AMA SX 2024 – AKOMA ENA ΡΕΚΟΡ ΓΙΑ ΤΟΝ J.LAWRENCE ΜΕ ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ANAHEIM I

Το πολυαναμενόμενο ΑΜΑ Supercross 2024 ξεκίνησε στο Anaheim της California με την μεγάλη κατηγορία να απολαμβάνει ένα τεράστιο ρόστερ πιθανών νικητών. Το μεγάλο φαβορί όμως παρέμενε ο rookie της κατηγορίας Jett Lawrence, που είχε δείξει στο παρελθόν τι μπορεί να κάνει με 450, αλλά ποτέ στο AMA Supercross. Με την τελική νίκη του στην κατηγορία έγινε ο πρώτος αναβάτης στην ιστορία των 50 χρόνων του θεσμού που κατακτά τον πρώτο αγώνα στην πρώτη του χρονιά στην μεγάλη κατηγορία. Στα 250 Δύσης ο Rj Hampshire επίσης δεν διέψευσε τις προβλέψεις.

Κατηγορία 450
Πολλά τα φαβορί, μεγάλη η ανυπομονησία και ιστορικής σημασίας ο πρώτος αγώνας της χρονιάς καθώς υπήρχαν περισσότερα από δέκα ονόματα που θεωρούνταν πιθανοί νικητές. Από τον περσινό πρωταθλητή Chase Sexton, τον πολυπρωταθλητή της κατηγορίας Eli Tomac αλλά και Cooper Webb, τον δύο φορές παγκόσμιο πρωταθλητή supercross Ken Roczen, τον πολυνίκη του Anaheim I Justin Barcia, τον εστεμμένο πρωταθλητή στην κατηγορία Jason Anderson, τον Dylan Ferrandis, τον παγκόσμιο πρωταθλητή Jorge Prado και φυσικά τον Jett Lawrence που κατέκτησε πέρσι όλους τους θεσμούς που συμμετείχε, το πρωτάθλημα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Η ημέρα ξεκίνησε καλά για τον Jett Lawrence πετυχαίνοντας εκπληκτικούς χρόνους στα δοκιμαστικά, όμως το πρώτο στραβοπάτημα ήρθε στην προκριματική του σειρά έχοντας μια ανώδυνη πτώση στην προσπάθεια του να περάσει τον πρωτοπόρο και νικητή της σειράς Cooper Webb. Από ότι φάνηκε οι προκριματικές σειρές δεν ήταν τυχερές για τους αδερφούς Lawrence καθώς και ο Hunter είχε πτώση στην εκκίνηση της δικής του σειράς, αποτυγχάνοντας μάλιστα να προκριθεί, τόσο σε αυτήν όσο και στον αγώνα της τελευταίας ευκαιρίας. Στον μεγάλο τελικό, ο Jett κατάφερε να πάρει την εκκίνηση, αλλά μέχρι την δεύτερη στροφή του επιτέθηκε ο Jason Anderson παίρνοντας την πρωτοπορία. Αμέσως ο Lawrence απάντησε, πέρασε μπροστά και οδήγησε στον δικό του ρυθμό τον αγώνα. Από κοντά τον ακολουθούσαν τόσο ο Anderson όσο και ο Webb και δεν επέτρεψαν στον rookie να απομακρυνθεί. Ωστόσο ο Webb έγινε ανυπόμονος και άρχισε να πιέζει τον Anderson για την δεύτερη θέση. Εκεί πήρε αρκετές ανάσες ο Lawrence καθώς η μάχη της δεύτερης θέσης έκοψε τον ρυθμό των διωκτών του. Αυτές οι ανάσες ήταν αρκετές για να κερδίσει τελικά τον αγώνα και να γράψει ιστορία ως ο πρώτος rookie που κερδίζει τον πρώτο αγώνα της χρονιάς στα 450. Θυμίζουμε ότι ο μεγάλος James Stewart χρειάστηκε τρεις αγώνες για την πρώτη του νίκη, εννέα αγώνες ο Βασιλιάς του Supercross Jeremy McGrath, 15 ο Eli Tomac και 21 αγώνες ο Ricky Carmichael. H μάχη της δεύτερης θέσης κράτησε μέχρι τον προτελευταίο γύρο όπου ο Webb έκανε ένα λάθος και είχε μια πτώση τερματίζοντας τελικά έκτος. Έτσι η δεύτερη θέση πήγε στον Anderson που έδειξε να έχει την διάθεση του 2018 που είχε πάρει το πρωτάθλημα ενώ στην τρίτη θέση τερμάτισε σε έναν μοναχικό αγώνα ο Sexton. Τέταρτος ήταν ο ομόσταυλος του Aaron Pleσsinger με πέμπτο τον αναγεννημένο με την νέα του ομάδα Ferrandis. Οι Tomac και Roczen μπλέχτηκαν στην πτώση της πρώτης στροφής, τερματίζοντας τελικά ένατος και δέκατος αντίστοιχα.

Κατηγορία 250 Δύσης
Παραδοσιακά οι ομάδες έβαζαν τα μεγάλα τους ονόματα στα 250 να αγωνίζονται στην Δύση που απολάμβανε μεγαλύτερη προβολή μια και ξεκινάει πάντα πρώτη. Φέτος δεν συνέβη αυτό, και εκτός από την Honda και την Husqvarna, οι υπόλοιπες ομάδες προτίμησαν την Ανατολή. Έτσι η κατηγορία βρέθηκε με πολλούς νεαρούς αναβάτες αλλά και πολλούς “βετεράνους” πλάστιγγα η οποία έγιρε τελικά υπέρ τον “βετεράνων” στον αγώνα του Anaheim. Την εκκίνηση και πρωτοπορία του τελικού πήρε ο rookie Julien Beaumer οδηγώντας για μερικούς γύρους μπροστά από τον Rj Hampshire που κατάφερε δύσκολα να τον περάσει και να απομακρυνθεί από τους υπόλοιπους. Ο 17χρονος Beaumer που από τους επικίνδυνους αγώνες Jett-Ski όπως δήλωσε προτίμησε το motocross, δικαίωσε την επιλογή της ΚΤΜ, υπερασπιζόμενος την δεύτερη θέση από τις επιθέσεις των Levi Kitchen και Max Vohland, μέχρι να περάσει όλους τους πιτσιρικάδες ο “βετεράνος’ Jordon Smith. Μπροστά ο Hampshire ήταν στον δικό του αγώνα καταφέρνοντας να πάρει την νίκη, με δεύτερο τον Smith και τρίτο τον Kitchen που κέρδισε την μάχη από τον ομόσταυλο του Vohland. Στους τελευταίους γύρους, τον Vohland για την τέταρτη θέση πέρασε το φαβορί του αγώνα Jo Shimoda που έμπλεξε στην εκκίνηση και έκανε μεγάλο αγώνα για να ανέβει θέσεις σε μια δύσκολη και στενή πίστα. Την εξάδα συμπλήρωσαν ο Vohland και ο πιτσιρικάς Beaumer.

Επόμενος αγώνας 13/1/24 San Francisco CA.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

940 More posts in SUPERCROSS category
Recommended for you
AMA SX 2024 – O Ε.TOMAC ΕΚΤΟΣ ΣΤΟ SX…ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΟ MOTOCROSS ΚΑΙ ΤΟ SMX

Το όνομα του Eli Tomac απασχόλησε τις τελευταίες εβδομάδες τα media του χώρου στην Αμερική...