TO MOTOCROSS ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Λίγες ημέρες πριν αφήσουμε το 2018, κάναμε μια ανάλυση στους αγώνες μοτοσυκλέτας που πραγματοποιήθηκαν στην χώρα μας μέσα στην χρονιά και δεν αργήσαμε να επιβεβαιώσουμε αυτό που είναι εδώ και αρκετά χρόνια γνωστό, την υπεροχή του ελληνικού motocross σε σχέση με τα υπόλοιπα αθλήματα.

Το motocross No1
Η δύναμη του κάθε αθλήματος είναι οι αγωνιζόμενοι και οι άνθρωποι που ασχολούνται ευρύτερα με αυτό. Ως εκ τούτου το ελληνικό motocross κατάφερε το 2018 να έχει τις περισσότερες συμμετοχές και τους περισσότερους αγώνες από κάθε άλλο άθλημα στην Ελλάδα. Φυσικά η αιχμή του δόρατος των μηχανοκίνητων στην Ελλάδα είναι το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross που το 2018 κατάφερε να πραγματοποιήσει 7 αγώνες σε 7 διαφορετικές πίστες συγκεντρώνοντας κατά μέσο όρο 86.1 συμμετοχές. Λίγο καλύτερα ήταν τα πράγματα στον δυναμωμένο θεσμό των τελευταίων ετών το Πρωτάθλημα Motocross Νοτίου Ελλάδος που έφτασε το μέσο όρο συμμετοχών τις 86.2 με το αντίστοιχο Βορείου Ελλάδος να ξεπερνάει οργανωτικά προβλήματα και να σημειώνει τις 61.4 συμμετοχές, παρά το γεγονός ότι ανακοινώθηκε την τελευταία στιγμή. Πολύ καλά τα πήγε και το Κύπελλο Δυτικής Ελλάδας Crazy Mud Games που αν και διοργανώθηκε την περίοδο του Πανελληνίου Πρωταθλήματος κατάφερε να πιάσει τον μέσο όρο των 50.4 συμμετοχών. Συνολικά το 2018 πραγματοποιήθηκαν 22 επίσημοι αγώνες σε 19 πίστες από τις οποίες οι δύο ανέλαβαν για πρώτη φορά αγώνα, γεγονός που τονίζει την δυναμική του αθλήματος και σε επίπεδο διοργανώσεων. Εντυπωσιακά είναι και τα ποσοστά των αθλητών που βαθμολογήθηκαν στους φετινούς θεσμούς με το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα να φτάνει τους 187 αγωνιζόμενους εκ των οποίων οι 29 είναι αθλητές κάτω των 13 ετών, δείχνοντας ότι το motocross στην Ελλάδα εκτός από παρόν, έχει και μέλλον. Πολύ καλά τα πήγε το Πρωτάθλημα Motocross Νοτίου Ελλάδος με 126 αθλητές να βαθμολογούνται ενώ το Βορείου(χωρίς να έχει ενημερωθεί ο τελευταίος αγώνας) έφτασε τους 86 συνολικά.  Εξαιρετικά κινήθηκε και το Κύπελλο Δυτικής Ελλάδας Crazy Mud Games από βαθμολογημένους αθλητές, πιάνοντας το εντυπωσιακό νούμερο των 103. Πλουραλισμός υπήρξε και από την βαθμολογία των σωματείων με πάνω από 60 να συμμετέχουν και να συλλέγουν βαθμούς, την φετινή χρονιά.

Στατιστικά Motocross 2018
 

Θεσμός 

Μέσος Όρος Συμμετοχών  

Βαθμολογήθηκαν

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross 86.1 187
Πρωτάθλημα Motocross Νοτίου Ελλάδος 86.2 126
Πρωτάθλημα Motocross Βορείου Ελλάδος 61.4 86(4/5)
Κύπελλο Δυτικής Ελλάδας Crazy Mud Games 50.4 103

Ακολουθεί το Enduro
Την φετινή χρονιά έγιναν θετικά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση για την αναστήλωση του ελληνικού enduro, με διήμερους αγώνες και συνδιοργανώσεις των περιφερειακών πρωταθλημάτων με το Πανελλήνιο. Ωστόσο το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Enduro δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 35.5 μέσο όρο συμμετοχών παρά το γεγονός ότι είχε μειωμένα έξοδα για αθλητές και ομάδες με 4 διήμερους αγώνες. Αντίθετα πολύ καλά φαίνεται να πήγε το Περιφερειακό Πρωτάθλημα Enduro Νότιας Ελλάδας φτάνοντας τον μέσο όρο των 67.8 συμμετοχών. Υποτονικά κινήθηκαν το Περιφερειακό Πρωτάθλημα Enduro Βόρειας Ελλάδας και το Κύπελλο Serres Offroad Premio με μέσο όρο 30 και 33 συμμετοχές αντίστοιχα. Εκτός από το Περιφερειακό Πρωτάθλημα Enduro Νότιας Ελλάδας, τα στοιχεία των υπόλοιπων θεσμών ίσως να μην δικαιολογούν την δεύτερη θέση σε δημοτικότητα του enduro στην Ελλάδα, όμως είχε περισσότερη δραστηριότητα από τα αθλήματα που ακολουθούν, με 16 συνολικά διοργανώσεις σε 4 θεσμούς. Μπορεί να βελτιώθηκε σε κάποιους τομείς όμως σημάδια της απαξίωσης του παρελθόντος είναι ακόμα εμφανή, αφού δεν έχουν ενημερωθεί από την ομοσπονδία όλες οι τελικές βαθμολογίες των πρωταθλημάτων, γεγονός που δεν μας επιτρέπει να δούμε τα ενδιαφέροντα στατιστικά των βαθμολογημένων αθλητών του enduro.

Στατιστικά Enduro 2018
 

Θεσμός 

Μέσος Όρος Συμμετοχών  

Βαθμολογήθηκαν

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Enduro 35.5
Πρωτάθλημα Enduro Νοτίου Ελλάδος 67.8
Πρωτάθλημα Enduro Βορείου Ελλάδος 30
Κύπελλο Serres Offroad Premio 33 68

Μετά είναι η άσφαλτος
Με εξαίρεση το scramble που βαδίζει προς εξαφάνιση, το χώμα φαίνεται να πηγαίνει πολύ καλύτερα στους αγώνες μοτοσυκλέτας από την άσφαλτο. Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Dragster που έχει και τις περισσότερες κατηγορίες(11) από οποιοδήποτε άλλο άθλημα, στους έξι αγώνες του θεσμού κατάφερε να συμπληρώσει τον μέσο όρο των 62.3 συμμετοχών. Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας διανύει ίσως από τις χειρότερες του περιόδους φτάνοντας στους έξι αγώνες εκ των οποίων ο ένας ήταν διήμερος, τις 37.3 συμμετοχές κατά μέσο όρο. Στην Ταχύτητα υπάρχει και πρωτάθλημα-φυτώριο νέων οδηγών το MiniGP που σε τρεις ανεξάρτητες με το πανελλήνιο πρωτάθλημα διοργανώσεις, έπιασε τον μέσο όρο των 20.3 συμμετοχών. Ανεβασμένο ενδιαφέρον είχε το 2018 το Supermoto όπου έγιναν πανελλαδικά συνολικά 6 αγώνες συγκεντρώνοντας 10 συμμετοχές κατά μέσο όρο.

Κλείνοντας δεν θα θέλαμε να ξεχάσουμε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Trial που συνεχίζει παρά τις αντιξοότητες, καταφέρνοντας να πραγματοποιήσει 4 αγώνες με μέσο όρο τις 10.2 συμμετοχές ενώ βαθμολογήθηκαν μέσα στην χρονιά 22 αθλητές.

 

1148 More posts in MOTOCROSS category
Recommended for you
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΡΙΤΟΥ ΓΥΡΟΥ ΠΑΝ. ΠΡΩΤ. ΜΧ 2024 ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑ

Ο τρίτος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross 2024 χτυπήθηκε από καιρικά φαινόμενα την Παρασκευή και...