ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΧ 2024 – ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΠΕΡΣΙ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ!

Λίγο πριν τον δεύτερο αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross 2024 στα Τρίκαλα, ας θυμηθούμε τι έγινε πέρσι στην συγκεκριμένη πίστα. Είχε προηγηθεί ένας αγώνας Κυπέλλου στην αρχή της σεζόν ενώ το πανελλήνιο πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε στην πίστα “Μάκης Κωφός” με τον έβδομο και τελευταίο του αγώνα.

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross 2023 ολοκληρώθηκε με τον έβδομο και τελευταίο του αγώνα στα Τρίκαλα όπου ο Παναγιώτη Κουζής πήρε την νίκη και κατέκτησε τον 17ο του τίτλο, γράφοντας ιστορία για την Fantic που πήρε το πρώτο της πρωτάθλημα στην Ελλάδα. Στις υπόλοιπες κατηγορίες κυριάρχησαν κυρίως οι πρωτοπόροι των βαθμολογιών που τελικά στέφτηκαν πρωταθλητές.

Για δεύτερη φορά φέτος το σωματείο της Μ.Α.Σ.Τ. ανέλαβε αγώνα motocross συνεχίζοντας από τον αγώνα Κυπέλλου που είχε διοργανώσει νωρίτερα μέσα στην σεζόν, με τον έβδομο και τελευταίο αγώνα του Πανελληνίου. Η πίστα “Μάκης Κωφός” είχε αναβαθμιστεί και σε αυτόν τον αγώνα ολοκληρώθηκαν όλες οι εργασίες, ανανεώνοντας αισθητά την εγκατάσταση. Παρά τα πρώτα προβλήματα με τις αναβολές που δημιούργησαν οι Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές, ήρθαν να προστεθούν και αυτά του καιρού με βροχές το Σάββατο που ταλαιπώρησαν όλους, αλλά κυρίως τους διοργανωτές που έπρεπε να διαχειριστούν το αγωνιστικό τερέν. Ενδεικτικό του κακού καιρού και της κατάστασης της πίστας ήταν το γεγονός ότι τα σκέλη των μικρών κατηγοριών μεταφέρθηκαν στο πρόγραμμα της Κυριακής. Μετά από ένα δύσκολο Σάββατο, ήρθε η Κυριακή όπου η πολλή καλή δουλειά που είχε γίνει από τους διοργανωτές, προσέφερε ένα καλό αγωνιστικό τερέν, γεγονός που συνετέλεσε στο να πραγματοποιηθούν όμορφοι αγώνες κλείνοντας με όμορφο τρόπο την χρονιά.

Κατηγορία ΜΧ1
Στον προηγούμενο αγώνα ο Ανέστης Ράδος απέδειξε ότι δεν αποτελεί μόνο απειλή για την νίκη αλλά είναι άμεσος διεκδικητής, κάτι που επανέλαβε και στα Τρίκαλα κόντρα στα δύο μεγάλα ονόματα της κατηγορίας, του Παναγιώτη Κουζή και του Γιάννη Τουρατζίδη. Η άνοδος όμως του Ράδου είχε και αντίκτυπο στο πρωτάθλημα καθώς βρέθηκε τρίτος στην βαθμολογία, έναν βαθμό πίσω από τον δεύτερο Γ.Τουρατζίδη και 31 βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο Κουζή. Οπότε όλα ήταν ανοιχτά για τον τίτλο της κατηγορία όπως και για την πρώτη τριάδα. Σε αυτή την μονομαχία, πρώτος πάτησε την σκανδάλη ο Γ.Τουρατζίδης, στρίβοντας πρώτος στην πρώτη στροφή του πρώτου σκέλους καταφέρνοντας να οδηγήσει και τον αγώνα. Τα πολλά λάθη του Τουρατζίδη δεν τον άφησαν να απομακρυνθεί από τον Ράδο και τον Κουζή που τον ακολουθούσαν, και χωρίς να χάσει χρόνο ο Κουζής, πέρασε τον Ράδο και λίγο μετά και τον Τουρατζίδη. Βλέποντας ο Ράδος ότι ο Κουζής έχει τον ρυθμό να απομακρυνθεί, έκανε και αυτό την κίνηση του στον Τουρατζίδη, περνώντας στην δεύτερη θέση. Οι τρεις αναβάτες έμειναν κοντά ο ένας στον άλλο για αρκετούς γύρους, μέχρι να αποφασίσει ο Ράδος να πιέσει τον Κουζή. Ο ρυθμός του αγώνα ανέβηκε, άρχισαν όλοι να κάνουν λάθη αλλά αυτός που έκανε το μεγαλύτερο ήταν ο Τουρατζίδης που είχε μια πτώση με τραυματισμό. Δεν τερμάτισε το σκέλος και δεν μπήκε στο δεύτερο, ολοκληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο την φετινή του χρονιά. Μπροστά, ο Ράδος βρήκε τον τρόπο να περάσει τον Κουζή, και άντεξε στην πίεση του πρωτοπόρου της βαθμολογίας, μέχρι ο Κουζής να κουραστεί και να εγκαταλείψει την προσπάθεια, αφήνοντας τον Ράδο να κατακτήσει το πέμπτο του φετινό σκέλος. Η νίκη του Ράδου δεν ήταν αρκετή όμως για να στερήσει από τον Κουζή τον 17ο του τίτλο που τερμάτισε πρωταθλητής το σκέλος στην δεύτερη θέση χωρίς, όμως να το πανηγυρίσει.

Στο δεύτερο σκέλος οι ρόλοι αντιστράφηκαν και ο Ράδος ήταν αυτός που οδήγησε τον αγώνα, έχοντας τον Κουζή πίσω του με το δίχρονο αυτή τη φορά, μια και ο “ψηλός” είχε δηλώσει ότι θα ολοκλήρωνε την χρονιά όπως την ξεκίνησε, δηλαδή με την δίχρονη μοτοσυκλέτα του. Δείχνοντας να πατάει καλύτερα με το δίχρονο, ο Κουζής δεν άργησε να επιτεθεί στον Ράδο και να τον περάσει, χωρίς να μπορεί ο Ράδος αυτή την φορά να τον ακολουθήσει. Κερδίζοντας το σκέλος αλλά και τον αγώνα, ήταν η ώρα για τους πανηγυρισμούς του Κουζή(2-1), με την ομάδα του να του πραγματοποιεί εορταστικό κλίμα κατά την επιστροφή του στην τέντα. Η δεύτερη θέση του Ράδου(2-1) στον αγώνα αλλά και στο πρωτάθλημα ήταν η ολοκλήρωση μιας εντυπωσιακής χρονιάς, καθώς εκτός από τις πέντε νίκες σε σκέλη, κατάφερε να κερδίσει έναν αγώνα, κατακτώντας την δεύτερη θέση της βαθμολογίας και όλα αυτά, στην πρώτη του χρονιά στην μεγάλη κατηγορία. Με την εγκατάλειψη του Τουρατζίδη ο Ανδρέας Ανδρέου που είχε ένα εκπληκτικό σκέλος στα προκριματικά του Σαββάτου(2ος), κατάφερε να πάρει την τρίτη θέση στον αγώνα αλλά και να ολοκληρώσει την χρονιά στην τρίτη θέση της βαθμολογίας. Για τις υπόλοιπες θέσεις του αγώνα, είδαμε όμορφες μάχες μεταξύ του Γιάννη Πάσσα(5-4) που τελικά κατέλαβε την πέμπτη θέση και του τέταρτου τελικά Παύλου Σιδέρη(6-5) αλλά και του ανταγωνιστικού Χρήστου Παπαθεοδώρου(7-6) που συμπλήρωσε την πρώτη εξάδα.

Κατηγορία ΜΧ2
Ο εστεμμένος πρωταθλητής από τον προηγούμενο αγώνα Φραγκίσκος Ζούνης(1-1), ήρθε χωρίς άγχος στον τελευταίο γύρο του πρωταθλήματος, και με δύο επιβλητικές εκκινήσεις και οδήγηση κατάφερε να κλείσει την χρονιά με δύο ακόμα νίκες σε σκέλη, κρατώντας το αήττητο σε αγώνες την φετινή σεζόν. Ήταν μια χρονιά, που παρά το γεγονός ότι έχασε δύο σκέλη, μπορούμε να πούμε ότι ήταν σε άλλο επίπεδο από τον ανταγωνισμό. Η δεύτερη θέση στην βαθμολογία ήταν όμως ακόμα ανοιχτή και ο Δημήτρης Μπάκας(2-6) έπρεπε να προστατεύσει το προβάδισμα των 15 βαθμών από τον Ανδρέα Καρασάββα(10-4) και τον Δημήτρη Βαγγελάκο(7-2). Στο πρώτο σκέλος ο πρωταθλητής της κατηγορία του 2021 κατάφερε να πάρει καλή εκκίνηση και να κινηθεί στην δεύτερη θέση μέχρι και τον τερματισμό, όμως στο δεύτερο μπήκε σε περιπέτειες, μένοντας πίσω και βλέποντας τον Καρασσάβα να κινείται κοντά στην πρώτη τριάδα ενώ ο Βαγγελάκος ήταν στην δεύτερη θέση. Στο τέλος όμως, ο Μπάκας κατάφερε με τερματισμούς 2-6 να πάρει την δεύτερη θέση στον αγώνα αλλά και στην βαθμολογία του πρωταθλήματος. Η καλή εκκίνηση του Βαγγελάκου στο δεύτερο σκέλος και η εμπειρία του που τον βοήθησε να πάρει την δεύτερη θέση στο σκέλος, τον έφερε στο τρίτο σκαλί του βάθρου και τον ανέβασε στην τρίτη θέση της βαθμολογίας. Πολύ καλό αγώνα πραγματοποίησε ο Σωτήρης Φωτάκης(6-3) ανεβαίνοντας θέσεις μετά από κακή εκκίνηση στο πρώτο σκέλος ενώ κυνήγησε την δεύτερη θέση στο δεύτερο, κόντρα στον Βαγελάκο. Τερμάτισε στην τέταρτη θέση του αγώνα μπροστά από τον επίσης πολύ δυνατό Σωτήρη Θεοδωρίδη(3-7) της πέμπτης θέσης. Οι δυο αναβάτες έκαναν αντίστοιχα το έξι – πέντε στην βαθμολογία της κατηγορίας ενώ όπως θα δούμε παρακάτω διεκδίκησαν το πρωτάθλημα στην ΜΧ125. Την εξάδα του αγώνα συμπλήρωσε ο Καρασσάβας, ο οποίος ολοκλήρωσε την χρονιά στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας.

Κατηγορία ΜΧ300
O Ανδρέας Ανδρέου είχε κατακτήσει τον τίτλο της κατηγορία εδώ και αρκετό καιρό πριν, αλλά πάντα υπήρχε η πρόκληση της κατηγορίας ΜΧ1 όπου οι δύο κατηγορίες συμμετέχουν σε κοινά σκέλη. Επικράτησε άνετα του μοναδικού αντιπάλου στην κατηγορία Κωνσταντίνου Ροβινά ενώ όπως είπαμε ανέβηκε στο βάθρο της ΜΧ1. Στην βαθμολογία τον ακολούθησαν ο δεύτερος Κωνταντίνος Καράκης και ο τρίτος Αλέξανδρος Μπαλογλου.

Κατηγορία ΜΧ125
Η κατηγορία έδωσε πολλές όμορφες μάχες για την τελική επικράτηση στον αγώνα αλλά και για μια θέση στην εξάδα της ΜΧ2 που αγωνίζονται σε κοινά σκέλη. Οι δύο Σωτήριδες, Θεοδωρίδης(1-2) και Φωτάκης(4-1) είχαν από μια καλή και μια κακή εκκίνηση στην μάχη τους για την επικράτηση στον αγώνα. Τελικά ήταν ο Θεοδωρίδης που κατάφερε να αντιδράσει καλύτερα στην κακή του εκκίνηση κερδίζοντας τον αγώνα αλλά και τον φετινό τίτλο της κατηγορίας. Ο Φωτάκης είχε ένα πάρα πολύ καλό δεύτερο σκέλος που τον έφερε πρώτο με 125cc στην κατηγορία της ΜΧ2, αλλά τελικά δεύτερο στην ΜΧ125, θέση που κατέλαβε και στην τελική βαθμολογία. Την καλύτερη φετινή του εμφάνιση πραγματοποίησε ο τοπικός αλλά με γερμανικό δελτίο Ηλίας Τζιώρας(3-3) με εκπληκτική εκκίνηση αλλά και αγώνα στο πρώτο σκέλος, για να καταλάβει τελικά την τρίτη θέση στο σύνολο. Μια άτυχη στιγμή στο δεύτερο σκέλος έβγαλε τον Δημήτρη Γανωτή(2-8) από τον βάθρο φέρνοντας τον στην τέταρτη θέση, καταλαμβάνοντας παράλληλα την τρίτη θέση στην βαθμολογία. Στην πέμπτη θέση τερμάτισε ο Λευτέρης Παπαδάκης(5-4) ενώ έκτος ήταν ο Γιώργος Γκαλίπης(6-5).

Κατηγορία ΜΧ85
Η χρονιά για την κατηγορία ολοκληρώθηκε με τον ίδιο τρόπο όπου ξεκίνησε αλλά και εξελίχθηκε κατά την διάρκεια της. Ο Χρήστος Παναγιώτης Ταμβάκος(1-1) κατάφερε να παραμείνει αήττητος σε σκέλη και αγώνες πετυχαίνοντας την τέλεια χρονιά, κατακτώντας φυσικά τον τίτλο στην κατηγορία. Στους τελευταίους αγώνες ο Γιώργος Χατζάκης(2-2) ανέβασε την απόδοση του, τερμάτισε στην δεύτερη θέση στα Τρίκαλα αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να τον ανεβάσει στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας. Με μια τρίτη θέση ο Σόλων Τριανταφυλλόπουλος(3-3) ήταν αυτός που πήρε την δεύτερη θέση του πρωταθλήματος. Στην τέταρτη θέση του αγώνα τερμάτισε ο Ανδρέας Τρακαδας(5-4) με πέμπτο τον Ερμή Χατζηβασιλείου(4-5) και έκτο τον Ηλία Λιάκο(6-6).

Κατηγορία ΜΧ65
Η φετινή χρονιά ήταν ίσως η πιο επιτυχημένη στην ιστορία της κατηγορίας μια και κατάφεραν να βαθμολογιθούν σε αυτή 28 παιδάκια ενώ στον τελευταίο αγώνα υπήρχαν 20 συμμετοχές. Για κόμα μια χρονιά ο Γιώργος Τσαλίκης(1-1) κατάφερε να πάρει τον τίτλο ολοκληρώνοντας την χρονιά με πανηγυρικό τρόπο κερδίζοντας και τα δύο σκέλη του τελευταίου αγώνα. Για την δεύτερη θέση είχαμε μάχη μεταξύ του πολύ ανεβασμένου Ευθύμη Ψαρογιάννη(5-2) και το Δημήτρη Φωτόπουλου(4-3) με τον Ψαρογίαννη όμως να επικρατεί και να παίρνει την δεύτερη θέση από τον τρίτο τελικά Φωτόπουλο. Ο Κωνσταντίνος Τρακαδας(2-6) δεν είχε καλό δεύτερο σκέλος και έμεινε στην τέταρτη θέση, η οποία ήταν αρκετή για να του δώσει την δεύτερη θέση στην βαθμολογία μπροστά από τον Φωτόπουλο. Την πέμπτη θέση κατάλαβε ο Θεόδωρος Στρούκης(3-5) με έκτο τον Αντώνη Τσιγκολη(6-4).

Κατηγορία ΟΡΕΝ
Ο τραυματισμός σε προπόνηση του περσινού πρωταθλητή και πρωτοπόρου της βαθμολογίας Χρήστου Τομαρά δεν του επέτρεψε να αγωνιστεί στον προηγούμενο αγώνα στις Κρηνίδες αλλά ούτε και στα Τρίκαλα. Με το πεδίο ανοιχτό, ο Θανάσης Αυγέρης ήταν αγκαλιά με τον τίτλο αλλά θα έπρεπε να κρατήσει ζωντανό το προβάδισμα των 35 βαθμών από τον Χρήστο Κοτούλα. Στην λάσπη του Σαββάτου ο Αυγέρης δεν είχε κανένα πρόβλημα να τερματίσει μέσα στην πρώτη τριάδα και μπροστά από τον Κοτούλα, για την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην κατηγορία.

Για την νίκη στον αγώνα είχαμε δυνατές εκπλήξεις με πρώτη αυτή του Σπύρου Κεφαλλωνίτη από το Supermoto που κατάφερε να πάρει την νίκη στην λάσπη του Σαββάτου! Δυνατά οδήγησε επίσης και ο Βαγγέλης Μπουρίκας που τερμάτισε πίσω του το Σάββατο ενώ την Κυριακή δεν είχε αντίπαλο κερδίζοντας το δεύτερο σκέλος. Με τερματισμούς 2-1 ο Μπουρίκας πήρε την πρώτη του φετινή νίκη, με δεύτερο τον Κεφαλλωνίτη(1-3) και τρίτο τον πρωταθλητή πλέον Αυγέρη(3-6). Στην τέταρτη θέση του αγώνα και στην δεύτερη της βαθμολογίας τερμάτισε ο Κοτούλας(6-4), με πέμπτο τον Νίκο Σωτηρόπουλο(4-7) και έκτο τον Κώστα Γκόσκινο(7-9). Στην τρίτη θέση της βαθμολογίας τερμάτισε ο Τομαράς.

Κατηγορία Senior
Ακόμα μια τέλεια σεζόν, αν εξαιρέσουμε τον αγώνα της Πτολεμαϊδας, πραγματοποίησε ο Μάρκος Καρασακαλίδης(1-1) κερδίζοντας άνετα τον τελευταίο αγώνα της χρονιάς για να στεφτεί πρωταθλητής για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Στην μάχη της δεύτερη θέσης ο Βασίλης Ράπτης(3-2) επικράτησε του ανεβασμένου και τρίτου τελικά Παναγιώτη Τσιμπρή(2-3). Αγώνα στρατηγικής για τον τέταρτο Αλέκο Καρανάση(4-4) και τον πέμπτο Νίκο Δρόσο(7-5) εξασφαλίζοντας την δεύτερη και τρίτη θέση στο πρωτάθλημα. Την εξάδα συμπλήρωσε ο Βαγγέλης Αλυφανταρος(5-7).

Κατηγορία Women
Τον τρίτο της σερί τίτλο πανηγύρισε ο Ιωάννα Λάμπρου(1-1) επικρατώντας της αδερφής της Αμαλίας(2-2) τόσο στον αγώνα όσο και στην πρωτάθλημα. Στην τρίτη θέση του αγώνα αλλά και της βαθμολογίας τερμάτισε η Στέλλα Βαρέλη(3-3) ενώ στην τέταρτη θέση στα Τρίκαλα βρέθηκε η Μαρία Μπάκα(0-4).

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

1143 More posts in MOTOCROSS category
Recommended for you
AMOTOE – ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ 4ΟΥ ΑΓΩΝΑ ΠΑΝ. ΠΡΩΤ. ΜΧ 2024 ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - Ακύρωση του 4ου αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross. Mε έγγραφό του προς την...