧ2-ΟΡΕΝ
H μάχη μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας συνεχίστηκε και στο δεύτερο σκέλος αυτή την φορά με τους Maxime Renaux και Ruben Fernandez, με τον Ισπανό να έχει τον πρώτο λόγο. Ο Renaux όμως έδειχνε να μην είναι ικανοποιημένος με την δεύτερη θέση, και πως να ήταν άλλωστε, όταν ένα τεράστιο κοινό να τον σπρώχνει να κάνει το κάτι παραπάνω. Και ο Γάλλος το έκανε λίγο πριν τα μισά του σκέλους, πέρασε τον Fernandez εντυπωσιακά στο μεγάλο ανηφορικό τετραπλό, μια κίνηση που άγχωσε τον Ισπανό με αποτέλεσμα να βγει λίγο μετά εκτός πίστας, έχοντας μια πτώση. Για την δεύτερη θέση έγινε μεγάλη μάχη μεταξύ των Liam Everts, Tom Vialle και Andrea Adamo αλλά γρήγορα εδραιώθηκε στην θέση ο Vialle που μάλιστα έπιασε στο τέλος τον συμπατριώτη του Renaux στην πρώτη θέση. Οι δύο Γάλλοι τερμάτισαν μαζί, προκαλώντας ντελίριο χαράς στο ένθερμο γαλλικό κοινό που έβλεπε την ομάδα του αγκαλιά με το Champerlain Trophy. Την μάχη της τρίτης θέσης κέρδισε ο Everts πάνω σε μια μοτοσυκλέτα που παρουσίασε ο πατέρας του Stefan το SXF350, επικρατώντας του παγκόσμιου πρωταθλητή ΜΧ2 Adamo της τέταρτης θέσης. Μετά από κακή εκκίνηση ο Hunter Lawrence πήρε την πέμπτη θέση μπροστά από τον Ελβετό Valentin Guillod. Με μόλις δύο προπονήσεις πάνω σε 450 ο πρωταθλητής Ευρώπης ΕΜΧ250 Andrea Bonacorsi, κατάφερε εντυπωσιακά να τερματίσει στην όγδοη θέση, που σε συνδυασμό με τον τέταρτη θέση του Adamo, έφεραν την Ιταλία σε τροχιά βάθρου, μετά το καταστροφικό τους πρώτο σκέλος. Καταστροφικό ήταν το σκέλος για τους Γερμανούς καθώς ο Simon Langenfelder έπεσε στην εκκίνηση ενώ επίσης στην πτώση βρέθηκε και ο Oriol Oliver συμβάλλοντας στην καταστροφή των Ισπανών μετά την πτώση του Fernandez. Μετά το δεύτερο σκέλος οι Γάλλοι απέκτησαν ακόμα μεγαλύτερο προβάδισμα έναντι των Αυστραλών ενώ η μάχη της τρίτης θέσης διευρύνθηκε με τους Ιταλούς, τους Γερμανούς και τους Ισπανούς να πηγαίνουν στο τρίτο και τελευταίο σκέλος για μια θέση στο βάθρο.

Τρίτο σκέλος ΟΡΕΝ-ΜΧGP
Στο τρίτο και τελευταίο σκέλος ήταν η τελευταία ευκαιρία των Γάλλων να σφραγίσουν την νίκη, των υπόλοιπων ομάδων να πάρουν κάτι καλύτερο από τον αγώνα αλλά και η τελευταία ευκαιρία των αναβατών να δείξουν τις ικανότητες τους σε αυτόν τον μεγάλο αγώνα. Την εκκίνηση πήρε ο Roczen με τον Jett Lawrence πίσω του, θυμίζοντας λίγο το σενάριο που παίχτηκε στους τελικούς του φετινού SMX. Στους πρώτους γύρους ο Γερμανός έδειξε ότι είχε την ταχύτητα και την ικανότητα να κρατήσει πίσω του τον Lawrence όμως ο Αυστραλός όταν αποφάσισε να ανεβάσει την ένταση του αγώνα ο Roczen έκανε το λάθος χάνοντας την πρωτοπορία. Από εκεί και μετά ο Jett δεν είχε αντίπαλο κερδίζοντας το τελευταίο σκέλος της ημέρας, κλείνοντας τον προσωπικό αγώνα με μια επιτυχία, εκτός φυσικά της δεύτερης θέσης που πέτυχε με την ομάδα της Αυστραλίας. Ο Roczen τερμάτισε στην δεύτερη θέση απολαμβάνοντας την πρώτη θέση ανάμεσα στους αναβάτες της MXGP κατηγορίας, παρότι αυτό δεν ήταν αρκετό για να ανεβάσει τους Γερμανούς στο βάθρο. Η καλή εκκίνηση και η επικράτηση του Renaux έναντι του Prado, σφράγισε την γαλλική νίκη ενώ κατέκτησε και την κατηγορία ΟΡΕΝ, φεύγοντας από το Ernee, ως ο πιο επιτυχημένος αναβάτης. Από το δεύτερο σκέλος οι Ισπανοί ήξεραν ότι το βάθρο ήταν μακρινό όνειρο και ο Prado παράτησε όποια προσπάθεια, όταν είδε να ρίχνει γύρο στον Fernandez που βρισκόταν στην 28η θέση. Τερμάτισε στην τέταρτη θέση μπροστά από τον Gajser που είδε την Σλοβενία στην ένατη θέση, την στιγμή που τα προηγούμενα χρόνια προσπαθούσαν να προκριθούν από την διαδικασία του Β-Τελικού. Την εξάδα του σκέλους συμπλήρωσε ο Seewer που είδε την Ελβετία στην έκτη θέση, ίσως με την καλύτερη ομάδα που είχαν ποτέ.

Κατάταξη Εθνών
Παραλίγο οι Γάλλοι να πετύχουν το απόλυτο στο φετινό Motocross των Εθνών κερδίζοντας τα τρία σκέλη και φυσικά τον αγώνα. Δεν απειλήθηκαν ποτέ, αλλά ήταν και η ομάδα που δεν αντιμετώπισε καμία ατυχία στον αγώνα. Η κατά πολλούς, αναμενόμενη κυριαρχία των Αυστραλών δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί καθώς ταλαιπωρήθηκαν με κακές εκκινήσεις και πτώσεις. Λόγω του ταλέντου τους όμως, κατάφεραν άνετα να πάρουν την δεύτερη θέση. Η ομάδα της Ιταλίας, παρότι είχε στις τάξεις της τον φετινό παγκόσμιο πρωταθλητή της ΜΧ2 Adamo, δεν βρισκόταν πουθενά στα ραντάρ του βάθρου πριν τον αγώνα, και όχι άδικα καθώς στο πρώτο σκέλος η ομάδα δεν πήρε τα αποτελέσματα που προσδοκούσε. Στο Εθνών όμως ποτέ δεν λες ποτέ και με την έκπληξη του Bonacorsi και το πείσμα του Alberto Forato, οι Ιταλοί έκαναν στην άκρη Γερμανούς και Ισπανούς για να ανέβουν στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Έχοντας στις τάξεις της τον Roczen, η Γερμανία είχε ελπίδες για κάτι καλύτερο από την τέταρτη θέση αλλά ποιος το περίμενε ότι ο Langenfelder θα έφερνε τερματισμούς 11-14 στα αντίστοιχα σκέλη. Βέβαια, δεν βοήθησε και η πτώση του στην πρώτη στροφή στο πρώτο σκέλος. Για την πέμπτη θέση η νεανική ομάδα του Βελγίου επικράτησε της έμπειρης ομάδας της Ελβετίας, κερδίζοντας στην ισοβαθμία με το καλύτερο αποτέλεσμα στο δεύτερο σκέλος του Everts. Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα συμμετείχε με τους Ανδρέα Ανδρέου, Δημήτρη Μπάκα και Θανάση Αυγέρη, καταλαμβάνοντας την 37 θέση στον αγώνα μέσα από την διαδικασία του Γ-Τελικού.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

1962 More posts in MOTOCROSS category
Recommended for you
MXGP 2024 – VIDEO ME TO ΠΡΩΤΟ & ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ “BEHIND THE GATE”

Την προηγούμενη φορά είχαμε δημοσιεύσει το επεισόδιο "0" της φετινής σειράς "Behind the Gate" το...