AMA SX 2024 – O Ε.TOMAC ΕΙΝΑΙ Ο MASTER ΤΩΝ TRIPLE CROWN ΚΕΡΔΙΖΟΝΤΑΣ ΤOΝ ΔΩΔΕΚΑΤΟ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ST.LOUIS

Ο δωδέκατος γύρος του AMA Supercross 2024 ήταν ο τελευταίος φετινός triple crown, με τον Eli Tomac να σπάει επιτέλους το ρόδι πετυχαίνοντας την πρώτη του φετινή νίκη, σημειώνοντας νέα ρεκόρ στην καριέρα του. Νικητής της σειράς triple crown αναδείχτηκε ο Cooper Webb ενώ στα 250 Δύσης και πάλι ο Levi Kitchen ήταν ο τελικός νικητής.

Κατηγορία 450
Στους τελευταίους αγώνες ο Eli Tomac είχε δείξει ότι είχε την ταχύτητα να κινηθεί στις πρώτες θέσεις αλλά κάτι οι ατυχίες και οι κακές του εκκινήσεις τον έφερναν μακριά από την πρώτη του φετινή νίκη. Για να το πετύχει αυτό θα έπρεπε βέβαια να περάσει τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας και πολυνίκη φέτος Jett Lawrence, που κυριαρχεί αυτή την στιγμή στην κατηγορία. Στο St.Louis ο Tomac τα είχε όλα. Πήρε τρεις καλές εκκινήσεις και ήταν πάντα μπροστά για να διεκδικήσει την νίκη ενώ οι ατυχίες του Jett αλλά και άλλων, του επέτρεψαν αν φτάσει στον τελευταίο τελικό της ημέρας, με την νίκη στο τσεπάκι του. Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή. Ο Τomac στον πρώτο τελικό της κατηγορίας είχε καλή εκκίνηση και πέρασε μπροστά όταν έπεσε ο Hunter Lawrence ενώ ο αδερφός του Jett, είχε πέσει νωρίτερα σε μια μεγάλη πτώση με πολλούς αναβάτες στον πρώτο γύρο. Χωρίς να αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα πήρε την νίκη και μπήκε με μια ακόμα μια καλή εκκίνηση και στον δεύτερο αγώνα όμως προς το τέλος τον πέρασε ο Jett Lawrence που πέρασε πρώτος την γραμμή του τερματισμού αλλά δεν πήρε την νίκη. Και αυτό γιατί στο άλμα του τερματισμού υπήρχε υψωμένη η σημαία του γιατρού που απαγορεύει την στους αναβάτες να πηδήξουν το άλμα, σημαία που μόνο είδε ο Tomac καθώς σχεδόν όλη η πρώτη εξάδα πήδηξε με αποτέλεσμα να δεχτούν ποινές, εκτός φυσικά του Τomac. Στον τρίτο και τελευταίο τελικό ο Tomac είχε μια ακόμα καλή εκκίνηση που μετά τον εμβολισμό του Justin Barcia στον Jett, ο Αυστραλός δεν μπόρεσε να ανακάμψει με αποτέλεσμα να χάσει βαθμούς αλλά όχι την πρωτοπορία στην βαθμολογία. Με τριπλή νίκη ο Tomac ήταν ο νικητής, ισοβαθμώντας με τον Ricky Carmichael στα 217 βάθρα καριέρας ενώ μείωσε στις 20 νίκες την απόσταση του από τον πολυνίκη στην ιστορία του θεσμού Jeremy McGrath. Επίσης αύξησε στις 8 του νίκες σε triple crown κάνοντας τον με διαφορά τον πιο πετυχημένο αναβάτη σε αυτή την μορφή αγώνων. Ο δεύτερος καλύτερος στην ιστορία των triple crown’s είναι ο Cooper Webb(τρεις νίκες) που κατάφερε να πάρει την δεύτερη θέση στον αγώνα, κερδίζοντας το βραβείο του φετινού νικητή στα Triple Crown’s, σημειώνοντας τα καλύτερα αποτελέσματα. Το πρώτο του βάθρο στην μεγάλη κατηγορία πέτυχε ο Hunter Lawrence τερματίζοντας στην τρίτη θέση μετά από καλές εκκινήσεις και τερματισμούς. Πολύ κοντά στην πρώτη τριάδα βρέθηκε ο Aaron Plessinger και αυτός με καλές εκκινήσεις αλλά και λάθη που τον περιόρισαν στην τέταρτη θέση, ενώ ο περσινός πρωταθλητής Chase Sexton ήταν εκτός καλού εαυτού, δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί βαθμολογικά το στραβοπάτημα του Jett σε αυτόν τον αγώνα, μένοντας στην πέμπτη θέση. Την εξάδα συμπλήρωσε ο Justin Barcia που έβγαλε εκτός μάχης τον Jett στον τελευταίο τελικό με μια απερίσκεπτη κίνηση.

Κατηγορία 250 Δύσης
Με τρεις φοβερές εκκινήσεις, τρεις νίκες και έναν εκπληκτικό ρυθμό, ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Levi Kitchen δεν άφησε περιθώρια σε κανέναν να τον αμφισβητήσει, κερδίζοντας τον τρίτο του φετινό αγώνα, πριν η κατηγορία περάσει σε ακόμα ένα μεγάλο διάλειμμα καθώς μετά το ρεπό της επόμενης εβδομάδας το πρωτάθλημα θα κατευθυνθεί ανατολικά. Για πρώτη φορά την φετινή χρονιά ο Jo Shoimoda είχε καλές εκκινήσεις καταφέρνοντας να κινηθεί και στις τρεις περιπτώσεις του St. Louis στην πρώτη τριάδα γεγονός που τον ανέβασε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου. Καλές εκκινήσεις και δυνατούς αγώνες πραγματοποίησε ο Jordon Smith για την τρίτη θέση της ημέρας ενώ ο δεύτερος της βαθμολογίας RJ Hampshire μετά από μέτριες εκκινήσεις, έπρεπε να δώσει πολλές μάχες για να βρεθεί κοντά στην πρώτη τριάδα τερματίζοντας τελικά στην τέταρτη θέση. Καλοί τερματισμοί έφεραν τον Νate Thraser στην πέμπτη θέση και τον Garrett Marchbanks στην έκτη.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

Επόμενος αγώνας 13/4/24 Foxborough ΜΑ.

936 More posts in SUPERCROSS category
Recommended for you
AMA SX 2024 – O J.LAWRENCE ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΠΑΝΩ ΧΕΡΙ ΣΤΟΝ 15Ο ΓΥΡΟ ΤΗΣ PHILADELPHIA

Ο 15ος γύρος του ΑΜΑ Supercross 2024 πραγματοποιήθηκε σε ένα καινούργιο στάδιο στην Philadelphia όπου...