ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΧ 2024 – O Π.ΚΟΥΖΗΣ ΕΒΑΛΕ ΨΗΛΑ ΤΟΝ ΠΗΧΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΠΡΩΤ. ΜΧ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross 2024 ξεκίνησε στο όμορφο νησί της Κέρκυρας, με τον καλό καιρό να προσελκύει πάνω από 130 συμμετοχές και πάρα πολλούς θεατές. Στο σύνολο τους οι αγώνες προσέφεραν όμορφο θέαμα με το Παναγιώτη Κουζή(ΜΧ1) να κυριαρχεί στον αγώνα αλλά και τον Φραγκίσκο Ζούνη(ΜΧ2) να “κλέβει” στον τελευταίο γύρο την νίκη από τον Μάριο Κανάκη.

Το ελληνικό motocross διανύει την 52η θητεία του από το πρώτο επίσημο πρωτάθλημα και σε αυτά τα 52 χρόνια, για πρώτη φορά βρέθηκε πολύ κοντά στο να μην πραγματοποιηθεί κανένας αγώνας σε μια χρονιά. Στο παρελθόν είχε αντιμετωπίσει ενεργειακή κρίση, επιστράτευση, αποχές, αντιδικίες τριών ομοσπονδιών αλλά ποτέ δεν πέρασε μια χρονιά χωρίς αγώνες. Μετά από μια περίοδο αβεβαιότητας, η Α.ΜΟΤ.Ο.Ε. μπορεί να μην ξεπέρασε τα προβλήματα που προέκυψαν αλλά βρήκε τον δρόμο να γίνουν αγώνες, γεγονός που είναι και το πιο σημαντικό. Αυτό φυσικά δεν έγινε τυχαία καθώς στον χώρο της μοτοσυκλέτας, οι άνθρωποι που δημιουργούν είναι πάντα πιο περισσότεροι από αυτούς που καταστρέφουν και ανάμεσα στους δημιουργικούς ανθρώπους συγκαταλέγονται και οι άνθρωποι του σωματείου Α.Λ.Μ.ΚΕ. που όλη αυτή την περίοδο ποτέ δεν τα παράτησαν και ποτέ δεν πίστεψαν ότι δεν θα γίνουν αγώνες.

Μαθαίνοντας από τα λάθη τους στους προηγούμενους αγώνες, αναβάθμισαν την πίστα Corfu MX Park στον Άγιο Ματθαίο, βελτίωσαν τον αγωνιστικό χώρο και τα paddocks αλλά μάλλον έπεσαν έξω στο πότισμα της πίστας γεγονός που δημιούργησε προβλήματα. Οι 134 συμμετοχές, ρεκόρ για την συγκεκριμένη πίστα, αλλά και ο αρκετά ζεστός καιρός για την εποχή, ήταν ένας συνδυασμός που δημιούργησε ενοχλητική σκόνη. Η οργάνωση αποφάσισε ότι η πίστα δεν ήταν ασφαλής για να πραγματοποιηθούν τα σκέλη της ΟΡΕΝ και της Senior το Σάββατο, ακούγοντας τις συμβουλές των αθλητών, και τροποποίησε το αγωνιστικό πρόγραμμα της Κυριακής για να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν όλα τα σκέλη. Την Κυριακή ήταν ένας άλλος αγώνας με πολύ κόσμο, μάχες, θέαμα σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα που ενθουσίασε όλους τους παρευρισκόμενους με αποτέλεσμα να τους κρατήσει στον αγώνα μέχρι και τα τελευταία σκέλη παρά το γεγονός ότι η ζέστη και η σκόνη είχαν αρχίσει να γίνονται ενοχλητικές. Στην χώρα μας ίσως βρίσκεται ο επόμενος παγκόσμιος πρωταθλητής του Motocross. Οι ελληνικοί αγώνες δεν έχουν απαραίτητο σκοπό να τον αναδείξουν αλλά να τον κάνουν να γνωρίσει και να αγαπήσει το motocross και νομίζουμε ότι ο αγώνας της Κέρκυρας πέτυχε ακριβώς αυτό!

Κατηγορία ΜΧ1
Το μεγάλο νέο της φετινής χρονιάς είναι ότι φέτος δεν συμμετέχει ο Γιάννης Τουρατζίδης, κλείνοντας ένα ακόμα μεγάλο κεφάλαιο για την κατηγορία. Στο καινούργιο κεφάλαιο που ανοίγει ο 17 φορές πρωταθλητής Παναγιώτης Κουζής θα βρεθεί με ακόμα μια νέα γενιά αναβατών αντιμέτωπος, και δεν είναι άλλη από την γενιά του Ανέστη Ράδου και του Ανδρέα Ανδρέου που άφησε την κατηγορία της ΜΧ300, βάζοντας στόχο καθαρά την ΜΧ1. Ανάμεσα τους και ο Μανώλης Κρητικός που φέτος κατεβαίνει με μια νέα πολλά υποσχόμενη ομάδα για το ελληνικό motocross. Από τα δοκιμαστικά του Σαββάτου ο Κουζής έδειξε τις διαθέσεις του, και δεν ήταν άλλες από το να κυριαρχήσει στον αγώνα σε όλους τους τομείς. Πέτυχε τον ταχύτερο χρόνο με διαφορά στα δοκιμαστικά, και στο προκριματικό σκέλος πέρασε γρήγορα τον Κρητικό για να πάρει την pole postition. Με την πρώτη επιλογή στην μπάρα στους αγώνες της Κυριακής ο Κουζής(1-1) πήρε γρήγορα την πρωτοπορία του αγώνα κερδίζοντας και τα δύο σκέλη με διαφορά. Με σταθερή αλλά ουσιαστική οδήγηση ο Μανώλης Κρητικός(3-2) κατάφερε να έχει ένα θετικό ξεκίνημα στην χρονιά. Δεν είχε κάτι να αντιπαραθέσει στην κυριαρχία του Κουζή στην Κέρκυρα, αλλά το πρωτάθλημα μόλις ξεκίνησε και δεύτερη θέση είναι το καλύτερο αποτέλεσμα σε έναν αγώνα που δεν μπορείς να κερδίσεις. Αυτός που προσπάθησε να πιέσει τον Κουζή, τουλάχιστον για μερικούς γύρους, ήταν ο Ανδρέας Ανδρέου(2-4), κατάφερε να κρατηθεί στην δεύτερη θέση και στα δύο σκέλη, όμως στο δεύτερο έμεινε από δυνάμεις πέφτοντας τελικά στην τέταρτη θέση στο σκέλος και στην τρίτη θέση του αγώνα. Εκτός καλού εαυτού ο Ανέστης Ράδος(4-3) δεν είχε καλό ρυθμό στο πρώτο σκέλος ενώ στο δεύτερο, στο τέλος κατάφερε να περάσει τον Ανδρέου, μαζεύοντας τους πολύτιμους βαθμούς της τέταρτης θέσης για την συνέχεια του πρωταθλήματος. Για την πέμπτη θέση την μάχη έδωσαν οι διεκδικητές της κατηγορίας ΜΧ300 με τον Δημήτρη Μπάκα να ανεβαίνει κατηγόρια(από την ΜΧ2) και στα αρχικά αποτελέσματα να φαίνεται ο νικητής αυτής της μάχης. Μετά από ένσταση όμως για συμμετοχή εκτός ηλεκτρονικού συστήματος, η πέμπτη θέση πήγε τελικά στον Κωνσταντίνο Τσάτσο με έκτο τον Κωνσταντίνο Τζιάτζιο.

Κατηγορία ΜΧ2
Από την ανάγνωση των συμμετοχών του αγώνα το ενδιαφέρον για την κατηγορία είχε απογειωθεί καθώς ο Μάριος Κανάκης επέστρεψε στην διεκδίκηση του πρωταθλήματος της κατηγορίας, και όλοι περίμεναν να τον δούνε κόντρα στον περσινό πρωταθλητή Φραγκίσκο Ζούνη. Αυτή η αδημονία θα έπρεπε να δοκιμαστεί στο προκριματικό σκέλος του Σαββάτου καθώς ο Κανάκης δεν είχε καλή εκκίνηση και βρέθηκε πολύ πίσω για να απειλήσει τον Ζούνη, που απολάμβανε σημαντική διαφορά στην πρώτη θέση. Την Κυριακή όμως οι προσδοκίες ανταμείφθηκαν καθώς οι δύο αναβάτες έφυγαν μπροστά και στα δύο σκέλη. Ο Ζούνης οδήγησε το πρώτο αλλά τον πέρασε ο Κανάκης για να του κάνει μια μικρή διαφορά την οποία κατάφερε να κρατήσει για αρκετούς γύρους. Όμως προς το τέλος ο Ζούνης αντεπιτέθηκε, πλησίασε και δυστυχώς μια πτώση τον έφερε πάλι αρκετά πίσω από τον Κανάκη, με τους δύο αναβάτες να καταλαμβάνουν τις δύο πρώτες θέσεις. Στο δεύτερο σκέλος είχαμε περίπου το ίδιο σενάριο στην αρχή με τον Κανάκη αρκετά μπροστά αλλά ο Ζούνης δεν είχε πει την τελευταία του κουβέντα. Χωρίς να τα παρατάει ούτε λεπτό, ο αναβάτης από την Ρόδο, ψαλίδιζε αργά αλλά σταθερά την διαφορά του από την πρώτη θέση στους τελευταίους γύρους, με αποτέλεσμα να φτάσει στον τροχό του Κανάκη στον τελευταίο γύρο. Με μια κίνηση Ματ στην στροφή πριν το μεγάλο τραπέζι, πήρε το πάτημα του Κανάκη και τον πέρασε, χωρίς να δώσει χρόνο στον αντίπαλο του να αντιδράσει καθώς ο τερματισμός βρισκόταν δύο στροφές πιο κάτω. Με το bonus του δεύτερου σκέλους, ο Ζούνης(2-1) ήταν ο νικητής του αγώνα αφήνοντας δεύτερο τον μεγάλο φετινό του αντίπαλο Κανάκη(1-2). Δεν ήταν μόνο η μάχη της πρώτης θέσης για την κατηγορία που είχε ενδιαφέρον. Για την τρίτη θέση οι πρώην 125άριδες Δημήτρης Γανωτής και Σωτήρης Φωτάκης έδωσαν σκληρή μάχη και στο δύο σκέλη. Με καλύτερες εκκινήσεις ο Φωτάκης(3-4) είχε τον πρώτο λόγο. Πήρε την τρίτη θέση στο πρώτο σκέλος όμως ο Γανωτής(4-3) μπήκε πιο αποφασισμένος στο δεύτερο καταφέρνοντας να του πάρει την τρίτη θέση. Οι δύο αναβάτες και εδώ ισοβάθμησαν με τον Γανωτή να καρπώνεται την καλύτερη προσπάθεια του στο δεύτερο σκέλος. Στην πρώτη του εμφάνιση στην ΜΧ2 ο περσινός πρωταθλητής της ΜΧ125 Σωτήρης Θεοδωρίδης(5-7) κατέλαβε την πέμπτη θέση ενώ εντυπωσιακά στην πρώτη του εμφάνιση στην κατηγορία ο πρωταθλητής του 2023 στην ΜΧ85 Χρήστος Παναγιώτης Ταμβάκος κατάλαβε την έκτη θέση.

Κατηγορία ΜΧ300
Όπως αναφέραμε και στην κατηγορία ΜΧ1 μετά από ένσταση τα αποτελέσματα άλλαξαν και την νίκη πήρε ο Κωνσταντίνος Τσάτσος(1-1), με δεύτερο τον Κωνσταντίνο Τζιάτζιο(2-2), τρίτο τον Κυριάκο Μπόγρη(3-3) ενώ την εξάδα συμπλήρωσαν οι Πάνος Θερριός, Θανάσης Χριστοδούλου και Ελισαίος Αυδούλης. Το θέμα πάντως είναι υπό διερεύνηση και ίσως τα αποτελέσματα αλλάξουν εκ νέου.

Κατηγορία ΜΧ125
H κατηγορία δεν φαίνεται να στερεύει από ταλέντα. Άλλοι έφυγαν, άλλοι έμειναν αλλά ήρθαν και νέοι και ωραίοι για να δώσουν το δικό τους στίγμα. Βέβαια φαβορί για την κατηγορία παραμένει ο Κωνσταντίνος Μερκούρης(4-1) που μηχανικά προβλήματα τον έβγαλαν εκτός μάχης στο πρώτο σκέλος, τερματίζοντας τελικά στην τρίτη θέση του αγώνα. Μηχανικά προβλήματα το Σάββατο όμως είχε και ο περσινός πρωταθλητής της ΜΧ85 Χ.Π.Ταμβάκος(1-2), που όμως δεν τον εμπόδισαν την Κυριακή να πάρει την νίκη, στην πρώτη του συμμετοχή στην κατηγορία, τερματίζοντας μάλιστα στην πρώτη εξάδα και στην κατάταξη της ΜΧ2. Πολλή καλή εμφάνιση πραγματοποίησε και ο Λευτέρης Παπαδάκης(2-3) τερματίζοντας στην δεύτερη θέση και από ότι φαίνεται αυτοί οι αναβάτες θα δώσουν σκληρές μάχες μέσα στην χρονιά για την τελική επικράτηση. Στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο Σόλων Τριανταφυλλόπουλος(3-4) ανεβαίνοντας από την ΜΧ85 και αυτός για την πρώτη του χρονιά στην κατηγορία.

Κατηγορία ΜΧ85
Και για την κατηγορία των 85cc ήταν μια χρονιά αλλαγών καθώς ανέβηκε κατηγορία ο περσινός πρωταθλητής αφήνοντας ανοιχτό το πεδίο για τον τίτλο στου υπόλοιπου που παρέμειναν. Ο Γιώργος Χατζάκης(1-1) είναι φέτος το μεγάλο όνομα στην κατηγορία και το απέδειξε κερδίζοντας άνετα και τα δύο σκέλη. Την μεγάλη έκπληξη πραγματοποίησε ο Ερμής Χατζηβασιλείου(2-2) που κατέλαβε την δεύτερη θέση δείχνοντας ότι η προσπάθεια που κάνει η ιδιωτική ομάδα του με επαγγελματικά πρότυπα, έχουν απογειώσει τον νεαρό αθλητή. Πολύ καλή εμφάνιση στον πρώτο του αγώνα στην κατηγορία πραγματοποίησε ο περσινός πρωταθλητής Γιώργος Τσαλίκης(3-3), συνεχίζοντας και αυτός την πολύ καλή δουλειά που κάνει στην έως τώρα πορεία του. Στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο Γιώργος Κουκαλιώτης(4-5) με πέμπτο τον Ανδρέα Τραγκαδά(6-4) και έκτο τον Κωνσταντίνο Ποϊραζη(5-6).

Κατηγορία ΜΧ65
Μια από τις ομορφότερες μάχες στον αγώνα έδωσαν οι λιλιπούτειοι αθλητές για την τελική επικράτηση της κατηγορίας. Ο Δημήτρης Φωτόπουλος είχε ένα σχετικά εύκολο πρώτο σκέλος το Σάββατο όμως την Κυριακή έπρεπε να αντέξει την πίεση του Κωνσταντίνου Τραγκαδά από την αρχή μέχρι και την πτώση της καρό σημαίας. Με διπλή νίκη ο Φωτόπουλος(1-1) κέρδισε τον πρώτο αγώνα της χρονιάς από τον επίμονο Τραγκαδά(2-2). Στην τρίτη θέση μετά από σταθερή απόδοση τερμάτισε ο Αναστάσιος Δημόπουλος(3-4) αφήνοντας στην τέταρτη θέση τον Θεόδωρο Στρούγκη(6-3). Ο Ιάσων Αρώνης(4-5) κατέλαβε την πέμπτη θέση με τον Αντώνη Τσιγκολη(5-6) έκτο.

Κατηγορία ΟΡΕΝ
Η φετινή εξέλιξη για την κατηγοία ήταν η εμφάνιση του Δημήτρη Βαγγελάκου που μάλλον τον κούρασε η ένταση της κατηγορίας ΜΧ2 όπου συμμετείχε πέρσι αλλά είχαμε και την απουσία του πολυπρωταθλητή της κατηγορίας Χρήστου Τομαρά που θα κάνει επιλεκτικούς αγώνες φέτος. Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ο Βαγγελάκος(1-1) επικράτησε και στα δύο σκέλη με τον Ευάγγελο Μπουρίκα(3-2) και τον Γιώργο Κυπραίο(2-5) να τον ακολουθούν στο βάθρο δεύτερος και τρίτος αντίστοιχα. Στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο Χρήστος Κοτούλας(5-3) με τον Γεώργιο Γρηγοριάδη(12-4) πέμπτο και τον Αντώνη Τζανετή(6-8) έκτο.

Κατηγορία Senior
Νέα δεδομένα και για την κατηγορία Senior με τον Αλέκο Καρανάση να μην συμμετέχει φέτος λόγω μια επέμβασης που έπρεπε να πραγματοποιήσει αλλά και με την συμμετοχή στην κατηγορία του Δημήτρη Κεραμιδά που άφησε τους αγώνες εκτός συνόρων για να επιστρέψει στα ελληνικά αγωνιστικά τερέν με νέα συνεργασία…από τα παλιά! Για ακόμα έναν αγώνα, και θα δούμε αν θα είναι για ακόμα μια χρονιά, τα ηνία πήρε ο περσινός πρωταθλητής και πολυπρωταθλητής της κατηγορίας Μάρκος Καρασακαλίδης(1-1) που επικράτησε άνετα και στα δύο σκέλη, ξεκινώντας με νίκη την φετινή χρονιά. Σταθερά πίσω του στην δεύτερη θέση ήταν ο Κεραμιδάς(2-2) με τον Άδαμο Πράσσο(3-3) να ανεβαίνει στο τρίτο σκαλί του βάθρου με δύο τρίτες θέσεις στα αντίστοιχα σκέλη. Την τέταρτη θέση κατάλαβε ο αειθαλής Νίκος Κριμπούνης(5-4) με πέμπτο τον Ευάγγελο Αλυφανταρο(4-6) και έκτο τον Παναγιώτη Τσιμπρή(7-5).

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Επόμενος αγώνας 20-21/4/24 Τρίκαλα.

1144 More posts in MOTOCROSS category
Recommended for you
ΑΜΟΤΟΕ – ΤΟ ΝΕΟ ΔΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΙΣ 30/4/24

Ανακοινωνεται το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΜΟΤΟΕ όπως αυτό εξελεγει στις 30 Απριλίου 2024 ....