MXGP – J.HELRINGS KAI J.PRADO ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΡΕΚΟΡ ΣΤΗΝ IMOLA

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MXGP 2018 ολοκληρώθηκε στην Imola της Ιταλίας κλείνοντας την χρονιά με νέα ρεκόρ και ιστορικά γεγονότα σε μια ιστορική πίστα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Ο πρωταθλητής της MXGP από τον προηγούμενο αγώνα Jeffrey Herlings, κατάφερε να πάρει την 84η νίκη της καριέρας του, αποχωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο το αγαπημένο του νούμερο #84 για να βάλει στην θέση του τον άσσο! Στην ΜΧ2 ο Jorge Prado είχε πάρει το πρωτάθλημα μετά την ανακοίνωση της μη συμμετοχής του άμεσου αντιπάλου του Pauls Jonass, αυτό δεν τον εμπόδισε να κατακτήσει τον πρώτο του τίτλο στην κατηγορία με νίκη ανάμεσα σε εκατοντάδες Ισπανούς οπαδούς του που έκαναν το ταξίδι στην Ιταλία για τον αποθεώσουν.

Οι τρεις φιναλίστ του φετινού πρωταθλήματος στην MXGP, J.Herlings, Α.Cairoli και C.Desalle.

Κατηγορία MXGP
Πριν 70 χρόνια η πόλη της Imola είχε φιλοξενήσει διεθνή αγώνα motocross και το 2018 για πρώτη φορά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα motocross διοργανώθηκε στις εγκαταστάσεις της ιστορικής πίστας. Όπως και τότε, έτσι και τώρα την νίκη πήρε ένας Ολλανδός. To 1948 στο Parco delle Acque Minerali της Imola o Hennie Rietman κατάφερε να πάρει τον διεθνή motocross αγώνα και 70 χρόνια μετά ο Jeffrey Herlings(1-1) ήταν ο νικητής της μεγάλης κατηγορίας στον αγώνα που διοργανώθηκε στην πίστα Enzo & Dino Ferrari της Imola. Και στα δύο σκέλη ο Herlings έπρεπε να παλέψει για την πρώτη θέση με τον TIm Gajser και παρά την πτώση του στο δεύτερο σκέλος κατάφερε να περάσει και να κρατήσει την πρωτοπορία, φεύγοντας από την Imola με διπλή νίκη. Με αυτόν τον τρόπο ο “εξωγήινος” Herlings έσπασε όλα τα ρεκόρ πετυχαίνοντας 33 νίκες σε σκέλη, κατακτώντας 17 GP’s οδηγώντας στην πρώτη θέση για 467 γύρους ολόκληρη την χρονιά. Ο Gajser έδειξε αρκετά ανταγωνιστικός στην Imola όμως όχι τόσο ώστε να απειλήσει τον πρωταθλητή μέχρι το τέλος των δύο σκελών. Κατέλαβε άξια την δεύτερη θέση και έδειξε ότι έχει την ταχύτητα να ακολουθήσει τον Herlings. Από κοντινή απόσταση τους δύο πρωτοπόρους παρακολουθούσε ο Clement Desalle(3-3) τερματίζοντας στην τρίτη θέση της ημέρας μπροστά από τον ομόσταυλο του και τέταρτο του GP Julien Lieber(5-4) που έδωσε σκληρές μάχες και στα δύο σκέλη. Στην μάχη της τέταρτης θέσης βρέθηκε και ο Gautier Paulin(4-6) όμως το δεύτερο σκέλος τον καθυστέρησε η πτώση των Alesandro Lupino και Jeremy Seewer, τερματίζοντας τελικά στην πέμπτη θέση της ημέρας. Σκληρές μάχες για την κατάκτηση της έκτης θέσης έδωσε και ο Jeremy vanHorebeek(8-5) κερδίζοντας την θέση από τους πολύ δυνατούς στην Imola Shaun Simpson και Jeremy Seewer.  H πτώση του Antonio Cairoli στα προκριματικά και μικρός τραυματισμός του δεν του επέτρεψαν να αγωνιστεί στο GP της πατρίδας του, θέλοντας να προετοιμαστεί καλύτερα για το Motocross των Εθνών που θα πραγματοποιηθεί στην Αμερική την επόμενη εβδομάδα. Στην βαθμολογία πίσω από τους Herlings και Cairoli τερμάτισε ο Clement Desalle σε μια χρονιά που η νίκη του στο Ρωσικό GP και η ολοκλήρωση της, χωρίς τραυματισμό, ήταν κάτι πολύ θετικό όπως δήλωσε.

Ο ίδιος προτιμάει το προσωνύμιο “η σφαίρα” όμως με όσα πέτυχε την φετινή σεζόν στα paddocks τον αποκαλούν “εξωγήινο”. Ο λόγος φυσικά, για τον J.Herlings.

Αποτελέσματα Imola MXGP: 1. Jeffrey Herlings (NED, KTM), 50 ; 2. Tim Gajser (SLO, HON), 44 p.; 3. Clement Desalle (BEL, KAW), 40 p.; 4. Julien Lieber (BEL, KAW), 34 p.; 5. Gautier Paulin (FRA, HUS), 33 p.; 6. Jeremy Van Horebeek (BEL, YAM), 29 p.; 7. Shaun Simpson (GBR, YAM), 28 p.; 8. Jeremy Seewer (SUI, YAM), 24 p.; 9. Glenn Coldenhoff (NED, KTM), 23 p.; 10. Evgeny Bobryshev (RUS, SUZ), 22 p.

O J.Prado ήταν ο απόλυτος πιτσιρικάς της MX2 και ως νέος, το μέλλον του ανήκει. 

Κατηγορία ΜΧ2
Ο τίτλος της κατηγορίας είχε κριθεί από τα μέσα της εβδομάδας με τις ανακοινώσεις στο internet να χρίζουν τον Jorge Prado πρωταθλητή μετά την πληροφορία ότι ο Pauls Jonass υπεβλήθη σε εγχείρηση στο γόνατο και δεν θα συμμετείχε στον τελευταίο αγώνα στην Imola. O Prado, δεν ήθελε ένα internet πρωτάθλημα και μπήκε στην Imola για να κατακτήσει το GP και να πανηγυρίσει με τους εκατοντάδες Ισπανούς οπαδούς του που βρέθηκαν στην Ιταλία την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Όμως ο Hunter Lawrence του έκανε την ζωή δύσκολη ειδικά στο πρώτο σκέλος όπου οδηγούσε δυνατά τον αγώνα μέχρι να εγκαταλείψει από μηχανική βλάβη. Στο δεύτερο ο Αυστραλός δεν είχε καλή εκκίνηση και κατάφερε να βρεθεί στο τέλος του σκέλους στην δεύτερη θέση χωρίς να καταφέρει να απειλήσει στον Prado. Έτσι ο Prado(1-1) κατάφερε να πάρει το GP και να γράψει ιστορία ως ο πρώτος Ισπανός που κατακτάει το πρωτάθλημα της MX2, γεγονός που γιορτάστηκε με ξεχωριστό τρόπο στο τέλος του πρώτου σκέλους, με δεκάδες Ισπανούς θεατές να εισβάλουν στην πίστα. Μετά από μέτριες εκκινήσεις και μία πτώση ο Thomas Olsen(2-4) κατάφερε να πάρει την δεύτερη θέση στο GP με τρίτο τον ομόσταυλο του Thomas Covington(7-3). Πολύ καλή εμφάνιση εντός έδρας για τον Michele Cervelin(4-7) δίνοντας πολλές και σκληρές μάχες για την τέταρτη θέση του GP.  Δυνατό αγώνα πραγματοποίησε και ο Henri Jacobi(3-9) για την πέμπτη θέση της ημέρας με τον Anthony Rodriguez(9-4) να συμπληρώνει την πρώτη εξάδα. Στην τελική βαθμολογία πίσω από τον Prado τερμάτισε ο Jonass που δεν συμμετείχε όπως είπαμε στον αγώνα ενώ την τρίτη θέση κατέκτησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Olsen.

Αποτελέσματα Imola MX2: 1. Jorge Prado (ESP, KTM), 50 2. Thomas Kjer Olsen (DEN, HUS), 40 p.; 3. Thomas Covington (USA, HUS), 34 p.; 4. Michele Cervellin (ITA, YAM), 32 p.; 5. Henry Jacobi (GER, HUS), 32 p.; 6. Anthony Rodriguez (VEN, YAM), 28 p.; 7. Jago Geerts (BEL, YAM), 25 p.; 8. Hunter Lawrence (AUS, HON), 22 p.; 9. Calvin Vlaanderen (NED, HON), 22 p.; 10. Ben Watson (GBR, YAM), 17 p.

Βαθμολογίες

MXGP
1. Jeffrey Herlings (NED, KTM), 933
2. Antonio Cairoli (ITA, KTM), 782
3. Clement Desalle (BEL, KAW), 685
4. Tim Gajser (SLO, HON), 669
5. Gautier Paulin (FRA, HUS), 574
6. Romain Febvre (FRA, YAM), 544
7. Glenn Coldenhoff (NED, KTM), 534
8. Jeremy Seewer (SUI, YAM), 469
9. Jeremy Van Horebeek (BEL, YAM), 433
10. Max Anstie (GBR, HUS), 386

Κατασκευαστών MXGP
1. KTM, 997
2. Kawasaki, 704
3. Yamaha, 685
4. Honda, 684
5. Husqvarna, 643
6. Suzuki, 289
7. TM, 245

MX2
1. Jorge Prado (ESP, KTM), 873
2. Pauls Jonass (LAT, KTM), 777
3. Thomas Kjer Olsen (DEN, HUS), 673
4. Ben Watson (GBR, YAM), 602
5. Thomas Covington (USA, HUS), 599
6. Calvin Vlaanderen (NED, HON), 543
7. Michele Cervellin (ITA, YAM), 397
8. Jago Geerts (BEL, YAM), 391
9. Hunter Lawrence (AUS, HON), 353
10. Henry Jacobi (GER, HUS), 343

Κατασκευαστών MX2
1. KTM, 968
2. Husqvarna, 814
3. Honda, 693
4. Yamaha, 680
5. Kawasaki, 457
6. TM, 119

Για ακόμα μια χρονιά η Red Bull ΚΤΜ τα πήρε όλα.

1962 More posts in MOTOCROSS category
Recommended for you
MXGP 2024 – VIDEO ME TO ΠΡΩΤΟ & ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ “BEHIND THE GATE”

Την προηγούμενη φορά είχαμε δημοσιεύσει το επεισόδιο "0" της φετινής σειράς "Behind the Gate" το...