MXGP – Ο R.Febvre κατακτά τον πρώτο του παγκόσμιο τίτλο(video)

Σε ένα μοναδικό GP στην ιστορική πίστα του Assen που διαμορφώθηκε ειδικά για να φιλοξενήσει τον πρώτο της αγώνα Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Motocross, ο Romain Febvre μάζεψε τους βαθμούς που χρειαζόταν για να πάρει τον τίτλο στην MXGP. H “κατάρα” του κόκκινου φόντου ξαναχτύπησε με τον πρωτοπόρο Pauls Jonass να έχει προβλήματα και να δίνει την ευκαιρία στον εξαιρετικό Tim Gajser να πάρει την νίκη και να ανεβεί στην κορυφή της βαθμολογίας. 

Κατηγορία MXGP
Το πρόσωπο του αγώνα ήταν ο Romain Febvre και όλοι περίμεναν να δουν πως θα αντιμετώπιζε το γεγονός ότι θα μπορούσε να πάρει τον τίτλο στον αγώνα του Assen. Ο Γάλλος ήξερε ότι αυτός ο αγώνας ήταν ο πιο σημαντικός από τους τελευταίους τρεις που απόμεναν καθώς ένα πρόβλημα στο Assen θα έδινε το χρονικό περιθώριο στον Gauteir Paulin να μαζέψει βαθμούς και να πάρει τον τίτλο στον τελευταίο αγώνα. Πέρασε με επιτυχία και αυτή τη φετινή του δοκιμασία, με ένα επιφυλακτικό πρώτο σκέλος και με πιο καθαρό μυαλό κέρδισε το δεύτερο. Κατέκτησε τον τίτλο στην μεγάλη κατηγορία στην πρώτη του χρονιά σε αυτήν.

FB4OI88S15YFUVW5M4RG

Η κατάκτηση του πρωταθλήματος της MXGP ήρθε σε ένα ιστορικό μέρος για τον R.Febre, το Assen.

Η νίκη στον αγώνα πήγε στον Shaun Simpson(1-3) που σε ακόμα ένα αμμουδερό GP είχε εξαιρετική απόδοση αλλά όπως δήλωσε ο ανταγωνισμός μετά το Lommel έκανε την προετοιμασία του και ο Βρετανός δεν επικράτησε εύκολα. Στο πρώτο σκέλος έκαμψε την αντίσταση των οδηγών του HRC, Paulin και Evgeny Bobryshev παρά την πτώση του στην αρχή του σκέλους και στο δεύτερο κράτησε την τρίτη θέση που του έδινε την δεύτερη φετινή του νίκη. Η δεύτερη θέση πήγε στον πρωταθλητή του 2015 Febvre(5-1) που όπως είπαμε ήταν επιφυλακτικός στο πρώτο σκέλος ενώ στο δεύτερο έδωσε όμορφη μάχη με τον Bobryshev για την νίκη του σκέλους. Μέσα στην πατρίδα του ο Glenn Coldenhoff(4-2) ήθελε ένα καλό αποτέλεσμα. Δεν τον βοήθησαν οι εκκινήσεις του αλλά με τους θεατές στο πλευρό του κατάφερε να φτάσει ψηλά στο δεύτερο σκέλος ανεβαίνοντας στην τρίτη θέση του βάθρου.

Όπου βαθιά άμμος ..πρώτος ο S.Simpson…αν εξαιρέσουμε φέτος το Valkenswaard.

Ο μεγάλος χαμένος του αγώνα και γενικότερα της χρονιάς είναι ο Gautier Paulin(2-4). Κακή του εκκίνηση στο δεύτερο σκέλος και η απόδοση του Simpson στο πρώτο στάθηκαν εμπόδιο να κρατήσει ζωντανή την ελπίδα του τίτλου για ακόμα ένα αγώνα. Με όλα τα μεγάλα ονόματα εκτός πρωταθλήματος λόγω τραυματισμών, ο Paulin απλά δεν μπορούσε να χάσει αυτόν τον τίτλο. Η τέταρτη θέση σε αυτόν τον σημαντικό αγώνα, καθρεφτίζει την γενικότερη φετινή του εικόνα που δεν ήταν εκεί για να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που του δόθηκαν.  Για ακόμα μια φορά ο Bobryshev(3-5) βρέθηκε τόσο κοντά για να κερδίσει ένα φετινό GP. Κουράστηκε μετά τα μισά και στα δύο σκέλη και η πτώση του στο δεύτερο σκέλος ενώ βρισκόταν δεύτερος, τον έβγαλε και εκτός βάθρου. Απροετοίμαστος λόγω ότι μόλις επέστρεψε από τραυματισμό αλλά χωρίς να χάσει το μαχητικό του πνεύμα ο Max Nagl(6-6) είχε μια αξιοπρεπή παρουσία και στα δύο σκέλη στην δύσκολη πίστα του Assen, τερματίζοντας στην έκτη θέση στο τέλος της ημέρας.

Αποτελέσματα Assen, 450: 1. Shaun Simpson (GBR, KTM), 45 points; 2. Romain Febvre (FRA, YAM), 41 p.; 3. Glenn Coldenhoff (NED, SUZ), 40 p.; 4. Gautier Paulin (FRA, HON), 40 p.; 5. Evgeny Bobryshev (RUS, HON), 36 p.; 6. Maximilian Nagl (GER, HUS), 30 p.; 7. Jeremy Van Horebeek (BEL, YAM), 28 p.; 8. Todd Waters (AUS, HUS), 24 p.; 9. Dean Ferris (AUS, HUS), 23 p.; 10. Jose Butron (ESP, KTM), 20

Κατηγορία ΜΧ2
Η κατάρα του κόκκινου φόντου, δηλαδή του πρωτοπόρου της βαθμολογίας στην κατηγορία ξαναχτύπησε. Όσο είχε ο Jeffrey Herlings το κόκκινο φόντο αντιμετώπισε αλλεπάλληλες ατυχίες μέχρι να τεθεί εκτός μάχης.  Οι Dylan Ferrandis, Valentin Guillod και Tim Gajser που προσπάθησαν να το αγγίξουν μέσα στην χρονιά αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα με τον Ferrandis να βγαίνει και αυτός εκτός μάχης και τον Guillod να μένει αρκετά πίσω στην βαθμολογία. Πριν δύο αγώνες ο Pauls Jonass ήταν αυτός που κατάφερε να το πάρει από τον Herlings αλλά αυτό δεν κράτησε για πολύ.

Ο T.Gajser πέρασε στην κορυφή της βαθμολογίας με νίκη στο Assen.

Μετά και το Assen o νέος πρωτοπόρος της βαθμολογίας είναι ο Tim Gajser(1-2) εντυπωσιάζοντας με την σύντομη πρόοδο που έχει κάνει στην οδήγηση του στην άμμο. Παρά τις μέτριες εκκινήσεις του κατάφερε σταδιακά να ανέβει θέσεις και να επικρατήσει τελικά σε έναν αγώνα που και ο ίδιος δεν το περίμενε αφού θεωρεί τον εαυτό του καλό στα σκληρά τερέν. Η νίκη του και η ατυχία του Jonass που θα διαβάσετε παρακάτω τον έφεραν με προβάδισμα 13ων βαθμών στο πρωτάθλημα. Για ακόμα ένα αγώνα ο γρηγορότερος και ικανότερος για την νίκη ήταν ο Max Anstie(9-1) όμως η πτώση του νωρίς στο πρώτο σκέλος και ενώ βρισκόταν στην δεύτερη θέση τον περιόρισε στην δεύτερη θέση του βάθρου παρά το γεγονός ότι κέρδισε το δεύτερο σκέλος με σχετική άνεση. Το πρώτο βάθρο της καριέρας του πέτυχε ο Brent van Dininck(4-4) ανεβάζοντας ρυθμό και εκμεταλλευόμενος την πολύ καλή του αντοχή στο τέλος της διάρκειας του σκέλους. Με σχετικά καλές εκκινήσεις αλλά και με σταθερή απόδοση ο Julien Lieber(3-6) πήρε την τέταρτη θέση Αντιμετωπίζοντας πολλά προβλήματα με πτώσεις και κυρίως με την δυσκολία της πίστας ο Jeremy Seewer(10-3) κατάφερε να τερματίσει πέμπτος. Όσο για τον Jonass(2-13), μετά το πολύ καλό του πρώτο σκέλος, στην εκκίνηση του δεύτερου χτύπησε η καταστροφή. Μια σύγκρουση με πτώση αμέσως μετά την εκκίνηση είχε σαν αποτέλεσμα να σπάσει η τρόμπα του μπροστινού φρένου και να χρειαστεί να περάσει και από τα pits για επισκευή. Χωρίς το εμπρός φρένο τελικά΄, ο Jonass μπήκε ξανά στο σκέλος ένα γύρο πίσω από τους πρωτοπόρους καταφέρνοντας να τερματίσει εντυπωσιακά στην 13η θέση στο σκέλος και στην έκτη θέση του συνόλου. Φυσικά η πρωτοπορία στην βαθμολογία είχε χαθεί.

Αποτελέσματα Assen, 250: 1. Tim Gajser (SLO, HON), 47 points; 2. Max Anstie (GBR, KAW), 37 p.; 3. Brent Van doninck (BEL, YAM), 36 p.; 4. Julien Lieber (BEL, YAM), 35 p.; 5. Jeremy Seewer (SUI, SUZ), 31 p.; 6. Pauls Jonass (LAT, KTM), 30 p.; 7. Harri Kullas (FIN, HUS), 29 p.; 8. Benoit Paturel (FRA, YAM), 28 p.; 9. Thomas Covington (USA, KAW), 25 p.; 10. Brian Bogers (NED, KTM), 22 p.; 11. Ben Watson (GBR, KTM), 18

Βαθμολογίες

450
1. Romain Febvre (FRA, YAM), 638
2. Gautier Paulin (FRA, HON), 536
3. Evgeny Bobryshev (RUS, HON), 499
4. Shaun Simpson (GBR, KTM), 437
5. Antonio Cairoli (ITA, KTM), 416
6. Maximilian Nagl (GER, HUS), 414
7. Jeremy Van Horebeek (BEL, YAM), 394
8. Glenn Coldenhoff (NED, SUZ), 361
9. Clement Desalle (BEL, SUZ), 331
10. Todd Waters (AUS, HUS), 324

250
1. Tim Gajser (SLO, HON), 518
2. Pauls Jonass (LAT, KTM), 505
3. Max Anstie (GBR, KAW), 474
4. Valentin Guillod (SUI, YAM), 446
5. Jeremy Seewer (SUI, SUZ), 440
6. Jeffrey Herlings (NED, KTM), 423
7. Jordi Tixier (FRA, KAW), 393
8. Julien Lieber (BEL, YAM), 391
9. Benoit Paturel (FRA, YAM), 320
10. Petar Petrov (BUL, KAW), 301

Επόμενος αγώνας 13/09/15 Leon Μεξικό.

Ακολουθεί video με τα στιγμιότυπα του αγώνα.

4021 More posts in ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΩΝΕΣ category
Recommended for you
AMA SX 2024 – ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΟΝ 14Ο ΓΥΡΟ ΤΟΥ NASHVILLE

Ο 14ος γύρος του AMA Supercross 2024 αποτέλεσε αρνητικό σταθμό για την συνέχεια του πρωταθλήματος...