AMA MX – Εύκολα ο E.Tomac, δύσκολα ο J.Stewart στο Freestone(video)

Ο δεύτερος γύρος του αμερικανικού πρωταθλήματος motocross πραγματοποιήθηκε στο Freestone του Τέξας, όπου οι οδηγοί κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες με την υψηλή υγρασία και θερμοκρασία. Διπλοί νικητές, ήταν ο James Stewart στα 450cc μετά από δύο σκληρές μάχες με τον Ryan Dungey και ο Eli Tomac στα 250cc που κέρδισε με διαφορά.

Κατηγορία 450cc
Την αντεπίθεση του στον James Stewart πραγματοποίησε ο Ryan Dungey στο Freestone, θέλοντας να ανακόψει νωρίς το νικηφόρο ξεκίνημα του πρωταθλητή του 2008. Κλειδί σε αυτήν την αντεπίθεση ήταν οι εκκινήσεις που παρεμπιπτόντως δεν πήρε κανένας από τους δύο σε κανένα από τα δύο σκέλη, βρέθηκαν όμως κοντά σε ολόκληρο τον αγώνα. Η εκκίνηση του πρώτου σκέλους πήγε στον αντικαταστάτη του Stewart στην JGR Yamaha, Kyle Regal που όμως έπεσε λίγο μετά, επιτρέποντας στον Nico Izzy να οδηγήσει τον αγώνα μπροστά από τους Stewart και Dungey. Μερικούς γύρους μετά ο Stewart έκανε την κίνηση του στον Izzy και λίγο αργότερα ακολούθησε και ο Dungey. Οι δύο πρωτοπόροι του αγώνα και της βαθμολογίας πήγαιναν στον ίδιο ρυθμό μέχρι τους τέσσερις τελευταίους γύρους όπου ο Dungey εξαπέλυσε την επίθεση του για την πρώτη θέση.

Ανέβασαν ρυθμούς οι Stewart #7 και Dungey #5 στο Freestone.

Ο Stewart ανέβασε ρυθμό χωρίς όμως να καταφέρει να απομακρυνθεί από τον Dungey που τελικά θα έχανε την επαφή του με την πρώτη θέση και πάλι στα ντουμπλαρίσματα, όπως στο δεύτερο σκέλος στο Hangtown. Μετά από μέτρια εκκίνηση και ένα πολύ καλό αγώνα ο Jake Weimer κατάφερε να πάρει την τρίτη θέση αφήνοντας τέταρτο τον Izzy που κρατήθηκε μπροστά. Πέμπτος τερμάτισε ο Mike Alessi και αυτός μετά από κακή εκκίνηση με έκτο τον Josh Grant. Στο δεύτερο σκέλος ο Alessi πήρε την εκκίνηση και έδωσε σκληρή μάχη με τον Dungey για την πρωτοπορία. Ο Stewart όμως κατάφερε μέσα σε ένα γύρο να τους περάσει και τους δύο επαναλαμβάνοντας το σενάριο του πρώτου σκέλους, με τον Stewart μπροστά και τον Dungey να τον κυνηγάει. Αυτήν την φορά ο Dungey προσπάθησε λίγο πιο νωρίς να απειλήσει τον Stewart όμως και πάλι την διαφορά θα την έκαναν τα ντουμπλαρίσματα. Ο Stewart πήρε την δεύτερη φετινή του νίκη παραμένοντας αήττητος με τους Dungey και Alessi δεύτερος και τρίτος αντίστοιχα σε σκέλος και σύνολο. Τέταρτος τερμάτισε ο Josh Grant με πέμπτο τον Andrew Short που είχε πολύ καλύτερη εκκίνηση από το πρώτο σκέλος ενώ την εξάδα έκλεισε ο Jake Weimer.

Οι νικητές στα 450cc, J.Stewart, R.Dungey και M.Alessi.

Αποτελέσματα Freestone, 450cc
1. James Stewart  Suzuki (1-1)
2. Ryan Dungey  KTM (2-2)
3. Mike Alessi  Suzuki (5-3)
4. Jake Weimer  Kawasaki (3-6)
5. Josh Grant, Kawasaki (6-4)
6. Andrew Short Honda (10-5)
7. Tommy Hahn  Honda (9-7)
8. Brett Metcalfe Suzuki (13-10)
9. Nico Izzi Yamaha (4-25)
10. Ryan Sipes Yamaha (8-17)

Κατηγορία 250cc
Ακολουθώντας τον τρόπο με τον οποίο κέρδισε ο Blake Bagget και τα δύο σκέλη στο Hangtown, ο Eli Tomac επικράτησε στο Freestone. Μένοντας έξω από την φωτιά των πρώτων γύρων ο Tomac ανέβασε ρυθμό σταδιακά μέσα στα σκέλη και από την έκτη θέση όπου ξεκίνησε και τις δύο φορές, κατάφερε σύντομα να βρεθεί στην πρώτη θέση κερδίζοντας τα δύο σκέλη και τον αγώνα. Στο πρώτο σκέλος σθεναρή αντίσταση προέβαλε ο Jessy Nelson που βρέθηκε μπροστά μετά την εκκίνηση. Ο αναβάτης από το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα που κλήθηκε από την ομάδα της Lucas Oils Troy Lee Honda να αντικαταστήσει τον τραυματία Cole Seely, έδειξε τρομερή μαχητικότητα αντιστεκόμενος στις επιθέσεις τόσο του Ken Roczen στην αρχή όσο και του Eli Tomac αργότερα. Ο νικητής του πρώτου αγώνα Blake Baggett όπως το συνηθίζει δεν είχε καλή εκκίνηση και άργησε να φτάσει στην δεύτερη θέση χάνοντας την ευκαιρία να κυνηγήσει τον πρωτοπόρο Tomac. Τρίτος τερμάτισε ο Ken Roczen που δείχνει να κάνει ένα πρωτάθλημα εστιασμένο στην σταθερότητα ενώ στην τέταρτη θέση βρέθηκε ο Justin Barcia μετά από μια πολύ κακή εκκίνηση.

Πύραυλος αέρος-εδάφους ο Tomac- hawk στο Freestone.

Πέμπτος τερμάτισε ο Marvin Musquin με έκτο τον Blake Wharton που ήταν μεγάλος πρωταγωνιστής στο δεύτερο σκέλος. O Wharton βρέθηκε να οδηγεί τον αγώνα για έξη γύρους όταν πέρασε τον rookie Nelson που πήρε και αυτήν την εκκίνηση. Στον έβδομο γύρο όμως ο Tomac  έπιασε τον Wharton και μετά από μια μικρή μάχη τον πέρασε για να κατακτήσει με αυτόν τον τρόπο το δεύτερο σκέλος και φυσικά τον αγώνα. Ο Wharton τελικά θα τερμάτιζε τρίτος αφού στους τελευταίους γύρους τον πέρασε και ο Baggett που ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου. Τέταρτος στο σκέλος και τρίτος στον αγώνα τερμάτισε ο Roczen με πέμπτο τον Barcia που έμπλεξε στην πτώση της εκκίνησης και ξεκίνησε τον αγώνα στις τελευταίες θέσεις. Την εξάδα του σκέλους έκλεισε ο Wil Hahn.
Αποτελέσματα Freestone, 250cc
1. Eli Tomac  Honda (1-1)
2. Blake Baggett Calif., Kawasaki (2-2)
3. Ken Roczen,  KTM (3-4)
4. Blake Wharton  Suzuki (6-3)
5. Justin Barcia Honda (4-5)
6. Marvin Musquin  KTM (5-8)
7. Jessy Nelson Calif., Honda (7-9)
8. Wil Hahn Honda (12-6)
9. Jake Canada,  Honda (8-14)
10. Kyle Cunningham Yamaha (13-12)

Οι νικητές στα 250cc Ε.Tomac, B.Baggett και K.Roczen.

Βαθμολογίες
450 

1. James Stewart  100
2. Ryan Dungey 86
3. Mike Alessi 70
4. Jake Weimer  61
5. Andrew Short 61
6. Josh Grant  58
7. Brett Metcalfe  53
8. Broc Tickle  43
9. Tommy Hahn  39
10. Nico Izzi 39

250 
1. Blake Baggett 94
2. Ken Roczen 80
3. Eli Tomac 79
4. Justin Barcia 76
5. Blake Wharton Suzuki, 55
6. Marvin Musquin KTM, 52
7. Wil Hahn, Decatur 46
8. Kyle Cunningham  Yamaha, 42
9. Jake Canada Honda, 41
10. Ivan Tedesco  Kawasaki, 41

Επόμενος αγώνας 03/06/12 Thunder Valley CO.

Ακολουθεί video με τα στιγμιότυπα του αγώνα.

4021 More posts in ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΩΝΕΣ category
Recommended for you
AMA SX 2024 – ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΟΝ 14Ο ΓΥΡΟ ΤΟΥ NASHVILLE

Ο 14ος γύρος του AMA Supercross 2024 αποτέλεσε αρνητικό σταθμό για την συνέχεια του πρωταθλήματος...