ΑΜΑ/FIM SX – O J.ANDERSON ΓΡΑΦΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ LAS VEGAS

Στον τελευταίο αγώνα του AMA/FIM Supercross 2018 στο Las Vegas δεν υπήρχαν άλλες εκπλήξεις για το φετινό πρωτάθλημα και όλοι απέδωσαν τα αναμενόμενα. Στα 450 ο Eli Tomac πήρε την νίκη και ο Jason Anderson οδήγησε για την πέμπτη θέση που ήταν αρκετή για να δώσει σε αυτόν και την Husqvarna τον πρώτο τους τίτλο στην κατηγορία. Στο shootout Ανατολής – Δύσης των 250 ο Adam Cinciarulo πήρε την πρώτη του και τελευταία φετινή του νίκη(!) με τους Zach Osborne στην Ανατολή και Aaron Plessinger στην Δύση να κατακτούν τους τίτλους.

Ακολουθώντας την γνωστή συνταγή “Dungey” o J.Anderson ήξερε ότι μπορεί να χάσει το πρωτάθλημα σε μόλις έναν αγώνα, δεν κυνήγησε πολλές νίκες, αποφεύγοντας τα ρίσκα. 

Κατηγορία 450
Χωρίς άλλα απρόοπτα κύλισε ο τελευταίος αγώνας της κατηγορίας με τους Eli Tomac, Marvin Musquin και Blake Baggett να οδηγούν στις τρεις πρώτες θέσεις, σχεδόν από την αρχή μέχρι και τον τερματισμό. Οδηγώντας επιφυλακτικά στην πέμπτη θέση ο Jason Anderson κατάφερε να πάρει τον πρώτο του τίτλο στην κατηγορία, πρώτο και για την 115 ετών ιστορικής Husqvarna στα 450, η οποία πανηγύρισε ακόμα έναν τίτλο στο Las Vegas με τον Zach Osborne στα 250 Ανατολής. Όσο για τον Anderson το κλειδί της επιτυχίας ήταν η σταθερότητα του, οδηγώντας το πρωτάθλημα από τον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος και κράτησε την πρωτοπορία, πετυχαίνοντας 4 νίκες, 11 βάθρα και χειρότερο τερματισμό μια 17η θέση μετά από μηχανικό πρόβλημα. Μόλις εννέα βαθμούς πίσω του τερμάτισε ο Marvin Musquin χάνοντας έναν αγώνα λόγω τραυματισμού και επιστρέφοντας στην καλή του κατάσταση στο τέλος του πρωταθλήματος, έχοντας κερδίσει 4 αγώνες με 12 τερματισμούς στο βάθρο των νικητών.

O Eli Tomac για ακόμα μια χρονιά τα είχε όλα, εκτός από το πρωτάθλημα. Πήρε ακόμα μια φετινή νίκη στο Las Vegas γνωρίζοντας ότι δεν είχε καμία ελπίδα για τον τίτλο.

Στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος βρέθηκε ο πιο πετυχημένος αναβάτης της σεζόν, ο Eli Tomac που οδήγησε τους περισσότερους γύρους στους τελικούς(123) και τελείωσε την σεζόν με 8 νίκες και 12 εμφανίσεις στο βάθρο. Για ακόμα μια χρονιά ο Tomac είχε τις περισσότερες νίκες (εννέα πέρσι) αλλά δεν κατάφερε να πάρει τον τίτλο κυρίως γιατί οι κακές του στιγμές, υπήρξαν καταστροφικές. Με την πέμπτη του φετινή εμφάνιση στο βάθρο ο Blake Baggett σιγούρεψε την τέταρτη θέση στην βαθμολογία αφήνοντας τον Justin Brayton στην πέμπτη θέση, απόδοση που έφερε τον βετεράνο της κατηγορίας για δύο ακόμα χρόνια με την ομάδα SmarTop/MotoConcepts Racing HondaΠραγματοποιώντας ακόμα μια σταθερή χρονιά στην έκτη θέση του πρωταθλήματος τερμάτισε ο Weston Peick αποδεικνύοντας ότι είναι σταθερή αξία για οποιαδήποτε ομάδα.

Ο Α.Cianciarulo κέρδισε την τελευταία μάχη αλλά όχι τον πόλεμο, χάνοντας το πρωτάθλημα των 250 Δύσης για μόλις δύο βαθμούς. Ο Α.Plessinger όμως ήταν πολύ πιο δυνατός ολόκληρη την χρονιά.

Κατηγορία 250 Ανατολής – Δύσης
Το δεύτερο και τελευταίο shootout των δύο πρωταθλημάτων πραγματοποιήθηκε όπως πάντα στο Las Vegas με τον Adam Cianciarulo να πραγματοποιεί τον καλύτερη φετινή του εμφάνιση, ανεβαίνοντας από την πέμπτη θέση στην πρώτη, κερδίζοντας έτσι τον πρώτο του φετινό αγώνα και πιθανότατα τελευταίο, καθώς θα επιβληθεί σε εγχείριση γονάτου τις επόμενες ημέρες χάνοντας ολόκληρο το AMA Motocross 2018 που ξεκινάει την μεθεπόμενη εβδομάδα.  Ο Cianciarulo, έκανε στον τελευταίο αγώνα αυτό που έπρεπε, για να έχει ελπίδες για τον τίτλο στα 250 Δύσης αλλά το ίδιο και ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Aaron Plessinger που μετά από μια παρολίγον πτώση, το έσωσε και σταθεροποιήθηκε στην όγδοη θέση, την οποία και τερμάτισε.

Πρώτος πανάξιος τίτλος για τον Aaron Plessinger στην επαγγελματική του καριέρα. 

Με 4 νίκες την φετινή σεζόν και κρατώντας την πρωτοπορία του πρωταθλήματος σχεδόν από την αρχή, ο Plessinger κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της επαγγελματικής του καριέρας. O έτερος πρωταθλητής Zach Osborne οδήγησε και αυτός συντηρητικά στην έβδομη θέση για να κατακτήσει τον δεύτερο σερί τίτλο του στα 250 Ανατολής. Πάντως, ο δεύτερος και αυτής της βαθμολογίας Jordon Smith, τερμάτισε δεύτερος στον αγώνα κάνοντας το καλύτερο που μπορούσε για να κρατήσει ζωντανές τις ελπίδες του για τον τίτλο μέχρι και τον τελευταίο γύρο του πρωταθλήματος. Οι Shane Macelrath, Joey Savatgy και Jeremy Martin συμπλήρωσαν την πρώτη εξάδα προσφέροντας όμορφες μάχες και θέαμα, στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς.

Δεύτερος και πιθανότατα τελευταίος τίτλος για τον Zach Osborne στα 250(Ανατολής) που ξεκινάει την μεθεπόμενη εβδομάδα την καριέρα του στα 450. 

Βαθμολογίες

450

 

250 Δύσης

250 Ανατολής

940 More posts in SUPERCROSS category
Recommended for you
AMA SX 2024 – O Ε.TOMAC ΕΚΤΟΣ ΣΤΟ SX…ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΟ MOTOCROSS ΚΑΙ ΤΟ SMX

Το όνομα του Eli Tomac απασχόλησε τις τελευταίες εβδομάδες τα media του χώρου στην Αμερική...